Малтийска Булонка плюсове и минуси

Собствениците на малтийци съобщават за много плюсове, свързани с притежаването на тази малка порода кучета. Плюсовете на малтийците включват удобния размер на кучето – малкият размер на кучето може да бъде взет и носен по време на дълга разходка. Други плюсове включват сладкия и любвеобилен характер на малтийците, който прави тази порода отличен домашен любимец компаньон за самотни хора и за по-възрастни собственици. Малтийските кучета са игриви и общителни. Нуждаят ли се малтийските кучета от много упражнения? Малтийците имат разумни изисквания за движение, което прави тези малки бели кучета много подходящи за живот в апартамент. Три половинчасови разходки на ден в допълнение към известно време за игра са необходими, за да поддържате малтийското куче здраво и щастливо.

Хипоалергенни ли са малтийците? Други добри страни на малтийските кучета са фактът, че породата малтийско куче е хипоалергенна и кучето не отделя много косми – само по няколко мъртви косъма всеки ден. Хората с алергии, свързани с домашни любимци, могат да обмислят малтийската порода като един от по-безопасните варианти. (Винаги тествайте алергиите си около кучето, преди да поемете окончателен ангажимент). Въпреки че козината е слабо разрошена, малтийците трябва да се четкат ежедневно, за да се предотвратят кичури и заплитания.

 

Притежаването на малтийска котка има и някои недостатъци. Сред минусите на малтийците е размерът на кучето – въпреки че притежаването на малко куче има своите предимства, недостатъците също са налице. Например малката малтийска котка може лесно да бъде наранена и собствениците, които случайно стъпват върху кучето или сядат върху него, могат сериозно да наранят малката малтийска котка. Собствениците на малтийци споменават, че кучето може да бъде взискателно към вниманието и прекалено зависимо. Козината на малтийското куче е с високи изисквания към поддръжката, което може да бъде недостатък за собствениците, които не разполагат с необходимото време за грижа за козината на малтийското куче. Породата е най-подходяща за по-възрастни хора, които имат времето и енергията да се посветят на глезенето на своя малък домашен любимец. Други недостатъци, свързани с породата Малтезе, включват трудностите, които много собственици на Малтезе срещат при обучението на домашните любимци. Не всички породи малки кучета имат този проблем. Породата малтийско куче може да бъде трудна за отглеждане. Прекомерният лай и тревожността от раздяла са други недостатъци, които трябва да се вземат предвид при избора на порода малтийско куче.

Размер на малтийската порода

Тегло на малтийската порода
Тегло на малтийския мъжки: 3 до 4 кг (6 до 8 фунта)
Тегло на женската малтийска порода: 3 до 4 kg (6 до 8 фунта)

Колко големи стават малтезите?
Височина на малтийския мъжки: 21-25 см (8-10 инча)
Височина на женската малтийска порода: 8 до 9 инча (20 до 23 cm)

Малтийска козина: копринена, дълга и права
Цветове на малтийците: чисто бял

Колко кученца има малтийската порода?
Размер на кучилото на малтийската порода: от 1 до 5 кученца

Колко дълго живеят малтийските кучета?
Продължителност на живота на малтийските кучета: 12 до 15 години
Колко струва малтийско куче?
Цената на малтийското кученце започва от около 1 000 долара за кученце и нагоре, в зависимост от много фактори

темперамент на малтийците

Малтийски темперамент
Сред най-малките кучета от групата на тоягите, малтийците са развъждани като приятни кучета компаньони. Малтийският темперамент е жив и игрив и дори с напредването на възрастта нивото на енергия и игривото поведение на малтийците остават сравнително постоянни. Добри ли са малтийците с деца? Някои малтийски кучета могат понякога да се държат раздразнително с деца и трябва да бъдат наблюдавани при игра, въпреки че социализирането им в ранна възраст ще намали този навик. Много от развъдчиците на малтийци не препоръчват тази порода, ако вкъщи има малки деца. Малкото куче е твърде лесно за нараняване и децата могат лесно да наранят тази деликатна порода играчка. Възрастните също трябва да внимават, когато сядат на дивана, където малкото куче може да се свие под завивката. Много е лесно да нараните кучето, като случайно го настъпите или седнете върху него. Когато сте навън, внимавайте за други по-едри породи кучета, които могат да видят във вашия скъпоценен малтиец вкусен обяд. Малкият размер на кучето може да бъде удобен за собственика, тъй като кучето е лесно за транспортиране и за отглеждане в малък апартамент, но има и някои минуси, тъй като собственикът винаги трябва да мисли за безопасността на кучето поради миниатюрния размер. Малтийците обожават хората и предпочитат да стоят близо до хората, които обичат. Малтийците са много активни в къщата и, тъй като предпочитат затворени пространства, се справят много добре с малки дворове. Не забравяйте да проверите оградата за пролуки, през които малтийското куче може да се промъкне и да избяга, преди да го пуснете в двора. Поради миниатюрните размери на малтийската порода тя се чувства добре в апартаменти и къщи и е ценен домашен любимец на градските жители. Бялата и копринена козина на това куче е хипоалергенна и произвежда много по-малко пърхот от много други породи. Това е една от причините, поради които това малко, слабо линеещо бяло куче е толкова популярно сред собствениците на кучета с алергии към пърхота от домашните любимци. Моля, имайте предвид, че никоя порода кучета не е напълно свободна от алергени, но някои породи произвеждат по-малко пърхот от други и затова се считат за хипоалергенни. Линее ли малтийската котка? Въпреки че малтийското куче не линее много, козината му изисква ежедневна поддръжка. Козината, която не се разресва, е подходяща за хора, страдащи от алергии. Ако имате алергии към домашни любимци, не забравяйте да прекарате известно време с кучето, преди да се ангажирате със закупуването на малтезе. Малтийската порода е добър избор за собственици, които обичат да почистват домашните си любимци ежедневно, за да поддържат козината здрава и да предотвратяват образуването на кичури и заплитания. По-долу е обяснено как да се грижиш за малтийската порода, както и полезни видеоклипове за грижа за малтийската порода.

Някои малтийци могат да страдат от тревожност при раздяла. Не си взимайте тази порода, ако планирате да оставяте кучето си само за дълги периоди от време. Малтийците по същество са кучета компаньони, които се нуждаят от компания, за да се развиват добре. Играчките за кучета, които могат да се пълнят, помагат на малтийското куче да бъде заето с това да разбере как да извади лакомствата. Играчките за пълнене помагат на кучето да бъде по-активно както психически, така и физически. Ако се налага да оставите малтийското куче за известно време само, оставете му играчка за пълнене, която да го занимава, докато отсъствате.

Лаят ли много малтийските кучета? Един от недостатъците на притежаването на малтийско куче е, че малтийците обичат да лаят. Малтийските кучета лаят много по много причини, включително от възбуда, скука и когато се случи нещо необичайно. Добрата новина е, че малтийското куче може да бъде обучено да не лае по команда, което може да бъде много удобно, особено за хора, които живеят в градска среда и искат да сведат до минимум лая на кучетата от съображение към съседите.

Обучение на кученце малтийска порода

Обучението на малтийско кученце на гърне трябва да започне в момента, в който кучето пристигне в дома ви. Обърнете голямо внимание на поведението му и ако забележите, че кучето започва да подсмърча по пода и да се разхожда в кръг, незабавно заведете малтийското куче до определеното място за тоалетна. Оставете малтийското куче да направи това, което трябва да направи там, и веднага щом приключи, го наградете с похвала и малко лакомство. Когато водите кучето до мястото за тоалетна, можете да кажете команда за тоалетна, например “Иди на гърне!”, така че кучето да се научи да свързва командата с ходене на гърне. Тази команда може да бъде много полезна, особено когато не разполагате с време или пътувате и се налага кучето да отиде на гърне. Бъдете подготвени за инциденти, които със сигурност ще се случат по време на обучението на малтийското куче. Не наказвайте кучето за инциденти – почистете бъркотията и следете за готовността му да използва тоалетната следващия път. Важно е старателно да отстранявате всички следи от урината на кучето от всяко място, което не е предназначено за негова тоалетна. Кучетата свързват миризмата на урината си с мястото за потник и може да се изкушат да използват това място като своя тоалетна в бъдеще. Използвайте спрей за премахване на миризми на кучета, за да се отървете напълно от всякаква миризма на урина там, където кучето е замърсило пода.

Малтийските кучета също могат да бъдат обучени да използват вътрешна кучешка тоалетна. Вътрешната кучешка тоалетна може да помогне да се избегнат всякакви инциденти, в случай че кучето е пропуснало разходката си или ако има твърде много време между разходките и малкият му пикочен мехур може да я задържи само толкова дълго. Вътрешното гърне е любезен начин да позволите на кучето си да използва тоалетната, когато му се наложи.

Дори дребното малтийско куче трябва да има добри маниери. Обучението по послушание може да помогне за създаването на добри маниери и да заздрави връзката между собственика и кучето. Малтийското куче реагира добре на методите за обучение с положително подсилване, които включват храна, похвала, игра и поощрение. Наблюдавайте кучето си, за да определите кой мотиватор работи най-добре за вашия домашен любимец.

Малтийското куче трябва да бъде обучено да идва при вас, когато го повикате, да знае важните команди като “седни”, “стой”, “постави”, “оздрави” и “Тихо!”. Командата “Тихо!” е полезна, защото ще ви помогне да спрете кучето да лае. Някои малтийци наистина обичат да лаят и ако съседите ви са чувствителни към шума, издаван от вашия малък ангел – справете се с този проблем с лаенето, като казвате “Тихо!”, когато кучето започне да лае без причина. И веднага щом кучето спре да лае, го възнаградете с лакомство. Кучето трябва да направи връзка между това да спре да лае, когато го помолите, и получаването на награда за доброто поведение. Командата “Тихо!” може да отнеме известно време, докато кучето ви я разбере, но с търпение ще постигнете добри резултати.

Поддържайте сесиите за обучение кратки, за предпочитане под пет минути на сесия, и винаги завършвайте сесията за обучение с положителна нотка. Можете да провеждате няколко петминутни тренировки всеки ден. Веднага награждавайте малтийското куче, когато то изпълни това, което се иска от него. Когато малтийското куче прави нещо, което не трябва да прави, кажете “Не!” и пренасочете вниманието на кучето към нещо друго. Никога не трябва да се използват груби методи на обучение. Обучението на къщата трябва да започне в момента, в който доведете малтийското кученце у дома. Стига да сте последователни и търпеливи, ще успеете.

Малтийците обичат да дъвчат неща, така че хубава играчка за дъвчене или кокал от сурова кожа е добър начин да поддържате кучето си щастливо, а обувките си – в безопасност.
Аксесоари за малтийско куче
Малтийското куче е порода играчка, но дори малките кучета трябва да бъдат обучени да ходят на каишка. Мека каишка е добър вариант за малки породи кучета като малтийското. Обикновено коланите са по-нежни към малкия врат на кучето, особено когато малтийското куче обича да дърпа каишката по време на разходка. Когато кучето е с нашийник, той оказва по-голям натиск върху шията и областта на трахеята на кучето. Шлемът не оказва толкова голям натиск върху шията на кучето и разпределя натиска от дърпането по по-безопасен начин. При по-големите породи нашийниците помагат за поддържане на по-добър контрол над кучето, но при малко куче като малтийското, което не притежава прекомерна сила, е добра идея да се сдобиете с впряг вместо нашийник.

Шлейф за малтийски кучета
Най-добри принадлежности за домашни любимци Voyager Black Trim Mesh Harness за кучета
Проверете цената
– Best Pet Supplies Voyager Black Trim Mesh Harness за кучета се предлага в няколко различни цвята

– Подходящ за породата малтезе

– Нежен към кожата и козината на малтийците

– Двуизмерни халки за лесно закрепване на каишка

Носачи за малтийски кучета
Малките кучета, като малтийското, са достатъчно леки, за да бъдат пренасяни в кучешка количка. Носачите за малтийско куче са много удобни, особено ако вашето малтийско куче е по-възрастно и вече не може да се справя лесно с по-дълги разходки.

– Тази преносима чанта за домашни любимци е подходяща за малтийски кучета и работи чудесно за други малки породи кучета

– Мрежестите панели циркулират въздуха в чантата и осигуряват комфорт на малтийското куче

– Раменните ремъци улесняват пренасянето на тази чанта за домашни любимци

– Автоматично заключващи се ципове

Колички за домашни любимци за малтийски кучета
Въпреки че носителите за кучета работят чудесно за пътуване, получаването на количка за домашни любимци може да бъде чудесен вариант за собствениците на малтийци, които искат да превозват своя домашен любимец в удобна количка. Количките са особено популярни в градовете, където малкото куче може да не е в безопасност по претъпканите улици, а собственикът може да използва количката, за да заведе лесно кучето до парка за кучета, без да рискува, докато стига дотам.

Gen7Pets Количка за домашни любимци Promenade
Проверете цената
– Gen7Pets Promenade Pet Stroller се предлага в различни цветове

– Мрежестите прозорци осигуряват на малтийците прохлада и комфорт

– Предните колела са снабдени с амортисьори, така че малтийските ви кучета да се наслаждават на плавно пътуване

– Подложка, която може да се пере и сваля

– Налично е отделение за аксесоари, както и поставка за чаша

Кошари за малтийски кучета
Обучението на малтийско куче в кратер ще помогне на вас и на кучето по време на по-дълги пътувания, включително пътувания с кола. Кучетата, обучени в сандъци, пътуват по-лесно, тъй като познатата среда в сандъка успокоява кучето по време на пътуването до нова дестинация. Клетките могат да се използват и за обучение на малтийското куче на гърне, тъй като кучетата са склонни да избягват да решат мястото, където спят. Ако е затворено в клетката за дълго време, всяко куче ще претърпи инцидент. Не оставяйте кучето затворено в кошара за повече от един-два часа. Клетките са много полезни за кученцата малтийци, които са склонни да си навличат неприятности, когато останат сами за някакъв период от време. Клетката може да бъде безопасна среда за кученцето, ако не сте в състояние да го наблюдавате и ви се налага да излезете за около час. В идеалния случай обучението в клетката трябва да започне, докато кученцето е още малко, но дори и възрастен малтиец може да бъде успешно обучен в клетката. Никога не използвайте кошарата като средство за наказание на кучето, защото то може да свърже кошарата с наказание, вместо да я свърже с безопасно място, където може да си почине и да спи спокойно. Подходящият размер на кошарата за малтийско куче трябва да е достатъчно голям, за да може кучето да стои в цял ръст и да се протяга, докато лежи. Кучето трябва лесно да се обръща в кошарата. Ако щайгата е твърде голяма, кучето ще се изкуши да използва неизползваното пространство като своя тоалетна, което не е идеално.

MidWest iCrate Сгъваема и преносима телена кратуна за кучета с двойна врата
Проверете цената
– MidWest iCrate Fold & Carry Double Door Collapsible Wire Dog Crate се предлага в различни размери

– Сгъва се за по-лесно съхранение

– Безплатен разделителен панел за растящо малтийско кученце

Грижа за малтийците

Предразположени към слънчево изгаряне по разклоненията на козината, кожни и очни проблеми, дихателни проблеми и изплъзване на копитата. Някои малтийски кучета могат да бъдат трудни за хранене със слабо, разстроено храносмилане. Могат да получат втрисане и да изпитват дискомфорт в горещо време. Малтийците трябва да се държат далеч от влажни помещения.

Пуловерът за малки малтийски кучета може да помогне за запазване на топлината на кучето по време на хладното време навън.
Здравословни проблеми на малтийците
Малтийците могат да страдат от глухота, синдром на клатенето и здравословни проблеми със зъбите. С породата малтийско куче са свързани и други незначителни здравословни проблеми като луксация на пателата, хидроцефалия, отворен фонтанел, хипогликемия, дистихиаза, ентропион, хипотиреоидизъм и портакавален шънт. Вашият ветеринарен лекар може да извърши прегледи на коляното, очите и щитовидната жлеза при тази порода кучета, за да установи някои от тези проблеми.

Здравословното хранене на малтийците е инвестиция в здравето и дълголетието на кучето. Малтийците са малки кучета, които не ядат много, и за здравето и външния вид на кучето ще бъде от полза получаването на питателна храна. Специфичната за породата храна за кучета е добър вариант, тъй като тя е създадена, за да отговаря на хранителните нужди на малтийската порода.

Суха храна за възрастни кучета Royal Canin Maltese
Проверете цената
– Тази храна за кучета е разработена с оглед на специфичните нужди на малтийската порода

– Сухата гранула е разработена така, че да е удобна за дъвчене от малтийското куче

– Високо смилаема и подходяща за чувствителни към храна малтийски кучета

– Подпомага здравето на кожата и козината

– Подходяща за придирчиви кучета

Малтийски произход

Една от най-старите породи кучета и най-древната европейска порода за играчки, малтийското куче има интересна история. Първите малтийски кучета са открити от финикийските мореплаватели, които посещават остров Малта, разположен в Средиземно море близо до бреговете на Италия, за търговия около 1500 г. пр.н.е. От V в. нататък в гръцкото изкуство се срещат кучета, които много приличат на съвременната порода малтийци. Съществуват и доказателства, че гърците са строили гробници в чест на малтийците.

Малтийската порода е въведена в Англия в началото на 1300 г. Дамите от висшата класа са ги харесали заради малкия им размер. Въпреки това едва през 1877 г. по време на изложбите на Уестминстърския киноложки клуб в Съединените щати е изложена първата малтийска порода. Американският киноложки клуб приема малтийците за регистрация през 1888 г. Оттогава насам популярността на малтийското куче непрекъснато нараства и днес то е една от най-желаните породи играчки.