Лабрадоудъл (смес от лабрадор и пудел)

Какво представлява лабрадудълът? Лабрадоудълът е хибриден продукт, получен от кръстоска между пудел и лабрадор ретривър. Подобно на породите лабрадор и пудел, тези кръстоски са изключително активни, дружелюбни и интелигентни. Кучетата от сместа лабрадор-пудел се отличават с къдрава и рошава козина, която се нуждае от редовна поддръжка.

Изображение на кучето лабрадор

С умерена до висока активност в зависимост от размера на вашия лабрадудъл, ще трябва да инвестирате известно време, за да играете с кучето си всеки ден. Лабрадудълът е подходящо куче за човек, който обича дългите ежедневни разходки. Тъй като е изключително атлетичен, лабрадоудът може да участва в различни кучешки спортове, като флайбол, рали, аджилити и послушание. Лабрадолите са интелигентни и реагират добре на обучение.

За кръстоските като лабрадоудл няма конкретна таблица с размери, тъй като съществуват няколко различни размера на лабрадоудл, които зависят от това какъв тип пудел е бил развъден в сместа. Тъй като има три различни разновидности на пудела, кучето лабрадоудл може да бъде с по-малък или по-голям размер, като всяко куче има много уникален външен вид. Лабрадудлите са умерено активни, като по-големите са по-активни от по-малките кръстоски.

Лабрадолите могат да се изявяват и като кучета терапевти. Родителските породи, от които се създават тези кръстоски, обикновено се учат бързо и са интелигентни. В този смисъл лабрадудълът определено ще ви се отблагодари като супер компаньон, особено ако кученцето лабрадудъл бъде подложено на ранно обучение и социализация, като се използват техники за положително укрепване.

Продължителност на живота на лабрадор

Каква е средната продължителност на живота на лабрадоудл? Изследванията доказват, че по-малките кучета обикновено живеят по-дълго от големите. Тъй като е умерено малък или голям, лабрадудълът попада някъде по средата. Той може да се похвали с продължителност на живота от дванадесет до петнадесет години. За да доживее до максимум 15 години, лабрадудълът трябва да се храни с подходяща храна, да се упражнява редовно, да има качествени гени и да е по-малко склонен към инциденти и наранявания.

Размер на лабрадола

Колко големи стават лабрадолите? Лабрадудълът се предлага в три различни размера, които зависят от размера на използвания пудел от първо поколение. Породата пудел се предлага в три размера, които включват най-големия стандарт, миниатюрния и тоягата, която е най-малката.

Размерите на лабрадоудлите могат да варират значително и обикновено попадат в следните категории
Стандартният лабрадоудл тежи между петдесет и шестдесет и пет килограма за мъжкия и женския екземпляр, като височината му е от 22 до 24 инча за мъжкия екземпляр и от 21 до 23 инча за женския екземпляр. Стандартният лабрадор е най-големият по размер от всички варианти на лабрадор.

Средният лабрадоудл е висок от 18 до 20 инча и от 17 до 19 инча за женските, с тегло от 30 до 45 килограма както за мъжките, така и за женските.

Размерите на миниатюрния лабрадудъл варират между 14 и 16 инча височина и 15 до 25 килограма тегло, както за мъжките, така и за женските кучета.

Имайте предвид, че някои кучета от породата лабрадудъл изглеждат по-големи или по-малки от очакваното и е трудно да се предвиди точното тегло на кученцата лабрадудъл, когато пораснат.

Произход на кучето лабрадор

Първият лабрадудъл е кръстосан в Австралия от Уоли Конрон през 1989 г. Той искал да създаде куче с малко алергии и доста добро здраве и успял, като кръстосал лабрадор ретривър и стандартен пудел. Той нарекъл това първо лабрадорско куче Султан, което се отличавало с чудесни качества като интелигентност, характер на куче водач и страхотно отношение. По-късно Султан е взет от хавайска сляпа жена на име Пат Блум като куче за наблюдение с нулеви алергии. Той я придружавал ежедневно на работа и когато хората видели това, започнали да приемат лабрадола и много от тези кучета станали популярни с много голямо търсене в световен мащаб.

Ентусиазираните развъдчици на кучета се опитват да провеждат многопоколенческо развъждане сред лабрадолите, за да стигнат до по-възможна и забележима порода. Съществува надежда за създаване на регистрирана порода от дизайнерска порода. Това обаче вероятно ще доведе до няколко поколения, преди да се получат чистопородни лабрадоли, които са предвидими по външен вид и темперамент.

HappyCare Textiles Изключително меко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Разновидност на породата лабрадодъл

Тази хибридна кръстоска обхваща разнообразни породи. Лабрадудите се предлагат в 6 различни размера с разнообразна текстура на козината – от вълна до руно. Предлагат се в широка гама от цветове и шарки като brindle, sable и т.н. Тъй като продължават да се идентифицират нови цветове за породата, лабрадудите се появяват в кремаво, бяло, червено, буф, шоколадово, златно, черно и лавандулово и др. Като цяло лабрадодите се предлагат в безброй варианти, от които можете да избирате.

Кученца лабрадор

Кученцата лабрадудъл се нуждаят от много обучение и взаимодействие, когато са още малки. Те трябва да бъдат отворени за общуване с различни хора, да бъдат водени през различни преживявания, забележителности и дори места. Социализацията гарантира, че вашето кученце ще израсне като всестранно развито и дисциплинирано куче.

Можете да запишете кученцето на курсове за кучета, за да го запознаете с други кучета, както и да позволите на вашето кученце от породата Лаб-пудел да играе с тях. Често извеждайте кученцата си на разходки в парковете и позволявайте на хората да ги поздравяват или редовно канете хора в дома си, за да разговарят с кученцето. Това ще спомогне за правилното развитие на социалния живот и благополучието на вашето кученце.

Хранене на лабрадорчето

Когато се сдобиете с кученце от породата Лабрадудъл, се постарайте да спазвате редовен график на хранене, както е препоръчано от развъдчика, производителя на кучешка храна или ветеринарния лекар. За тези кученца се препоръчва суха храна за кучета, например висококачествени гранули. Количеството и честотата на хранене се променят от кученцето до възрастния човек, както и нивото на активност на вашия лабрадор.

Въпреки че по-възрастните лабрадоли не са капризни, те също трябва да се хранят с висококачествена кучешка храна. За да се задоволят в достатъчна степен хранителните изисквания на лабрадолите, храната трябва да се дава два пъти седмично. За да предотвратите натрупването на наднормено тегло на кучето, упражнявайте Вашия лабрадудъл дудъл, за да изгорите всички калории, които се натрупват постепенно в организма. Ако това не се прави, има вероятност вашият лабрадудъл да затлъстее или да страда от други здравословни проблеми. Това в крайна сметка ще намали продължителността на живота на лабрадудъл.

Нужди на лабрадоудъл от упражнения

От колко упражнения се нуждае лабрадоудълът? Лабрадудълът е създаден с игрив характер. Те обичат да играят и да се упражняват редовно. Като собственик трябва да се подготвите с достатъчно място за тичане и дълги разходки. Ако сте активен човек, това е идеалното куче за вас, тъй като можете да го водите на всичките си начинания на открито и да не се отегчавате или разсейвате. Още можете да го водите на плуване от време на време, за да разтегне мускулите си и да изгори излишните калории. Не се притеснявайте, ако имате малка къща с малък комплекс, кучето пак ще се чувства комфортно, стига да го извеждате навън да се упражнява. Обръщайте на лабрадорчето достатъчно внимание точно като на малко дете, защото ако го пренебрегвате, домашният ви любимец ще бъде много тъжен, тревожен и нахален. Същото се отнася и за случаите, когато кучето от сместа лаб пудел не се упражнява достатъчно, причинявайки разрушения на всичко, което му попадне.

Как лабрадоудълът се отнася към децата и другите домашни любимци

Добри ли са лабрадодите с деца? Кучетата от породата лабрадор обичат децата и са склонни да бъдат много нежни към тях. Те обаче могат да бъдат и агресивни и да опустошават малки деца, въпреки че не искат да им навредят. Ако разполагате с много време за общуване, упражнения, обучение и ежедневно обгрижване на лабрадор, това куче може да е подходящо за вашето семейство.

Ако искате децата ви да оценят присъствието на това куче, научете ги как да се справят с тях чрез разговори и погалване. Често следете за взаимодействието им, за да предотвратите битки между кучета и деца, като дърпане на опашки, драскане и хапане. Създайте правила за децата си, като например никога да не делят чинии с кучето и да не го галят или държат, докато се хранят. И накрая, уверете се, че малките ви деца не се доближават до кучето, когато вие или друг възрастен не сте наблизо.

Точно както хората обичат да общуват и да се социализират с приятелите си, така и кучетата обичат това. Водете кучето си лабрадор при други приятелски настроени кучета, за да се социализира. Участвайте с лабрадоди в изложби на кучета и дори посещавайте заедно с други приятели кучета в квартала.

Как да се грижиш за лабрадор

Тези породи могат да имат различни типове козина, като някои приличат на рошави ретривъри, а други имат свободните къдрици на пуделите, като по-голямата част попадат между тях. За да поддържате здравината на козината им, отделяйте достатъчно време за грумиране. Те ще трябва да се четкат няколко пъти седмично, а козината им ще се нуждае от подстригване няколко пъти годишно. Ако козината на кученцата ви наподобява тази на пудела, тогава ще трябва постоянно да я разресвате и подстригвате, тъй като тя лесно може да се заплете и да се матира. Точното време, което е необходимо за сресване, варира в зависимост от вида на козината.

Уверете се, че поддържате ушите на лабрадодите чисти и сухи, тъй като те са податливи на инфекции, особено след плуване или къпане. Всичко останало, което се изисква, е нормална грижа. Също така не забравяйте да миете зъбите ежедневно или често, като използвате одобрена от ветеринар паста за зъби за домашни любимци, за да поддържате свеж дъх и добро здраве.

Гроумингът на вашия лабрадор трябва да започне още в етапа на кученцето. Дори и с неговите чувствителни крачета, редовно ги дръжте и също така преглеждайте устата им, докато свикнат. Това ще улесни моментите на груминг и ще ги направи забавни за вас и вашето куче, когато то порасне до зряла възраст.

Собствениците на лабрадор винаги трябва да се грижат за кучетата си и да ги обгрижват редовно с оглед на структурата им. Съществуват три основни вида текстури на козината на лабрадудела, които включват

Тип козина на лабрадоудл: Това е най-малко популярната текстура, която наподобява козината, срещана при линеещите породи. Обикновено те имат естествена миризма на куче, която обикновено се среща в 1-вите поколения.

Козина тип вълна: Това е дълбока козина, която прилича на агнешка вълна. Тя не линее и няма миризма на куче, но виси на свободни къдрици.

Козина от вълна: Тази с фин копринен допир (текстура на ангорска коза) и може да бъде на вълни или права.

Цветове на козината на лабрадодела

Козината на лабрадоудлите се предлага в различни цветове, които варират от златисто, карамелено, кремаво, кайсиево, тебеширенобяло, шоколадово, червено, сребристо, пергаментно, синьо и черно. Някои кучета от сместа лабрадор пудел имат петниста козина, състояща се от пити, фантоми, бринди и петнисти цветове. Дори и при всички тези цветови гами тази порода е безкосместа или слабокосместа. Ще забележите това, особено ако притежавате такава с вълнена или рунтава козина. Колко често трябва да почиствате вашия лабрадор до голяма степен зависи от вида на козината на кучето и нейната дължина.

Грижи за лабрадола

Лабрадудите трябва да се почистват един или два пъти седмично. Можете също така да подстригвате или подстригвате лабрадудела след един или два месеца за по-лесна поддръжка на козината. Освен това, тъй като козината на лабрадодите е без мирис, тя трябва да се мие веднъж на дълго време или когато нуждата изисква баня.

За да се грижите добре за деликатните уши на Лабрадудъл, трябва винаги да ги почиствате и подсушавате след плуване и ежеседмично да ги почиствате, отколкото да отстранявате мръсотията, лошата миризма и зачервяванията, които могат да причинят ушна инфекция. Използвайте памучно топче, навлажнено с антисептик, или почистващ препарат за уши, който е балансиран по PH.

Точно както хората мият зъбите си за правилна поддръжка и свеж дъх, зъбите на лабрадодите трябва да се мият поне 2 или 3 пъти седмично. Това помага да се отървете от бактериите в устата и зъбния камък. Въпреки това не сте ограничени до ежедневно четкане за здрави кучешки венци и свеж дъх.

Винаги подрязвайте ноктите на вашия лабрадор, когато те са дълги, около веднъж месечно. Това ще ви спести преживяването на болезнени разкъсвания на веществото и драскането на гостите/хората в домакинството. Ще разберете кога трябва да изрежете ноктите на Лабрадудъл, щом ноктите на кучето започнат да издават щракащ звук, когато кучето ходи по дървен под. Също така трябва да внимавате, когато режете ноктите на кучето, да не ги изрязвате прекалено, тъй като ноктите им имат кръвоносни съдове, разположени близо до върха на нокътя. Подрязването може да се извърши от вас, от професионален дресьор на кучета или дори от ветеринарен лекар във ветеринарна клиника.

Винаги, ако вашето куче от породата Лаб-пудел микс има възпаления по очите, ушите, носа, устата и краката, когато се грижите за тях. Бъдете внимателни и посетете ветеринарна клиника, ако откриете някакви аномалии като обриви, признаци на инфекция като чувствителност или зачервяване. Когато обгрижвате кучето си от породата лабрадор, не забравяйте да обръщате внимание на всички признаци на кожни проблеми и това може да ви помогне да ограничите възникващите здравословни проблеми, а също така да ви спести пари за скъпо лечение, когато кожните инфекции станат твърде сериозни.

Темперамент на лабрадола

Темпераментът на кучето Labradoodle зависи от степента на социализация, темперамента на родителите, както и от наследствената индивидуалност. Лабрадудлите са дружелюбни кучета с висока степен на преданост към семейството. Лабрадоудл, който е под добра грижа, никога не става агресивен или плах към други животни и хора.

Любовта на лабрадор ретривъра към работата с хора и интелигентността на пудела правят тези кръстоски изключително податливи на обучение и много интелигентни. Когато се обучават чрез игри, награди и лакомства, е много вероятно лабрадудлите да се учат с удоволствие и бързо.

Веднага след като вземете кученцето от сместа Лаб Пудел вкъщи, започнете обучение с положително подсилване. Това предотвратява възможността кучето от породата Лаб Пудел микс да стане твърдоглаво и по-трудно за обучение. Започнете, като заведете кученцето от породата Лаб Пудел микс в детската градина на клас кученца с цел социализация. Повечето от тези класове за кученца се нуждаят от това кученцето ви да е завършило препоръчителните ваксини преди каквото и да е излагане на обществеността. Преди тези ваксини да са завършени, просто започнете да обучавате и социализирате кученцата у дома с приятели и семейството.

Не забравяйте да получите нестандартен и точен съвет от развъдчика, преди да закупите вашия лабрадор. След като се запознаят с вашата личност и начин на живот, те ще дадат абсолютно най-добрата препоръка, тъй като виждат кученцата ежедневно. Постарайте се също така да търсите лабрадоли, социализирани от ранна кучешка възраст, и кученца от родители с отлични характери.

Обучение на лабрадор за гърне

Много е важно да приучите кученцето си да се грижи за къщата. Това може да изглежда като трудна задача, но в крайна сметка се отплаща. От ваша страна, тоалетното обучение на кученцето изисква много последователност и трябва да сте търпеливи с кученцето лабрадор. Времето, което е необходимо на вашето кученце от смес лабдул да се приучи към тоалетна, може да бъде от няколко седмици до няколко месеца. Това зависи само от степента на внимание и времето, което отделяте за този вид обучение, както и от времето, което е необходимо на кученцето, за да разбере, че “пишкането” трябва да се извършва навън.

Как да обучаваме лабрадор на гърне? Обучението на къщата започва с определянето на конкретно място, където винаги ще извеждате кученцето от сместа Лабрадор-Пудел за гърне. Всеки път, когато вашият лабрадор се облекчи на мястото, не забравяйте да го похвалите и възнаградите с лакомства, като например парчета месо, макар и контролирано. Когато кучето отъждествява поставянето на гърне на конкретното място с положителен опит, то в крайна сметка ще се научи да го прави само.

Винаги избягвайте да се карате или да наказвате кученцето си лабрадор за инциденти или грешки. Повечето грешки със сигурност се случват, когато извеждате кученцето лабрадор при събуждане, след хранене или дори когато то внезапно спре да си играе, тъй като като е малко, то не може да задържа пикочния си мехур и червата си. Но не е нужно да се притеснявате, тъй като кученцата са в състояние да “задържат” за по-дълго време, когато пораснат. Не прибързвайте с нищо, оставете кученцето от смес от пудел и лабрадор да не бърза, докато вие продължавате да го обучавате. Не забравяйте, че пълното освобождаване на кученцата от дома може да отнеме до 6 месеца. Ако избързате с обучението, може да се появят проблеми.

Когато обучавате кученце от породата лабрадор, не забравяйте да почиствате всяка бъркотия с ензимен препарат, за да се отървете напълно от миризмата на урина на кучето, която може да е останала на мястото на инцидента. Оставянето дори на слаб мирис на кучешка урина там може да подтикне кученцето ви да използва отново това място като тоалетна. За да предотвратите това, използването на ензимен препарат е лесен начин да премахнете всички следи от миризмата на кучешка урина от подовете си, като по този начин обезкуражите кучето да използва това място като тоалетна.

Обучение на лабрадор

Тъй като е интелигентна, мила и интуитивна порода кучета, лабрадудълът обича игрите, обучението и е послушен, което го прави приятен компаньон. Всичко, от което се нуждаете, е да отделите време, за да установите любящ авторитет, когато е още рано. Винаги обучавайте кученцето си, като използвате техниките за положително подсилване на награждаването с лакомства и похвали, и му показвайте, че е желано попълнение в семейството.

Добре обгрижваният лабрадор е щастливо куче. Ето защо е много важно да се грижите добре за вашия домашен любимец, за да живее пълноценно според следните съвети. Като собственик на лабрадудъл или ако планирате да си купите такъв, трябва да имате предвид, че тези кучета се адаптират към всякакви условия, въпреки че не са създадени за отглеждане в апартаменти. Това е така, защото те са много активни кучета, които се нуждаят от приблизително 30 до 60 минути физическа активност на ден. Това означава, че на собствениците на лабрадоли може да се наложи да водят кучето в парка или в ограден двор, за да освободят малко енергия.

Ако случайно сте любител на джогинга, лабрадудълът е идеален партньор, който има нужда от малко време без каишка, за да изпусне парата. Вие също трябва да сте вълнуващи, умни и по-енергични от тях, иначе те ще разрушат целия ви джогинг. Лабрадоудълът е интелигентно, лесно за задоволяване и бързо учещо се куче. То е най-лесното куче за обучение с последователни уроци и положителни мерки. Те са страхотни компаньони за начинаещи собственици, които не са гушливи, тъй като кучето не се нуждае от прекомерно държане. Още от кученцето ги научете да се съобразяват с чувствата на другите кучета, а не да се бият с тях при среща.

Въпреки че са много активни, лаб пуделите могат лесно да се адаптират към живота в града (с достатъчно ежедневни упражнения) или в предградията, но най-предпочитани са в селските райони. Кръстоските на лаб пудел обикновено са много развълнувани, когато живеят удобно у дома, здраво спят на ръцете и краката ви. Кучетата от породата лабрадор са чудесни компаньони, когато посещават познати за тях места.

Винаги обучавайте кучето си лабрадудъл от кутре, за да го предпазите от приземяване при инциденти в къщата и извън нея и от мотаене около ограничени вещи. Те също така могат да спят и да си почиват в кратера, когато са уморени. Обучението в кратуна ще помогне на кучето ви да свикне да бъде затворено в пансион и болница. Все пак имайте предвид, че кучето не трябва да бъде затваряно в кратер за много часове, тъй като това ще насърчи мързела и скучния характер на кучето.