Голдъндудъл (смес от пудел и голдън ретривър)

Какво представлява голдъндудълът? Голдъндудълът е хибридна кръстоска между голдън ретривър и пудел, която е сред най-интелигентните кучета в света и най-известните семейни кучета в Северна Америка. Голдъндудлите са перфектни семейни кучета, които съчетават умната страна на пудела с любящата и вярна природа на голдън ретривъра. Златните дуди са идеални за хора с алергии, тъй като не отделят почти никаква лигавина.

Често наричани “хора в кожени палта”, голдъндудлите процъфтяват в общуването с хора и са изпълнени с харизма. Те са игриви, любвеобилни, интелигентни и обичащи забавленията кучета, което ги прави по-лесни за обучение. Кучетата от смес голдън ретривър и пудел винаги са нетърпеливи да зарадват стопаните си и след правилно обучение изпълняват незабавно командите. Освен че са чудесни семейни кучета, кучетата смес пудел и голдън ретривър са известни със своята изключителна интелигентност. Голдъндудлите са идеални за много професии, включително за работа като кучета водачи, кучета за търсене и спасяване, кучета за терапия, кучета за медицинска помощ и като верни семейни любимци.

Изображение на кучето голдъндудъл

Как изглежда голдъндудълът? Познати още като Оверсайз мечета, тези кучета тежат от 45 до 100 килограма и са високи от 22 до 26 инча. Кучетата от смес пудел и голдън ретривър са лесно разпознаваеми благодарение на винаги щастливата си усмивка и къдравата си козина. Голдъндудлите обикновено имат кафяви очи и кръгли лица, с добре пропорционирани снажни тела. Кучетата от кръстоската на голдън ретривър и пудел също така имат прилепнала дълга опашка и добре замускулен гръден кош.

Кученцата голдъндудъл могат да се появят в различни цветове, включително кафяво, черно, кремаво, червено, златно, собол, бяло и сребристо. В рамките на едно кучило, в по-ранните поколения F1 може да се появят кученца от породата Goldendoodle с различни цветове.

Голдъндудлите са известни и като грудъли, а размерите им варират от малки до средни и големи, като всичко това зависи от кръстосаните варианти на голдън ретривър и пудел. Тъй като е страхотно семейно куче, голдъндудълът първоначално е бил отглеждан като по-голяма алтернатива на кокалестото куче, което е много популярно дизайнерско куче за кръстосване.

След първото развитие на голдъндудъла през 90-те години на миналия век кучетата са се доказали като нежни и любвеобилни. Тъй като е млада кръстоска сред други дизайнерски породи кучета, повечето налични днес кучила са първо поколение (F1) на породите голдън ретривър и пудел. Тъй като голдън дудълите се запознават доста добре с всички и са изключително социални, те не се справят добре като кучета пазачи или охранители. Тези кучета се развиват добре в селска и градска среда, където е осигурено пространство в ограден двор. Те не са много добри обитатели на апартаменти и не трябва да бъдат карани да живеят навън в кучкарници. Те се радват повече на живота, когато са в постоянен контакт с хората, които обичат.

Тъй като са много лесни за обучение, голдъндулите са идеални за плахи или начинаещи собственици. Въпреки че не е известно да притежават агресивни черти, те трябва да бъдат правилно социализирани достатъчно рано, за да се предотврати плахостта и страхливостта им. Ако бъдат оставени за продължителни периоди от време без контакт със стопаните си, те вероятно ще развият състояние на тревожност от раздяла. Трябва също така да се стремите да гарантирате, че те няма да се отдадат на разрушително поведение, като ги затваряте в клетки, а също така им осигурявате лакомства и играчки, така че да са заети през целия ден.

След като са придобили популярност с доста високи темпове, голдъндулите са ценени от много собственици. Кучетата смес от голдън ретривър и пудел са нежни и интелигентни компаньони, което ги прави отлични кучета за всяко семейство.

Продължителност на живота на голдъндудъл

Колко дълго живеят голдъндулите? Тази дизайнерска кръстоска може да доживее до средна възраст от 10 до 15 години, при условие че е добре хранена, обгрижвана и често се води на редовни медицински прегледи.

Размер на голдъндодъл

Тези кучета имат огромни различия в размерите и се предлагат в различни размери, включително малки, стандартни, миниатюрни и големи стандартни.

Миниатюрният голдъндоудл се получава, когато голдън ретривър се кръстоса с миниатюрен пудел или пудел играчка. Размерите на мини голдъндудлите варират между 13 и 20 инча височина и 15 и 35 килограма тегло.

Малките и стандартните голдъндудели имат среден ръст от 17 до 20 инча и тегло от 40 до 50 килограма.

Големият и стандартен голдъндудъл може да достигне височина от 20 до 24 инча, а теглото му да варира от 50 до 90 килограма.

История на голдъндола

Смятано за едно от най-новите кучета-кръстоски сред режима на дизайнерските кучета, развъждането на тази смес от пудел и голдън ретривър започва през 90-те години на миналия век. Хибридните дизайнерски кучета са създадени с основната цел да се произвеждат по-големи дудълчета, които да запазят силно желаната козина с ниска степен на сресване и пърхот, както и дружелюбния и интелигентен характер на голдън ретривъра.

Тъй като е сравнително млада кръстоска, това означава, че повечето налични днес кученца голдъндудъл са в резултат на развъждане от първо поколение (F1). Тъй като голдъндудлите рядко се смесват помежду си, това означава, че поколенията са чисто голдън ретривър-пудел смеси.

Популярността на голдъндудлите нараства. За съжаление породата все още не е официално призната от регистър или клуб на породата, като например Американския киноложки клуб. Въпреки това в интернет съществуват различни общности за собственици и любители на голдъндудъл. С темповете, с които голдъндудълът набира популярност, той в крайна сметка ще надмине всички останали породи дудъл.

Външен вид на голдъндудъл

Познати още като Оверсайз мечета, стандартните кучета от породата голдъндудъл тежат от 45 до 100 килограма и са с размери от 22 до 26 инча. Те са лесно разпознаваеми благодарение на винаги щастливата си усмивка и къдравата си козина. Обикновено са с кафяви очи и кръгли лица, с добре пропорционални снажни тела. Освен това имат прилепнала дълга опашка и добре замускулен гръден кош.

Кученцата голдъндудъл могат да се появят в различни цветове, включително кафяво, черно, кремаво, червено, златно, собол, бяло и сребристо. В рамките на едно кучило, в по-ранните поколения F1 кученцата голдъндудъл могат да имат различни цветове.

Цвят на козината на голдъндула

Голдъндудлите обикновено имат вълнообразна или къдрава козина с дължина около 2 до 3 инча. По-дългият косъм при тази порода кучета се намира по опашката, ушите, тялото и краката (с малко косъмчета, подобни на пера). Козината, която се появява по главата и муцуната, обикновено е по-къса.

Изглежда, че козината на голдъндулите има общ цвят. Перушината обикновено се отличава с бял цвят, а козината при тези конкретни кучета има тенденция да изсветлява с напредването на възрастта. По принцип голдъндудълът се предлага в огромно разнообразие от цветове, които включват меден, черен, бял, златист, кремав, сив, червен и кайсиев.

Личностни характеристики на голдъндудъл

Съществуват няколко причини, поради които голдъндулите бързо придобиват популярност. Те притежават множество положителни личностни черти – те се харесват на всеки, когото срещнат, със своята интелигентна, приемаща и дружелюбна природа. Известни със своята лоялност и търпение, голдъндулите са невероятни домашни любимци. Тези добродетели, съчетани с лесната им обучаемост, ги правят идеални служебни кучета. Тъй като са изключително дружелюбни, тези кучета винаги ще ви се усмихват. Игривата природа на голдъндулите ги прави идеални за семейства с деца, с които да си играят. Стига да сте готови да хвърлите топка, тези кучета винаги с удоволствие ще я преследват.

Тъй като са търпеливи и нежни, голдъндудлите притежават любвеобилен характер, който ги прави идеални кучета компаньони за вашето семейство, тъй като те наистина се радват активно на човешката компания. Голдъндудълът лесно се подчинява на команди, когато е правилно обучен. Въпреки че са много игриви и лоялни, те могат да бъдат и пакостливи, когато станат настроени. Голдъндулите не са ограничени в броя на хората, които могат лесно да обичат. Обикновено те се разбират отлично с хора от всички сфери на живота както вътрешно, така и външно извън дома. Ако достатъчно рано се социализират добре с други домашни любимци в домакинството, те също са склонни да се разбират добре с тях. Въпреки че тези кучета никога не нараняват нищо с умисъл, децата трябва да бъдат наблюдавани, докато си играят с тях. Това е така, защото те са глупави животни, които могат да забравят собствената си сила и размер, което, ако не се контролира, може да доведе до инциденти.

Как голдъндулите се отнасят към други домашни любимци и деца
Ако се случи голдъндудълът да приеме характера на голдън ретривъра, той ще бъде абсолютно чудесен семеен домашен любимец. Той най-вероятно ще бъде нежен и търпелив и определено ще се разбира добре както с малки, така и с по-големи деца.

Както е при всяка порода кучета, когато са още кученца, децата винаги трябва да бъдат обучавани как да се отнасят с кученцата голдъндудъл, когато ги приближават и докосват. Уверете се, че упражнявате надзор, когато тези деца си играят с кучетата, за да сте сигурни, че няма да дърпат опашката, да хапят ушите или да причиняват болка на кученцето по какъвто и да е начин. На децата трябва да бъде забранено да се приближават до кученцата от породата голдъндудъл, когато те спят, хранят се или дори отнемат храната на кученцето.

Когато са с други домашни любимци и кучета, голдъндулите обикновено се справят много добре и не проявяват активна агресия към други животни. Просто трябва да се уверите, че кученцето голдъндудъл е добре социализирано и обучено още от първия ден, в който се появи в дома ви.

Изисквания към упражненията на голдъндудъл

Тъй като са умерено енергични, голдъндулите се нуждаят от ежедневни упражнения. Наследила любовта на голдън ретривъра към водата, тази порода обича да плува, особено когато се отдаде на преследване на нещо, което може да извади от водата и да върне на собственика си.

Ако вашият голдъндудъл разполага с достатъчно пространство за игра и тичане, това е универсално чудесна порода кучета. Въпреки че кучетата обикновено се радват на открито пространство, те се развиват много добре и в градски райони, стига да получават ежедневно 60 минути упражнения, от които се нуждаят.

Голдъндулите са много активни кучета и трябва да бъдат със стопанин, който може да ги следва. Средно те се нуждаят от около 12 мили упражнения всяка седмица, които могат да бъдат допълнени с умствена и физическа стимулация, като аджилити и послушание.

Как да се грижим за голдъндудъл

Стилът на оформяне на голдъндула зависи до голяма степен от козината, наследена от вашето куче. И двата типа козина се нуждаят от често четкане. За да се предотврати образуването на кичури, по-гъстата козина от пудела изисква ежедневно четкане. Ако се случи вашият голдъндудъл да плува активно, уверете се, че редовно проверявате ушите на кучето за всякакви признаци на инфекция. Тъй като козината на породата пудел расте непрекъснато, подстригването е необходимо приблизително на всеки 10 седмици.

Въпреки че голдъндулите се наричат леки или некъдърни, тези дизайнерски породи кучета все пак изискват оформяне, за да се поддържа превъзходна форма на козината им. Това до голяма степен зависи от козината, наследена от вашето куче. И двата типа козина се нуждаят от често четкане. За да се предотврати образуването на кичури, по-гъстата козина на пудела изисква ежедневно четкане. За да подобрят лесната поддръжка на тези кучета, повечето хора, които притежават голдъндудъл, избират да подстригват козината им. Дори и след подстригването кучето ще има нужда от четкане на всеки няколко седмици. Къпането на голдъндудъл трябва да се извършва само когато е необходимо, като се използва шампоан, препоръчан от вашия ветеринарен лекар. Честото къпане има вероятност в крайна сметка да накара кожата на кучето да загуби така необходимите влага и масла, които поддържат кожата на кучето здрава.

Тъй като козината на голдън ретривъра и пудела расте непрекъснато, подстригването ще е необходимо приблизително на всеки 10 седмици. Уверете се, че зъбите са почистени и ноктите са подрязани, когато водите кучето си на дресьор. За да предотвратите пародонтоза, можете да почиствате зъбите на кучето веднъж седмично. Ежедневното миене на зъбите на кучето ще бъде дори по-добро, тъй като предотвратява лошия дъх и заболяванията на венците. За да сте сигурни, че вашият голдъндудъл ще свикне с рутинните процедури за грумиране, започнете да ги правите възможно най-рано. Ако се случи вашият голдъндудъл да плува активно, уверете се, че редовно проверявате ушите си за всякакви признаци на инфекция.

Ако кучето ви не успява да свали ноктите си по естествен начин, се погрижете да ги подстригвате веднъж или два пъти месечно. Това помага да се предотвратят болезнени разкъсвания, както и други проблеми. Проверката на ноктите е лесна и трябва само да наблюдавате и да видите дали те щръкват по пода. Докато подрязвате ноктите, внимавайте да не режете прекалено, тъй като ноктите на кучето имат кръвоносни съдове и ако не се погрижите добре за тях, те лесно могат да кървят. Това може също така да накара кучето да се страхува и да избягва, когато вземете нокторезачката, за да му отрежете ноктите. Ако не знаете как да постъпите, просто потърсете съвет от дресьора или ветеринаря.

Не забравяйте да проверявате ушите на вашия голдъндудъл всяка седмица за миризма или зачервяване, които са често срещани признаци на инфектирани уши. Винаги когато проверявате ушите, ги избърсвайте с малко памучно топче, навлажнено с нежен почистващ препарат за уши с балансирано PH, за да предпазите ушите на кучето си от инфекции. Старайте се да не вкарвате нищо в ушния канал на кучето, а само да избършете външната част на ухото.

Приучаването на кученцето голдъндудъл към прегледи и четкане трябва да се извърши, когато то е още малко. Също така, уверете се, че често боравите с лапите им, докато гледате вътре в устата (кучетата имат склонност да са обидчиви към лапите си). Трябва да се уверите, че кученцето ви свързва грумирането с положително преживяване, като използвате награди и похвали, придружени от лакомства. По този начин ще подготвите кученцето за лесно боравене с него, както и за по-малко натоварени ветеринарни прегледи.

По време на груминга се уверете, че проверявате за обриви, рани, всякакви признаци на инфекции, като чувствителност, възпаление или зачервяване на кожата в областта на устата, очите, носа и краката. Очите на здравото куче винаги трябва да са чисти, без секрет или зачервяване. Ежеседмичните прегледи на кученцето голдъндудъл ще ви помогнат да откриете достатъчно рано всякакви потенциални здравословни проблеми.

Как да подстригвате лицето на голдън дудъл

Видео урок, в който експерт по подстригване на кучета показва как правилно да подстригвате голдъндудъл в домашни условия и кои четки работят най-добре върху козината на голдъндудъл.

Уверете се, че зъбите на кучето са почистени и ноктите са изрязани, когато водите голдъндудъл на дресьор. За да предотвратите пародонтоза, можете да миете зъбите на голдъндудъл веднъж седмично. За да сте сигурни, че вашият голдъндудъл ще свикне с рутинните процедури за груминг, започнете да ги правите възможно най-рано.

Как да почиствате кучето голдъндудъл у дома – видео урок

Темперамент на голдъндудъл

Има доста фактори, които оказват влияние върху темперамента. Сред тях са социализацията, обучението и наследствеността. Кученцата от породата голдъндудъл с добър темперамент обикновено са много игриви и любопитни. Те също така имат желание да се приближават към хората, за да бъдат държани. Винаги се стремете да изберете кученце, което е някъде по средата между отличния и стандартния темперамент. Избягвайте кученца, които бият своите другарчета, както и такива, които се крият по ъглите.

Преди да се сдобиете с някое от тези кученца, също така се уверете, че сте се запознали с майката-родителка и че кучетата имат хубав темперамент, който ще ви бъде удобен. Идеално би било да се срещнете и с роднини или братя и сестри на родителите на голдъндула.

Подобно на всяко друго кученце, голдъндудълът трябва да бъде социализиран рано. Уверете се, че сте изложили кученцата си на много различни преживявания, хора, звуци и гледки. Всичко това трябва да се случи, когато кученцата са още малки. За да се гарантира, че кученцето ви ще израсне като всестранно развито куче, тези ранни умения за социализация са много важни.

Можете да направите чудесен ход, като първо запишете малкото си кученце на детска градина. За да усъвършенствате цялостно социалните умения на кученцето, водете го в оживени паркове, на спокойни разходки, за да се запознаете с хората, живеещи наблизо, в магазини, в които се допускат кучета, а също така канете по-редовно гости в дома си, за да помогнете на кученцето да се запознае добре с други хора.

Известни със своята лоялност и търпение, голдъндулите са невероятни домашни любимци. Тези добродетели, съчетани с лесната им обучаемост, правят голдън ретривърите и смеските от пудели идеални служебни кучета. Тъй като са изключително дружелюбни, кучетата от смес пудел и голдън ретривър винаги ще ви се усмихват. Игривият характер на голдъндудлите също ги прави идеални за семейства с деца, с които да си играят. Стига да сте готови да хвърлите топка, тези кучета винаги с удоволствие ще я преследват.

Голдъндулите не са ограничени в броя на хората, които могат лесно да обичат. Обикновено те се разбират отлично с хора от всички сфери на живота както вътрешно, така и външно извън дома. Ако достатъчно рано се социализират добре с други домашни любимци в домакинството, те също са склонни да се разбират добре с тях. Въпреки че тези кучета никога не нараняват нищо с умисъл, децата трябва да бъдат наблюдавани, докато си играят с тях. Това е така, защото те са глупави животни, които могат да забравят собствената си сила и размер, което, ако не се контролира, може да доведе до инциденти.

Пудел, смес от голдън ретривър

Изисквания към упражненията на голдъндодъл

Ако вашият голдъндудъл разполага с достатъчно пространство за игра и тичане, това е универсална чудесна порода кучета. Кучетата от смес голдън ретривър пудел се развиват добре в градски райони, стига да получават ежедневно необходимите 60 минути упражнения. Голдъндудлите са много активни кучета и трябва да бъдат с човек, който може да ги следва. Голдъндулите се нуждаят от около 12 мили разходки всяка седмица, които могат да бъдат допълнени с умствена и физическа стимулация, като аджилити и послушание.
Обучение на голдъндудъл за гърне
Трудно ли се обучават голдъндулите на гърне? Голдендудлите обикновено не се затрудняват при обучението за гърне благодарение на своята интелигентност. Но при някои от тях процесът може да е малко по-бавен. В този случай можете първо да въведете обучение в клетката, при което да запознаете кученцето си с просторна вътрешна клетка, където кучето може да подремне и да я използва като утешително убежище.

Как да обучим голдъндудъл на гърне?
Обучението на голдъндудъл на гърне може да се извърши по два начина: Обучение на открито или обучение на закрито върху пикочогонно блокче, преди да се премине към ходене на гърне на открито.

При обучението на открито трябва просто да научите кученцето на реплика за гърне. Това означава да научите вашия голдъндудъл да сигнализира, че иска да излезе навън. В крайна сметка кученцето голдъндудъл винаги ще свързва усещането за писане с излизането извън къщата.

Първата стъпка е да оставите кученцето от смес от голдън ретривър и пудел да седне близо до задната врата. Когато то се отдръпне, отворете вратата и го пуснете навън. Можете също така да използвате звънец, така че когато звъннете, да отворите вратата и кученцето да избяга навън. не позволявайте на кучето да играе навън. Веднага след като приключи с работата, го пуснете да влезе. В противен случай кученцето може да асоциира сигнала за гърне с излизането навън, за да си играе.

За да определите място за гърне навън в двора, разходете кученцето, след като го поставите на каишка, до мястото, на което искате вашият голдъндудъл да се облекчи. Престанете да се разхождате, когато кученцето се облекчи. След като то свърши, предложете награда под формата на устна похвала или лакомство. Това кара кучето да свързва писането навън с положително преживяване. Ако кученцето голдъндудъл не пишка, върнете го обратно в къщата и повторете.

Когато отсъствате от дома, използвайте кашон, за да ограничите кученцето в района. Това ограничава инцидентите във всекидневната, спалнята, както и на други места, когато не сте наблизо, за да видите или чуете сигнала.

В случай на инцидент не наказвайте кучето голдъндудъл. Почистете бъркотията с ензимен почистващ препарат, който гарантира, че всякаква миризма на кучешка урина е отстранена от района, за да предотвратите бъдещи инциденти, които обикновено се случват на място, миришещо на кучешка урина.

Кучетата от породите голдън ретривър и пудел микс са изключително обучаеми по природа. Поради това голдъндулите се избират най-вече за работа като служебни кучета. Това е и идеалната порода за начинаещи собственици на кучета. Те обичат да доставят удоволствие на стопаните си и също така обичат да се учат, което прави обучението им доста лесно.

Тъй като произхождат от интелигентни родители и са добродушни, голдъндулите са лесни за обучение. Никога не използвайте физическа корекция или наказание при това куче. Техниките за обучение с доминиране правят тези кучета изключително недоверчиви и нервни. Просто се стремете да използвате положителни методи за подсилване, когато те се подчиняват. Това кара кучето да се ентусиазира да учи и да остава винаги щастливо!