Мал Ши (смес от малтийска порода и ши-тцу)

Какво е малши? Известно и с други имена като ши-тцу, малти-тцу, шима и малти-тцу, мал-ши е дизайнерска кучешка кръстоска между напористото ши-тцу и интелигентната малтийска порода. Това очарователно кученце играчка е подходящо за различни видове начин на живот – от селски до градски в малки апартаменти и квартири, което се дължи на малкия му размер. Възхитително е да имате това малко кученце в семейството си, тъй като Малши е доволен да се гушка в скута ви, както и да играе спокойно с децата. Кучетата от породата Малши имат средни изисквания към физическата активност и не се нуждаят от многочасово разхождане. Хипоалергенни ли са Малши? Създадено с цел да бъде нискочесащо, за да благоприятства хората с алергии, Malshi е подходящо за различни семейни ситуации. Със своя щастлив и игрив характер кучето Малши със сигурност ще озари всяка стая в дома ви!

Изображение на кучето Малши

Тъй като е общително и дръзко, то лесно се сприятелява с всеки, когото срещне, и това се отнася както за животните, така и за хората. Благодарение на естествено съвършената си природа малши може да бъде и чудесно куче за терапия. Мал-ши расте, докато се привързва много към семейството си, и буквално ще иска да прекарва всяка минута около тези, които те обичат. Лаят ли много кучетата от породата Малши? Кучетата Малши не лаят много в сравнение с повечето други породи кучета, което ги прави добри кучета за апартаменти. Ако искате любящ и верен другар и имате времето, което е необходимо за правилна грижа за взискателно куче, Малши е идеален за вас!

Стига да се отнасяте добре с кучето от смес на ши-тцу и малтезе, без да го превръщате в разглезено кученце, то може да има чудесен характер. За огромното разнообразие от бъдещи собственици на Малши това очарователно кученце има привлекателна сладка природа и приспособима личност. За да разберете дали мал-ши може да бъде идеалният тип куче за вас, просто прочетете нататък…

Продължителност на живота на Малши

Колко дълго живеят средно кучетата от породата Малши? Продължителността на живота на кучето от кръстоската Малши може да варира между 12 и 14 години. Продължителността на живота на Малши зависи не само от генетиката му, но и от това колко добре се грижите за своето Малши – от начина на живот до редовните ветеринарни прегледи и храненето.

Размер на малши
Колко големи стават напълно порасналите кучета Малши? Известно е, че хибридите, като например смесените кучета от малтийска порода и ши-тцу, не отговарят на нито един стандарт за порода, за разлика от породистите кучета. Съществуват вариации, които естествено се появяват във външния им вид, както и в размерите им. Обикновено малтийските кучета са малки по размер, с тегло от 3 kg до 6,5 kg (6 kg до 10 kg) от кутрето до зряла възраст, с височина от 25 cm до 30 cm (9,8 cm до 11,8 cm).

 

Цветове на козината на Малши

С възможност да порасне до 8 см или 10 см, ако не бъде подстригана, козината на малши обикновено е копринена, мека и вълнообразна. Малши се предлагат предимно в бял цвят с лицеви маркировки и петна, но кучетата Малши могат да наследят и широка гама от цветове от родителите си, включително черно, бяло, черно и бяло, бяло и тен, кафяво, черно и кафяво, кафяво и бяло.

Малши се отличава с череп във формата на купол с малки уши, които се сгъват към предната страна на главата, но са и високо поставени. Очите им са с бадемовидна форма и сенчестокафяви цветове, но не изпъкват като тези на другите кучета. Някои кръстоски между малтийци и ши могат да наследят недостатъчно развит сълзоотводен канал на малтийците, като същевременно проявяват няколко тъмни петна от сълзи по лицето си.

Муцуните на мал-ши са сравнително къси, имат тъпи краища и добре оразмерени ноздри, които помагат за предотвратяване на дихателните проблеми, от които страдат ши-тцу. Те имат къси крака, които винаги трябва да са прави, за да може кучето ви да се счита за физически здраво. Всякакви отклонения в стойката на краката на Малши причиняват болки в ставите в средната възраст на Малши и след това.

История на мал-ши

В стремежа си да създаде куче-компаньон с ниска степен на измиване, мал-ши е разработено през 90-те години на миналия век. С име, толкова просто, колкото е комбинацията от двете родителски породи (малтийска и ши-тцу), това хибридно куче изненадващо бързо придобива популярност в Северна Америка и Австралия.

Тъй като повечето произведени кучила Мал-Ши са резултат от развъждане в първо поколение, за това страхотно куче няма стандарти за породата или клубове за породата. Произведени са някои Мал-Ши за развъждане от Второ поколение, но то не е преминало отвъд този момент, за да се произвеждат Мал-Ши от няколко поколения.

Родословие на мал-ши

Както беше споменато по-горе, наличните днес малтийци са резултат от кръстосването на първо поколение малтийци с ши цу, известни също като F1. Малши кучетата обикновено наследяват чертите на родителите в съотношение 50:50, но някои потомци може да предпочитат повече някой от родителите. Потомството от първо поколение, което се получава в резултат на кръстосването на двама чистокръвни родители, обикновено е много трудно да се предвиди. Например кученцето вероятно ще прилича повече на единия родител или ще притежава някои специфични за породата черти. Дори кученцата на малши от едно и също кучило могат да имат изключителни разлики в поведението и външния вид. За да уеднаквят резултатите, развъдчиците вече кръстосват помежду си породите от първо поколение в многопоколенческо развъждане. Производството на чистокръвни малши по този начин може да отнеме доста време и затова на кучетата от кръстоски им отнема повече време да бъдат класифицирани по признаване.

Как малши се отнася към други домашни любимци и деца

Мал-ши е идеален компаньон за деца от всички възрастови групи. Въпреки че кучето Малши много обича да си играе с деца, то предпочита компанията на по-внимателни, по-големи деца, защото малкият размер на Малши може да направи това куче уязвимо около съвсем малки деца, които може да не осъзнаят, че кучето не е играчка и трябва да се отнасят с него с уважение. Родителите трябва винаги да наблюдават малки деца около Малши. Да научите децата, че към кучетата трябва да се отнасят с доброта и уважение, е първата стъпка в изграждането на щастливо приятелство между детето и новия домашен любимец. Обяснете на децата, че към кучето Малши не трябва да се приближават, докато то си почива или се храни. Също така се уверете, че кучето ви има място, където може да се оттегли и да се отпусне, без да бъде обезпокоявано от децата.

Както при всички малки породи кучета, децата трябва да бъдат обучени как да докосват и да се приближават до тези кучета. Взаимодействието им с тези кученца трябва да се контролира, за да се предотвратят всякакви случаи на ухапване на децата или дърпане на опашката и ушите на кучетата. Уверете се, че сте научили детето си да стои далеч от мал-шито, когато то спи, храни се, а също така никога не трябва да се осмелява да отнема храната на кучето. Колкото и дружелюбно да изглежда едно куче, винаги трябва да има надзор, в случай че става въпрос за малки деца.

Като цяло мал-ши се развиват отлично в домове с други домашни любимци и кучета, както и в среда с много домашни любимци. Независимо от вида на кучето, малтийското ши-тцу е много общително и обича да играе с всички. Въпреки че не гледа дори на хамстерите като на източник на храна, винаги е препоръчително да следите внимателно как взаимодейства с по-малките домашни любимци.

Хранене на кучето Малши

Препоръчителният дневен хранителен режим за малтийското ши-тцу е от четвърт до половин чаша суха храна, която е с високо качество. Тези хранения трябва да се разделят на две, но също като отделните хора, кучетата обикновено консумират различни количества храна в зависимост от различни фактори. Друг важен момент, който трябва да се отбележи за храненето на вашето Мал-Ши е, че количеството храна, което то консумира, зависи от размера, метаболизма, телосложението, възрастта и най-вече от нивото на активност. Определено е, че колкото по-активно е кучето, толкова повече храна ще изисква то, отколкото кучетата, които седят на дивана.

Качеството на храната, с която храните своето мал-ши, в голяма степен определя колко добре хранено ще бъде вашето куче. По-некачествената храна означава колко често ще трябва да бъркате в купичката на кучето си. Също така е важно да отбелязвате и да правите редовни измервания на храната, от която се нуждае вашето куче на ден. Хранете го по фиксирани графици, без да оставяте храната навън по всяко време, за да може кучето да се храни свободно. Това ще предотврати наднорменото тегло на вашето мал ши, тъй като тези кучета имат голям апетит и ще ядат през цялото време, ако им се позволи. Винаги можете да направите тест на ръцете, както и очен тест, за да установите дали кучето ви е с наднормено тегло, за да вземете допълнителни мерки.

Тестовете се провеждат по следния начин: Първо направете оглед на кучето си от въздуха и се уверете, че виждате талията. След това поставете двете си ръце на гърба му с пръсти, разтворени надолу, и палци върху гръбначния стълб. Без да натискате силно, трябва да усетите, но не и да видите ребрата. Ако не можете да усетите ребрата, докато сте нежни, това означава, че вашето мал-ши е добавило малко излишно тегло и трябва да се упражнява повече и да се храни по-малко.

Изисквания към упражненията на Малши

Малтийската ши-тцу смеска има умерени нужди от упражнения и е склонна да ограничава навиците си, за да отразява навиците на своите стопани. Ако сте от спокойните индивиди, Мал-Ши ще се радва да се забавлява с вас и ще бъде в крак със задачите ви, ако сте активен тип. Мал-Ши са склонни да живеят по начина, по който го правят техните стопани, и обичат да се носят по течението.

Независимо от начина ви на живот, от само себе си се разбира, че вашият микс Малтийско ши-тцу определено ще се нуждае от известни упражнения, за да остане здрав и в добра форма. Тъй като е куче от породата лапдог, това няма да отнема много от времето ви. Достатъчна е само една енергична игра на лов или ежедневна разходка. Въпреки че му харесва да живее и да играе в къщата, то ще се радва и на игрите навън из двора. На каквато и среда да искате да изложите вашия Мал-Ши, осигурете му 10-15 минути упражнения всеки ден.

Как да се грижиш за малши

Както беше подчертано по-рано, Мал-Ши има копринена, мека и дълга козина. Тя изобщо не е къдрава, но има някои вълни. Що се отнася до поддръжката, Мал-Ши е доста взискателен към грижата. Козината им изисква малко повече грижи чрез ежедневно четкане, за да се предотврати сплъстяването и заплитането. Уверете се, че редовно къпете вашия Мал-Ши, като използвате мек шампоан, одобрен от вашия ветеринарен лекар. Това не трябва да се прави прекомерно, тъй като може да наруши естествените масла по кожата на Малши, които я поддържат мека и влажна. За да улесните процеса на оформяне на козината, се уверете, че подстригвате вашия малши поне на всеки 6 до 9 седмици, а като минимум можете да правите четкане всяка седмица.

Подобно на родителите на малтийската порода, малшанското куче е склонно да изпитва някои проблеми с петна от сълзи под очите. Търговските препарати за премахване на петна се справят много добре с петната от сълзи. Зацапването в тази област може да се намали и чрез често почистване. За да премахнете дебнещите бактерии и натрупването на зъбен камък в зъбите, почиствайте зъбите на вашите Мал-Ши два или три пъти седмично. За да предотвратите допълнително лошия дъх и заболяванията на венците, можете да миете зъбите му ежедневно.

Ако Мал-Ши не износва ноктите си по естествен начин, можете да ги подрязвате ежемесечно, за да предотвратите много проблеми, включително болезнени разкъсвания. Трябва да проверявате дали те не щракат по пода (знак, че са ненужно дълги). Когато подрязвате ноктите, внимавайте да не ги изрежете толкова дълбоко, тъй като те могат да кървят от болка поради кръвоносните съдове, които съдържат. Това може да накара вашия Мал-ши да не ви съдейства следващия път, когато ви види с нокторезачката. Ако нямате опит, потърсете съвет от дресьора или ветеринарния лекар за подрязването на ноктите на кучето си.

Инфекциите в ушите на Мал-Ши се проявяват под формата на лоша миризма или зачервяване на ушите и затова трябва да проверявате това редовно. Винаги избърсвайте ушите с помощта на топче памук, което е навлажнено с PH-балансиран нежен почистващ препарат, за да предотвратите по-нататъшни инфекции. Почиствайте само външната част на ухото, без да вкарвате никакви предмети във вътрешната част на ухото на кучето. Когато вашето малтийско ши-тцу е все още на етап кученце, се постарайте да го приучите да бъде четкано и преглеждано. Бихте могли също така да надникнете в устата му, като често боравите с лапите му – обикновено те са много чувствителни към тях. За малтийското ши гримирането трябва да бъде положително преживяване, което да се извършва заедно с награди и похвали. Така задачата се превръща в положително преживяване, което създава отлична основа за лесно боравене с кучето и чести ветеринарни прегледи, когато то стане възрастно.

По време на процеса на обгрижване внимавайте за обриви, рани, възможни признаци на инфекция, като чувствителност, възпаление и зачервяване на кожата, в устата, очите, носа и краката. Здравите кучета от малтийската смес ши-тцу трябва да имат чисти очи без секрет или зачервяване. Придържайки се към редовен седмичен преглед, ще бъде напълно възможно да се забележат навреме всички възникващи здравословни проблеми.

Малши темперамент

Породата малтийско ши-тцу е интелигентно и адаптивно куче. То е буйно и общително, но понякога кучето проявява тих и спокоен характер. Аспектът на това куче, който има най-голямо значение за него, е семейството му. Кучето обича да бъде компания с вас, а когато се сдобиете с добре отгледан мал-ши, той определено ще има идеално закръглен темперамент. Мал-Ши е склонно да бъде много любопитно, което вероятно ще го доведе до периодични проблеми. Той винаги е в щастливо настроение и с нетърпение очаква активните занимания с игра. Въпреки това темпераментът на това очарователно кученце може да бъде повлиян от няколко фактора, включително социализация, обучение и наследственост. Мал-ши кученцата, които имат добър темперамент, са много игриви и любопитни и винаги са готови да се приближат до всекиго и да бъдат държани. Когато се сдобивате с кученце Mal-Shi, не избирайте кученце, което винаги се крие в ъгъла, или такова, което бие съквартирантите си, а вземете кученце, което е някъде по средата, за да имате Mal-Shi с балансиран темперамент.

За да имате допълнителна увереност във вашето кученце Mal-Shi, можете да се запознаете с един от родителите (наличността на майката винаги е гарантирана). Това ще ви даде известна представа за темперамента на кученцето, което може да притежавате, за да можете да определите дали сте доволни. Срещата с други роднини и братя и сестри на родителите може да ви помогне да прецените допълнително какъв възрастен Мал-Ши ще имате.

Тъй като малтийското ши-тцу има склонност да става плахо, когато не е правилно социализирано в крехка възраст, това куче ще се нуждае от ранно обучение и социализация, за да се ограничи това. За да получите повече помощ в обучението по послушание, запишете вашето Мал Ши в клас за кученца. Освен това бихте могли да водите своето Mal-Shi в оживени кучешки паркове, да правите разходки с него в свободното време, а също и да каните редовно посетители в дома си. Всичко това ще помогне на вашето малтийско ши-тцу да усъвършенства социалните си умения.

Обучение на Малши в гърне

Обучението на Мал Ши на гърне е безспорно най-значителната инвестиция във време за новото попълнение в семейството ви. Перфектно дресираното и обучено кученце от породата Мал Ши се превръща в надежден и обичан спътник. Малките кученца по принцип имат малки пикочни мехури и точно както 2-годишните деца, не е нужно да чакате да им дойде рекламата, за да могат да се облекчат. Ето защо трябва да започнете процеса на обучение на гърне веднага след като кученцето ви се прибере у дома.

Най-важният аспект на този процес е да знаете как да наблюдавате вашето кученце от породата Мал-Ши. Това е много просто, тъй като е доста очарователно да наблюдавате новото си очарователно кученце. За да обучите домашно ши-тцу, възприемайте езика на тялото му и внимавайте за следните признаци:

Обикаляне в кръг
Клякане
Подушване

Новите кученца също така обичат да оставят малки бъркотии из цялата къща, включително да дъвчат обувки и да ядат други неща в котешките тоалетни. Процесът на обучение на гърне плюс всички тези заплахи ще бъде ограничен, ако от време на време затваряте кученцето в кашон. Винаги трябва да избягвате да наказвате кученцето си от породата Мал-Ши за тези мръсни действия.

Възпитание на Малши куче

Първо определете място извън къщата, където вашето куче от породата Mal-Shi да се облекчава. След това ще водите кучето си на това място всеки път, когато извеждате Малши навън след това:

играете
Ядене
Спане

Можете също така да следите за посочените по-горе признаци и да извеждате кученцето си Малши навън до определеното място за гърне. След като Малши се облекчи, давайте му награди под формата на лакомства, придружени с похвали. След като Малши приключи с работата, върнете го в къщата в кошарата, тъй като всъщност той трябва да определи кошарата като място за почивка, където може да подремне, когато е уморен или отегчен. Похвалите, които отправяте към вашия Мал-Ши, могат да бъдат придружени от команди, като например “Добре пишкай, ходи на гърне, добре” и т.н.! След повтаряне на такива действия вашата малтийска смеска Ши-Цу в крайна сметка ще идентифицира дейността по изхождане на гърне с положително преживяване и ще се научи да го прави сама. Просто трябва да бъдете последователни и търпеливи!

Обучение на малтийско куче

Обучението на Мал-Ши винаги е удоволствие, особено ако разполагате с много търпение, което вероятно ще бъде необходимо. Кучетата Малши са интелигентни, но някои Малши може да наследят упоритата жилка от своя родител Ши-Цу. Благодарение на социалното си и приятелско поведение Малши са идеални за използване като терапевтични кучета.

Мал-ши може да проявяват известна упоритост, преди да свикнат с обучението. Но чрез последователно и позитивно обучение този малък проблем лесно се разрешава. Обучението и свикването със задачите за обучение зависят от това колко рано ще запознаете кученцето си с тях. С прилагането на позитивни техники вашето кученце от породата Мал-Ши ще се превърне в добре възпитан и послушен компаньон. Препоръчваме ви да прочетете някои полезни книги за обучение на кучета, преди да се сдобиете с кученцето Малши, за да сте подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнете в процеса на обучение в послушание и гърне.

Винаги се стремете да не се отнасяте към вашето малтийско кученце ши-тцу като към малко бебе, а по-скоро като към куче. В противен случай то може да се превърне в чудовище, което е невъзпитано! Избягвайте да го носите навсякъде и го карайте да се разхожда колкото се може повече. Като допълнителна предпазна мярка, не се установявайте като любящ родител, а като господар на къщата почивайте Мал-Ши ще развие тенденция винаги да ви преодолява. Тъй като са толкова очарователни, контролирането на тези кученца по начина, по който искате, може да се окаже голям проблем, тъй като винаги ще ви харесва да го държите и люлеете по всяко време. Тъй като в повечето случаи през живота си кучетата са кучета в скута, не бива да губите тези години на кученцето, за да установите обучението на вашия Mal-Shi.