Златна овчарка (смес от голдън ретривър и немска овчарка)

Куче от породата голдън шепърд миксКакво е голдън шепърд? Известно още като немски ретривър или златна немска овчарка, златно овчарско куче е хибридна смес, която се получава при кръстосването на немска овчарка с голдън ретривър. Лоялни, енергични и с огромни размери, златните овчарки попадат в групите на спортните и пастирските породи и са наследили едни от най-добрите черти от своите чисти породи с двама родители. Кучетата от породата Немска овчарка – смес със Златен ретривър са многофункционални и с това, че са послушни, участват в мисии по търсене и спасяване, като кучета пазачи, в аджилити, като супер ловни компаньони, в състезателно послушание, в проследяване и извличане, в полицейската работа, като внимателни пазачи, а кучетата от породата Златна овчарка се използват и в други трикови служби.

Въпреки че има много причини, поради които голдън овчарката е чудесно куче, потенциалните собственици трябва да са наясно с минусите, както и с плюсовете на притежаването на куче от смес от голдън ретривър и немска овчарка.

Златните овчарки са отглеждани, за да се създадат кученца с бързина, смелост и бдителност от родителя немска овчарка, а от родителя голдън ретривър златните овчарки трябвало да наследят нежния характер и способностите за извличане. Златните овчарки може да не са идеалният избор за нови собственици на кучета. Но за опитните собственици на домашни любимци, които искат да си вземат куче за семеен компаньон, както и за пазач, кучето от породата голдън ретривър х немска овчарка напълно ще отговори на вашите нужди!

Ако разполагате с дом с голям двор, голдън овчарката ще се забавлява много, тъй като се радва на много движение. За хората, които живеят в апартамент или в къща без голям ограден двор, притежаването на голдън овчарка може да представлява голямо предизвикателство. Това голямо куче е активно и без достатъчно движение през деня може да развие различни поведенчески проблеми. Младите кученца от породата “Златна овчарка” могат да бъдат особено енергични и собствениците трябва да са готови да наблюдават кучето през цялото време, за да са сигурни, че новият член на семейството няма да има проблеми. Освен ако не разполагате с ограден двор, където кучето може да изразходва енергията си през деня, или не живеете в близост до парк за кучета, голдън овчарката може да не е подходящото куче за вашето домакинство. Това не е куче за живот в претъпкана градска среда с ограничено пространство за упражнения и изследване.

Въпреки че тези кучета не са прекомерно лаещи, голдън овчарките обикновено предупреждават собствениците, когато непознати се опитват да се приближат до дома ви. Тези кучета са много дружелюбни с деца, хора, както и с други кучета, особено ако са правилно социализирани в ранна възраст. Те много обичат компания и могат да се отегчат и да станат деструктивни, когато останат сами за дълъг период от време.

Цвят на козината на голдън овчарката

Козината на голдън ретривъра и немската овчарка се предлага в различни цветове, които включват черно, собол, черно с тен, сиво, червено и черно и черно и сребристо. Голдън овчарките имат двойна козина, която е гъста, точно както и козината на техните родители.

Един от недостатъците на притежаването на куче от смес от голдън овчарки е, че при този хибрид ще е необходимо да се справяте с линеенето. Голдъните и немските овчарки произвеждат обилно количество лигавене и е необходимо да имате добра стратегия за контролиране на прекомерното линеене. Използването на правилните инструменти за тази работа е от решаващо значение. Един от най-добрите инструменти за справяне със силното линеене е инструментът за обезкосмяване Hertzko.

Размер на златната овчарка

След като произхождат от две големи породи кучета, теглото на тези хибридни дизайнерски кучета варира от 60 до 95 килограма, а височината им е от 20 до 27 инча, което зависи от пола. Това се случва, когато зрелостта на Златната овчарка настъпва на две или две години и половина. Мъжките екземпляри обикновено са по-едри.

Тъй като е съвсем нова смесена порода, златната овчарка има малко стандарти по отношение на размера. В този смисъл сместа от голдън ретривър и немска овчарка се приема за голямо куче, въпреки че в резултат на кръстосването ще има някои отклонения.

Очаквана продължителност на живота на голдън овчарката
Продължителността на живота на голдън овчарката се влияе от различни фактори – от здравето до храненето, както и от родителските породи. Като цяло обаче продължителността на живота на кучетата от породата немска овчарка х голдън ретривър варира от 10 до 14 години.

Как да се грижим за златната овчарка

Тъй като са хибриди, които изискват много грижи и внимание, определено ще трябва да отделяте достатъчно време и енергия на своята голдън овчарка. Тъй като произхожда от кръстосването на две чистокръвни породи, които са трудолюбиви, вашата голдън овчарка ще се нуждае от поне един до два часа ежедневни упражнения, ако искате да остане щастлива и здрава. Ако оставите кучето, смесено с голдън ретрийвър овчарка, да седи без никаква активност, то ще се отегчи и ще прибегне до деструктивно поведение, като например прекомерен лай, писане в къщата или дори дъвчене на вещи. Уверете се, че вашето куче от породата голдън ретрийт и овчарка изгаря голяма част от енергията си всеки ден, като оставате активни, разхождате се, тичате и получавате упражнения или тренировки, от които това куче се нуждае.

Туризмът, бягането и разходките са само няколко начина за упражняването им, но можете също така да стимулирате голдън овчарките умствено и физически, като апортирате с тях. Можете също така да заведете вашата голдън овчарка в парк за кучета, за да ѝ помогнете да изгори малко пара. Докато са тук, те ще тичат наоколо, ще се социализират и ще имат възможност да играят с други кучета.

Най-идеалната среда за голдън овчарката би била къща с просторен заден двор, в който тя може да играе и да тича наоколо. Тъй като голдън ретривърите и немските овчарки са предразположени към проблеми със ставите, избягвайте да излагате голдън овчарката си на прекомерни физически натоварвания, особено докато кучето е на възраст под 2 години, тъй като те може да не са изключение от тази особеност. Проблемите със ставите могат да бъдат сред предизвикателствата, с които собствениците на голдън овчарки могат да се сблъскат по отношение на своя домашен любимец.

При голдън ретривъра с флопирани уши проверките и почистването на ушите са задължителни всяка седмица. Ако оставите това без внимание, това може да доведе до инфекции с дрожди и натрупване на мръсотия в ушите на кучето. Ако кучето ви обича да плува, уверете се, че ушите му са напълно сухи след упражнението, за да предотвратите появата на ушни инфекции.

За да се избегне увреждане на кожата, голдън овчарките трябва да се къпят само когато това е необходимо, например след игра навън и покриване с кал. Също така трябва да се погрижите да наблюдавате ноктите им и да ги изрязвате, когато е необходимо. За да избегнете миризливи целувки и натрупване на плака, е важно да миете зъбите на голдън овчарките, като започнете още в ранна кучешка възраст.

Златните овчарки трябва да посещават ветеринарен лекар за преглед поне веднъж годишно, а с израстването на кучето броят им трябва да се увеличи до два пъти годишно, за да може да се определи нивото на здравето им.

Изисквания към упражненията на голдън овчарката

Тъй като са много енергични, голдън овчарките определено се нуждаят от значително количество упражнения. Средно време за разходка от 2 часа би трябвало да е достатъчно. Разходките трябва да бъдат разнообразни, тъй като тези породи кучета обичат да изследват различни видове аромати. Въпреки че могат да живеят и в апартамент, голдън овчарките ще се чувстват по-добре в дом с оградено външно пространство, където могат да изследват каквото си поискат.

Тъй като голдън овчарките обичат да общуват с хора, просторният заден двор, който е добре запечатан, ще бъде абсолютно необходим, тъй като ще можете да играете и да упражнявате вашата голдън овчарка. За да предотвратите отегчението на кучетата от смес от голдън ретривър и немска овчарка, включете някои упражнения за умствена стимулация, като например обучение, за да им помогнете да останат заети.

Недостатъци и предимства на голдън овчарката

Плюсове и минуси на голдън овчарката

Какви са плюсовете на притежаването на куче от породата Голдън Шепърд? Кучетата от смес на немска овчарка и голдън ретривър са идеални като работни кучета. Кучетата от породата голдън шепърд се предлагат в много различни цветове и типове, което е още едно предимство на тази дизайнерска порода кучета. Голдън овчарките са изключително обучаеми и интелигентни кучета, което е още едно положително качество. Кучетата от породата голдън шепърд обикновено са по-здрави от чистокръвните кучета, което е още един плюс. Активните хора, които имат достатъчно време, за да се посветят на истинско куче-компаньон, могат да помислят за голдън овчарка, тъй като това куче е лоялно, интелигентно и е чудесен домашен любимец за хора, които разбират отговорността и привилегиите, свързани с притежаването на голдън овчарка.

Какви са недостатъците на притежаването на смес от кучета от породата голдън ретривър и немска овчарка? Златните овчарки не са подходящи за хора, които имат ограничено време за прекарване с домашния си любимец – златните овчарки имат нужда стопанинът им да е наблизо почти през цялото време. Това е взискателна кучешка смес, която изисква редовно обгрижване, социализация и правилно обучение, както и упражнения, любов и грижи всеки ден. Голдън овчарките изискват много от вашето време. Друг недостатък е, че темпераментът на голдън овчарките може да бъде трудно предвидим и лесно може да предизвика проблеми, особено за начинаещите собственици на кучета. Кучетата от породата голдън ретривър овчарски микс се нуждаят от огромни финансови инвестиции, тъй като придобиването и отглеждането им може да бъде скъпо. По-големите кучета се нуждаят от повече храна, разходите им за ветеринарен лекар и грижа са по-високи. Съществува и законова отговорност, която е свързана с притежаването на голямо куче, каквото е голдън ретривъра и овчарката. Собствениците на тази смесена порода трябва да осигурят на кучето достатъчно обучение, за да предотвратят евентуални поведенчески проблеми.

Прекомерното линеене е още един недостатък на притежаването на голдън овчарка. Бъдете готови да почиствате кучето си редовно, ако планирате да си вземете смесено куче от породата голдън ретривър и немска овчарка. Инвестирайте в ефективни инструменти за управление на линеенето, като прахосмукачка, както и четка за обезкосмяване, които ще са ви много необходими, особено в периодите на силно линеене през годината. Златните овчарки са склонни да отделят повече лигавене през есента и пролетта. Хората, които са алергични към кучета, трябва да прекарат известно време с кучето, за да се уверят, че алергията им не се засилва от присъствието на новия домашен любимец, преди да вземат окончателно решение да притежават това красиво хибридно куче.

Здравни проблеми на голдън овчарката

Въпреки че немската овчарка и голдън ретривърът са кръстосани, за да се получи здраво потомство на голдън овчарка, смесеното хибридно куче изпитва редица здравословни състояния и проблеми, които вероятно ще го засегнат през целия му живот. След като се сдобиете с голдън овчарка от развъдчик, трябва да ви бъде предоставена необходимата информация относно здравето на родителските породи. Ако това не се случи, задължително поискайте тази важна информация.

Тъй като има няколко сканирания на родителските чистокръвни породи, които обикновено се извършват, преди да се осъществи кръстосването, трябва да се предоставят доказателства. Това помага да се намалят шансовете за предаване на наследствени проблеми по наследство. Като цяло трябва да сте наясно със следните здравословни състояния, от които е вероятно да страдат златните овчарки:
Дисплазия на тазобедрената става
подуване на корема
Дисплазия на лакътя
Ракови заболявания при кучетата
Болест на фон Вилебранд
Храносмилателни проблеми, като диария

Просто не забравяйте, че това са доста редки състояния. Вашето голдън овчарско куче може лесно да преживее целия си живот, без да се сблъска с някое от тези състояния.

Макар че повечето немски овчарки и голдън ретривъри като цяло са здрави, някои от тях могат да станат податливи на някои здравословни проблеми. Тъй като е потомък на двете породи, Златната овчарка вероятно ще страда от същите проблеми и затова трябва да поддържате редовни ветеринарни прегледи и добри грижи.

Хранене на златната овчарка

Тъй като е голяма порода кучета с висока енергийна стойност, идеалната диета за голдън овчарките трябва да бъде съставена така, че да отговаря на техните нужди. Винаги се стремете да се придържате към редовен график на хранене, а също така не оставяйте храна без надзор навън през деня. Тъй като голдън овчарките са склонни към бързо напълняване, ако се прехранват, трябва да ограничите и количеството лакомства, които предлагате на кучетата като награда за послушание и добро поведение.

Точно както е нормално при всички кучета, хранителните нужди на голдън овчарките определено ще трябва постепенно да се променят от кученца към възрастни кучета по отношение на количеството и честотата на хранене. Тази стратегия продължава с напредването на годините на кучето. Тъй като има големи различия в хранителните нужди на различните индивидуални кучета, уверете се, че сте потърсили точни препоръки от ветеринарния си лекар относно диетата за вашата златна овчарка. По този начин енергията, теглото, силата и здравето на вашето куче ще бъдат винаги на ниво и то ще се радва на дълъг живот в добро здраве.

История на златната овчарка

Златната овчарка може да съществува естествено от няколко години, но за да бъдем по-конкретни, тази порода за първи път привлече вниманието през 2009 г. Немската овчарка и голдън ретривърът са кръстосани от развъдчици с крайната цел да създадат куче пазач, както и приятелски семеен компаньон, като същевременно сведат до минимум здравословните проблеми, които засягат чистокръвните родители. Създаването на кученца от породата голдън ретрийтър е във възход поради голямото търсене на кученца от смесени хибриди.

Въпреки че кръстоските на голдън овчарките започват да се създават като дизайнерски породи, някои от тях са намерили своя път в спасителни групи или приюти. Това означава, че можете да помислите и за осиновяване. Тъй като спасителните служби за голдън ретривъри и голдън овчарки могат да помагат при осиновяването на смесени породи, можете да потърсите информация в местните приюти.

Като умишлена тенденция напоследък дизайнерските кучета се произвеждат от две чистокръвни породи с надеждата да се създаде потомство с по-добри качества от родителите и голдън овчарката не прави изключение. В повечето от тези случаи обаче предаването на качествата не може да се контролира. Вероятно е резултатите в дадено кучило да варират много, като някои кученца ще наследят по-лошите качества и от двете родителски чистокръвни породи. Ето защо е важно да се сдобиете с кученца от породата златна овчарка от източници, на които може да се има доверие. Поради неотдавнашния бум и популярност на дизайнерските кучета се наблюдава голямо разрастване на недобросъвестни развъдници и кучешки фабрики. Някои развъдчици са просто безразсъдни и нехаят за резултатите от действията си, тъй като просто искат да спечелят колкото се може повече пари.

Как да се грижим за златна овчарка

Козината на кучетата от смеските на немска овчарка и голдън ретривър е гъста и със средна дължина. Въпреки че тези козини не са идеален избор за хора с алергии, за тях лесно се полагат грижи. Използвайки мек шампоан, можете да извършвате къпане на всеки няколко месеца, тъй като честите бани могат да лишат кучето от естествената му мазнина.

Когато става въпрос за екстремни метеорологични условия, двойната козина, която имат, им дава предимство. По-голямата част от златните овчарки обичат да играят и тичат по снега, а през лятото двойната козина ги охлажда. В резултат на двойната козина голдън овчарките са склонни към умерено линеене, но през сезона на линеене могат да линеят силно. Ежедневното бързо четкане може да помогне за контролиране на козината им, което помага за улавянето на свободната козина, преди да настъпи линеене. След това козината ще се освободи от досадата и ще ви даде голям шанс да почистите всякаква мръсотия в козината им. Използвайте четка, която достига до двата слоя козина, за да избегнете многото прахосмукиране и почистване. Това включва четки като следните

Самопочистваща се четка Hertzko Slicker
Инструмент за обезкосмяване FURminator
Гледайте това видео, за да видите как правилно да използвате инструмента за обезкосмяване FURminator за куче от породата златна овчарка.
Немско овчарско куче, смес от голдън ретривър, темперамент
Подобно на родителите на немската овчарка и голдън ретривъра, голдън овчарката се смята за едно от най-интелигентните кучета, както и за превъзходно семейно куче и любящ компаньон, което прави кучето с прекрасен характер. Тя често е смесица между грижовния голдън ретривър и смелата немска овчарка. Въпреки че всяко куче вероятно ще бъде различно, чистокръвните кучета с двама родители имат черти, които лесно могат да повлияят на всяко поведение на техните смеси.

В резултат на това, че са интелигентни семейни кучета, те са по-защитни в сравнение с родителя Голдън ретривър, но също така са доста агресивни, когато са уязвими. С овчарски крака и широки гърди, те са те красиви кучета с уши, които са спуснати надолу, но се повдигат, когато са нащрек.

С любяща черта на темперамента от родителя голдън ретривър, голдън овчарките са мили, послушни и дружелюбни, те винаги искат да са до своите стопани. Когато са в близост до куп крещящи, малки деца, те са добре настроени около тях и се държат много спокойно. От друга страна, голдън овчарките притежават супер трудолюбивата черта на немската овчарка, която им позволява да работят като търсачи на наркотици и полицейски кучета. Кучетата кръстоска на немска овчарка и голдън ретривър са възпитани, любезни и верни на своите стопани. Тези качества ги правят много идеални кучета за охрана. Когато двете горепосочени личности се съчетаят заедно с чертата им, че търсят внимание, ще имате абсолютно активна порода с високо ниво на интелигентност и такава, която винаги иска да защити семейството си.

Като хибридно куче със среден до голям размер, голдън овчарката изобразява чертите на своите родители. Като цяло те имат тялото на немската овчарка, но главата им много наподобява тази на голдън ретривъра, което е лесно забележимо за повечето хора, тъй като е доста характерно.

Това означава, че кучетата от породата златна овчарка често имат силно и дълго тяло с опашка, която много наподобява тази на немската овчарка. Главата е с дълга муцуна и е малко по-голяма. Ушите са с пера и са ниско спуснати. С дебели възглавнички, краката им изглеждат по-големи и силни.
Обучение на златна овчарка на гърне
Обучението на голдън овчарка на гърне трябва да бъде сред първите уроци, които ще дадете на новото си кученце. Обикновено кучетата са склонни да изпитват проблеми, когато се опитват да променят навиците за изхождане на гърне по-късно в по-старите етапи. Ако не искате къщата ви да бъде съсипана от изпражненията на кученцето немска овчарка, подгответе тренировката за гърне веднага след като кученцето пристигне у дома.

Безспорно кученцата от породата немска овчарка и смес от голдън ретривър са очарователни и интелигентни, но това не означава, че те не са способни да съсипят килима, леглата, пода и т.н. с пикаенето си. Но поради високото ниво на интелигентност на смесените породи, съчетано със силното желание да се харесат на стопаните, няма да ви е много трудно да обучите кученцето си на гърне, ако спазвате правилно правилата.

График за обучение на голдън овчарка на гърне

Най-напред трябва да определите място за гърне извън дома си, където ще водите кученцето да се облекчава.

Обучете кученцето си от породата Златна овчарка да живее в кашон през нощта, за да не замърсява дома ви.

Ако чуете кученцето си да хленчи или да плаче, просто знайте, че то иска да отиде на гърне.

Извеждайте вашето куче от породата немска овчарка, смес от голдън ретривър, на определеното от вас място в задния двор вечер преди сън и сутрин при събуждане.

След като Вашето голдън овчарско куче се нахрани, извеждайте го да се облекчи след около 20 минути.

Уверете се, че кученцето ви пикае само на едно определено място, за да се научи да не дефекира навсякъде.

Когато вашата златна овчарка какавидира на определеното място, веднага давайте малки лакомства и похвали, придружени от команда като “Иди на гърне”.

Не забравяйте да спазвате последователно режима и времето, докато го извеждате на гърне след хранене, за да научи времето за ходене на гърне.

Докато вашата златна овчарка не усвои рутината и времето, не оставяйте всичко на кучето, защото в противен случай отпадъците ще се разпръснат из целия ви комплекс и къща.

Винаги наблюдавайте кученцето си отблизо и бъдете нащрек, когато го обучавате, и избягвайте всякакви наказания, ако се случат инциденти в къщата.

С търпение и последователност, като използвате положителни методи за подсилване, вашата златна овчарка в крайна сметка ще се научи да ходи сама на гърне.

Обучение на златната овчарка

За щастие, голдън ретривърите и немските овчарки са доста лесни за обучение и голдън овчарката има склонност да отразява тази черта. Както при всички породи кучета, погрижете се за ранното социализиране на вашата голдън овчарка и ѝ позволявайте да общува с деца, възрастни хора и дори други животни възможно най-често. Тъй като те обичат да се притесняват от непознати, ако не успеете да социализирате голдън овчарките според изискванията, те са склонни да станат агресивни към непознати.

Тъй като са създадени от две свръхинтелигентни родителски породи, които винаги се стремят да радват хората, хибридите на голдън овчарките са кучета мечта за обучение. Те незабавно се подчиняват и без усилие възприемат командите, особено при по-големите породи, които наистина могат да бъдат неприятни в зоните без каишка. Това се случва преди голдън овчарките да опознаят техниките на игра, а също така е ключова част по време на процеса на обучение.

Златните овчарки трябва да започнат да се обучават рано, в крехка възраст, като се излагат често на нови звуци, гледки, както и ситуации, които включват кучешки детски градини. Макар че това отлага тревожното поведение на кучето, то също така насърчава нивото на комфорт на вашето кученце от породата “Златна овчарка” с различни преживявания. Уверете се, че внушавате поведение и установявате правила достатъчно рано, както и че прилагате последователен, справедлив и твърд подход за прилагането им.

При повечето кучета най-добре действат техниките за положително подсилване. Те включват подходи, основани на награди, при които давате на кучето от породата Златна овчарка много лакомства и похвали, за да знае, че се държи добре. Това дава положителни резултати, които правят щастливи както вас, така и вашата голдън овчарка.

Изборът между професионалното обучение и обучението от собственика зависи изцяло от вас. Например, ако имате добър опит в обучението на кучета, можете да помислите за лично обучение на вашата голдън овчарка. Ако сте напълно нов в обучението на кучета или смятате, че може да не успеете да обучите добре кученцето си от породата Голдън Овчарка, обмислянето на записване в училище за обучение на кучета в послушание би ви било от голяма полза.

Предимства на обучението от собственика

Включва индивидуално обучение – въз основа на конкретните нужди и задачи ще можете да обучите кучето си по подходящ начин.

Повишава контрола над вашата голдън овчарка – това означава, че сте в състояние да гарантирате, че кученцето ви се подчинява, реагира и работи конкретно за вас.

Няма възрастови ограничения – Някои програми за обучение имат възрастови ограничения за това кога кученцето ви може да започне обучение. В този случай можете да започнете обучението на куче от породата голдън ретривър и немска овчарка микс толкова рано, колкото желаете.

Обикновено е безплатно – С други думи, самостоятелното обучение на голдън овчарка всъщност струва много по-малко от записването в програмата.

Предимства на обучението по програмата

Процентът на успеваемост е висок: Благодарение на огромната си практика и обучение в определена област те знаят абсолютно точно какво е необходимо, за да може вашето куче от породата “Златна овчарка” да получи необходимия вид правилно обучение.

Професионалистите лесно се ориентират кога работата по обучението е свършена: Собствениците, които са по-малко опитни в обучението на кучета, обикновено смятат, че са приключили, когато златните овчарки започнат да показват резултати. Професионалистите всъщност ще разберат дали са приключили или не.