Малчи (смес от малтийска овца и чихуахуа)

Какво представлява кучето Малчи? Известно още като малахи, малтийско х чихуахуа или малтехи, малчи е дизайнерски хибрид, който се получава при кръстосването на чихуахуа и малтийско куче. Въпреки че кучето е малко и лае доста прекомерно, то е надарено с чудесни качества – игриво, любвеобилно и нежно. Тъй като благоприятства характеристиките на малтийското куче и чихуахуа, малчи обикновено се предлага в доста различни цветове, като основните два са тен и бяло. С някак си кръгла глава и дребно тяло, малхите вероятно ще имат къса или дълга коса в зависимост от това чии гени за косата са били по-предпочитани. Ако търсите малко куче с огромна индивидуалност, не търсете повече. Малчи напълно отговаря на вашите нужди. За да предотвратите агресивността или прекалената защита на вашето Малчи, се погрижете да социализирате достатъчно рано кучето от породата Малтийско куче, кръстоска Чихуахуа, с деца, както и с други членове на вашето семейство. Но кучетата от породата Малчи обикновено не се справят добре с деца. Поради това най-идеалният спътник на Malchi би бил възрастна двойка или възрастен човек, който не се притеснява от бавния начин на живот.

Размер на кучето Malchi (в цял ръст)

Малките кучета винаги ще си останат малки дори и в зряла възраст. Едно напълно пораснало куче от породата Malchi вероятно ще достигне тегло от 7 до 12 kg и височина от 6 до 12 cm, когато достигне възраст. Тъй като малчи е резултат от кръстосването на чихуахуа с малтезе, полученото потомство на малчи може да варира значително дори при кученцата от едно и също кучило. Както вече споменахме, козината на кръстоската зависи от това чии гени са били облагодетелствани най-много. Независимо от дължината на козината, козината на Малчи е доста лесна за поддържане поради своята мекота. Кучетата от породата Малчи също така имат слабо линееща козина, което е голям плюс. Като говорим за лицевите качества и черти на малчи, ушите на малчи възприемат тези на малтийците, за да станат прегънати и дълги. Малчийските кучета имат тъмнокафяви прекрасни очи, често скрити зад ресните на козината, които обикновено висят на челото и приличат на големи вежди.

Колко дълго живеят малтийските кучета?

Малхите обикновено живеят малко по-дълго от другите породи кучета. Нормалната продължителност на живота на кучето Малчи е от 12 до 15 години. Но средната възраст, на която има вероятност да умрат по естествен път, е около 13,5 години. Това може да е в резултат на неправилно функциониране на организма или фатално заболяване, което може да се появи в резултат на стареенето. Макар че това е само приблизителна оценка на средната продължителност на живота на кучетата от породата Малчи, някои от тези малки кучета могат да живеят и по-дълго, като някои от тях достигат дори 17-годишна възраст. Женските кучета от породата Малчи също са склонни да живеят по-дълго от мъжките си събратя (най-често с една година повече).

Препоръчваме ви продукти, свързани с малчи:

Малчи е малко по размер, послушно и пакостливо, идеално за много собственици на кучета. Затова много любители на кучета избират да персонализират и възпоменателни монети и значки за кучета, за да изразят любовта си към тях. Особено на рождения ден на кучето, персонализирайте предизвикателна монета за него и нарисувайте името на кучето върху нея като свидетелство, че се придружават взаимно!

Персонализирани монети и значки за кучета от породата Малчи

Изисквания към упражненията на малчийските кучета
Колко активни са кучетата от породата Малчи? Въпреки че апартаментите и малките жилища са идеални за малчи, те ще се нуждаят от известно време за игра както навън, така и в къщата. Една добра разходка на ден би могла да бъде достатъчна, но от време на време посещенията на парк за кучета, за да общуват с други животни, също биха били идеално удоволствие. Вероятно е тя да се умори доста бързо поради малкия размер на тялото. Уверете се, че съчетавате умствена и физическа стимулация, за да поддържате вашето куче от породата Малчи щастливо и здраво.

Здравословни състояния на Малчи

Някои малчи може да са предразположени към проблеми със зъбите, ушите и очите, а кучетата от смес на малтийска чихуаха се нуждаят от чести прегледи за евентуални здравословни проблеми. Уверете се, че не оставяте Малчи навън за толкова дълго време, особено през зимните месеци, тъй като кучетата Малчи са чувствителни към студеното време. Вземете палто за вашето куче от породата Малчи, което да носите по време на разходките през студения сезон. Това предпазва малките кучета от здравословни проблеми, тъй като те са предназначени да бъдат домашни кучета.

За да избегнете всякаква вероятност да се сдобиете с болно кученце, уверете се, че сте взели кученцето Malchi от реномиран развъдник със здравни сертификати. Посетете кученцето Малчи в неговата среда на отглеждане и се запознайте с родителите му. Малчи вероятно ще наследи следните здравословни проблеми от родителите си:

Пателарна луксация
сърдечни проблеми
Хипогликемия
Колабирала трахея
Отворен фонтанел
Хидроцефалия
Проблеми с черния дроб
Треперене
Проблеми с очите
Обратно кихане
Синдром на бялото куче, което се клати
Въпреки че е вероятно вашият малчи да премине през целия си живот, без да се разболее от някое от тези заболявания, е важно да сте наясно с възможните рискове за здравето. Уверете се, че редовно посещавате ветеринарния лекар за профилактични прегледи и ваксинации на Malchi.

Хранене на малчи

Ще трябва да давате специализирана храна на вашето Malchi, съдържаща много фибри, тъй като тези хибридни дизайнерски кучета са склонни към чревни и храносмилателни проблеми. Поради това обмислете възможността за хранене със суха храна, за да предотвратите рисковете, свързани с лошото храносмилане. Също така се уверете, че храните вашето Malchi с количество храна, което е подходящо за неговия размер. Богатите на хранителни вещества храни за вашето кученце Malchi трябва да бъдат разделени на 2 или 3 хранения през целия ден. С израстването на Малчи коригирайте количеството храна и честотата на хранене по подходящ начин.

История на малчи

Подобно на по-голямата част от наличните дизайнерски хибридни кучета, кръстоската Malchi произхожда от Съединените щати. Дизайнерските породи са създадени умишлено от чистопородни кучета с положителната цел да се сведе до минимум предаването на наследствени заболявания, като същевременно се вземат най-добрите черти от двамата родители. Подобно на Малчи, почти всички имена на дизайнерски кучета смесват имената на двамата родители, които са ги създали. Стига развъждането на нови кучета да се извършва целенасочено, внимателно, с мисъл и разбиране, създаването на нови хибридни кучета с положителен мотив е нормално. За съжаление, поради повишеното търсене на безпроблемни дизайнерски породи, някои развъдчици просто искат да печелят пари, без да вземат тези предпазни мерки. Всичко, което е необходимо, е да бъдете много внимателни по този въпрос. При наличието на много малко информация за началото на малхите, би било добре да се разгледа историята на родителите, за да се “предскаже” какво куче може да бъде малхите.

История на чихуахуа

Наречено на името на мексиканския щат Чихуахуа през 50-те години на XIX в., това късокосместо куче има две теории за произход. Едната е, че тези кучета са резултат от развъждането на малки китайски безкосмести кучета с местни кучета. Силно застъпено е мнението, че те са били внесени от испански търговци. Друга теория гласи, че чихуахуа произхожда от южно и централноамериканско куче, познато като течичи, още през 9-и век. След това чихуахуа е пренесено в Америка след 50-те години на XIX в. и започва да се показва с наближаването на края на XVIII в. Първото куче от породата чихуахуа е регистрирано от AKC през 1904 г. Това късокосместо чихуахуа е било развъждано с поморийци или папийонки, за да се получат дългокосмести разновидности. В крайна сметка чихуахуа става популярно, за да достигне 11-та позиция по популярност според AKC. Чихуахуа е дръзко, смело, бдително и уверено куче, което има склонност да се обвързва тясно с един определен човек. Кучето може също така да бъде взискателно и доста чувствително по отношение на вниманието и обичта си. Подобно на малчи, то не е толкова естествено с децата.

История на малтийската порода

Като една от най-старите породи с размер на играчка, тя може да бъде проследена назад във времето поне от 2000 години. Въпреки че точният му произход не е толкова ясен, според някои източници той е от Италия, според други – от Азия, а според трети – от остров Малта. В цяла Европа тази порода е била широко разпространена сред кралските особи до XVI век. Породата малтийски кучета почти е унищожена през 17 и 18 век в опит да бъдат развъдени до животни с размерите на катерица. Смесването им с играчки и миниатюрни кучета като пудела и шпаньола идва на помощ, което довежда до появата на нови породи. Наличните днес малтийски кучета са отгледани през XIX в. от англичани. Малтийското куче е жизнено и изпълнено с превъзходен характер, а освен това е постигнало големи успехи в изложбите. Той е лесно обучаем и много обича хората, тъй като приема, че всеки и всичко, което срещне, е приятел. Поради размера си обаче малтийското куче не е подходящо за семейства с малки деца и може да бъде малко по-трудно за дресиране.

Наследствени черти на малтийските кучета

Както беше споменато по-рано, малхите са склонни да комбинират чертите от родителските породи малтийско куче и чихуахуа, в резултат на което се получава дизайнерски хибрид, който е защитен и енергичен до степен да стане много прилепчив, за да се отпуска винаги в скута ви, както беше обсъдено по-рано.

В зависимост от това кои родителски черти са по-предпочитани, те могат да бъдат трудни или лесни за обучение. В случай че малчията приема повече от чихуахуа, определено ще очаквате упоритост по време на обучението. В случай че приема повече от малтийците, които винаги се стремят да угодят на стопаните си, обучението може да бъде малко по-просто. Лекотата или трудността на обучението също може да се окаже някъде по средата.

Тъй като породите малтийски кучета и чихуахуа са малки, от тях се получава подобно малко малчи, което е вероятно да бъде уязвимо от наранявания. Кучетата от породата Малчи наследяват от родителите си и характера на прекомерно лаене. Ето защо с тези малки животни трябва да се работи внимателно. Ако бъдат дразнени или заплашвани, кучетата от породата Малтийско чихуахуа микс могат да станат агресивни в опит да се самозащитят.

Плюсове и минуси на малтийските кучета

Какви са предимствата на притежаването на куче от породата Малчи? Малчи могат да бъдат чудесни семейни кучета. Малхите са игриви, любящи и защитни, което ги прави добри семейни домашни любимци. Малчийските кучета от смес с чихуахуа имат плътно бяла козина, което е цвят, който обикновено се търси от собствениците на кучета. Въпреки че малхите са забавни и по-малко активни от много други кучета, те не се нуждаят от тонове упражнения, за да останат здрави и щастливи. Подходящи ли са кучетата от породата Малчи за живот в апартамент? Достатъчно малки, кучетата от смес чихуахуа и малтези са напълно подходящи за апартаменти и жилища. Личат ли кучетата от породата Малчи? Малчийските кучета линеят минимално, което е голямо предимство за хората, които търсят домашен любимец с ниска степен на линеене.

Малтийско куче смес чихуахуа

Какви са недостатъците на притежаването на малчи? Поради агресивната си природа малчиите не са много добри приятели на малки деца. Малтийските кучета и кучетата смес от чихуахуа вероятно страдат от тревожност при раздяла, която лесно води до прекомерен лай. Други недостатъци на притежаването на малчи включват темперамента на кучето – малчийските кучета могат да бъдат малко упорити по време на обучение и изискват допълнително търпение от страна на собственика. Поради малкия си размер кучетата Малчи са податливи на наранявания и се нуждаят от внимателно отношение.

Как да се грижиш за кучето Малчи

В резултат на бялата разновидност на козината си, малчиите са кучета с умерено висока степен на поддръжка. Ако се случи да притежавате Малчи с кремав или по-светъл тен цвят, определено ще имате много работа, за да осигурите прекрасната козина на Малчи да остане без петна, колкото е възможно по-близо до светлата им козина. В този смисъл ще са необходими чести бани, като се концентрирате повече върху лицето, особено около устата и под очите, където е вероятно да се появят петна. Къпането на Malchi трябва да се извършва внимателно, за да се избегне отстраняването на естествените му масла, които поддържат Malchi в перфектно състояние.

След като сте изкъпали вашия малчи, не забравяйте да подсушите ушите му, след като сте ги почистили. Ушите на малхите са склонни да се сгъват и в тях може да се задържи допълнителна влага, което може да доведе до инфекции. За да предотвратите раздразнения в резултат на неприятни ушни инфекции, подсушавайте ушите старателно, но нежно. С помощта на обикновена четка и гребен можете да почиствате малхи три пъти седмично, за да отстраните заплитанията, в случай че малхи е по-дългокосмест хибриден кръстоска, тъй като тези малки животни не линеят много. На всеки няколко седмици подрязвайте ноктите на вашия малчи, за да намалите вероятността от надраскване, когато кучето скача върху вас или върху нещо друго, а също и да подобрите отличното здраве на лапите му.

Малхите се нуждаят от умерено или често редовно обгрижване. Това зависи от това дали са с къса или дълга козина. За дългокосместите малхи ще е необходимо повече внимание, като при някои от тях ще се наложи да посещават много често салон за грумиране на домашни любимци или ще ви дадат много работа вкъщи.

Уверете се, че почиствате зъбите на вашия малчи на ранен етап, за да намалите случаите на стоматологични заболявания, към които хибридът е податлив. Това също така спомага за свеж дъх, когато малчи ви ближе и целува.

Основни инструменти, от които се нуждаете, за да се грижите за вашия малчи у дома

Четка за зъби
Гребен за зъби
PH-балансиран балсам и шампоан за кучета
Стипца на прах и нокторезачка за нокти на кучета
Паста за зъби и четка за зъби, препоръчани за кучета
Електрическа машинка за подстригване
Пинцети, разтвор за отика и марля

Видео урок за начинаещи, които искат да се научат как да почистват куче у дома

Малчийски темперамент

Съчетавайки характерите на малтийското куче и чихуахуа, полученото малчи става игриво, нежно, любвеобилно и глуповато. Малчи се е опитал да вземе възможно най-много от двете си родителски чистокръвни породи с убеждението, че малкото е голямо куче, затворено в малко тяло. Кръстоската на малтийско куче и чихуахуа е силно темпераментно куче, което може да бъде и агресивно и да защитава прекомерно семейството си. Въпреки че малчи показва много любов към хората си, то не е толкова толерантно към деца на всякаква възраст. Ако Малчи се раздразни, може да стане сприхав или избухлив, затова се препоръчва надзор, когато става въпрос за малки деца. Макар че тази заплаха може да бъде обуздана чрез ранно обучение и социализация, Малчи все пак остава по-подходящ за семейства без малки деца, както и за други видове животни. Подгответе се за постоянен поток от разговори всеки ден, тъй като малчи обича да лае по почти всичко и за всичко. Малчи може също така да наследи упорита жилка от чихуахуа, което прави обучаемостта му малко по-трудна от другите породи кучета. За щастие малтийците идват на мястото си в този момент с чертата “нетърпелив да се хареса”. Освен това вашето малхи ще иска да се гушка в скута ви и винаги ще се вълнува, когато ви види. Следователно, ако се нуждаете от весел, малък компаньон, малчи ще ви пасне идеално!
Обучение на малчи на гърне
Обучението на Малчи на гърне може да не е толкова гладко, колкото при други породи кучета. Просто бъдете готови да жертвате продължителен период от времето си, за да обучите това малко куче на гърне. Те показват добри резултати в обучението по послушание, но имат няколко проблема с обучението за гърне.

Първата стъпка в този процес на обучение на малчи на гърне е да определите място за гърне извън къщата, където ще водите кученцето си малчи, за да се облекчи.

Точки, които трябва да отбележите, преди да пристъпите към обучението за гърне:
Когато кученцето Малчи е оставено без надзор, използвайте кошара.

Водете кучето си на едно и също място през равни интервали от време и не забравяйте да го хвалите и да му давате награди под формата на лакомства.

Избягвайте обучението на кученцето с подложки или хартия, тъй като това може да обърка кученцето и да се наложи да повторите целия процес отново или да се окажете с Малчи, което не е обучено на гърне.

Хранете Малчи на редовни интервали, като същевременно следите за количеството вода, което пие, и за това кога играе много, тъй като в този момент със сигурност ще се случат инциденти.

Обучение в кашон
Веднага щом вашият Малчи пристигне у дома, започнете обучението веднага, без да губите време. Подгответе кратер, който вашият домашен любимец да използва, когато спи и си почива. Ще забележите, че вашият Малчи може почти сам да се научи да остава в кошарата в търсене на комфорт и сигурност, като превърне кошарата в свое специално място у дома. Ако се случи така, че разберете, че кученцето ви Малчи не иска да бъде в клетката, просто му сложете играчка или няколко лакомства, за да го насърчите да остане там.

Не се опитвайте да насилвате кученцето Малчи да влезе в клетката, а също така не я използвайте като средство за затваряне или наказание. Всеки път, когато кученцето ви влезе в клетката през първите няколко пъти, давайте лакомство. В крайна сметка то ще асоциира кратуната с положително и сладко преживяване и определено ще я хареса.

Кученцето не бива да се затваря в кратера за продължителен период от време, а също така не бива да го вкарвате насила в кратера. Вашето малчи трябва да свързва това място с приятно и положително преживяване.

След като кученцето ви научи, че клетката е ма предпазна мрежа, вече можете да започнете да го обучавате да излиза на гърне извън къщата. Следете за всякакви признаци, че кученцето ви иска да пишка, и го извеждайте на мястото за пишкане. Уверете се, че то наистина пишка, и го върнете обратно в къщата в неговата кошара. Признаците, за които трябва да внимавате, включват подсмърчане по пода, обикаляне в кръг или отиване на определено място, където преди това е бърсало (замърсявало). Кученцето може да бъде извеждано и след като е приемало храна и напитки през определени интервали от време, както и след като се е събудило и е играло наоколо.

След като кученцето опознае мястото за изхождане извън къщата, не забравяйте да му давате награда под формата на лакомство и да го хвалите всеки път, когато се изхожда на това място. Уверете се също, че не играе навън по време на обучението за гърне, тъй като може да свърже излизането навън с игра, вместо с гърне. Сега въведете команда, като например “Отиди на гърне”, на вашия Малчи, след като той се облекчи, информирайте за похвалата. В крайна сметка няма да ви се налага да извеждате кучето си навън, за да пишка. Ще трябва само да отворите вратата и да произнесете командата, за да може кученцето ви да излезе и да се облекчи.

Избягвайте да наказвате кученцето си Малчи заради инциденти в къщата по време на процеса на приучване към домашна хигиена, а също така не се осмелявайте да търкате носа му в писината. Кученцето Малчи може да изгуби доверие и дори да се страхува от вас, което ще затрудни продължаването на процеса на обучение на гърнето.

В никакъв случай не използвайте подложки за домашно обучение, за да обучавате кученцето си на пишкане, тъй като определено не искате да обучавате кученцето си да пишка в къщата с погрешната представа, че по-късно ще се промени и ще объркате вашето Малчи.

С правилните техники на обучение, които използват методите на положителното укрепване, ще имате приятелски настроен и приятен компаньон за дълго време.

Как да обучаваме куче Малчи

Тъй като родителите на малтийското куче и на малтийското куче чихуахуа нямат нищо против голяма физическа активност, това важи и за потомството на малтийското куче. Всички те се свеждат до това да бъдат кучета в скута. Като такива, очаквайте вашето малчи да няма големи приливи на енергия.

Когато става въпрос за обучение, всичко зависи от родителските черти, които са били по-предпочитани. Но като цяло миксът е интелигентен и желае да угоди на тези, които обича, което намалява усложненията в процеса на обучение. За да се прояви най-доброто от тези малки кучета, са важни ранната социализация и обучението. Не забравяйте, че тези малки кучета имат упорита страна от един от родителите си. Ако не успеете да ги социализирате и обучите правилно и навреме, има вероятност те да проявят негативно поведение, като например да бъдат агресивни към други кучета, да проявяват деструктивно поведение. Кучето от смес на чихуахуа и малтийски кучета също така ще бъде нервно или плахо и ще проявява хапане, ако не се наблюдава добре.

Поради степента на чувствителност малхите не обичат грубите или ругателни тонове при обучение. Всичко, от което се нуждаете в процеса на обучение, е последователност и търпение, ако искате да постигнете добри резултати.