Плюсове и минуси на Лабрадор

Притежаването на лабрадор ретривър има много предимства и някои недостатъци. Сред плюсовете на лабрадора е общителният и дружелюбен характер на породата, който е важно качество за добрия семеен домашен любимец. Други положителни страни, свързани с породата лабрадор ретривър, са лесното обучение. Лабрадорите са интелигентни кучета, които могат да бъдат обучени на висок стандарт. Лабрадор ретривърите често се използват като кучета водачи за слепи. Лабрадорите обичат да са сред хора и са отлични кучета компаньони за семейства с деца, за самотни възрастни и за възрастни хора. Лабрадорите са активни и игриви и се нуждаят от здравословен отдушник за безкрайната си енергия. Породата не е идеална за жилищно куче, въпреки че по-възрастните, по-малко енергични лабрадори ретривъри могат спокойно да живеят в апартамент, стига кучето да получава достатъчно движение през деня. Лабрадор ретривърите са отлични плувци. Това куче обича да играе на апорт и е отличен избор за семеен домашен любимец за семейства с по-големи деца. Лабрадорите са идеални за живот на село, а наличието на голям двор може да бъде голям плюс за собствениците на лабрадори.

Недостатъците на лабрадор ретривъра включват количеството упражнения, които тази порода изисква. Голямата нужда от упражнения на лабрадор ретривърите прави тази порода неподходяща за градския живот. Лабрадорите обичат да се хранят и бързо наддават на тегло при недостатъчно движение. Умствената стимулация е важна за тази интелигентна порода. Собствениците на лабрадор ретривър трябва да прекарват по-голямата част от времето с кучето. Работещите хора, които са наблизо, за да прекарват известно време с кучето само вечер след работа, трябва да помислят за друга порода, тъй като лабрадорите са доста взискателни по отношение на вниманието, физическата и умствената стимулация и обучението. Лабрадорите трябва да се обучават правилно и собственикът трябва да инвестира време и енергия в кученцето лабрадор ретривър, за да отгледа добре адаптирано и възпитано куче. Ранната социализация е важна за тази порода. Въпреки че лабрадорите са склонни да се разбират с други кучета, някои мъжки лабрадори могат да бъдат доминиращи с други мъжки кучета.

В началото на XIX в. рибари от канадския остров Нюфаундленд пренасят предците на лабрадорските ретривъри във Великобритания. Тези кучета са били отлични плувци, които са помагали на рибарите да изваждат на брега мрежи, пълни с риба. В Англия тази порода бързо става много популярна. Името на породата идва от наименованието на “Лабрадорското море” в района, откъдето произхожда тази порода. Стандартът на породата е установен през 1887 г. По това време за стандарт е признат само черният цвят на козината. Много по-късно, в края на XX в., към стандартното описание на породата лабрадор са добавени жълти, а след това и шоколадови цветове на козината.

Размер на лабрадор ретривъра

Тегло на лабрадор ретривъра
Тегло на мъжкия лабрадор ретривър: 27 до 40 kg (60 до 88 lb)
Тегло на женския лабрадор ретривър: 27 до 35 кг (60 до 77 фунта)

Размер на лабрадор ретривъра
Височина на мъжкия лабрадор ретривър: 56 до 63 cm (22 до 25 инча)
Височина на женския лабрадор ретривър: 54 до 60 см (21 до 24 инча)

Козина на лабрадор ретривъра: къса, гъста и права
Цветове на лабрадора: черен, шоколадов и жълт

Колко кученца имат средно лабрадорите?
Размер на кучилото на лабрадор ретривъра: 5 до 10 кученца

Колко дълго живеят лабрадорите?
Продължителност на живота на лабрадор ретривъра: 12 до 13 години

Колко струва един лабрадор?
Цената на лабрадорския ретривър започва от 300 USD за кученце и нагоре в зависимост от много фактори.

Темперамент на лабрадор ретривъра

Темперамент на лабрадор ретривъра
Основните предимства на притежаването на лабрадор включват темперамента на кучето. Лабрадор ретривърът има спокоен, лек и стабилен темперамент. За стандарт на породата се смята дружелюбността. Добри ли са лабрадорите с деца? Чудесно семейно куче, което обича да играе с деца. Лабрадор ретривърът може лесно да се приспособи както към малко, така и към голямо семейство. Породата лабрадор ретривър не се счита за агресивна, което я прави подходяща дори за семейства с малки деца. Общителният характер на лабрадор ретривъра позволява на това куче лесно да се сприятели с други домашни любимци в домакинството. Темпераментът на лабрадор ретривъра е много лоялен към собственика/собствениците. Дружелюбният характер на лабрадора прави това куче чудесен компаньон за семейства с деца и за по-възрастни хора, които имат време и енергия да се посветят на кучето. Общителният лабрадор се нуждае от много общуване с човешкото си семейство. Не си взимайте лабрадор ретривър, ако планирате да оставяте кучето само за продължителни периоди от време. Самотата е най-големият враг за вашия лабрадор ретривър. Вашето куче-компаньон може да започне да дъвче мебелите или други предмети в обкръжението в резултат на това, че е оставено твърде дълго само. В най-лошия случай вашият лабрадор може да развие психологически проблеми поради липса на социализация.

Линее ли лабиринтът?
Да, лабрадорите линеят. Колко мърсят лабрадорите? Лабрадор ретривърите линеят постоянно, а по-обилното линеене се случва два пъти годишно. По време на сезона на линеене на лаба, който се случва два пъти годишно – през пролетта и есента, ще забележите много косми от кучето около дома си. Линеенето на лабрадора може да се управлява чрез редовно четкане, за да се поддържа козината на кучето чиста, а домът ви – чист. Силното линеене може да бъде недостатък на притежаването на лабрадор, но с правилните средства то е много лесно управляемо. Използвайте четка с косъм, за да отстраните свободните косми и да помогнете за разнасянето на естествените масла по козината, за да я поддържате здрава. С помощта на четка за почистване на козината по лицето и краката на кучето може внимателно да се отдели козината и да се позволи на кожата да диша.

Четка с естествен косъм
Четка за почистване на косъмчета
Инструмент за обезкосмяване Furminator видеоклипове и мнения на собственици на лабрадори
Собствениците на лабрадор ретривър знаят, че е важно да разполагат с правилните инструменти за справяне с линеенето на техния лабрадор. Намирането на четка, която наистина помага за премахването на мъртвата козина от кучето, означава, че е необходимо по-малко почистване и прахосмукиране в къщата и повече време, което да прекарате с чудесното куче компаньон. Има много различни четки и инструменти за обезкосмяване и някои са по-ефективни от други.

Четката за обезкосмяване Furminator може да помогне за справяне с обилното линеене на лабрадора. Четкането на лабиринта на открито е чудесна идея, тъй като почистването е много по-лесно.

Грижа за лабрадор ретривъра

Един от плюсовете на породата лабрадор ретривър е, че лабрадорите се предлагат в три различни цвята: черни лабрадори, шоколадови лабрадори и жълти лабрадори. Независимо от цвета на вашия лабрадор, козината на кучето трябва да се почиства редовно. Препоръчва се козината на вашия лабрадор да се почиства поне няколко пъти седмично. Козината на лабрадор ретривъра помага да се предпази кучето при по-студен климат и в резултат на това породата не се страхува от студена вода. Не е необходимо кучето да се къпе често, тъй като козината отблъсква водата и остава чиста. Тази порода кучета обича да плува и дори да се гмурка. Винаги когато има възможност да плувате, естественото желание на вашия лабрадор да плува може да се окаже трудно за контролиране. Позволяването на кучето ви да плува може да бъде награда по време на обучението. След като кучето успешно изпълни командата ви и установи зрителен контакт с вас – наградете кучето, като му позволите да плува. След няколко минути извикайте кучето си по име, така че то да излезе от водата, и веднага го наградете, за да го научите да излиза от водата, след като бъде повикано.

Когато къпете вашия лабрадор, използвайте мек шампоан за кучета, за да поддържате козината му в най-добро състояние. Специфичният за породата кучешки шампоан за лабрадори е предназначен да поддържа козината на лабрадора свежа и красива.

Къпането на голямото куче може да е тромаво и приставката за душ за кучета може да улесни къпането на кучето.

От ранна възраст приучете вашия лабрадор ретривър да си мие зъбите (използвайте само паста за зъби, предназначена за кучета). Мийте зъбите на кучето всеки ден, за да предотвратите стоматологични проблеми.

Подрязването на ноктите на лабиринта е важна част от грижата за него. Ако забележите, че ноктите на вашия домашен любимец са твърде дълги – разходката на кучето може да бъде болезнена. Подрязвайте ноктите на вашия лабрадор, когато чуете щракащи звуци, докато кучето ходи по дървен под.

Ушите на лабрадора също трябва да бъдат обгрижвани. Поддържайте ушите на лабрадора чисти със специални кърпички за уши за кучета и не забравяйте да избърсвате ушите на кучето с чиста, мека кърпа след всяко къпане или след плуване, за да предотвратите ушни инфекции.

Обучение на лабрадор ретривър

Притежаването на голяма порода, каквато е лабрадорът, изисква обучение на кучето. Предимството на лабрадорите е, че се обучават лесно. Лабрадорът е много интелигентно и послушно куче, което предпочита да бъде в центъра на вашето внимание. Тези кучета ще се опитат всячески да разберат намеренията ви и в резултат на това лабрадорите са сравнително лесни за обучение. Лабрадор ретривърът е енергично куче, което се нуждае от много пространство, за да тича наоколо. Бъдете готови да правите поне две дълги разходки всеки ден, за да осигурите на активния си лабрадор достатъчно физическа активност. На около деветмесечна възраст вашият лабрадор ретривър е готов да се научи да апортира. Добре обученият лабрадор ретривър може да извади яйце, без да счупи черупката. Не е необходимо да ходите на лов с вашия лабрадор ретривър, за да следвате естествения инстинкт на породата. Обучението на кучето ви да извлича пръчка за хвърляне или друга играчка може да бъде много приятно занимание за вашия лабрадор ретривър. Лабрадор ретривърите често се използват като кучета водачи за слепи. Полицията използва породата за търсене на наркотици/бомби. Имайте предвид, че породата Лабрадор ретривър не е подходяща за лична защита, тъй като агресията не е един от компонентите в природата на породата.

Най-добрата храна за кучета от породата лабрадор ретривър

Лабрадорите не са придирчиви по отношение на храната. Не забравяйте да храните вашия лабрадор с висококачествена храна за кучета. Не прехранвайте кучето, тъй като лабрадорите са склонни доста лесно да напълняват, а това води до всякакви здравословни проблеми. Човешката храна не се препоръчва за лабрадори, тъй като тя не съдържа всички необходими хранителни вещества, за да бъде кучето ви здраво и с добро тегло.

Лабрадор куче-водач (кучета-водачи)

Лабрадорите са породата, която най-често се използва като кучета водачи. Лабрадорите кучета водачи трябва да преминат през продължителна програма за обучение, която им позволява да бъдат кучета водачи на слепи хора и хора с увредено зрение. Преди кучето да бъде използвано като куче водач, то трябва да премине през специално обучение и не всеки лабрадор е подходящ за тази работа. Подобно на хората, лабрадорите се различават по темперамента си и обикновено лабрадорите, които са спокойни и готови да се харесат, са тези, които имат потенциал да бъдат кучета водачи. В света има около сто училища за кучета водачи, които имат една и съща цел – да осигурят независимост на хората с увредено зрение чрез използването на обучено куче водач. Някои училища за кучета водачи дори имат програми за развъждане, в които могат да произвеждат кученца от най-добрите си кучета водачи.

Тези кученца наследяват добрите качества на родителите си, като например темперамент и физически качества, които ги превръщат в най-добрите от най-добрите кучета водачи при подходящо обучение. При раждането си повечето кученца лабрадор тежат между 340 и 440 грама и са дълги колкото ръката на възрастен човек. За кученцата и техните майки се грижат зооинженери. Към 4-ата седмица кученцата започват да ядат суха храна с кучешко месо и започват да пият вода. През тази седмица кученцата започват да развиват своя характер. Важно е да започнете да социализирате кученцата с хора и да им позволите да започнат да изследват заобикалящата ги среда. До петата седмица на ухото на всяко кученце се татуира номер и под свободната кожа между раменете се инжектира малък микрочип, който идентифицира кученцето като член на общността на кучетата водачи за целия му живот. Всяка година кучилата се подреждат по азбучен ред: Всяко кученце има име, започващо с буквата на кучилото му. Всяко куче получава уникално име. През шестата до седмата седмица кученцата се отбиват напълно. Сестрите на животните ги извеждат навън, за да ги изследват и да играят в тревата. Кученцата получават меки играчки, с които да си играят, и им се дават лентички от сурова кожа, които да дъвчат и да им помагат при никненето на зъбите. Кученцата се запознават внимателно с носенето на нашийник и ходенето на каишка. Това е времето, когато кученцата започват да се ваксинират, за да се предпазят от животозастрашаващи болести като паровирус, гана и хепатит. Ваксината срещу кучешка кашлица се поставя по-късно. По това време кученцето е готово да замине и да живее при възпитател през първата си година.

Възпитателите на кученца са хората, които отговарят за грижите и социализацията на кученцето лабрадор, докато то стане готово да живее в развъдник. Лицата, които отглеждат кученцата, не трябва да ги оставят сами повече от три часа на ден, защото като куче водач то ще живее до някого денонощно. Обучението в къщи започва от момента на пристигането на кученцето. Постепенно то се научава да се облекчава навън с командата “Бързо, бързо!”, което е важно за бъдещата му работа. През годината възпитателят и ръководителят на кученцето ще му помогнат да свикне с хората и с шума. Кучето трябва да се научи да бъде спокойно, когато отива в магазини или на други места с много хора, и дори когато минава покрай кучета и котки на улицата. Кученцата се обучават с тих глас да слушат всички команди, така че да реагират спокойно и да не стават тревожни. Кучетата се учат на добри маниери и когато им се предлага храна, кучето не трябва да започва да яде, докато не получи команда “Яж”. На едногодишна възраст кученцето се връща в центъра, за да продължи обучението си като куче водач.

В развъдника кучето трябва да се приспособи към новия начин на живот. За кучетата се полагат много добри грижи, те прекарват много време с други кучета и с треньори, които обучават кучетата на всички основни команди за послушание и на много други неща. Кучетата се отглеждат в много спокойна и мирна среда. Ветеринарен лекар проверява здравословното състояние на всяко куче, а ветеринарен лекар, който е специалист по офталмология на животните, преглежда очите на всяко куче, за да се увери, че те са перфектни, защото кучето водач е виждащо око за своя водач.

Обучението на едно куче водач отнема една разходка на ден, пет пъти седмично в продължение на пет месеца. Треньорите използват много похвали, докато обучават бъдещите кучета водачи. Кучето се обучава да изкачва различни стълби и да се придвижва удобно с всички видове транспорт. Избягването на препятствия е друго важно умение, което кучето трябва да усвои. Много треньори казват, че най-трудната част от обучението е да се научи кучето да оставя достатъчно място за водача и кучето да пътуват заедно. Височината е особено трудна концепция за обучение на кучето, тъй като то трябва да разбере как да избягва препятствия, които потенциално могат да се окажат на пътя на водача, например трябва да се избягва клон, който е на нивото на главата на водача.

Виждащите кучета трябва също така да се научат как да пресичат безопасно пътя и кога да не пресичат. Кучетата се учат на “интелигентно послушание”, като изпълняват команда само когато е безопасно да я изпълняват. Например, ако водачът иска да пресече път и подаде команда “Напред!” на кучето, то не трябва да изпълнява командата, ако идва кола и ситуацията не е безопасна за пресичане на пътя. Всички тези различни ситуации се разглеждат, когато обучителите работят с бъдещите кучета водачи.

Само около половината от младите кучета преминават успешно оценката, за да бъдат обучени като кучета водачи. Тези, които не издържат теста, могат да работят за полицейско звено за откриване на бомби. Други могат да бъдат предложени обратно на своите възпитатели, а някои се продават на нови собственици като домашни любимци, а някои стават кучета-придружители на деца или възрастни със специални нужди. Тези кучета могат да бъдат много полезни като домашни любимци за терапия. Когато се сдобивате с кученце лабрадор ретривър, имайте предвид, че кученцето трябва да е на възраст най-малко два месеца. Разберете дали и двамата родители на кученцето имат добра здравна история. Има някои генетични заболявания, свързани с породата лабрадор ретривър, и вашето кученце има по-голям шанс за добро здраве, когато и двамата му родители имат добра здравна история. Ако успеете да се запознаете с родителите на кученцето, обърнете внимание на това колко дружелюбни са родителите по време на срещата. Дружелюбността се счита за стандарт на породата. Кученцата от породата лабрадор са склонни да хапят и ваша отговорност е да обучите кучето да не хапе още от ранна възраст. Осигурете на кученцето си играчка, която то да дъвче, тъй като тя може да помогне за преодоляване на дискомфорта при никнене на зъби. След като доведете кученцето у дома, не забравяйте, че е по-лесно да научите кученцето си на добри навици от самото начало, отколкото да коригирате лошото му поведение по пътя. Ако не възнамерявате да оставите възрастния си лабрадор да спи в леглото ви, тогава не водете кученцето в леглото си от самото начало. Също така, ако искате кучето ви да се държи добре, докато вечеряте, тогава не предлагайте на кученцето си храна от масата за хранене по време на всяко хранене, за да не се създаде навик да проси храна. Не забравяйте да възнаграждавате кучето си за добро поведение и да не поощрявате поведение, което ще трябва да коригирате по-късно. Също така имайте предвид, че малкото кученце ще има нужда да уринира на всеки няколко часа, а понякога и по-често. Бъдете готови да почиствате често и не забравяйте, че кученцата са склонни да уринират след хранене и след сън. Добре е да водите кучето си на мястото, определено за тоалетна, веднага след хранене и след като кученцето се събуди. Веднага щом кученцето уринира в определеното място, не забравяйте да похвалите кучето си.

Научете колкото е възможно повече за информацията за породата лабрадор ретривър, преди да решите да си вземете кученце лабрадор. Когато сте готови да си вземете кученце от породата Лабрадор ретривър, изборът на правилния развъдчик е много важен. Добрият развъдчик ще ви обясни как правилно да се грижите за кученцето си лабрадор ретривър и ще ви предостави цялата важна информация за породата. Развъдчикът ще се грижи не само за външния вид на своите кучета, но и за темперамента и здравето им. Вижте видеоклипа по-долу, в който развъдчик на лабрадор ретривър предоставя чудесна информация за избора на кученце лабрадор ретривър от кучило и как да изберете подходящото кученце за себе си.

Факти за лабрадор ретривъра

Лабрадор ретривърите са отлични скачачи благодарение на силните си задни крака. Това физиологично предимство позволява на лабрадорите да правят скокове с дължина до 17 фута!

Здравословни проблеми на лабрадор ретривъра:

Ушните инфекции са често срещани при кучетата, които се гмуркат и плуват, и ако забележите какъвто и да е дискомфорт, свързан с ушите на кучето, незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

Лабрадор ретривърът е голяма порода с дълбоки, тесни гърди и в резултат на това тази порода е по-застрашена от развитие на подуване на корема. Хранете лабрадор ретривъра два пъти дневно и използвайте купа за бавно хранене, за да забавите бързо хранещото се куче, за да сведете до минимум възможността за развитие на подуване на корема.

Дисплазията на тазобедрената и лакътната става също са често срещани при тази голяма порода. Поддържайте здравословно тегло на вашия лабрадор ретривър, тъй като затлъстелите кучета са предразположени към редица заболявания, свързани с излишните килограми. По-възрастните лабрадор ретривъри се радват да спят в удобно ортопедично легло за кучета, което позволява на тялото на кучето да разпределя тежестта по-равномерно, като по този начин спомага за успокояване на артритните болки. Хубавото ортопедично легло за кучета със сваляща се, перяща се покривка е инвестиция, която може да продължи с години и ще осигури на кучето ви комфорт и по-малка склонност да превзема собствените ви мебели.