Джак Ръсел териер плюсове и минуси

Притежаването на Джак Ръсел териер е свързано с много предимства и някои недостатъци. Плюсовете на Джак Ръсел териер включват активния и любопитен темперамент на породата, тези малки кучета са изключително интелигентни и за правилните стопани са оживени животни компаньони. Джак Ръсел териерите са смели кучета за лов на лисици с голяма издръжливост, за да преследват успешно плячката си. Идеалният собственик за Джак Ръсел териер е опитен стопанин на куче, който разбира минусите и плюсовете на притежаването на тази силно енергична порода. Активни семейства с по-големи деца и енергични възрастни хора, които обичат дългите разходки с домашните си любимци, могат да помислят за тази доста взискателна порода. Джак Ръсел териерите с гладка козина се подстригват по-лесно в сравнение с Джак Ръсел териерите с накъсана козина.

 

Недостатъците, свързани с притежаването на Джак Ръсел териер, включват високата енергичност на кучето. Джак Ръсел териерите изискват много упражнения и умствена стимулация през деня. Обучението на Джак Ръсел териер може да бъде трудно, тъй като това е решително малко куче с много характер и независим дух. Потенциалните собственици трябва да са готови да прекарват много време с кучето всеки ден, което трябва да включва дълги разходки, умствени занимания, като обучение и насочване на изобилната енергия на кучето към положителни дейности. Джак Ръсел териерите не се препоръчват за малки апартаменти, тъй като тази силно енергична порода се нуждае от хубав двор, където да тича и да изследва през деня. Скучаещият Джак Ръсел териер е способен на различни деструктивни прояви, които могат да включват изпокъсани мебели, сдъвкани обувки и надраскани врати. Други недостатъци на притежаването на породата Джак Ръсел териер включват потенциални агресивни наклонности към други кучета. Достатъчната социализация е много важна за тази порода.

Парсън Ръсел териер срещу Джак Ръсел

Въпреки че има много прилики между Парсън Ръсел и Джак Ръсел териерите, между тези две различни породи има определени разлики.

Височина на Parson Russell териер срещу Jack Russell
Parson Russell териерът е по-висок и е висок 13-14 инча (33-35,6 cm), докато Jack Russell териерът е по-нисък и е висок 10-15 инча (25,4-38,1 cm).

Парсън Ръсел териер в сравнение с Джак Ръсел козина
Парсън Ръсел териерите имат гладка или накъсана козина. Джак Ръсел териерите имат гладка, накъсана или груба козина.

Регистриране на Парсън Ръсел териер и Джак Ръсел
Parson Russell Terrier се регистрира от AKC (с представителство от JRTAA, CPRTA и KC). Джак Ръсел териерът се регистрира от JRTCA, JRTCBG и UKC.

Произход на Парсън Ръсел териер и Джак Ръсел
И двете породи произхождат от Англия.

Въпреки тези разлики между двата типа териери за лов на лисици, са налице много съществени прилики. Ръселите имат сходен темперамент, много смелост и способност да решават проблемите си самостоятелно.
Размер на джак ръсел териера

Колко големи са Джак Ръсел териерите?

Тегло на Джак Ръсел териер
Тегло на мъжкия Джак Ръсел териер: 14 до 18 фунта (6,4 до 8,2 кг)
Тегло на женски Джак Ръсел териер: 14 до 18 фунта (6,4 до 8,2 кг)

Размер на Jack Russell Terrier
Височина на мъжкия Джак Ръсел териер: 9,84 до 14,96 инча (25 до 38 cm)
Височина на женския Джак Ръсел териер: 9,84 до 14,96 инча (25 до 38 cm)

Козина на Джак Ръсел териер: гладка или груба козина на Джак Ръсел териер (счупена козина)
Цветове на Jack Russell Terrier: бяла козина с петна от тен, кафява или черна маркировка

Колко кученца могат да имат Джак Ръсел териерите?
Размер на кучилото на Джак Ръсел териер: от 1 до 8 кученца

Средна продължителност на живота на Джак Ръсел: 13 до 16 години

Колко струва един Джак Ръсел териер?
Цената на Jack Russell Terrier започва от около 800 USD и нагоре, в зависимост от много фактори

Линеенето на Jack Russell Terrier

Линеене на Джак Ръсел териер

Линеят ли Джак Ръсел териерите? Да, Джак Ръсел териерите линеят. Джак Ръсел териерите с гладка козина са склонни да линеят по-обилно от Джак Ръсел териерите с накъсана козина. Почистването на кучето с четка ще помогне да сведете линеенето до минимум. Фурминаторът е ефективен инструмент за премахване на косми за Jack Russell Terriers.
Вижте видеоклипа по-долу, в който се демонстрира използването на фурминатор върху Джак Ръсел териер за намаляване на линеенето. Обърнете внимание на количеството кучешки косми, които се отстраняват с инструмента за обезкосмяване.

Личностни характеристики на Джак Ръсел териер

Джак Ръсел териерите имат жив, енергичен характер и физически черти, които отразяват наследството им от лова на лисици. Тази малка порода ловни териери е създадена, за да измъква дребния дивеч, най-вече лисиците, от леговищата им за ловците. Малкият размер на Джак Ръсел териер позволява на това работно куче да влиза и да маневрира в подземните бърлоги на лисиците. От тези ловни кучета се е изисквало да бягат на дълги разстояния, за да следват конете и гончетата, и са се нуждаели от много енергия и издръжливост, за да преследват успешно плячката си. Джак Ръсел териерите са отлични скачачи и могат да скочат около пет пъти повече от собствения си ръст! Преобладаващо бялата козина помага на Джак Ръсел териера да се вижда в тревата. Джак Ръсел териерите са известни със своя смел и независим характер, който е бил необходим, за да влязат безстрашно след лисицата в бърлогата и да се изправят пред своята плячка. Джак Ръселите са изключително интелигентни и бдителни и тъй като са работни териери, собственикът на тази порода ще трябва да осигурява на кучето много упражнения и обучение всеки ден, за да се справи с това силно енергийно куче. Много джак ръсел териери се озовават в приюти за кучета, защото собствениците им не са научили достатъчно за породата, преди да се сдобият със семейния си любимец. Ако обмисляте да си вземете Джак Ръсел териер, запитайте се дали сте готови да отделяте много време и енергия, за да осигурите на тази малка, но много енергична порода кучета достатъчно ежедневни занимания, за да не се отегчава и разрушава? Джак Ръсел териерите трябва да тичат поне по 30 минути всеки ден. Този решителен малък териер може да бъде изключителен компаньон за собственик, който разбира тази порода кучета и знае как правилно да насочва безкрайната им енергия.

Джак Ръсел териерите обичат да лаят, а високият им стремеж към плячка ще вдъхнови тези ловни кучета да преследват малки животни, котки, птици, катерици и всичко, което се движи. Кучето, което е достатъчно смело, за да се изправи срещу притисната в ъгъла лисица, има определени характеристики, които могат да затруднят управлението на тази порода от неопитен собственик. Това компактно куче има висока толерантност към болка или дискомфорт и е склонно да се защитава. Джак Ръсел териерът е умно куче с впечатляващи способности за решаване на проблеми, които допринасят за това това кучето да бъде добър кандидат за различни спортове, като аджилити, флайбол, послушание, състезания, кушия с примамки и рали послушание. Оставено неориентирано, то може да стане разрушително за имуществото на собственика, да започне да лае прекомерно, да копае в задния двор, да гони съседски животни, бегачи и деца (кучето ще игнорира опитите ви да го повикате, тъй като хищническият му нагон ще го развълнува твърде много, докато го гони) и да прави други неща, които много собственици биха сметнали за разрушителни. Умната порода териер е известна с това, че се измъква от оградените дворове, като копае под тях. Джак Ръсел териерът може да стане агресивен към други животни и да се впусне в кучешки бой, който може да завърши трагично за него или за противника му. Ако имате повече от един Джак Ръсел териер, те могат да се обединят срещу всяко бягащо животно и да работят заедно като глутница, за да наранят или дори да убият по-голямо куче или друго животно, което смятат за плячка. За собственика на тази порода е важно да разбира силните инстинкти на кучето и винаги да бъде нащрек, когато около вашия Джак Ръсел териер има други животни. Добри ли са Джак Ръсел териерите с деца? Децата винаги трябва да бъдат под надзор и да бъдат научени как да се държат правилно с кучето. Джак Ръсел териерите могат да станат агресивни към децата, когато са провокирани. Ако детето ви побутва кучето или го дърпа за ушите или опашката, или се опитва да вземе храната или играчките му, Джак Ръсел териерът може да приеме това поведение като заплаха и да се защити, като ръмжи, цъка или дори хапе. Джак Ръсел териерите могат успешно да живеят с деца, но само когато са правилно наблюдавани и социализирани от най-ранна възраст. Това малко и борбено куче е подходящо за опитен, активен стопанин, който има висока толерантност към кучешките пакости и добро чувство за хумор. Социализирането на тази малка порода териер е изключително важно.

Как да обучавате Джак Ръсел териер

Джак Ръсел териерите са решителни личности и въпреки че са много интелигентни, те могат да бъдат трудни за обучение за начинаещ собственик на куче. Започнете да обучавате своя Джак Ръсел териер, докато е още малко кученце, и установете своето лидерство от самото начало. Много Джак Ръсел териери могат да бъдат доминантни и възпитаването на уважение не означава, че трябва да удряте или да се отнасяте грубо с кучето си. Напротив, физическите наказания са неефективни и само ще накарат кучето ви да реагира защитно на физическите корекции. Кучето само ще стане по-свирепо и решително при грубо отношение, което е контрапродуктивно. Използвайте техники за положителна мотивация, като похвали, игра и лакомства, и ще изградите отношения на доверие с кучето си.

Бъдете търпеливи при обучението на вашия Джак Ръсел териер. Малкото кученце няма пълен контрол върху пикочния си мехур или червата и в момента, в който разбере, че трябва да отиде, може да не е в състояние да го задържи повече. Ваша работа – не на кученцето – е да го държите далеч от новия килим, докато стане надеждно, да го научите къде трябва да пишка и да го наблюдавате внимателно. По време на обучението на гърнето със сигурност ще се случат инциденти. Не наказвайте кучето си в случай на инцидент, тъй като това само ще го обърка. Почистете старателно бъркотията, тъй като кучетата са склонни да използват мястото, което мирише на кучешка урина, за свое място за гърне. Продължавайте да наблюдавате вашия Джак Ръсел териер за признаци на готовност да използва мястото за гърне. Кучето ще подушва пода и ще обикаля в кръг, търсейки най-доброто място, което да използва за своя тоалетна. Незабавно заведете кучето на определеното място за гърне и му позволете да се облекчи там. Наградете го с малко лакомство и похвала, след като приключи. След известно време кучето ви ще се научи, че получава награда за това, че използва определеното място за тоалетна. Възнаграждавайте доброто поведение на кучето и игнорирайте поведението, което искате да възпрете.

Ватираните подложки за кучета с контрол на миризмите могат да се използват за обучение на домашни любимци, кучета с работещи родители, кучета с инконтиненция, почистване на мокри лапи или козина, пътуване с кола и др.

Някои собственици на Джак Ръсел избират да обучат кучето си да звъни със звънец за домашно възпитание, когато кучето трябва да излезе навън, за да се облекчи.

Изисквания за упражнения на Джак Ръсел териер

Ако искате спокоен и щастлив живот с вашия Джак Ръсел териер, намерете начини да насочвате енергията му и да упражнявате тялото и ума му всеки ден. Има много креативни начини да занимавате кучето си, като го научите да извлича топка или играчка, като му осигурите приятна разходка или като опитате с някои организирани кучешки спортове, като аджилити, флайбол, послушание, състезания, кушия с примамки и рали послушание, които ще бъдат забавни за вас и ще държат вашето малко работно куче заето и вън от неприятности.

Когато пускате кучето си без каишка навън, не забравяйте да го правите само в оградена зона, тъй като Джак Ръсел може лесно да избяга. Джак Ръсел териерите се справят чудесно в къщи със заден двор. Това активно куче може да си навлече много неприятности, когато е ограничено до живот в апартамент с малко движение. Джак Ръсел териерът може да живее в апартамент при условие, че кучето получава много време за разходки навън всеки ден.
Как да се грижим за Джак Ръсел териер

Джак Ръсел териерите имат различни видове козина – някои кучета са с гладка козина, а други – с накъсана. Гладката козина на Ръсел линее повече. Ежедневно почиствайте гладкокосместия си Russell териер с четка с твърд косъм или с четка slicker, която има малки метални зъби, поставени в плоска основа. Джак Ръсел с груба козина се отличава с двойна козина, която трябва да се почиства редовно. Счупената козина е малко по-дълга и обикновено Джак Ръсел териерите с този тип козина имат рошави вежди и къса брада. Гребенът за бълхи може да бъде полезен, когато смятате, че кучето ви може да е налапало бълхи. Разчешете козината на кучето, като обърнете внимание на козината зад ушите и над опашката.

Приучете кучето си към къпане веднага след като го доведете у дома, като му осигурите лакомства веднага щом го поставите във ваната или мивката. Отначало не добавяйте вода и поставете кучето във ваната или мивката, похвалете го и му дайте лакомство. Продължавайте да поставяте кучето в мивката или ваната всеки ден за около минута (като постепенно увеличавате времето), без да го къпете в началото. Награждавайте го с лакомство, докато е във ваната. Вашата задача е да го накарате да свикне да се чувства удобно във ваната или в мивката. Ако кучето започне да се мъчи да излезе, задръжте го там нежно, но твърдо, и му говорете тихо. Когато спре да се бори, го извадете от ваната. Когато излезе, не хвалете кучето и не го награждавайте. Кучето трябва да разбере, че се награждава за това, че е останало във ваната, а не за това, че е излязло от нея. Когато се почувства удобно в сухата вана, добавете малко хладка вода, така че да намокри краката си, и продължете да го награждавате за това, че я приема. Бъдете търпеливи, тъй като може да отнеме няколко дни или дори седмици, докато кучето ви се почувства комфортно с този процес. Не бързайте и кучето ви ще се научи да се наслаждава на къпането.

Когато къпете кучето си, използвайте шампоан за кучета. Никога не използвайте човешки шампоан за кучето си, тъй като той може да раздразни кожата му.

Започнете да миете зъбите на вашия Джак Ръсел териер, докато е още кученце. По-възрастните Джак Ръсел териери могат да бъдат обучени да приемат миенето на зъбите, но на кучето ще му е необходим по-дълъг период от време, за да се почувства напълно комфортно с процедурата. Използвайте паста за зъби за кучета (човешката паста за зъби не е безопасна за кучетата и ще предизвика дразнене и стомашни проблеми). Нездравите зъби и венци са основната причина за “кучешкия дъх”. Ако не почиствате редовно зъбите на кучето си, това ще доведе до натрупване на плака, а след това и на зъбен камък, което ще причини пародонтоза, водеща до абсцеси, инфекции и загуба на зъби и кости. Цялостното здраве на кучето ви зависи от състоянието на зъбите му. Мийте зъбите на кучето си ежедневно, за да предотвратите стоматологични проблеми.

Подрязвайте ноктите на кучето си веднага щом започнете да чувате как ноктите му издават щракащи звуци, когато кучето ходи по твърди повърхности. Ноктите, на които е позволено да растат прекалено дълго, избутват пръстите на краката от нормалното им положение, като изкривяват и потенциално увреждат краката на кучето.

Проверете ушите на кучето си, като ги огледате и помиришете. Кожата вътре в ухото трябва да е розова или с телесен цвят, а не зачервена или възпалена. Възможно е да има малко восък, но той не трябва да е прекомерен. Ако ушите на кучето ви имат силна миризма или кучето се опитва да клати глава или да лапа ушите си, това може да е признак за ушна инфекция при вашето куче. Заведете го на ветеринарен лекар възможно най-скоро, за да избегнете сериозни увреждания.

Очите на Вашия Ръсел трябва да са бистри и влажни. Ако забележите известно помътняване, това може да означава катаракта, която може да засегне зрението му. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар.

Поддържайте Вашия Джак Ръсел териер на топло през студените зимни дни с подходящи за времето дрехи за кучета. През дъждовните дни накарайте кучето да носи дъждобран, за да остане сухо.

Кученца Джак Ръсел

Кученцето Джак Ръсел териер е готово за нов дом, когато е на възраст осем седмици или повече. В случай че купувате кученце териер, попитайте продавача как се работи с кученцата. Всяко кученце трябва да прекарва всеки ден време насаме с поне един човек и да започне да се обучава на гърне и други основни команди за послушание не по-късно от седмата седмица. Известно време то няма да може да прави всичко перфектно, но ако започнете да го учите на прости неща, докато е съвсем малко, то не само ще започне да усвоява специфично поведение, но и ще се научи как да се учи – умение, което ще му остане за цял живот. Ако искате добре адаптиран възрастен Ръсел, не взимайте такъв, който не е бил обработван между седмата и дванадесетата седмица, и не взимайте такъв вкъщи на тази възраст, ако не можете да прекарвате много време с него.

Ако планирате да си купите кученце Джак Ръсел териер от развъдник, изберете отговорен развъдчик. Повечето отговорни развъдчици не рекламират във вестниците. Започнете да проучвате развъдчици, регистрирани в Асоциацията на американските джак ръсел териери (PRTAA), Клуба на американските джак ръсел териери (JRTCA) и местните клубове за кучета – те често поддържат указатели на развъдчиците. Ако видите куче, което ви харесва, поговорете със собственика му и разберете кой го е отгледал. Посетете изложба или изпитание на кучета и си купете каталог, в който са изброени имената на кучетата и техните развъдчици, за да можете да се свържете с тях.

Развъдчикът на JRT трябва да ви покаже документи за регистрация, здравни прегледи, сертификати за собственост, родословия и други документи, свързани с кучилото. Ако не го предложи, поискайте да видите документи, подкрепящи всички твърдения, които прави за кучетата. Не купувайте от развъдчик, който не може да покаже документите или който се възмущава от искането ви, или казва, че можете да видите документите, след като купите кученцето. Запознайте се с родителите на кученцето или поне с майката на кученцето. Тя може да защитава кученцата си, но би трябвало да е достатъчно дружелюбна, когато е далеч от тях. Добре гледаната майка няма да изглежда изтощена, недохранена или болна. Помещенията на развъдчика трябва да са чисти и в добро състояние. Кучетата трябва да изглеждат здрави и добре гледани. Всички кучета трябва да имат пространство за движение и игра и винаги да имат достъп до прясна вода. Развъдчикът трябва да може да ви разкаже за личностните особености на всяко кученце. Ако човек не се интересува достатъчно, за да опознае кучилото си, защо да се интересува от това да намери подходящото куче за вас? Отговорният развъдчик трябва да ви задава много въпроси за начина ви на живот, опита ви с кучета и причините да искате тази конкретна порода. Отговорният развъдчик няма да продаде кученца на собственик, който няма да може да се грижи правилно за кучето или ако кучето очевидно не е подходящата порода за човека.

Джак Ръсел териери се предлагат и за осиновяване в много спасителни центрове, посветени на породата. Повечето спасени кучета нямат реални проблеми и могат да се превърнат в прекрасни домашни любимци, когато им се предоставят обучението, упражненията и грижите, които заслужават. В спасителните центрове за кучета се предлагат за осиновяване кучета на различна възраст. Можете също така да осиновите куче от приюти за животни или паунди. Когато откриете куче, което ви привлича, попитайте за неговата известна история, темперамент, обучение и здравословно състояние. Ако не сте сигурни в поведението на кучето, потърсете друго куче.
Списък на доставките на кученца Jack Russell
Преди да доведете новото си куче от породата Джак Ръсел у дома, набавете всички необходими принадлежности, така че след като кученцето пристигне, да можете да се съсредоточите върху него, а не върху пазаруването на всички необходими неща. Ето списък на консумативите, от които ще се нуждае новото ви куче:

Кучешка кошара за Джак Ръсел териер
Джак Ръсел се нуждае от щайга, широка приблизително 16 инча на 20 инча (40,6 см на 50,8 см). Може да искате да осигурите постеля в кратуната, но ако кученцето ви обича да разкъсва, използвайте мека кърпа вместо фантастична постеля, докато кучето не надрасне желанието си да разкъсва.

Нашийници за кучета Джак Ръсел териер
Регулируем, бързо освобождаващ се плосък найлонов нашийник е добър избор за кученце. Трябва да можете да поставите два пръста между нашийника и врата на кучето. Никога не използвайте приплъзващ се (задушаващ) нашийник за кученце, тъй като той може сериозно да увреди гърлото и гръбначния му стълб. Не забравяйте да прикрепите идентификационен етикет към нашийника на кучето с актуалната си информация, в случай че домашният ви любимец случайно се изгуби.

Каишка за куче Jack Russell Terrier
Кожената каишка с ширина от четвърт (1,2 м) до 6 фута (1,8 м) и ширина от четвърт (0,6 см) до половин инч (1,3 см) е здрава и ефективна за контрол и обучение. Найлоновите каишки са трудни за ръцете.

Играчки за кучета за Джак Ръсел териер
Дъвчащи играчки и продукти Nylabone, за да има кучето ви какво да дъвче. Териерите се радват на космати играчки и пищящи играчки. Изхвърляйте повредените играчки. Не забравяйте да отстраните всички малки части от играчките, които кучето може случайно да погълне.

Храна за кучета Jack Russell Terrier
Посъветвайте се с Вашия развъдчик или спасителен център каква храна за кучета са използвали и в началото продължете със същата храна за кучета. Можете постепенно да преминете към друга храна за кучета, ако решите да смените храната за кучета на Джак Ръсел Териер с друга марка.

Купички за храна за Джак Ръсел териер
Неръждаемата стомана е добър избор, тъй като е лесна за почистване и няма да се начупи или да предизвика алергична реакция на кучето ви. Пластмасовите купички могат да предизвикат алергични реакции при кучетата.

Най-добра храна за кучета Ръсеза Джак териери

За да поддържате здравето на вашия Джак Ръсел териер, осигурете му висококачествена храна за кучета. Ако кучето ви е здраво, но събира храната си или оставя част от нея, намалете количеството, което му давате. Ако все още не иска да яде, помислете дали да не опитате друга храна, тъй като някои кучета просто не се интересуват от определена храна. Като подрастващо кученце кучето ви се нуждае от повече храна, отколкото като възрастен човек. Също така с напредването на възрастта Джак Ръсел териерът може да се нуждае от повече или по-малко храна в зависимост от здравословното си състояние и нивото на активност. За да проверите Вашия Джак Ръсел териер за наднормено тегло, прокарайте показалеца и палеца си по хребета на гръбначния стълб от раменете до опашката. Трябва да можете да усетите ребрата му, без да ги натискате. Когато погледнете надолу към гърба на кучето си, трябва да видите “талия” или стеснение зад ребрата му. Избягвайте да прехранвате кучето си, за да избегнете всякакви здравословни проблеми, свързани със затлъстяването при кучетата.

Висококачествената суха храна за кучета ще ви помогне да поддържате зъбите на кучето си здрави, тъй като тя не е склонна да полепва по зъбите му толкова, колкото влажната храна за кучета. Също така, докато обучавате кучето си, висококачествената суха храна за кучета води до по-малки и по-компактни изпражнения, които са по-лесни за почистване в случай на инцидент. Кучето също така ще има по-добър контрол върху червата си. Хранете кученцето си по редовен график, за да добиете добра представа кога е готово за почивка за тоалетна.

Когато обучавате кучето си, използвайте здравословни кучешки лакомства, като например парченца сурови моркови и зелен фасул, парченца от нанизано сирене и малки парченца печено пиле, които са много по-здравословни от всякакви сладки лакомства, които не са полезни за зъбите и цялостното здраве на кучето ви. Използвайте малки парченца лакомства за обучение, за да не се налага кучето да спира и да дъвче храната си известно време, преди да се върне към обучението.

Здравословни проблеми на Джак Ръсел териер

Както повечето чистокръвни кучета, Джак Ръсел териерите имат свой собствен набор от здравословни проблеми. Джак Ръсел териерите са податливи на алергии, нарушения на мозъка и нервната система, които включват гърчове, епилепсия и церебеларна атаксия, спиноцеребеларна атаксия. Други здравословни проблеми, свързани с тази порода, включват кандидоза (лимфосарком, остеосарком, тумори на млечната жлеза, тумори на тестисите). Нарушения на ушите, които включват глухота. Ако кучето ви постоянно игнорира командите ви или не реагира, когато го повикате, консултирайте се с ветеринарния си лекар, тъй като е възможно кучето да страда от глухота. Проблемите с очите и зрението също са често срещани и включват катаракта, дистихия, глаукома, луксация на лещата и персистиращи зенични мембрани, прогресивна атрифия на ретината. Сърдечните нарушения включват сърдечни заболявания, болест на фон Вилебранд. Отропедичните проблеми включват болест на крака на Пертес и луксация на пателата. Добра идея ли е да се направи застраховка за домашни любимци за Джак Ръсел териер? Това зависи от всяка индивидуална ситуация. Фактори като възрастта и породата на кучето могат да повлияят на месечните разходи за застраховка на домашен любимец.

Произход на Джак Ръсел териер

Породата Джак Ръсел териер произхожда от Англия през XIX век, когато Парсън Джак Ръсел отглежда малък териер, предназначен за улавяне на дребен дивеч. Породата е призната от AKC през 2012 г.