Плюсове и минуси на хаванската порода

Потенциалните собственици на хаванези трябва да са наясно със следните плюсове и минуси, свързани с тази порода кучета играчки. Сред плюсовете на хаванеза е неговият жив, отзивчив и любвеобилен темперамент. Хаванезите са отлични семейни кучета, които обичат да общуват с по-големи деца, които могат да се отнасят с уважение към малкото куче. Това са здрави малки кучета, които с удоволствие могат да играят с деца и да бъдат активен домашен любимец, който обича да бъде извеждан на дълги разходки. Една от положителните страни на притежаването на хаванезе е, че те са интелигентни и реагират добре на обучение. Хаванезите са любопитни по природа и обичат да са в центъра на всичко, което се случва в домакинството, в което живеят.

Друго предимство на притежаването на хаванезе е, че тази интелигентна порода обича да радва собствениците си и реагира много добре на позитивен подход на обучение. Кучетата от породата хаванезе са ярки и обучението им може да бъде забавно. Потенциалните собственици трябва да разберат, че кучетата от породата хаванезе могат да бъдат чувствителни към сурово обучение. В миналото тази порода често е била забелязвана да се изявява в цирка, тъй като хаваните са лесни за обучение и бързо научават нови трикове.

Размер на хаванското куче

Удобният малък размер е един от плюсовете на хаванското куче. Тази порода играчки е лесна за пътуване и за носене по време на дълги разходки, в случай че кучето е уморено.

Размери на хаванеца по тегло и височина
Тегло на хавана
Тегло на мъжкия хаванез: от 7 до 13 фунта (от 3 до 6 кг)
Тегло на женската хаванеза: 7 до 13 фунта (3 до 6 кг)

Размери на хавана:
Височина на мъжкия хавайски: от 8,5 до 11,5 инча (от 22 до 28 см)
Височина на женската хавана: от 8,5 до 11,5 инча (от 22 до 28 см)

Козина на хавана: гъста, права и копринена
Цветове на хаванската порода: всякакъв цвят или комбинация от цветове, включително кайсиева, сива, частично цветна и трицветна

Колко кученца може да има едно хаванско куче?
Големина на кучилото на хавана: от 1 до 8 кученца
Колко дълго живеят кучетата от породата хаванезе?
Хаванезите са сравнително здрави кучета с малко генетични заболявания, а средната продължителност на живота на хаванезите е от 12 до 14 години.

Средна продължителност на живота на хаванското куче

Продължителност на живота на хаванското куче: 12 до 14 години

Други наименования на породата хаванезе: Bichon Havanais, Havanese Silk Dog, Bichon Havanero
Колко струва хаванез?
Цената на хавана започва от около 850 USD и нагоре, в зависимост от много фактори

Глезене на хавана
Хаванезите са добър избор за домашни любимци за хора, които обичат да се грижат за тях. Тази порода е с максимална поддръжка, когато става въпрос за грижа за козината. Тези ярки малки кучета имат красива копринено мека козина, което е предимство, от друга страна, тази козина има максимални нужди от оформяне. Необходимо е ежедневно разресване на козината с четка с мек косъм и месечно подстригване, за да се поддържа козината на хавана в най-добро състояние. Ако грижата за козината се пренебрегва, тя ще се матира и в крайна сметка ще доведе до кожни заболявания, които могат да бъдат много неприятни за малкото куче. Изложбените кучета от породата хаванезе се показват с пълна козина и поддържането на козината в идеално изложбено състояние е свързано с много работа. Собствениците на хавански кучета често избират да подстригват своите любимци късо, което значително улеснява поддържането на козината. Друго предимство на поддържането на къса козина на хавана е, че през топлия сезон кучето се чувства по-комфортно. Потенциалните собственици на хаванезе трябва да са финансово готови да водят кучето на професионален фризьор, който да се грижи за козината на кучето, което може да е скъпо. Доброто решение може да бъде да се научите как да се грижите за козината на хавана в домашни условия. Въпреки че ще има първоначални разходи, свързани с придобиването на професионални инструменти за подстригване на кучета, в дългосрочен план подстригването на хавана у дома спестява на собственика значителна сума пари годишно.

Видео за оформяне на хавана. Важно е да изкъпете, подсушите и почистите добре хаванското куче преди да го подстрижете.
Някои собственици на кучета от породата хаванезе предпочитат по-къса козина на главата на кучето. Независимо от дължината на подстригването, уверете се, че козината на кучето се държи далеч от очите, за да се избегне дразнене на очите или инфекция.

Видеоклип за оформяне на главата на хаванското куче.
Предимството на хаванеза е, че тази порода може да съжителства с други домашни любимци вкъщи, стига кучето да е правилно социализирано от ранна възраст. Тази дружелюбна порода кучета може да се разбира с котки и други кучета, с които хаванезът е бил отглеждан. Както при всяка малка порода, собствениците на хаванезе трябва да бъдат внимателни по време на запознанства с по-големи непознати кучета.

Дълголетието е един от плюсовете, свързани с кучетата от породата хаванезе. Въпреки че хаванезите имат няколко наследствени заболявания, това е издръжлива порода, която може да живее средно от 12 до 14 години и повече.

Обучение на хавански кучета в гърне

Обучението на хаванезе на гърне трябва да започне, докато кучето е още кученце. Обучението на хаванското куче на гърне улеснява значително живота на стопанина. Хаванезите, които са обучени да използват вътрешно гърне, не трябва да чакат собственикът да изведе животното навън, за да използват тоалетна, и кучето може да използва тоалетната в удобно за него време. По време на лошо време някои хавански кучета отказват да излизат навън и не всички собственици са развълнувани да извеждат кучето по време на дъжд или снежна буря. Вътрешното гърне за хавана е чудесно решение. Използвайте положителна мотивация, като лакомства, похвали или и двете, за да обучите хавана на гърне. Бъдете търпеливи с домашния си любимец и всеки път, когато забележите, че кучето подсмърча по пода или обикаля в кръг, е време да го заведете на мястото за гърне. След като кучето успешно използва гърнето, веднага дайте на хавана малко лакомство, за да може кучето да свърже получаването на лакомството с използването на вътрешното си гърне. Бъдете търпеливи с кучето си и ако по време на обучението на гърне се случи инцидент, който със сигурност ще се случи, бързо го почистете и не наказвайте кучето, тъй като това само ще забави процеса на обучение на хаванското куче на тоалетна.

Темперамент на хаванското куче

Породата хаванезе по същество е порода компаньон, която трябва да прекарва по-голямата част от времето със стопаните си. Един от недостатъците на хавана е, че породата компаньон е склонна към тревожност при раздяла. Това не е подходящата порода за човек, който прекарва деня на работа, докато кучето чака собственика по цял ден в самота. Само хора, които имат време да прекарват времето си с косматия приятел, и такива, които наистина обичат да се грижат за своя домашен любимец, трябва да обмислят хаванеза. Пенсионерите и по-възрастните хора, които имат време да прекарват времето си със своя животински другар, са прекрасни стопани за тази жадна за внимание порода кучета. Семействата с по-големи деца, които имат време да се грижат за домашен любимец с високи изисквания, могат да открият, че хаванезът е идеалното семейно куче. Хаванезите обичат да са около семейството си и тези малки кучета носят много радост на своите стопани. Винаги готови за игра, активни и забавни за обкръжението си, кучетата от породата хаванезе са чудесни домашни любимци, които са подходящи за повечето жилищни ситуации, включващи апартаменти, жилища или големи селски къщи. Осигурете на домашния си любимец достатъчно умствени и физически занимания през деня, за да запазите хаванските кучета щастливи и здрави за дълги години напред. Кучетата от породата хаванезе могат да бъдат щастливи, ако живеят в апартамент или в къща на село, стига това куче-компаньон да прекарва по-голямата част от времето си с човешкото семейство. Хаванезите, живеещи в апартамент, трябва да бъдат извеждани на няколко разходки през деня. Хаванезите не лаят много, което е една от причините тази порода да се справя добре в апартамент. Разбира се, има и изключения и някои хаванези могат да се радват на звука на гласа си. В такъв случай обучението на кучето да мълчи по команда може да бъде от полза.