Хавачонът е прекрасна смесица между породите бишон фриз и хаванез. Научете за плюсовете и минусите на хавашоните, получете информация за характера на хавашоните и нуждите им от обгрижване и разберете как правилно да се грижите за хавашоните, за да бъде вашият домашен любимец здрав и щастлив.

Хавашон (смес от бишон и хаванез)

Изображение на куче от породата хавашонКакво е смес от кучета от породата хавашон? Хавашоните са кучета, които се кръстосват между хаванези и бишон фризе. Те са известни с това, че са наследили добродушната черта на бишон фризе и общителния характер на хавасеца. Високоинтелигентни, дружелюбни и любопитни, тези кучета са чудесни семейни компаньони, тъй като се разбират добре с хора от всички възрасти – от млади до стари.

Винаги готови да се учат, тези кучета с готовност ще участват в тренировките, като в същото време смесените кучета от породата бишон хавашон са чудесни кучета пазачи. Техният бдителен характер ще ги накара да лаят силно при вида на всеки нов човек или нещо необичайно около тях.

Хавашоните са хипоалергенни, което ги прави по-подходящ избор за домашни любимци за хора, страдащи от алергии. Тъй като кучетата от смес хаванез и бишон са малки, те са подходящи за хора, живеещи в апартаменти, жилища или в частни домове. Хавашоните се нуждаят от умерени двигателни дейности и са чудесни спътници за хора, които обичат да извеждат домашния си любимец на няколко ежедневни разходки.

Въпреки че са дребни породи, тези кученца имат здрави тела и очарователни лица. Кучетата от смес хавайски бишон фриз имат кръгли черепи и интелигентни тъмнокафяви очи. С космати уши, висящи от двете страни на главите им, хавашоните имат малки черни носове.

Кучетата от породата хавашон се отличават с правоъгълно тяло с доста къси крайници. Опашката на хавашоните е гъсто окосмена и елегантно се извива над гърба на кучето. Козината на кучетата от породата хавачон се различава по текстура в зависимост от това към коя страна на родителите се накланя кучето. Хавашоните, които приличат на хаванеца, имат вълнообразна и копринена козина, докато тези, които приличат на бишон фриза, имат по-къдрава и пухкава козина.

Дължината на двойната козина варира от дълга до къса, тя е копринено мека и гладка на допир. Цветовете на козината на хавашоните са в различни нюанси, които включват бяло, черно, сиво, кремаво, пиедестал, синьо, сребристокафяво или златисто. Някои хавашони имат два или три комбинирани цвята, докато други с напредването на възрастта имат избледняла козина.

Хавашоните са хибридни дизайнерски кучета, създадени от кръстосването на хаванези и бишон фризе. Смята се, че развъдчиците са започнали да смесват тези две чистокръвни породи кучета през последните две десетилетия. Основната цел е била да се получи куче, което има повече желани черти от двамата родители, като същевременно се намалят нежеланите черти. Въпреки това всичко зависи от късмета на жребия по отношение на чертите, които хавашоните ще наследят от кучетата родители.

Познаването на породите хаванезе и бишон фризе ще даде повече представа за това какво да очаквате по отношение на темперамента и външния вид от кучето хавашон.

Порода кучета хаванез

Породата хаванезе произхожда от Куба, където нейните предци са пренесени с кораби през 1500 г. от остров Тенерифе. Други породи, които идват заедно с хавана, са бишон фризе и малтийска порода. Те са били използвани като семейни домашни любимци и винаги са печелили сърцата на много туристи. През 1959 г. тези кученца почти са изчезнали, но за щастие някои туристи са ги пренесли в Америка.

Порода кучета бишон фриз

Бишон фриз се среща в Средиземноморския регион още от Средновековието. Произхождат от остров Тенерифе в Испания и много хора ги имат за семейни любимци, въпреки че търсенето им намалява през XIX век. След няколко години те отново придобиват популярност през 30-те години на ХХ век и са признати от Американския киноложки клуб през 50-те години на ХХ век.

Вариации на хавашони Хавашоните са дизайнерски кучета, но професионалните развъдчици изглежда не се интересуват от дългата нишка до нивото на многопоколението F7. Това е ниво, при което се елиминират хибриди с висока жизненост, за да се създадат чисти породи, които биха могли да бъдат признати от Американския киноложки клуб като чисти породи. Въпреки това почти всички хавашони са или от поколение F1, или от поколение F2. При разбиване на хибрида се получава следното:

F1 = кръстосване на чиста порода хавайски кон х чиста порода бишон фризе

F2 = Кръстосване на две породи хавашони

F1B = Кръстосване на хавашони х бишон фризе

F2B = F1B X F1 (кръстосване на хаваон х бишон фриз) X (кръстосване на чиста порода хаванези х чиста порода бишон фриз)

F3 = Кръстосване на две F2

От две F3 се получава F4 и веригата продължава до F7, поради което всички тези междинни поколения се наричат многопородни породи. Понякога кученцата от породата бишон хаванезе могат да бъдат предложени за по-нататъшно кръстосване. Тъй като това вече са малки по размер кучета, развъждането им с по-малки кучета може да доведе до сериозни здравословни проблеми за кучето.

Продължителност на живота на хавашоните

Каква е средната продължителност на живота на Havachon? Хавашоните живеят до около 15 години, при условие че за тях се полагат подходящи грижи, включително добре балансирано хранене в комбинация със здравословен начин на живот.

Размер на хавашоните

Колко големи стават кучетата от породата хавашони? Хавашоните са сравнително малки породи с височина от 9 до 15 инча и тегло между 9 и 17 килограма. Женските хавашони са по-малки в сравнение с мъжките си събратя.

Темперамент на кучето хавач

Темпераментът на хавашоните се различава при отделните кучета в зависимост от това кои родителски гени преобладават повече при кучето, независимо от това дали те произхождат от едно кучило или не. Въпреки това в това дизайнерско куче винаги ще има смесица от черти на характера на двамата родители.

Интелигентни, игриви и любопитни, тези кученца са склонни да бъдат упорити, но не и доминиращи. Приятелският им характер и умерените нива на енергия ги правят лесни за обучение, тъй като те също така обичат да са по-често около водачите си. Те ще се справят добре с аджилити и пъзел игри, които ще им помогнат да изгорят излишната енергия. Включвайте ги в такива и много други дейности, за да ги предпазите от деструктивно поведение.

Подобно на всички останали хибридни кучета, започнете да социализирате своите какавиди възможно най-рано. Това ще помогне да се гарантира, че те са добре възпитани и не са враждебни към други домашни любимци, хора или околна среда. Хавашоните ще лаят при вида на непознат, което ги прави добри кучета пазачи, но скоро се примиряват с непознатите, щом разберат, че не представляват заплаха. Те също така ще вдигнат аларма в случай на странни звуци, за да предупредят стопаните си. Очаквайте също така да бъдете следени из цялата къща, тъй като тези кученца изглеждат много прилепчиви и ще бъдат там дори докато спите.

Хавашоните страдат от тревожност при раздяла и затова не обичат да остават дълго време сами. Те не са добър избор за стопани, които планират да прекарват дълги часове извън дома, тъй като това само ще ги направи нещастни.

Освен че ще доведат до деструктивно поведение, докато са сами, тези кученца ще придобият лоши навици, които няма да е лесно да се премахнат. Освен че са приятелски настроени към хора от всички възрасти, тези кученца ще се адаптират лесно към градския живот, тъй като не се нуждаят от много пространство.

Хавашоните имат умерени нива на енергия, което означава само, че не се нуждаят от енергични упражнения. Достатъчна е ежедневна 30-минутна разходка, като се включват и други дейности, например игри.

Отиването в парка също ще свърши работа, тъй като тези кучета обичат да участват в човешки дейности. Заради интелигентната си природа тези кучета ще мразят да остават дълго време сами. На собствениците се препоръчва да стимулират съзнанието им, за да се отърват от скуката.

Включването им в дейности като състезания по аджилити, обучение по послушание, плуване, игри за апортиране или флайбол ще помогне да се гарантира, че съзнанието им винаги е стимулирано.

Хавашоните обикновено се разбират добре с деца от всички възрасти и ги обсипват с много обич. Въпреки това ранното обучение и социализацията трябва да останат ключови, за да се гарантира, че кучето ще се запознае с децата наоколо. Въпреки това собственикът трябва да обучи децата как да взаимодействат с кучето внимателно и нежно, независимо от неговата възраст. Освен това те трябва да бъдат научени на дозите и забраните при игра с кучето. Във всеки случай кучето не трябва да се оставя да играе с деца без надзор.

Хавашоните няма да имат проблеми и с другите домашни любимци в дома, включително котки и други кучета. Въпреки че тези кученца обичат да бъдат обсипвани с внимание, те ще съжителстват нормално с други домашни любимци. В този случай те също трябва да бъдат рано социализирани към другите домашни любимци в къщата.

Кученцата хавашони са много малки и крехки. Трябва да се внимава особено много при боравенето с тях, за да не ги нараните. Децата, които играят грубо, също трябва да бъдат наблюдавани, докато играят с кученцата, тъй като лесно могат да ги наранят.

Благодарение на своята очарователна сладост и пухкав кукленски външен вид, те все още ще привличат вниманието на всички. Все пак нека сладурщината им не ви заблуждава да отлагате ранното им обучение за социализация.

Как да се грижим за хавашони?

Нуждите от оформяне на хавашоните зависят от това дали кучето е по-скоро хаванез или по-скоро бишон фриз. Хавайските кучета имат копринена и гладка козина, която расте до земята, ако се остави без надзор, докато козината на бишонфризе е къдрава и расте повече на височина. Вашето кученце ще заеме една от двете страни или ще има смесица от двете.

Хубавото е, че и двамата родители на хавашоните се смятат за слабо линеещи, което прави и хавашоните слабо линеещи. Но все пак ще трябва да почиствате вашия хавачон три пъти седмично, за да предотвратите образуването на кичури и заплитания. Четкането също така ще помогне за разпределянето на естествените масла по козината на кучетата, за да се запази тя здрава и лъскава.

Къпете вашия хавач веднъж месечно или след всяка кална дейност, като използвате препоръчителните шампоани и балсами, необходими за вашето куче. След къпането изплакнете обилно козината на хавашоните с чиста вода. Това ще ви помогне да се отървете от излишните продукти, останали по козината, които могат да причинят кожно раздразнение или ненужен сърбеж. След изплакването не бързайте да подсушавате внимателно козината на кучетата, тъй като естествено козината на Хавашоните може да се нуждае от много време, преди да изсъхне. Това може да накара кучето да почувства студ или дискомфорт по време на процеса. Не забравяйте също така да почиствате очите на кучето си всеки ден, за да се отървете от петната от сълзи, които могат да причинят дискомфорт.

Също така почиствайте ушите на кучетата, за да се отървете от всякакви замърсявания или вредители, които може да са заседнали вътре. Ако в някакъв случай забележите влага, излишен восък или мръсотия, които са придружени от лоша миризма, секрет или възпаление, посетете ветеринарния лекар на кучетата. Това ще помогне да се предотвратят всякакви възможности за ушни инфекции.

Почиствайте редовно ноктите на кучето си поне веднъж месечно. Ако в някакъв случай чуете ноктите да щракат по пода, докато кучето се разхожда, значи е време да ги изрежете. Въпреки че не бива да чакате толкова дълго, преди да ги изрежете, винаги ги проверявайте навреме, за да се чувства кучето ви комфортно.

Като добро правило, никога не забравяйте да почиствате зъбите на кучето си от време на време. Може да се използва ензимна паста за зъби и препоръчителна четка за зъби за кучета, описана от ветеринарния лекар. Това ще помогне на зъбите на кучетата ви да останат здрави и да поддържат добро орално здраве, като същевременно предотвратяват всякакви натрупвания и плаки.

Тъй като и козината на хавашоните расте дълго, добре е да планирате редовно подстригване, за да гарантирате, че козината им ще изглежда чудесно по всяко време. Ако не разполагате с необходимото ноу-хау, тогава е препоръчително да потърсите помощ от професионални грумъри.

Обучение на хавашони

Обучението на хавашоните далеч не е трудна задача, тъй като те са умни и желаят да се учат през цялото време. Те обичат да научават нови трикове, като в същото време се стремят да угодят на своите стопани. Те възприемат бързо командите и ще ги изпълняват пред всеки, който иска да ги наблюдава.

Това обаче може да се направи много по-лесно, стига кучето да започне да се обучава на съвсем крехка възраст. Положителното укрепване и последователността също ще допринесат много за това да имате добре подготвено куче.

Обучение на хавач на гърне

Обучението на хавашоните на гърне няма да е толкова трудно. Дори и хавашоните да се обучават лесно, понякога те могат да се окажат малко упорити, когато става въпрос за обучение на гърне. Все пак ще трябва да сте решителни, със силна воля и да проявите много търпение и последователност.

По-долу са описани няколко стъпки, които трябва да следвате, за да обучите вашия хавачон на гърне:

Започнете да обучавате кученцето Хавачон рано: Приучаването към домашен бит трябва да започне възможно най-скоро, докато кучето ви е още кученце. Когато кученцето навърши около 8 седмици, то трябва да е готово да започне обучението на гърне. Не се подвеждайте по сладурщината на кученцата, за да отлагате процеса.

Изберете място за гърне за вашия домашен любимец. След като сте определили мястото за гърне, бъдете последователни в това кога кучето трябва да отиде на гърне. Например:

Когато кучето Хавач се събуди от сън или всяка сутрин
На всеки 15 до 20 минути, след като кучето е яло или е пило вода
След всяка игра на закрито или на открито
Точно преди лягане. На по-малките кученца от породата хавашон им трябват около три месеца, за да могат да я задържат в продължение на дълги часове.

Избирайте сигнали за готовност за гърне: Вашият хавачон ще ви дава знаци, че трябва да ходи на гърне. Внимателно наблюдавайте тези знаци, за да избегнете редовни инциденти. Сигналите за готовност за ходене на гърне включват:

Отиване до вратата
Подушване наоколо
Ходене в кръг
Хленчене
Лаене
Обърнете внимание на тези признаци и бързо изведете кученцето Хавачон навън на мястото за гърне.

Когато обучавате Хавачон на гърне, използвайте командни думи: Избраните от вас командни думи ще помогнат на вашия хавачон да свърже думата с дейността по отстраняване. Такива думи могат да включват “Отиди да се изкашляш” или “Отиди на гърне”. След като кучето извърши дейността правилно, можете да използвате други командни думи, за да го оцените, например “Добро куче!”.

По време на работа е добре също така да предложите на вашето хаваканско куче някои награди за добре свършената работа. Такива видове лакомства включват да го изведете на кратка разходка, да му предложите играчка за игра или да го почерпите с някаква храна. Това ще помогне на вашия хавач да разбере какво се изисква и той или тя с удоволствие ще прави гърне там, където е предвидено, след като кучето разбере, че ако извърши действието на правилното място, ще получи награда за това.

Придържайте се към работата: Воденето на кучето за елиминиране не трябва да включва игра. Придържайте се към каканиженето и избягвайте всякакъв вид игра, кучето да свърши с работата по гърнето. Осигурете на кучето си похвални думи веднага след приключването, като го похвалите.

Почиствайте инцидентите бързо: Случаите са неизбежни, особено когато кучето ви е още малко и не може да се задържи дълго. Въпреки това се уверете, че сте почистили бъркотията възможно най-скоро, за да възпрете кучето си да какавидира на това място отново. Докато кучето усеща миризмата на изпражненията на пода, има голяма вероятност да се опита да се изкаля на същото място.

Избягвайте наказанията: Препоръчително е да избягвате да крещите на кучето в случай на инцидент или когато го хванете на местопрестъплението. Вместо това меко прекъснете кучето, след което го изведете навън, за да довърши работата. Дърпането за носа или наказването му само ще накара кучето да се страхува от вас и ще отслаби връзката между вас.

Надяваме се, че след като сте прочели тази статия за смес от хавайски и бишон фриз, сте по-добре подготвени да поемете отговорността да бъдете горд собственик на хавайски кучета.