Плюсове и минуси на Min Pin

Притежаването на миниатюрен пинчер има своите плюсове и минуси. Миниатюрните пинчери са с малки размери и могат лесно да се пренасят и транспортират, което е плюс. Други предимства на притежаването на Min Pin са живият, буден и любопитен нрав на кучето, който радва собствениците на тази малка порода. Въпреки че миниатюрните пинчери са малки по размер, те имат големи характери и обичат да са в центъра на вниманието. Миниатюрните пинчери имат и други плюсове. Тази порода е универсална и може да се приспособи към живот в малък градски апартамент или в голяма селска къща. Докато миниатюрният пинчер прекарва по-голямата част от времето със собственика си, това малко куче с голямо сърце е щастлив турист. Мини пинчерите не изискват особени грижи, когато става въпрос за поддържане на чистотата, което е още един положителен факт, свързан с тази малка, но активна порода. Миниатюрните пинчери имат къса козина и не линеят твърде много. Ежедневното четкане на кучето помага за премахване на мъртвата козина и свеждане до минимум на космите от домашните любимци в дома.

Други плюсове, свързани с миниатюрните пинчери, включват естествения защитен темперамент на кучето – миниатюрните пинчери са добри кучета пазачи и ще предупреждават собствениците за всякакви непознати, които се приближават към тяхната територия, със силен лай. Мини пинчерите са добри семейни любимци за семейства с по-големи деца, които имат достатъчно време да прекарат със семейния любимец. Миниатюрните пинчери не обичат да остават сами и трябва да са около човешкото семейство през повечето време. Тази порода не се препоръчва за хора, които прекарват по цял ден на работа и имат възможност да прекарват с кучето само по няколко часа на ден. Пенсионерите и хората, които могат да прекарват по-голямата част от деня с кучето, са идеалните стопани за тази малка, но изискваща внимание порода.

Какви са недостатъците, свързани с мин пин? Миниатюрните пинчери са малки по размер и могат да бъдат уязвими около малки деца, което е недостатък. Въпреки че миниатюрните пинчери са привързани и любвеобилни към семействата си, ако не са социализирани правилно по време на кученцето, миниатюрните пинчери могат да бъдат агресивни към непознати хора. Миниатюрните пинчери са склонни да обичат да лаят, което може да е проблем, особено ако това малко куче живее в апартамент. Обучението на Мини Пин да мълчи при команда е един от начините да се справите с лая на кучето. Миниатюрните пинчери не са от най-лесните породи за дресиране или отучване от къщи, което е друг недостатък. Последователният и щадящ подход към обучението, съчетан с положителна мотивация, работи най-добре.

Размер на миниатюрния пинчер

Тегло на миниатюрния пинчер
Тегло на мъжкия миниатюрен пинчер: 7,9 до 9,9 фунта (3,6 до 4,5 кг)
Тегло на женски миниатюрен пинчер: 7,9 до 9,9 фунта (3,6 до 4,5 кг)

Размер на миниатюрния пинчер
Височина на мъжкия миниатюрен пинчер: 9,8 до 12,6 инча (25 до 32 cm)
Височина на женския миниатюрен пинчер: 9,8 до 12,6 инча (25 до 32 cm)

Козина на миниатюрния пинчер: къса и гладка
Цветове на миниатюрните пинчери: различни нюанси на червено, черно, шоколадово, синьо, кафяво с пигментни точки

Колко кученца имат миниатюрните пинчери?
Размер на кучилото на миниатюрния пинчер: 3 до 4 кученца

Колко дълго живеят миниатюрните пинчери?
Продължителност на живота на миниатюрния пинчер: 12 до 14 години

Колко струва един миниатюрен пинчер?
Цената на миниатюрния пинчер започва от около 500 USD за кученце, което не е регистрирано в AKC. За кученца от породата Min Pin, регистрирани в AKC, цената започва от около 1300 долара и нагоре, в зависимост от много фактори

Други наименования на породата Миниатюрен пинчер: Min Pin, Mini Pinscher, Zwergpinscher

Плюсове и минуси на темперамента на Min Pin

Миниатюрните пинчери са истински териери, що се отнася до темперамента им. Мин пинчерите може да са малки по размер, но техният темперамент е буден, динамичен, властен и безстрашен. Заетите малки кучета са ентусиазирани пазачи и любящи компаньони. Ако не са правилно социализирани от кученцето, миниатюрните пинчери могат да бъдат подозрителни или дори агресивни към непознати.

Добри ли са мини пинчерите с деца? Миниатюрните пинчери са чудесни кучета за активни семейства с по-големи деца. Породата е твърде крехка, за да се борави с малки деца, и не се препоръчва за семейства с много малки деца. Могат ли миниатюрните пинчери да живеят в апартамент? Миниатюрните пинчери са чудесни жилищни кучета и могат да живеят щастливо в апартамент, стига кучето да получава достатъчно движение през деня. Имайте предвид, че някои мини пинчери се наслаждават на звука на гласа си и са склонни да лаят много. Това може да е проблем, тъй като не всички съседи оценяват шумното куче. Не наказвайте вашия мин пин за лая. По-скоро го хвалете за това, че не лае. Първо го научете да лае по команда. След това ще можете да обучите кучето на командата “Тихо!”.

Миниатюрните пинчери са активни и могат да оценят дом с двор, където малкото куче може да изгори малко енергия. Уверете се, че има сигурна ограда и проверете за евентуални пропуски, за да сте сигурни, че мини пинчерчето няма да избяга случайно.

Миниатюрните пинчери могат да се разбират с други домашни любимци, стига да са получили ранна социализация или да са имали възможност да израснат с други домашни любимци като котки или други кучета. Мини пинчерите могат да бъдат агресивни или доминиращи с непознати кучета. Винаги наблюдавайте миниатюрния си пинчер с други непознати животни.

Какъв тип стопанин е най-подходящ за породата миниатюрен пинчер? Това силно мислещо и изключително активно куче се нуждае от опитен стопанин, който може да осигури постоянен надзор на палавото мини пинчерче. Миниатюрните пинчери не трябва да се оставят сами за дълги периоди от време и се чувстват най-добре в семейства, където почти винаги има някой, който да осигури внимание и надзор на авантюристичния мини пинчер.

Въпреки че миниатюрните пинчери са много интелигентни, обучението на тази порода може да се окаже предизвикателство за по-малко опитните собственици. Бъдете готови да проявите търпение, докато обучавате кучето от породата мини пинчер. Миниатюрните пинчери могат бързо да се отегчат по време на дълги тренировки, а продължителността на вниманието им обикновено е доста кратка. Няколко кратки и позитивни тренировки през деня работят много по-добре с тази порода.

Обучение на миниатюрен пинчер на гърне
Миниатюрните пинчери могат да бъдат трудни за обучение на гърне и стопанинът трябва да е готов да бъде наблюдателен и да обръща внимание на езика на тялото на кучето, за да го заведе до мястото за гърне, когато миниатюрният пинчер покаже признаци на готовност да използва кучешката тоалетна. Разполагайте с определено място за поставяне на гърне. Ако живеете в апартамент, помислете за използването на вътрешна тоалетна за вашия миниатюрен пинчер, която може да бъде много удобна.

Мин Пин може да започне да подсмърча по пода или да обикаля в кръг и да изглежда неспокоен, когато е готов да използва гърне. Веднага заведете кучето на определените за гърне места и го оставете да направи това, което трябва да направи там. Веднага щом приключи, похвалете Мин Пин и му дайте малко лакомство като награда за доброто поведение. Това ще помогне на миниатюрния пинчер по-бързо да разбере какво се изисква от него. Кученцата и по-възрастните кучета от породата миниатюрен пинчер обикновено имат нужда да използват тоалетната веднага след като се събудят, след хранене или след игра. Обръщайте голямо внимание на кучето си и винаги го водете на едно и също място за тоалетна, където то може да отговори на повика на природата.

Не наказвайте миниатюрния пинчер в случай на инцидент. По време на обучението за гърне ще се случват инциденти и като наказвате кучето, само ще го объркате и може да забавите още повече процеса на обучение за гърне. Почистете старателно бъркотията и продължете да наблюдавате поведението на кучето за готовността му да използва тоалетната. Уверете се, че не оставяте никакви следи от миризмата на урината или изпражненията му след инцидент и използвайте почистващ препарат на ензимна основа, за да премахнете напълно всякаква миризма. Кучетата са склонни в бъдеще да използват мястото, което мирише на урината им, като тоалетна и затова е важно старателно да отстраните всички следи от инцидента от пода.

Обучението в кашон е важно и ще ви помогне да постигнете положителни резултати при обучението на миниатюрния пинчер на гърне. Кучетата не обичат да се изхвърлят на мястото, където спят. Когато обучавате миниатюрния си пинчер на кашон, не бързайте. Оставете кучето по естествен начин да свикне с кашона, като го превърнете в удобно място за спане. Подхвърляйте лакомства и не бързайте да затваряте вратите на кошарата твърде рано. Изчакайте няколко дни, докато миниатюрният пинчер се почувства напълно комфортно да използва кошарата като място за спане, преди да обучите кучето да се чувства удобно в затворена кошара. Никога не използвайте кошарата като наказание, тъй като кучето ще се научи да я свързва с негативни неща и няма да се чувства комфортно да прекарва времето си в кошарата. Клетката на вашия мини пинчер трябва да бъде неговото сигурно убежище, където кучето може да спи и да се отпусне.

Наличието на предсказуем график ще ви помогне да определите кога миниатюрният пинчер е готов да бъде изведен на разходка, за да се облекчи, а това от своя страна помага при обучението на кучето на гърне.

Поведение на мини пинчер

Миниатюрните пинчери са известни с някои поведения, които могат да представляват предизвикателство за по-малко опитните собственици. Мини пинчерите са известни лаици и ако малкото куче не е заето през деня, то може да започне да лае от самота или от скука. Има ли други деструктивни поведения, свързани с породата миниатюрни пинчери? Активното малко куче се нуждае от надзор през деня, в противен случай то може да си навлече неприятности, като сдъвче новите ви кожени обувки или други вещи, които намери, докато не сте наблизо.

Новите собственици на миниатюрни пинчери трябва да са наясно, че породата е известна като любител на бягствата и ако имате дори малка пролука в оградата си, то може да намери начин да промуши малкото си тяло през нея и да тръгне да изследва света. Когато се разхождате в район, който не е ограден, дръжте вашия мини пинчер на каишка.

Собствениците на Мин Пин описват как преживяват конфликт между кучето и новото бебе. Някои миниатюрни пинчери може да ревнуват от новото бебе и е важно да използвате подходящи техники за социализация, когато планирате да разширите семейството си.

Колко дълго живеят мини пинчерите?

Средната продължителност на живота на мини пинчер е от дванадесет до четиринадесет години. Миниатюрният пинчер няма да се счита за възрастен, докато не навърши осем или девет години.

Ето и средните възрастови еквиваленти за породата Мин Пин:

Мин Пин, който е на 8 месеца, би бил еквивалентен на 13-годишен човек.
Мин Пин, който е на 1 година, би бил еквивалентен на 16-годишен човек.
Мин Пин, който е на 5 години, се равнява на 36-годишен човек.
Мин Пин, който е на 9 години, е равен на 52-годишен човек.
Мин Пин, който е на 15 години, би бил равен на 76-годишен човек.

Здравословното хранене на кучето, добрата грижа за миниатюрния пинчер и ранното откриване на всякакви здравословни проблеми ще допринесат за дълголетието и цялостното здраве на Min Pin.
Консумативи за миниатюрен пинчер
Кучешка количка за малки породи
Ако обичате да взимате Мини Пин на пътувания с кола, кучешката количка е най-безопасното място за кучето по време на пътуването. Никога не е добра идея да оставяте вашия мини пинчер да се движи свободно в колата. Това не само не е безопасно и за двама ви, но и рискувате да изгубите кучето си, когато спирате. Едно дребно куче като миниатюрния пинчер може бързо да избяга, когато вратата се отвори, и ще се изкуши да изскочи, ако види нещо интересно навън.

Използвайте или носилка, или ограничителен колан, който работи с предпазния колан на автомобила, за да задържите кучето на сигурно място.

Легло за миниатюрен пинчер
Дрехи за миниатюрен пинчер
Миниатюрните пинчери са чувствителни към студеното време, тъй като разполагат с къса козина, която няма да запази топлината на кучето. За по-студените дни не забравяйте да облечете Мини Пинчера в подходящи за времето дрехи за кучета.
Линеене на миниатюрния пинчер
Миниатюрните пинчери имат къса козина, която не предизвиква много линеене. Лесната за поддържане козина трябва да се разресва с гумена ръкавица, за да се стимулира кожата, като същевременно се премахват мъртвите косми, и от време на време да се полира с мека кърпа.

Грижа за миниатюрния пинчер
Използвайте кучешка паста за зъби, когато миете зъбите на миниатюрния пинчер. Зъбите на кучето трябва да се мият всеки ден, за да се отстранят всички хранителни частици и бактерии от зъбите му, за да се запазят здрави за дълго време. Важно е да продължите да поддържате добри зъбни навици и при по-възрастния мини пинчер. Кариесите и заболяванията на венците и зъбите са отключващи фактори за сърдечни проблеми. Като поддържате зъбите на вашия миниатюрен пинчер здрави, ще удължите продължителността на живота му и ще го направите по-лесен за живеене (като избегнете лошия дъх).

Подрязвайте ноктите на миниатюрния пинчер веднъж на няколко седмици или веднага щом чуете, че ноктите издават щракащ звук, когато кучето ходи по твърд под.

Стипцовият прах се използва от дресьорите на кучета, когато случайно изрежат ноктите на кучето твърде дълбоко. Във всеки нокът на кучето има малка вена и ако тя бъде срязана, може да кърви, а стипцова пудра е ефективен начин за спиране на кървенето.

Поддържайте ушите на кучето чисти и не забравяйте да избърсвате ушите с чиста, суха кърпа след всяко къпане, за да предотвратите ушни инфекции.

Препаратът за отстраняване на петна от сълзи на кучета може да премахне всякакви петна от сълзи около очите на миниатюрния пинчер.

Храната за кучета от първокласен клас ще бъде на по-висока цена, но доброто хранене ще поддържа кучето ви здраво, козината му ще изглежда блестяща, а добрата диета помага на кучето да живее по-дълго и по-здравословно.

График за хранене на мини пинчер

Колко често ще храните вашия миниатюрен пинчер ще зависи от неговата възраст. Кученцето, което е на възраст от 6 до 12 седмици, трябва да се храни до четири пъти дневно. След 12-седмична възраст можете да започнете да го храните три пъти дневно, докато навърши 6 месеца. От 6-месечна възраст миниатюрният пинчер трябва да се храни два пъти дневно.
Обгрижване на миниатюрния пинчер
Къпане на миниатюрен пинчер
За да бъде къпането на вашия Мини пинчер щастливо преживяване, преди да започнете, се уверете, че всички принадлежности за къпане са на една ръка разстояние. Ако нямате ръчна пръскачка във ваната си, вземете си такава. Ще се учудите колко по-лесно ще бъде къпането на кучето ви, когато използвате ръчна пръскачка. Поставете гумена подложка на дъното на ваната, за да предотвратите подхлъзването на кучето. Кучето ще се чувства по-сигурно, когато може да стои върху нехлъзгава повърхност. Използвайте само хладка вода, когато миете миниатюрния си пинчер. Поставете по едно памучно топче във всяко ухо на вашия миниатюрен пинчер, но не прекалено навътре, за да предотвратите изтичането на вода в ушния канал и да намалите вероятността от ушна инфекция. Използвайте шампоан, който е предназначен за козината на Min Pin. Изплаквайте добре, защото остатъците от шампоана по кожата могат да предизвикат силно кожно раздразнение. Бъдете внимателни, когато използвате човешки сешоар за куче – температурата на сешоара може лесно да изгори кожата на кучето – използвайте само сешоар, който има настройка “хладно”, и използвайте само тази настройка, когато подсушавате кучето.

Орязване на ушите на миниатюрния пинчер
Няма медицинска причина да се подрязват ушите на кучето. Това се прави единствено с естетическа цел. Някои привърженици на подрязването на ушите твърдят, че миниатюрният пинчер с подрязани уши ще има по-малко ушни инфекции от този, чиито уши са оставени увиснали. Попитайте ветеринарния си лекар за мнението му относно ползите от подрязването за здравето. Ако решите да отрежете ушите на вашия миниатюрен пинчер, попитайте развъдчика си за предложения относно избора на ветеринарен лекар, който да извърши операцията. Неправилното подрязване на ушите ще остави белези за цял живот на вашия миниатюрен пинчер. Трябва да се уверите, че избраният от вас ветеринарен лекар е не само обучен и опитен в подрязването на уши, но и че има особен опит в подрязването на ушите на мини пинчер. Имайте предвид, че мини пинчерите не са миниатюрни добермани и подрязването на ушите им е уникално за тяхната специфична порода.

Здравословни проблеми на миниатюрния пинчер

Мин пинчерите като цяло са здрава порода. Изкълчването на капачката на коляното (пателарна луксация) може да представлява проблем. Други генетични здравословни проблеми включват прогресивна атрофия на ретината и болестта на Легг-Калвес-Пертезе. Добрият развъдчик ще извърши всички възможни генетични изследвания.

Алергиите също могат да бъдат проблем за Мин Пин. Лошото качество на кожата е признак за алергична реакция. Алергените могат да включват нещо, което кучето е яло, докоснало или дори помирисало. Около двадесет процента от алергиите при кучетата са реакция към нещо в храната им. Опитайте да смените храната на кучето с такава с различна основна съставка. Например, ако храната на кучето ви е на основата на агнешко месо, опитайте се вместо това да го храните с храна, която има за основа пилешко месо. Някои кучета са алергични към зърнени храни – опитайте с подходяща за алергии диета за вашия домашен любимец, за да облекчите алергиите му.

Подуването на корема също може да е проблем за здравето на миниатюрните пинчери. Когато храните кучето, използвайте купа за бавно подаване и се уверете, че то е в спокойно състояние на духа, когато се храни. Развълнуваните кучета са склонни да поглъщат повече въздух заедно с храната, което може да доведе до подуване на корема.

Произход на миниатюрния пинчер

Историците смятат, че миниатюрният пинчер е произлязъл от древното немско семейство кучета пинчери. Думата “пинчер” се отнася до навика да скача и яростно да хапе плячката. Хората започват селективно кръстосване на немския пинчер, дакела и италианската хрътка, за да получат породата, която познаваме като миниатюрен пинчер. От германския пинчер Мини Пин е наследил териерните си качества, включително енергията и инстинктите за лов; от дакела е наследил смелостта и игривостта; а от италианската хрътка е наследил очарователната си походка. Често срещана грешка е да се говори за миниатюрния пинчер като за “миниатюрен доберман”. Когато през 1980 г. Луис Доберман отглежда първия си доберман пинчер, миниатюрният пинчер е вече утвърдена порода. Когато Луис Доберман разработва доберман пинчер, той има предвид мини пин. Той е цитиран да казва, че е искал да създаде порода, която той описва като “гигантски териер, който да прилича много на петкилограмовия рейн пинчер (рейн пинчер е оригиналното име на породата миниатюрен пинчер), но да бъде 15 пъти по-тежък и по-голям”. Въпреки че доберман пинчерът донякъде прилича на миниатюрния пинчер, особено по окраската, двете породи имат различен тип глава и тяло.

През XIX в. миниатюрните пинчери са били използвани като плъхове в Германия. В Германия тази порода се смята по-скоро за работно куче, отколкото за куче компаньон. Породата е регистрирана в AKC през 1925 г.