Малтипом (смес от померан и малтезе)

Какво е малтипом? Възникнали от кръстосването на померан и малтезе, малтипомите са малки, енергични хибридни кучета, които са идеални за компания. Известно още като с Поманезе или Малти-пом, малтипома е дизайнерска кръстоска, която има малко лице с ръст и уши, които наподобяват тези на Померан. Те са дружелюбни и играят много с деца и други домашни любимци, но са склонни да избират своя любимец. Нуждите от физически упражнения на тази порода се задоволяват лесно, но малтипомите изискват често почистване. В началото малтийските помияри може да изглеждат трудни за обучение за собствениците, които ги обучават за първи път. Но в крайна сметка кучетата от малтийско-померанската смес ще ви възнаградят с много любов, като просто положите известни усилия. Малтипомите унаследяват физическите и темпераментните черти на родителите си по начин, който трудно може да се предвиди.

Изображение на кучето малтиом

Малтипомът има плавна, дълга козина, която е наследил от малтийското куче. В зависимост от произхода на родителите външният вид на тази порода варира до голяма степен. Maltipom може да наследи 50 или повече процента от чертите от всеки от родителите. Поради малкия си размер малтипомите могат спокойно да живеят в малки апартаменти или къщи в градските райони.

Тъй като е сравнително нова дизайнерска порода кучета, която тепърва започва да набира популярност, предците на родителите му имат доста много голяма история. Обща черта на характера, характерна както за малтийците, така и за поморийците, е това, че са природно нежни. Малтипомът също така притежава високо ниво на интелигентност, наследено от померанското куче, а освен това е способен да предупреждава с лай, което е обща черта на характера му с малтийското куче. Въпреки че малтийците изпълняват идеалната цел да бъдат идеални семейни компаньони, те рядко получават еднакво количество черти от родителите си малтийци и померани.

Размер на малтийците

Обикновено малтипомът тежи от 3 до 9 фунта в зряла възраст, а ръстът му е от 8 до 12 инча. Размерите на малтийците варират в зависимост от процента, наследен от всяка от родителските породи.

Размерът на чистокръвните кученца може лесно да се оцени по отношение на теглото, височината и размерите. Трябва само да погледнете родителите и да направите гарантирана прогноза. Това обаче е много различно, когато става въпрос за куче от кръстоска като малтипома. Определянето на точния ръст, тегло и размер на потомството е доста трудно. Това е така, защото полученото куче от породата Малтипом може да наследи различни черти от всеки от чистокръвните родители, като това ще зависи и от това кои от родителите са били по-предпочитани.

Но тъй като родителите на померана и малтеса се разглеждат като кучета-играчки, възрастният малтипом също ще бъде много дребен. При положение че малтийското куче е с височина 7-9 инча и тегло под 7 килограма, а померанът може да бъде дори по-малък и да е с височина 6-7 инча и тегло 3-7 килограма, може да се очаква, че размерите и теглото на вашия малтипом ще варират между 6-9 инча и 3-7 килограма, както беше споменато по-рано.

Продължителност на живота на малтипома

Сред многото породи кучета, малтийското куче е една от дизайнерските кръстоски, които са склонни да се радват на доста дълга продължителност на живота. Когато се грижите за здравето на малтипомите и ги храните, както се изисква, тези кучета могат да се радват на живот до 15 и дори повече години. Затова не забравяйте редовно да водите вашия малтийом на преглед при ветеринар, за да може всички проблеми да бъдат открити рано и лекувани.

HappyCare Textiles Ултрамеко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Външен вид на Maltipom

Тъй като е дизайнерска кръстоска, всяко кученце Maltipom наследява различни физически черти от чистокръвните си родители поморийци и малтийци. Козината на малтийците е винаги бяла, дълга и копринена. Ако бъде оставена да расте, без да се подстригва, тя ще израсне дълга и естествено до земята. Тъй като нямат подкосъм, козината им, наподобяваща козина, ще изобразява някаква вариация на вълнистост или къдравост. Освен това малтийските кучета имат дълги опашки и дълги уши, тъмно-ярки очи и пропорционално тяло. Благодарение на тях малтийците линеят по-малко в сравнение с други породи кучета, ако предпочитат тази черта повече от малтийците.

От друга страна, померанските кучета са склонни към нормално линеене. Те също така се отличават с лица, които приличат на лисичи, с черни, кръгли очи, както и със заострени уши. Освен това имат много козина, която расте от горната част на врата и надолу. Помераните имат и двойна козина, с гъст и къс подкосъм. Външната козина е много гъста и дълга, с изключително оперена опашка, която е уникална тяхна черта, която е много забележителна.

Въпреки че померанът се отличава с типичния оранжев цвят, той може да има и 24 стандартни цветови маркировки. Някои от най-разпространените цветове на козината включват черно, бяло, сиво-шарено, кафяво и тен.

Малтийско-померанската смес може да се отличава с комбинация от всички горепосочени характеристики. Но малтипоманите обикновено имат средно дълъг или дълъг косъм, или някъде по средата, и също така поддържат пухкав вид през целия си живот.

Описание на породата малтиом

Тези хибриди обикновено наследяват чертите на родителите си в различно количество, като някои изглеждат и се държат по-близо до малтийците, а други предпочитат повече помориеца. Смесените кучета от померанианец и малтезе са умни и забавни и умеят перфектно да се промъкват в сърцето ви. Малтийците са интелигентни, но могат да бъдат трудни за възпитание и инструктиране. Като такива, трябва да ги социализирате и обучите достатъчно рано чрез лакомства и повторения, като същевременно сте търпеливи.

С тенденция да бъдат доминиращи, кучетата от породата Малтипом са дружелюбни и социални към други домашни любимци, ако социализацията се получи достатъчно рано, а това е ключът към подобряване на хармоничните отношения в домакинството. Малтипомите също така лесно приемат в

ниманието на децата и са много дружелюбни към уважаващите ги деца.

История на малтипома

Тъй като е сравнително скорошно дизайнерско кръстосано куче, има много малко документи за тяхната история. Въпреки това родителите им – малтийци и померанци – имат много богат и интересен произход. Малтипомът винаги е бил известен като мистериозен или загадъчен. Това е така, защото точният им произход не е добре известен, но е възможно те да са съществували естествено в продължение на много години, които може да са резултат от непланирани срещи на померан и малтийски кучета.

След като произхожда от Съединените щати, никой не е признат за автор на тази дизайнерска кръстоска. Предполага се, че този, който го е направил, е имал намерение да създаде нова порода с по-добри черти от чистокръвните породи Померан и Малтийски кучета.

Родословие на малтипома

Тъй като е смес от малтийско и померанско куче 50 на 50, малтийското куче е добре познато като хибрид от първо поколение, тъй като кучилата, получени в резултат на кръстосването, са първите по рода си. Те могат да се различават по външен вид и характер дори в рамките на едно и също кучило, тъй като унаследяват чертите на всеки от родителите в различна степен. Малтипомите нямат официални родословни документи от Американското киноложко дружество, тъй като все още не са признати за чиста порода.

Въпреки това, с няколко десетилетия на кръстосване на няколко поколения, при което малтипомите се кръстосват помежду си, е вероятно да съществува чистопороден малтипом. Това обаче може да отнеме много дълго време!

Кученца от породата Малтипом

Перфектно изглеждащи като малки топки козина, малтипомите съдържат високи енергийни изблици и обичат да играят много, когато са малки. Поради миниатюрните си размери малтийците са много деликатни, а телата им са крехки и податливи на наранявания, ако не се борави добре с тях. Трябва да бъдете внимателни, когато си играете с малките кученца Малтипом. Малките деца също трябва да бъдат наблюдавани, когато играят с тези малки кучета, тъй като те обичат да играят безразсъдно.

Въпреки че играта и гушкането може да са всичко, което имате предвид, не пренебрегвайте грижите за вашето кученце Малтипом. Веднага след като получите кученцето у дома, започнете социализацията и обучението му от рано, за да предотвратите появата на поведенчески проблеми. Би било разумно да помислите и за детски градини за кученца, за да подобрите уменията за социализация на вашия малтийом, докато той се учи на послушание. Това ще бъде от полза, когато започнете да обучавате кучето си, тъй като то ще възприема командите ви много по-лесно.

Малтипом като куче пазач

Малтипом със сигурност е много умно и възприемчиво малко куче и винаги ще забележи всичко, което се случва наоколо, много преди вас. Кучетата от породата Малтипом са много добре приспособени към градския живот и обикновено се вписват добре в малки семейства във всяко домакинство. Тяхната възприемчивост обаче не означава, че те са защитници! Малкият им размер им гарантира, че няма да положат никакви усилия да направят нещо, за да възпрат крадците или злосторниците, които могат да имат за възможна мишена вашия дом.

Малтипомите могат да бъдат гласовити и лаят им е много висок. Ако на престъпника се случи да чуе високия лай на кучето, той най-вероятно ще се отдръпне от извършването на каквато и да е взломна кражба от страх да не бъде лесно забелязан.

Въпреки че вашият Малтипом не може да направи нищо особено на закоравял престъпник, който е решил да проникне с взлом, той ще предизвика достатъчно шум, за да ви събуди и да информира властите за нахлуването. Тъй като са малки кучета компаньони, те не са кучета за защита, а за предупреждение. Всъщност вие ще защитавате повече тях, отколкото те вас!

Малтипомите като перфектни семейни домашни любимци

Семейни кучета ли са малтийците? По всичко личи, че смесицата от померан и малтезе е издръжливо, лесно възприемащо се и чудесно семейно куче. То ще се разбира добре с всички и също така ще се адаптира към различни домашни условия. Тъй като е много дребно куче, трябва да се внимава, когато става въпрос за работа с малки деца. Ако се борави с него невнимателно, малтипомите са склонни към травми от счупване, ако се случи да бъдат подхвърлени.

Също така трябва да планирате времето си разумно, тъй като тези малки очарователни кученца се нуждаят от много грижи поради дългата козина. Малтипомите също така не обичат да бъдат оставяни сами за дълъг период от време поради любвеобилния им характер. Ако това се случи, той вероятно ще развие синдром на малкото куче и ще стане агресивен. Ако можете да отделяте време за обгрижване на това куче и в дома ви има по-големи деца, които са нежни, то това е идеалното семейно куче, което трябва да имате!

Хранене на малтипома

Основната ви грижа трябва да бъде изборът на здравословна и добре балансирана диета за вашия малтийом. Пълноценните диети подпомагат здравето на вашите кучета и също така подобряват качеството на живота им. За щастие, за разлика от другите кучета, храненето на малтийомите не е толкова сложно. Те се справят много добре със сухи и висококачествени храни за кучета. Кайбълът дава на кучето ви всички вкусни хранителни вещества, когато е приготвен от естествени съставки, подходящи за човека. Тъй като са кучета от дребни породи, малтипомите се нуждаят от висококачествени диети, разработени за техните нива на активност и размери.

Формулите, използвани за кучетата от дребни породи, са специално разработени, за да отговорят на огромните енергийни изисквания на активните, малки кучета, каквито са малтипомите. Поради тази причина внимавайте да не надвишавате необходимата доза храна. Прекомерното хранене на Вашите Maltipoms ще доведе до нездравословно и бързо увеличаване на теглото, което ще доведе до здравословни проблеми.

Как да се грижим за малтийците

Трудно ли е да се почистват малтипомите? В зависимост от начина на отглеждане на Малтипома външният вид на козината на тези породи може да варира в много голяма степен. Но като цяло малтийците притежават плавна козина от мек и дълъг косъм. Породата е добре категоризирана като хипоалергенна или нечесаща се порода, което означава, че кучето може да бъде идеален избор за хора с алергии.

За да изглеждат и да се чувстват по най-добрия начин, вашите малтийци се нуждаят от постоянни грижи. Подобно на родителите си, тези кръстоски са податливи на здравословни проблеми със зъбите. За да се погрижите за това, предвидете често миене на зъбите като част от редовната рутинна поддръжка.

За да избегнете разцепването и напукването на ноктите им, подрязвайте ги редовно, за да им помогнете да избегнат тази болка. Ушите им също трябва да се почистват редовно, за да се предотврати образуването на инфекции.

Гримирането при породите Малтипом трябва да се извършва редовно, независимо от козината, която е наследило вашето кученце. За да остане кожата им без възли и с копринена козина, се грижете за ежедневното четкане на вашата порода Maltipom. Винаги подстригвайте кучетата си от породата Maltipom, за да се справите по-лесно с поддръжката им и да избегнете образуването на кичури.

Темперамент на малтийците

Известно е, че малтийската порода е наследила гените за интелигентност от померанската порода. Това прави възможно обучението на Maltipom на няколко трика, както и на добро поведение. Малтипомите също така обичат да доставят удоволствие на стопаните си и ще лаят винаги, когато непознат се приближи до дома ви или когато почувства, че средата му не е безопасна.

Тъй като е любвеобилно и добродушно, кучето Малтипом е идеален домашен любимец компаньон. Кучетата от породата Малтипом са склонни да проявяват привързаност, особено когато към тях се отнасят като към приятел или член на семейството. Кучетата от породата Малтипом имат и такова чувство, че няма да се приближат до непознат или дори до малко дете, което не знае как да се държи с кучета.

Тези кучета също така ще се радват да се отърват от енергията си у дома, като тичат из къщата от хола до кухнята. Единственият път, когато ще му се наложи да излезе навън, е когато има нужда от свеж въздух или да се облекчи. Игривата му природа трябва да се наблюдава, когато играе с малки деца, тъй като има вероятност неволно да ги нарани, тъй като понякога е склонно да следва инстинктите си, а не обучението.

Характеристиките на малтипомите могат да варират от едно кученце до друго в зависимост от това кой родител е бил по-предпочитан. Като цяло темпераментът на Малтипомите е обичащ вниманието, социален и дружелюбен, дружелюбен и социален, забавен и игрив. Ако не са социализирани или обучени рано, има вероятност да бъдат властни! За да предотвратите развитието на синдрома на малкото куче, постарайте се да ги обучите достатъчно рано и не се заблуждавайте от любвеобилното им разположение. В противен случай може да се окажете техен слуга в дома си. Ако имате малки деца, научете ги как да се отнасят с уважение и нежност към малките кученца.

Като цяло малтипомите осигуряват много приятен спътник в дома ви и ще се радват да играят с вас и да си почиват в скута ви.

Обучение на малтипома на гърне

Как да обучавате на гърне куче от породата Maltipom? Малтипомите по принцип са интелигентни кучета и няма да ви е трудно да ги обучите на гърне. Това трябва да бъде един от първите уроци, които кученцето ви трябва да научи, след като пристигне у дома, тъй като не искате малтипома да използва къщата ви като тоалетна. Първо, трябва да определите място за тоалетна извън къщата ви, където искате малтипомът да се облекчава. След като това бъде направено, сега е време да осигурите на кученцето Малтипом място за почивка в къщата. Това се постига с помощта на кучешка кошара.

Вземете щайга, която не е прекалено голяма за вашето куче, а достатъчно, за да може вашият Малтипом да си поиграе малко, докато е вътре в нея, а също и такава, която е преносима, за да можете да ограничите кученцето в която и да е стая, за да избегнете инциденти. Все пак се въздържайте да държите или затваряте кучето си по цял ден в кошарата, тъй като то може да развие психологически проблеми. Научете кучето, че кошарата е неговото място за почивка, когато не се храни, не играе или не се облекчава. То също така трябва да знае, че мястото му за спане трябва да се поддържа чисто през цялото време.

Кученцата от породата Малтипом трябва да пишкат на всеки час, докато са будни и се движат, поради малкия си пикочен мехур. Когато обучавате кучето си на гърне, се уверете, че спазвате строг график. След като се нахранят, поиграят или се разходят, уверете се, че ги водите на едно и също място, и възнаграждавайте кученцето, когато то пишка на това място, с лакомства и подаръци. След като асоциира района и “гърнето” с положителни награди, то в крайна сметка ще знае къде трябва да пишка. Избягване на удрянето на вашия малтипом за пикаене в къщата. Дори не търкайте носа на кученцето в пишкането, тъй като то ще развие недоверие и процесът може дори да отнеме повече време. Ако накарате това куче да кляка, за да се облекчи, опитайте се да прекъснете процеса, като му кажете нещо тихо, например: “О, не!”, и веднага го изведете навън. Уверете се, че малтипомът свързва излизането навън с изхождането на гърне, и го предпазвайте от игри навън, докато не се научи да избягва объркването.

След като следва правилните техники, малтипомът в крайна сметка ще знае, че трябва да се облекчи на едно определено място извън къщата, и винаги ще се извежда там, когато му се прииска.

Упражняване и обучение на вашия Maltipom

Въпреки че са дребни породи, тези кръстоски на померан и малтийска порода са доста активни. Затова ежедневните игри и разходки из двора би трябвало да са достатъчни, за да задоволят нуждите им от движение. Тъй като родителите на чистокръвната порода Малтипом са интелигентни, очаквайте и кръстоската да е същата, така че обучението ѝ би трябвало да е доста лесно и забавно.

При обучението на малципома се стремете да поддържате последователен график по време на тренировъчния процес и използвайте техники за положително подсилване. Ранното обучение в послушание и социализацията ще бъдат от ключово значение, за да се гарантира, че вашият Maltipom се държи по подходящ начин и се чувства уверен във всяка ситуация.

Малтипомите може да изглеждат активни малки кучета, но около 30 минути упражнения всеки ден трябва да са достатъчни за техните нужди. Обучението, кратките разходки, достатъчното време за игра с играчки и няколкото посещения на парка трябва да поддържат кученцето активно и щастливо.