Плюсове и минуси на немския дог

Притежаването на немски дог има своите предимства и недостатъци. Сред плюсовете на немския дог са лекият характер на породата, внушителният размер и репутацията на нежен гигант. Немските догове са идеални за живот в провинцията, където кучето може да разполага с голям заден двор за тичане и поддържане на добра физическа форма. Притежаването на немски дог е най-подходящо за опитни стопани на големи породи, способни да предоставят на тази гигантска порода напътствия и обучение, за да се възползват максимално от тази благородна порода. Немските догове са любвеобилни към семействата си и могат да бъдат отлични кучета пазачи при подходящо обучение.

Притежаването на гигантска порода като немския дог има и някои недостатъци. В сравнение с много други породи немските догове обикновено имат кратък живот. Има някои сериозни здравословни проблеми, към които тази порода е податлива. Ракът при кучетата например е причина номер едно за смъртта на немските догове. Немските догове се нуждаят от обучение през целия живот, тъй като работата с непокорни немски догове може да бъде трудна и дори опасна. Социализирането на немския дог е много важно, за да се предотврати плахостта или агресията. Някои немски догове могат да бъдат много териториални или доминантни, което е друг недостатък. Немските догове са склонни към плъзгане, което е друг недостатък, свързан с тази голяма порода. Немските догове не са подходящи за живот в апартамент.

Недостатъци и предимства на немския дог
Дог за: Защитава стопаните си и е добро куче пазач
Немски дог минус: Тази гигантска порода кучета изисква обучение от ранна възраст, тъй като кучето може да бъде трудно за управление, когато немският дог достигне пълен размер
Плюсове на немския дог: Късата козина на немския дог е сравнително лесна за поддържане
Недостатъци на немския дог: Голямо куче като немския дог не е подходящо за живеене в апартамент. Това голямо куче се нуждае от дом с ограден двор
Плюсове на немския дог: Немските догове са добри домашни любимци за активни семейства с по-големи деца
Немски дог против: Тази голяма порода има кратка продължителност на живота в сравнение с други породи

Тази гигантска порода произхожда от кръстосването на английски мастиф и ирландски вълкодав. Немският дог се е използвал за лов на мечки, глигани и елени, като задачата на кучето е била да хване и задържи на място ловуваното животно, докато ловците пристигнат и го убият. Името на породата е било известно като “германски боархаунд”, което по-късно става известно като “германски дог” и “германски мастиф”, а накрая на тази древна порода, датираща от XIV-XIII в. пр. н. е., е дадено името “немски дог”. Кучета, които приличат на немски дог, се появяват върху гръцки парични знаци от 36 г. пр. Породата немски дог е призната от Американския киноложки клуб през 1887 г.

Размер на немския дог

Тегло на немския дог
Тегло на мъжкия немски дог: от 54 до 91 kg (от 120 до 200 lb)
Тегло на женски немски дог: 45-59 kg (99-130 lb)

Колко висок е немският дог?
Височина на мъжкия немски дог: 76 до 86 см (30 до 34 инча)
Височина на женския немски дог: 71 до 81 см Колко дълго живеят немските догове? Продължителност на живота на немския дог: 6 до 9 години
Средната продължителност на живота на немския дог е по-кратка от тази на повечето породи кучета. Гигантските породи като немския дог често имат редица генетични заболявания, които могат значително да съкратят продължителността на живота на кучето. Водещата причина за смъртта на немските догове е ракът, който включва лимфом и рак на костите. Потенциалните собственици на немски дог имат възможност да търсят кученца от дълголетни развъдни линии, които произвеждат кучета с по-големи шансове за по-дълъг и здравословен живот.

Други имена на породата немски дог: Немски мастиф, боархаунд

Козина на немския дог: лъскава, къса, гъста и гладка
Цветове на немския дог: Дойче веселба: пепеляво, бриндле, черно, арлекин, мантия и синьо

Колко кученца имат немските догове?
Размер на кучилото на немския дог: от 1 до 11 кученца

Колко струва един немски дог?
Цена на немски дог: от 700 до 3000 долара за кученце

Темперамент на немския дог

Недостатъци и предимства на темперамента на немския дог
Чистокръвният немски дог се извисява над повечето породи кучета с впечатляващ мъжки ръст от около 34 инча. Тази гигантска работна групова порода кучета първоначално е създадена за лов на диви прасета, мечки и елени. Необходим е бил голям, мощен дог, който да помага за задържане на ловуваното животно на място и да изчаква ловците. Немският мастиф се справял отлично с тази роля. Породата вече не се използва за лов и както много собственици на немски дог шеговито казват: “Немският дог ловуваше на дива свиня, а сега ловува на диван”. Това не означава, че кучето е диване през цялото време. Въпреки че може да е готово да превземе дивана ви, кучето се нуждае от своя дял упражнения всеки ден. Немските догове са много ориентирани към хората и имат нужда да бъдат много около семейството.

Могат ли немските догове да живеят навън? Не, този дог трябва да живее на закрито със своите хора. Притежаването на немски дог означава да държите голямото куче на закрито, тъй като немските догове не са подходящи за живот на открито и трябва да прекарват много време близо до семейството. Идеалният дом за гигантската порода е голяма къща с много пространство и ограден двор. Характерът на немския дог е лоялен и привързан към своите стопани. Собствениците на немски дог трябва да са опитни и физически силни, за да се справят с мощното, волево и понякога упорито куче. Те трябва да имат време, което да прекарват с кучето. Договете са изненадващо чувствителни и се нуждаят от любезно, стабилно и уверено отношение. Добре ли се справят немските догове с деца? Имайте предвид, че малките деца лесно могат да бъдат повалени от голямото куче по невнимание. Като цяло тази порода е по-подходяща за семейства с по-големи деца.

Добри кучета пазачи ли са немските догове? Едно от големите предимства на притежаването на немски дог е, че породата защитава семейството и територията си и ще лае, когато непознат се приближава към входната врата. Немските догове имат буден темперамент и са отлични кучета пазачи. Немските догове са ефективни кучета пазачи, а размерът им, съчетан с дълбок лай, е достатъчен, за да отблъсне всеки нежелан посетител. Обучението на кучето да се държи добре с посетителите е важно от най-ранна възраст. Ранното основно обучение по послушание и социализацията през целия живот са особено важни за голяма или по-скоро гигантска порода като немския дог. Собствениците на малки породи кучета могат да се разминат с куче, което има лоши маниери, но когато кучето тежи близо двеста килограма и е голямо колкото пони, правилното дисциплиниране на кучето е изключително важно. Дори ако планирате да имате немски дог като куче пазач, важно е да го социализирате още от ранна възраст. Добре социализираното куче е по-склонно да разграничи безопасната ситуация от ситуацията, в която трябва да предприеме действия. Например, немски дог, който не е правилно социализиран, няма да разбере разликата между пощальон, който трябва да може да се приближи до къщата ви, от крадец, който очевидно не е желан посетител. Социализирането на дога му помага да взема по-добри решения, докато охранява територията си.

Вземането на немски дог е голяма отговорност в много отношения, включително и във финансово. Гигантското куче е по-скъпо за водене на ветеринар, по-скъпо за хранене, за обучение и се нуждае от повече пространство, за да тича и да разтяга краката си. Пътуването с немски дог също може да бъде доста предизвикателно поради размера на кучето. Вземете предвид всички тези фактори, преди да вземете окончателно решение да се сдобиете с тази порода. Ако семейният ви бюджет може да си позволи тази великолепна порода, тя ще бъде чудесен семеен домашен любимец и куче пазач. Немските догове имат кратка продължителност на живота (от шест до девет години, понякога и повече в зависимост от грижите и други фактори). Ако планирате да си вземете немски дог, помислете дали да не си вземете такъв от спасителен център за немски дог. За съжаление много прекрасни немски догове се оказват в спасителни центрове, главно защото собствениците им не са направили достатъчно проучване, преди да се сдобият с тази голяма порода. Много често добронамерени приятели или роднини подаряват немски дог на семейство, което не е готово за такава голяма отговорност. И тогава малкият подарък се превръща в голямо куче, което често се озовава в спасителен център.

Да си вземете куче от спасителен център е много хубаво нещо – за вас и за кучето, което осиновявате. Не забравяйте да разберете всичко, което можете, за темперамента и здравословното състояние на кучето. Как да осиновите немски дог от спасителен център за немски дог или от приют за кучета.

Линеене на немския дог

Немските догове линеят и въпреки че не линеят повече от средностатистическото куче, изглежда, че в дома ви има повече косми от немски дог просто заради големия размер на кучето. Късата и лъскава козина изисква минимална грижа. Използвайте ръкавица за гончета всяка седмица, за да поддържате козината чиста и блестяща.

Подуване на немски дог
Немските догове са големи кучета с дълбок гръден кош и тези фактори допринасят за предразположението към подуване на корема. Много немски догове умират всяка година поради торзия на стомаха (известна също като подуване на корема). Подуването на корема е животозастрашаващо състояние, което се получава, когато стомахът на немския дог се усуква и се изпълва с въздух и газове. Подуването на корема може да бъде фатално в рамките на часове или дори по-малко. Незабавно заведете немския дог на ветеринар, ако подозирате, че кучето може да страда от подуване на корема. Симптомите на подуване на корема на немския дог включват повишено слюноотделяне, областта на стомаха на кучето изглежда подута и чувствителна на допир. Кучето може да се държи неспокойно и да се чувства неудобно. Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар, тъй като подуването на корема е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

За да сведете до минимум възможността за развитие на подуване на корема, хранете кучето, когато то е в спокойно състояние на духа. Развълнуваните кучета се хранят по-бързо и поглъщат повече въздух заедно с кучешката храна. За да намалите количеството въздух, което кучето поглъща заедно с храната си, хранете немския дог два пъти дневно. Кучетата, които се хранят веднъж дневно, са много гладни, а гладното куче гълта повече въздух заедно с храната си, като по този начин увеличава вероятността да получи подуване на корема. Използвайте купички за бавно хранене на кучета, за да забавите бързото хранене. Купичките за бавно хранене са особено полезни за гигантски породи като немския дог, тъй като кучето се храни до десет пъти по-бавно, отколкото при използването на обикновени кучешки купички за хранене. По-бавното хранене означава, че по време на храненето в стомаха на кучето попада по-малко въздух и в резултат на това рискът от подуване намалява. Бавните купички за хранене правят процеса на хранене по-забавен за кучетата и осигуряват известна умствена стимулация заедно с ползи за храносмилането на вашия домашен любимец.

Обучение на немски дог

Как да обучаваме немски дог? Когато сте собственик на гигантска порода, каквато е немският дог, не можете да си позволите да не обучите кучето си правилно. Основните команди за послушание като “Тук!”, “Седни!”, “Стой!”, “Долу!”, “Легни!” и “Тихо!” са сред първите команди, на които кучето ви трябва да се научи да реагира. Тъй като немските догове са предразположени към подуване на корема, важно е да поддържате спокойствие, докато кучето се храни. Докато вашият немски дог е още малко кученце, обучете го да седи и да чака за храната си, докато вие приготвяте храната му. Докато приготвяте храната му, му кажете “Седни!” и след това “Чакай!”. Поставете храната пред него и едва когато му кажете “Яж!”, той трябва да започне да яде. Важно е кучето да е спокойно по време на храненето си. Развълнуваните кучета поглъщат повече въздух с храната и това може да доведе до подуване на корема, което е много опасно състояние, което може да стане смъртоносно в рамките на един час, ако не се лекува незабавно.

Наличието на известен опит в обучението на кучета наистина помага. Ако нямате опит, можете да се образовате по темата, като прочетете колкото се може повече за обучението на немски дог. Друг вариант е да наемете професионален треньор на кучета или да запишете кучето си на курсове за обучение по послушание.

Обучението на немски дог в сандъци може да помогне за задържането на кучето в позната среда по време на пътувания, а сандъкът може да се използва като място за спане, където кучето може да се излежава и да си почива. След като донесете вкъщи нова кошара, оставете я отворена за няколко дни и сложете в нея лакомства, за да подтикнете немския дог свободно да влиза и излиза от кошарата. Направете кратера удобен за немския дог, като поставите легло за кратера. След като кучето се почувства удобно да влиза и излиза от кошарата, можете да го обучите да прекарва известно време вътре в кошарата при заключена врата на кошарата. Оставете кучето в затворената кратуна за няколко секунди и отворете вратата, ако кучето е тихо. Не давайте на кучето лакомства, когато то излиза от кошарата, тъй като кучето може да свърже излизането от кошарата с получаването на награда. Вместо това поставете няколко лакомства в сандъка, за да мотивирате кучето да влезе в сандъка. Ако кучето започне да хленчи в момента, в който го затворите в кошарата, изчакайте момента, в който кучето ще се успокои, и отворете веднага, щом кучето се успокои за момент. По този начин кучето ще разбере, че хленченето не води до отваряне на щайгата. Никога не използвайте кошарата като начин за наказание на кучето – целта е кучето да използва кошарата като своя бърлога, а поставянето на кучето в кошарата като наказание ще направи обучението в кошара много по-трудно – кучето ще си мисли, че всеки път, когато е в кошарата, е наказвано, и няма да е щастливо да прекарва времето си в кошарата.

Какъв е подходящият размер на кошарата за немски дог? Вземете тежка кошара, която е достатъчно голяма, за да може възрастен немски дог да се настани удобно в нея, дори ако имате малко кученце немски дог. Разделителят за кратери, който се предлага с повечето кратери, може да се използва, за да се отдели достатъчно място за немския дог и да се отдели неизползваното място, за да не може кучето да го използва като тоалетна. Кучето трябва да може лесно да се обръща в кошарата, да стои в цял ръст и да се протяга, когато лежи.

Ако вземате кученце от развъдник, задължително се запознайте с родителите на кученцето. Оставянето на кученцето с кучилото, докато навърши 8 седмици, е добра идея, за да може кучето да се социализира и да се учи от кучешкото си семейство. В рамките на този период от време майката на кученцето ще научи своите малки на много важни основи на кучешкото поведение. Например кученцата се научават как правилно да поздравяват другите кучета. Не се препоръчва вземането на кученце немски дог, което е по-младо от осем седмици. Избягвайте прекомерните упражнения на вашия немски дог, докато той не стане напълно зрял (на около две години). Упражненията с голямо въздействие, като например скачането, могат лесно да причинят увреждане на растящите връзки и да доведат до сериозни проблеми със ставите му или куцане веднага или в бъдеще. Немският дог е голяма порода и е много важно да се даде възможност на сухожилията на кучето да растат правилно. Разходките са най-добрата форма на упражнения за кученцето немски дог. След като доведете кученцето вкъщи, е важно да установите правила в къщата още в началото, докато немският дог е все още млад и с малки размери. По-лесно е да обучите кучето на добро поведение от самото начало, отколкото да пречупите лошите навици и след това да го научите на добри маниери.

Обучението на немския дог в къщата трябва да започне в момента, в който доведете кученцето у дома. Обучението на немски дог на гърне е по-лесно с правилните инструменти. Не наказвайте кучето в случай на инцидент. Почистете старателно бъркотията, тъй като кучетата са склонни да използват местата, които миришат на кучешка урина, като своя тоалетна в бъдеще. Използвайте продукти за почистване на кучета на ензимна основа, за да премахнете напълно всякакви петна или миризми и да възпрете кучето да използва отново мястото като тоалетна.

Следете за признаци за готовност за гърне, като например подсмърчане на пода или ходене в кръг. Незабавно изведете немския дог навън на определеното място за гърне и изчакайте кучето да си свърши работата там. Похвалете кученцето немски дог веднага щом приключи. Награждаването на кучето веднага с малко лакомство може да създаде положителна асоциация между използването на гърнето на правилното място и получаването на награда за доброто поведение.

Социализирането на кученцето немски дог е също толкова важно, колкото и обучението му на добри маниери от самото начало. Най-важният период за социализиране на вашето куче е от дванадесетседмична и до шестмесечна възраст. Не пропускайте тази възможност, тъй като социализирането помага на кучето ви да израсне с изравнен темперамент и уверено в различни ситуации. Не забравяйте да запознавате кученцето си с различни хора от всички възрасти, с други кучета и домашни любимци, да го водите на оживена улица и в парка (след като е завършило ваксинацията си). Ако кученцето ви все още чака да му бъдат направени всички ваксини, можете да си организирате срещи за игра с други собственици, чиито кучета са със завършени всички ваксини. Целта е да позволите на кучето си да преживее различни обстоятелства, без да го претоварвате. В тази крехка възраст се формира възгледът на кучето за живота и колкото по-позитивни са преживяванията му, толкова по-добре. Не позволявайте на други кучета или хора да играят грубо с вашето кученце.

Хранете кученцето си с висококачествена храна за кучета от големи породи. Не добавяйте допълнително калций, тъй като това може да увеличи вероятността кученцето да развие ставни проблеми. Не забравяйте да оставите кучето си да почива поне 40 минути след хранене преди физическа активност, за да избегнете подуване на корема. Не прекалявайте с упражненията за кученцето немски дог, за да избегнете проблеми с растящите му стави, които могат да бъдат проблем за кучетата от големи и гигантски породи. Упражненията на кученца немски дог под една година трябва да бъдат ограничени, за да се предотврати увреждане на растящите кости.

Грижа за немския дог

Слюноотделят ли се немските догове? Немските догове са склонни към слюноотделяне и изискват редовно почистване на зоната около устата. Собствениците на немски дог обикновено имат наблизо кърпа, с която да избърсват излишните слюнки.

Докато немският дог е кученце, го приучете да си мие зъбите. Над петдесет процента от всички кучета развиват стоматологични проблеми до двегодишна възраст. Много собственици на дог не осъзнават, че зъбите на кучето трябва да се почистват ежедневно, за да се отстрани плаката, която може да се натрупа около зъбите на кучето и след това да се втвърди в жълт зъбен камък, пълен с вредни бактерии. Ако не се лекува, зъбният камък може да увреди зъбите на кучето, а бактериите могат да повлияят на цялостното му здраве. Почиствайте зъбите на своя дог всеки ден и му осигурете дъвкалки за зъби. Използвайте само паста за зъби за кучета, тъй като човешката паста за зъби не е безопасна за кучета.

Подрязвайте ноктите на кучето на всеки 6 седмици или веднага щом чуете как ноктите му щракат по дървения под. Дългите, израснали нокти могат да се впият в плътта на кучето, да причинят болка и да повлияят на походката и стойката му. Нокторезачките за немски дог трябва да се използват още от времето, когато кучето е малко, за да се чувства комфортно с процедурата.

Стипчив прах
Стипцова пудра се използва за бързо спиране на кървенето, в случай че случайно сте срязали нокътя на кучето твърде много и той започне да кърви. Незабавно поставете малко стипца на прах върху нокътя и кървенето ще спре.
Поддържайте ушите на кучето чисти и избърсвайте ушите със суха, чиста кърпа след къпане, за да предотвратите натрупването на влага в ушните канали, което може да създаде благоприятни условия за ушни инфекции. Кърпичките за уши за кучета улесняват поддържането на ушите на кучето чисти.

Осигурете на кучето си меко легло за спане.

Играчки за кучета за немски дог

Не забравяйте да осигурите на своя немски дог различни играчки за кучета, включително играчки за дъвчене. Играчките за дъвчене за кучета са особено полезни, когато кученцето никне със зъби. Скрийте всички неща, които не искате кученцето да дъвче – новите си обувки, скъпи чанти или нещо друго, което е ценно. Кученцето, което си никне в зъбите, ще търси начини да успокои венците си и ще дъвче всичко, което може да намери. Играчка за дъвчене ще помогне за успокояване на венците на кучето и може да отвлече вниманието му от нещата, които не искате то да дъвче.

Здраве на немския дог

За съжаление немските догове не живеят толкова дълго, колкото много други породи. Немските догове живеят средно от шест до деветгодишна възраст. Ракът е най-честата причина за смъртта на немските догове. Кратката продължителност на живота на породата немски дог се обяснява отчасти с някои генетични заболявания, към които породата е предразположена. Немските догове са предразположени към следните здравословни състояния: подуване на корема, сърдечни заболявания, рак, включително остеосарком, лимфом, хемангиосарком, проблеми с костите и ставите.

Поради големия им размер има няколко мускулно-скелетни проблема, които са свързани с немските догове, включително остеохондрит дисеканс. Остеохондрит дисеканс е състояние, което се появява, когато на кученцата немски дог се позволи да растат твърде бързо и хрущялът в ставите им може да не се прикрепи правилно към костта. Ветеринарните лекари препоръчват кученцата немски дог да растат с не повече от четири килограма на седмица. Не прехранвайте кученцата си от породата немски дог, за да избегнете прекомерното наддаване на тегло. Хранете кученцата с висококачествена храна за кучета от големи породи. Домашно приготвената храна за кучета, която отговаря на хранителните нужди на кучето, може да бъде много полезна, но не всички собственици на немски дог имат време да хранят кучето само с домашно приготвена храна за кучета. Друга алтернатива е да добавите здравословни съставки към сухата или консервираната храна на кучето, за да поддържате оптималното му здраве.

Алергиите, които водят до сърбеж на кожата, проблемите с щитовидната жлеза, различни очни проблеми и хемолитична анемия също са сред здравословните проблеми на тази гигантска порода.

Хранете своя немски дог с висококачествена храна, подходяща за възрастта му. Тъй като подуването на корема е проблем за тази порода, никога не упражнявайте кучето си непосредствено след хранене. За да се предотврати подуване на корема, кучето трябва да почива четиридесет минути след хранене преди физическа активност. Докато кученцето расте, се придържайте към препоръчителната таблица за растеж. Ако кученцето расте твърде бързо, рискът от развитие на ставни проблеми се увеличава.