Малтипу (смес от малтийски пудел)

Какво представлява малтипу? Малтипу е хибрид между малтийска порода и миниатюрен пудел и е дружелюбно, очарователно куче-компаньон. Тъй като кучетата кръстоска наследяват различно количество социални и физически черти от родителските си породи, типичното малтипу е с малки размери и се отличава със средно дълга вълниста козина, както и с активен, социален и борбен характер.

Изображение на породата куче малтипу

Кръстоските на малтийци и пудели се нуждаят от много внимание, обучение и упражнения, както и от често почистване.

Как да се грижим за кучето малтипу?

Тъй като кучетата от породата Малтийски кучета и кръстоска с пудел са изключително чувствителни, малтийците ще имат абсолютна нужда от много грижи! Като цяло малтипусите са най-подходящи за кучета компаньони за тези, които са готови да им отделят много внимание и толкова време. Малтипусите са много социални и доста бързо се привързват към нови хора. Кучетата смес от пудел и малтийска порода са чудесни за присъствие на посетители.

Тъй като по принцип е спокойно и леко възпитано, малтипу ще бъде вашият чудесен приятел в семейството, ако желаете да прекарвате повече време с него. Той има склонност бързо да се привързва и да обича хората си. Много е вероятно да страдат от тревожност при раздяла, когато останат сами за по-дълъг период от време, поради това, че са прилепчиви. Вероятно е да изпаднат в депресия, ако това се случи, което може да ги накара да си навредят, като смъкнат козината си и дори да сдъвчат кожата си. Тъй като те се нуждаят от много компания, когато някой от членовете на семейството му отделя пълно внимание. Поради това те са идеални за хора, които постоянно работят вкъщи.

Членовете на вашето семейство ще се радват на енергичността и енергичния характер на малтийското куче. Той може да играе на таг с децата, които може да са наоколо, или дори с удоволствие да гони топка. Малтипусите също така обичат да се свиват в скута на членовете на семейството, за да се насладят на заслужена комфортна дрямка и внимание. Малтипу също така не изпитват затруднения да се разбират с други части. Малтипусите обикновено са със светъл цвят, но могат да се появят в смесица от цветове, включително кремаво, сребристо, бяло, кайсиево, кафяво и синьо.

За съжаление дизайнерската порода кучета малтипу все още не е получила признание от Американския киноложки клуб, което прави регистрирането на кучила от кръстоски за официални документи за произход трудна задача. Дизайнерските кучета от породата Малтипу могат да се похвалят с впечатляваща родословна карта. Достатъчно е да погледнете миниатюрния пудел и малтийската порода, които са добре признати от Американския киноложки клуб и от векове се използват от много хора като приятелски компаньони и домашни любимци. Когато те се комбинират, резултатът е едно изключително мило кученце!

Кръстосването за създаване на малтийско куче е извършено с крайната цел да се създаде некосмящо, хипоалергенно и високо обучително куче. Всъщност има многопоколенчески вид развъждане, което е довело до появата на темпераменти и външен вид, които са по-стандартизирани в това дизайнерско хибридно куче. Но за развитието на предвидими кученца при хибридното куче малтипу, са необходими няколко поколения. В момента не е възможно да се предвиди кои черти от единия или другия родител ще бъдат предпочетени. За щастие почти всички качества и черти на родителите на Малтипу са склонни да бъдат сходни и желани. Ето защо, както и при другите дизайнерски кръстоски, те няма да бъдат особено забележими при малтийското куче.

Малтипу в цял ръст
Колко порастват кучетата от породата Малтипу? Като едно от най-очарователните кучета от “дизайнерска порода” наоколо, пълнолетното куче Малтипу тежи от 5 до 12 килограма, а размерът на кучето зависи от типа малтийски или пудел, който е бил развъден в това дизайнерско куче. Малтийските кучета са сред най-малките породи, както и пуделите, и потомството на малтийско куче, получено при кръстосването на тези породи, ще доведе до по-малък размер на порасналото малтийско куче, отколкото потомството, получено от породите малтийски и миниатюрен пудел.

Каква е разликата между куче от породата Малтипу и Малтипу от породата Тийкъп или Тойпу? Кучетата от породата Toy или Teacup Maltipoo са кучета от породата Maltipoo, които тежат по-малко от 5 kg. Размерът на възрастното куче Maltipoo може да варира, а в някои случаи кученцата от едно и също кучило могат да имат значителна разлика в размера, когато пораснат.

Кучетата от смесени кръстоски обикновено се различават по черти и външен вид. От друга страна, при малтийската порода има тенденция към постоянство по отношение на поведението и външния вид на получените кученца. Това е резултат от развъждането на миниатюрен пудел или пудел играчка с малък малтийски пудел, който е с подобен външен вид и размер. Това не дава възможност за изненади. От кученцето до възрастния човек размерите на малтийците варират от 5 до 12 килограма, а височината им може да достигне от 8 до 14 инча. Мъжките малтийо обикновено са по-големи по размер от женските си събратя.

HappyCare Textiles Ултрамеко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Линеене на малтийо
Много хора се чудят дали кучетата от породата малтийо произвеждат много лигавене. Малтипоо линее много малко и има къдрава, пухкава козина, което прави малтийската смеска пудел чудесна за тези, които се нуждаят от куче, което няма да добави много към домашните им задължения.

Енергийно ниво на малтийското пате
Тези хибридни кучета обичат да бъдат извеждани навън и се радват на кратки ежедневни разходки. Малтипусите са бодри и енергични, но повечето от тях ще се задоволят с няколко 30-минутни разходки всеки ден. Малтийските кучета от смес с пудел не изискват дълги разходки. Една кратка бърза разходка е повече от достатъчна, за да бъде кучето щастливо сутрин и вечер. Атлетичната форма и интелигентността им правят кучетата от смес пудел и малтийска порода добри в спортните състезания по аджилити. Кучетата от породата малтипу обичат да играят и ще гонят топка по пода, за да се забавляват. Малтипусите са чудесни другари за игра за грижовни и добре възпитани деца, които са достатъчно големи, за да разберат, че кучетата не са играчки и трябва да се отнасят с уважение към тях. Кучетата от породата малтипу са идеални за хора, които живеят в малки апартаменти в града, но са много щастливи да живеят и в предградията със собствени дворове.

Продължителност на живота на кучетата малтипу

Колко дълго живеят кучетата от породата Малтипу? Средната продължителност на живота на кучетата от породата Малтипу е от 12 до 15 години. Малките породи или кръстоските, като например Матлипу, обикновено имат по-голяма продължителност на живота и Малтипу не прави изключение. При подходящи грижи и здравословен начин на живот кучетата от породата Малтипу могат да живеят здравословно и дълго, като носят много радост и положителни емоции на своите стопани. Въз основа на нивата на физическа активност, диетата, предлагана на вашето куче, както и на използваните техники за оформяне, вашето малтийо може да живее от 10 до 13 години. Просто се уверете, че посещавате редовно ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че кучето ви ще живее пълноценно и щастливо.

Личностни характеристики на малтийското куче

Като забавно, интелигентно и любвеобилно куче, малтийското куче обикновено се разбира отлично с почти всички, които среща. Предани и нежни, тези сладки кучета обикновено прекарват по-голямата част от времето си в скута на стопаните си, докато те се разхождат до тях. Както обичат да се наслаждават на дълги прегръдки, така и малтипусите са борбени и активни и се наслаждават на добри игри. Въпреки че кучетата от смес от малтийски пудел са винаги много бдителни и са идеални кучета за тревога, кучетата от породата малтипу няма да ви осигурят каквато и да е защита.

Подобно на другите породи кучета, малтийците също трябва да бъдат социализирани достатъчно рано. Те трябва да бъдат изложени на различни преживявания, звуци, гледки, както и на хора от всички сфери на живота, когато животните са още малки. Това ще гарантира, че вашето малтийско куче ще израсне и ще се превърне в напълно завършено куче.

Кученца малтипу

Въпреки че кученцата малтипу са толкова сладки, те са и толкова крехки. Силно се препоръчва надзор, когато тези малки кучета играят с малки деца, тъй като кучетата са уязвими от нараняване. Идеалният момент да научите кучето си как да се държи е, когато то е още кученце. Когато това се прави навреме и според изискванията, социализацията и обучението ще гарантират, че вашето малтийско куче ще израсне като дружелюбно и прекрасно куче.

Популярността на сместа от малтийско куче и пудел прави дизайнерската порода малтийско куче лесно разпознаваема навън. Тези кученца са чудесен компаньон – от сладкодумните и любящи характери на кученцата малтипу до лесната им обучаемост и очарователния им външен вид. Малтипу няма проблем да се впише във всеки дом на самотници, възрастни хора или дори семейства с малки деца, за да се превърне в най-добрия четириног приятел. Всеки непременно ще иска да се влюби в тези прекрасни и чудесни кученца!

Произход на малтипу

Около историята на хибридните дизайнерски породи обикновено витае една голяма мистерия, тъй като информацията, която е налична за тези породи, обикновено е оскъдна. Документацията за техния произход е ограничена. Всичко, което се мисли за дизайнерските породи, е, че по-голямата част от дизайнерските породи кучета са били смятани за залагащи повече на мутрите от снобите на чистопородните кучета доста дълго време, че хората дори не са си направили труда да хроникират историята на тези обичани дизайнерски породи. В повечето случаи първите кучила, които са били създадени, са били случайни.

Що се отнася до произхода на малтипу, той не се различава толкова много от другите хибридни дизайнерски кучета. Създадена преди около 20-30 години в Съединените щати, сместа от малтийска порода и пудел е създадена с цел да се създадат малки, любвеобилни кучета компаньони, които имат за цел да бъдат прекрасни домашни любимци, идеални за всеки семеен начин на живот. Развъдчиците на малтийо абсолютно уцелиха целта си и няма съмнение, че дизайнерските кучета кръстоски на малтийо са чудесни компаньони за почти всяко семейство. Тъй като родителските породи на малтипу са популярни породи сред повечето американци, потомството със сигурност е наследило най-доброто и от двете породи. Малтипу са много мили малки животни, които определено ще ви накарат да се съобразите с тях след няколко минути присъствие.

Темперамент на малтийо

Малтипусите са известни със своя любвеобилен, дружелюбен, борбен, жив и много чувствителен темперамент. В същото време кучетата от породата Малтипу са издръжливи и волеви. Тези кръстоски са изключително социални личности и могат да се разбират с всичко и всички! Кучетата от смес Малтийски пудел създават дълбоки връзки с тези, които ги притежават, а ако останат сами, могат да страдат от тревожност при раздяла. Стряскащият характер на малтийското пуделче може понякога да направи тези кучета малко упорити, но желанието за това, което искат, обикновено е засенчено от приятната им готовност. Малтипу се социализират отлично с други домашни любимци, деца и непознати.

С високото си ниво на интелигентност те бързо научават команди, което прави обучението по-малко стресираща задача. С използването на позитивни методи на обучение, основани на награди, кучетата от смес малтийско пуделче определено ще усвояват нещата бързо.

Недостатъкът на тези характеристики на малтийците е, че те лаят често, но от друга страна, “лаенето” ги прави добри кучета пазачи. Ако се случи кучетата от породата Пудел Малтезе микс да открият непознат звук, миризма или гледка, звук или миризма, те вероятно ще издадат гласов сигнал за тревога.

Обучение на малтийско куче за гърне
Как да обучавате на гърне куче от породата малтипу? След като вземете кученцето Малтипу у дома, един от най-важните уроци, които трябва да проведете, е обучението на гърне. Благодарение на високото ниво на интелигентност, което тези кученца притежават, няма да им отнеме толкова много време, колкото на други породи кучета.

Стъпки за обучение на малтийско куче
Първо, определете място, където кучето ви винаги ще ходи на гърне. След всеки един до два часа се уверете, че водите кученцето си на същото място.

След като кученцето ви се нахрани, следете за всякакви признаци, които показват, че кученцето ви има нужда да се облекчи, особено след хранене, игра и сън. Ако видите, че кученцето ви Maltipoo подсмърча по пода или търси място, където преди това е бърсало, незабавно го изведете на мястото за гърне. Малтипу може също така да лае или да обикаля в кръг.

След като кученцето приключи с облекчаването, не забравяйте да го наградите с похвала заедно с няколко лакомства, например парчета месо, за да разбере кучето, че се е държало добре. След като кучето усвои това, можете да придружите похвалата с команда като “Добро гърне!”.

В случай че по време на обучението има инциденти, избягвайте да наказвате кученцето или дори да търкате носа му в замърсеното място, тъй като малтийското куче може да започне да се страхува от вас и в крайна сметка да загуби доверие, което силно ще затрудни процеса на обучение.

Когато се използват методите за положително укрепване, кученцето ви в крайна сметка ще се научи да излиза, за да се облекчи на правилното място, като само произнася описаната по-горе команда.

Методът на обучение в сандък е най-добрият за обучение на малтийско куче. Той се състои в поставяне на сандък (пластмасова таксиметрова количка за домашни любимци или малък телеен сандък), който ограничава кучето Малтипу, когато не го наблюдавате, за кратки периоди от време. На всеки 45 минути до един час кученцето трябва да се извежда навън, за да пишка. Всеки път кученцето Maltipoo трябва да се извежда на едно и също място през една и съща врата. Ако желаете да обучавате кученцето на хартия, гърне или постеля, извеждайте го на хартия, гърне или постеля на всеки час. По инстинкт кученцата малтипу винаги желаят да поддържат мястото си за спане и хранене чисто и ще задържат гърнето си толкова дълго, колкото могат. Като използвате кошарата, инстинктът на кученцата ще проработи и те ще пишкат на гърне там, където и когато вие искате.

Обучението на куче от смес от малтийска порода и пудел е доста лесно, при условие че обучителят е грижовен и спокоен. Малтийските пудели са изключително интелигентни, но и изключително чувствителни. Това дизайнерско куче от породата малтипуа реагира само на методи за обучение с подсилване, които са положителни. Агресивните тактики, грубите думи или виковете ще накарат кучето да се свие и да се затвори, което значително ще навреди на всяка възможност за обучение на кучето. Освен това тези аверсивни методи вероятно ще навредят на отношенията ви с домашния любимец, тъй като това е по-скоро злоупотреба, отколкото обучение и трябва да се избягва. Вместо това, за да накарате кучето си да се държи добре, разчитайте на нежни “подкупи”. Вълнуващите похвали и вкусните лакомства ще развълнуват вашето малтипу за началото на тренировъчните сесии и ще увеличат интереса му към работата. Само с нежно докосване ще се учудите как тези кученца бързо ще се обучат.

Освен че се учат бързо, когато става въпрос за прости команди и отглеждане вкъщи, малтипусите могат да се отличават в условията на аджилити и послушание. Те са чудесни кучета за терапия и носят радост навсякъде, където отидат.
Грижа за малтипу

Хранене на малтийо

Коя храна за кучета е най-подходяща за малтипу? Натъпкани в малки компактни опаковки, малтипусите са хибридни кучета с високи енергийни приливи. Като такива, трябва да им предлагате специална хранителна диета със състав, предназначен да задоволи основните им препоръчителни хранителни нужди. Винаги се стремете да се спрете на диети, в основата на които стои суха, висококачествена храна за кучета. Най-удобният начин за хранене на вашия домашен любимец с добре балансирана диета е използването на Kibble, който е перфектно опакован и включва всички основни хранителни вещества за кучетата.

Количеството на кибритените клечки, с които храните вашето малтийско куче, зависи от неговата възраст, размер, метаболизъм и телосложение, както и от нивото му на активност. Всяко отделно куче, точно както и хората, се нуждае от различни количества храна. Очевидно е, че едно по-активно куче определено ще се нуждае от повече храна, отколкото кучето, което седи на дивана. В допълнение към това осигурете качествена храна за вашето малтийско куче. Това означава, че ще нахраните кучето си повече и ще трябва да разклащате купата му по-малко.

Препоръчителното количество висококачествена кучешка храна за малтийско куче може да варира от 2/3 до 1,5 чаши, разделени на две хранения дневно. Като имате такъв постоянен график за хранене на кучето си, вие работите за поддържане на перфектната форма на вашето малтийско куче. Ако правите грешка и оставяте храна за вашето малтийско куче по всяко време, има голяма вероятност то да напълнее.

Тъй като е малка порода кучета, която е податлива на проблеми с устната кухина, предлагането на постоянна качествена храна отлага или дори работи за предотвратяване на загубата на зъби.

Здравословни проблеми на малтипу

Тъй като е кръстоска, малтийското куче е податливо на здравословни проблеми, които засягат родителите на пудела и малтийците. Някои от най-често срещаните проблеми при малтийската порода включват:

Болест на крака и калве-Пертес
луксация на пателата
Портосистемен шънт
Епилепсия
Синдром на белия шейкър
Прогресивна атрофия на ретината

Ако кученцето от породата Maltipoo има бяла козина, е по-вероятно то да има здравословни проблеми с кожата. Други проблеми, за които трябва да внимавате при тази дизайнерска порода, включват повишена чувствителност на кожата, както и кожни и хранителни алергии. Ето защо се препоръчва редовно да посещавате ветеринарния си лекар за прегледи, за да можете да откриете тези проблеми навреме за своевременно лечение.