Морки (малтийско йорки микс)

Морки Какво е морки? Известен също като йоркезе, малки или малки, йоркималт, моркширски териер, Морки е малко хибридно куче, кръстосано между две породи играчки: Йоркширски териер и малтийска порода. Въпреки че повечето характеристики на Морки ще бъдат наследени от двете родителски породи, не всички кучета от породата Морки ще получат еднакви физически черти и характери. Моркитата са сноп от мили противоречия: изключително игриви, но доста крехки; дребни по размер, но с характер; лесно възбудими, но много интелигентни. Ако се социализират рано, кучетата от смес на малтийци и йоркита могат да се справят добре с други домашни любимци. Тъй като една от родителските им породи е плъхово куче, малтийците вероятно ще имат ловни инстинкти към по-малките животинки. Морки е чудесен семеен домашен любимец и може да бъде и отлично куче пазач. Моркитата изискват много грижи, що се отнася до подстригването, упражненията и вниманието.

Очарователна и мъничка, тази кръстоска лесно ще се разбира с други хора и домашни любимци с цялата си привързаност. Въпреки че може да имат любящ характер, тези малки кучета не са само гладки и гушкащи се. Предишният опит с дребни хибридни кучета може да е плюс, тъй като тези кучета могат да изобразяват известна буйност, както и да идват. Това вероятно ще доведе до други проблеми, ако с тях не се работи много внимателно.

Тъй като са толкова игриви, Морки ще се забавляват с интерактивни играчки за кучета, а също така могат да тичат много навън, гонейки топка. Обикновено те занимават по-големите деца вкъщи, като играят и се гушкат вечер в леглата им, което прави Моркитата любими кучета за семейството. Кучетата от породата малтийска йорки смес са склонни да създават силни връзки със своите стопани и обикновено се привързват към семейството много бързо. Тази привързаност по-късно може да доведе до проблеми, ако Моркито трябва да бъде оставено само.

Моркитата са много крехки и могат лесно да бъдат наранени, ако не се борави внимателно с тях. Не се препоръчва малки деца да си играят с тези космати кученца, тъй като те могат сериозно да се наранят при безразсъдна игра. За семействата с възрастни двойки или по-големи деца тези страхотни кучета могат да им добавят малко пух и прах. Като лекомислени и адаптивни кучета, Морки могат да бъдат щастливи в миниатюрен градски апартамент или в голям крайградски двор. За да бъде тази кръстоска на малтийци и йорки доволна и добре тренирана, са подходящи няколко разходки на ден, което я прави идеална за обитателите на градски апартаменти.

Изображение на кучето морки

Как изглежда Морки?

Наричано “Toy Terrier”, основното тегло на Морки е от 4 до 12 килограма, след като порасне, и е високо от 6 до 10 инча. Те наистина обичат вниманието и е лесно да ги носите в раница, голям джоб или дори в дамска чанта.

Те имат голямо отношение, много са игриви, верни и дружелюбни кучета. Децата трябва да бъдат научени как да се държат нежно с тях. Непознатите хора вероятно ще предизвикат буен лай от страна на морките. Моркитата не могат да бъдат оставяни сами без надзор или без грижа. Те се нуждаят от ежедневно четкане, внимание и чести игри и разходки. Козината им расте постоянно, тъй като не линее много, и затова ще се нуждаят от няколко посещения при дресьора. Теглото на морковчетата може да достигне от 4 до 12 килограма, когато пораснат. Височината на кучето малтийска йорки смес е от 6 до 10 инча. Те наистина обичат вниманието и тази малка кръстоска е лесна за носене в раница, голям джоб или дори в дамска чанта.

Йоркезката порода (другото име на Морки) има голямо отношение, много е игрива, вярна и привързана по темперамент. Децата трябва да бъдат научени как да се държат нежно с тях. Непознати хора вероятно ще предизвикат лай от страна на моркеса. Моркитата не могат да бъдат оставяни сами без надзор или без грижа. Кучетата от породата малтийско йорки смес се нуждаят от ежедневно почистване на козината, внимание и чести игри и разходки. Козината на морките расте постоянно, тъй като те не линеят много, и затова ще се нуждаят от няколко посещения при дресьор всяка година, освен ако собствениците не решат да правят дресировката на морките вкъщи.

Morkie е кръстоска, която получава генетиката си от йоркширския териер и малтийската порода. Някои вероятно ще получат повече от малтийците, а други – от йоркширския териер, но има и такива, които ще получат баланс между двете породи. Независимо от сместа на вашето Морки, то ще има мека козина, голямо поведение и дълга коса, която продължава да расте. Единствената видима разлика, по която вашето Морки е по-скоро йоркширски териер или малтийска порода, са ушите. Ако ушите на морковчето са изправени, то произхожда от малтийската страна на семейството, но ако ушите са прегънати, то е по-скоро йоркшир.

Продължителност на живота на морките
Колко дълго живеят кучетата от породата Морки? В зависимост от това колко добре хранено и тренирано е вашето Морки, тази кръстоска може да живее 10-16 години. Като гарантирате, че вашето Морки редовно посещава ветеринар, за да се уверите, че е здраво, вашето Морки ще живее щастливо и пълноценно.

Поддръжка на морки

Подходящо ли е моркито за мен? Моркитата са кучета с висока степен на поддръжка в почти всяко отношение – от оформянето, вниманието и упражненията. Положителната страна е, че те не са податливи на много здравословни проблеми. Макар че повечето упражнения получават сами, те все пак изискват внимание, нуждаят се от разходки и от често професионално грумиране.

Изисквания към упражненията на морковчетата
Моркитата се стремят да получават средно количество упражнения сами, но трябва да се включат няколко кратки ежедневни разходки и доста време за игра с кости, топки и други играчки. Моркитата могат да придобият разрушителни навици, ако бъдат оставени сами без упражнения.

Разновидностите на морките са следните
F1 – директни потомци на йорки и малтийци.

F1B – потомци на морки и йорки или малтийци.

F2 – потомци на двама родители на морков.

Повечето професионални развъдчици предлагат кученца от породата Морки F1B или F1. Моркито има копринена и дълга козина и е комбинация от чертите на козината на родителите йорки и малтийци. Ако родителят на йорки е с жилава козина (рядкост), потомството му вероятно ще отрази това и козината му също може да е жилава. Освен това повечето йоркита са генетично предразположени да променят цвета си с възрастта. Това е черта, която родителите на йорки предават на потомството си (морки).

Родословие на Морки

Предупреждението, което заобикаля дизайнерските кучета за кръстосване, се състои в това, че резултатът от потомството на всяко кръстосване не е надежден, тъй като не ви е гарантирано какво ще получите от всяка кръстоска. Вероятно е кученцето да предпочете чертите на единия родител пред тези на другия, но също така може да наследи негативни здравословни проблеми и от двете родителски породи. Засега това не може да бъде точна наука. За да може да се правят каквито и да било прогнози при Морки, ще са необходими няколко поколения. Поради това се препоръчва етично развъждане, при което получавате здраво кученце Морки от уважаван развъдчик, който има високи стандарти за кръстосване.

Но след като произхождат от впечатляващи родители йорки и малтийци, които са популярни породи с щастлива и дълга история като домашни любимци в много семейства, няма да очаквате нищо по-малко от морксито. При етично развъждане произведеното потомство наследява най-доброто от двамата родители, създавайки Морки със сладък темперамент и прекрасен характер.

Кученца морки

След малкия размер на родителите йорки и малтийци, малките кученца също ще бъдат малки. Повечето здрави майки на Морки обикновено раждат от 2 до 5 кученца. Кучилата, произведени в първото поколение морки, могат да се различават доста едно от друго, тъй като е вероятно да облагодетелстват по различен начин някой от родителите, а също така ще наследят различни черти от родителите. В дадено кучило обикновено се появяват еднакви характеристики, когато Моркитата се чифтосват с други Моркита във второто поколение. На постоянните Моркита обикновено са необходими няколко поколения, за да бъдат постоянни. Тъй като това е целта на всички развъдчици, е необходимо малко повече търпение, но си заслужава.

Въпреки че кученцата Морки могат да бъдат невероятно очарователни и сладки, тези малки кученца могат лесно да бъдат убити или сериозно наранени. Винаги избягвайте да се търкаляте прекомерно с тях в леглото или дори да ги прегръщате силно, тъй като тези малки кученца са доста крехки и това може да доведе до неочаквани смъртни случаи. Трябва да се внимава и докато тези кученца растат, тъй като те не израстват толкова силни, колкото другите породи кучета. С тези кученца се работи с нежни докосвания и затова те трябва да бъдат само в компанията на по-големи деца и възрастни, които ще се грижат добре за тях. Когато кученцето Морки е все още малко, погрижете се да го социализирате отрано с други домашни любимци и хора. Това ще помогне за изграждането на социалните умения на вашето кученце, което ще го предпази от това да стане плахо или срамежливо в зряла възраст. За да подобрите още повече тези умения, можете да помислите и за курсове за кученцето Морки, тъй като това ще го подготви за повече учене в бъдеще.

Размерите на Морки не варират много и повечето напълно пораснали Морки тежат от 4 до 12 килограма, а ръстът им е от 6 до 10 инча.

Хранене на морките

Колкото и да са малки, тези кученца имат голям апетит. Вероятно е да добавят теглото си от гранули, но вие, разбира се, не трябва да им позволявате да го правят! Най-безопасно е да следвате реда на сервиране, препоръчан от вашия ветеринарен лекар или от производителя на кучешката храна. Не забравяйте да следите храненето на Морки, тъй като те хрупат почти всичко, което им се поднесе. Можете да храните Морки с препоръчана за домашни любимци храна от най-близкия магазин, за да задоволите всички хранителни изисквания на вашето Морки, тъй като тези храни съдържат всички основни хранителни вещества. Уверете се, че давате достатъчно количество гранули на вашето Morkie в зависимост от възрастта му – от кученце до възраст и други старчески възрасти. За да осигурите на кученцето си Morkie заслужена диета, малко проучване ще ви помогне в тази насока.

Поради стоматологичните проблеми, към които са склонни родителите на малтийците и йорките, сухата гранула е най-добрата храна за тези кученца. Това предотвратява натрупването на плака, кариеси, инфекции на венците, лош дъх и загуба на зъби.

Как да се грижиш за морки

Тъй като морките са кучета кръстоска, те нямат определен цвят или стил, но козината им обикновено е дълга и мека. Обикновено цветът на козината им може да бъде:

плътно бяло
Черна
Тан

Цветовете могат и да се комбинират, като това варира при различните видове Морки. При размножаването на морките никога не е лесно да се предвиди какъв цвят ще се получи във всяко кучило. Това разнообразие, което е непредсказуемо, прави цялото явление толкова очарователно за ентусиазираните развъдчици на дизайнерски кучета. Въпреки че родителските породи йорки и малтезе имат козина, която е хипоалергенна, няма гаранция, че потомството на морковчетата няма да бъде алергично. За да сте сигурни, че козината на Морки няма да ви докара подсмърчане, просто прекарайте известно време с него, преди да си вземете Морки.

Какъвто и да е стилът на козината на вашето Морки, то трябва да се подстригва редовно. За да се запази козината им без заплитания и кичури, е необходимо често четкане през седмица. Копринената и некосмена козина на малтийците и йорките се нуждае от огромни грижи и това не е по-различно от козината на Морки. В допълнение към това можете да използвате препоръчани от ветеринарния лекар балсам и шампоан за къпане на кучето веднъж месечно, за да поддържате кожата и козината на вашето Морки здрави. Избягвайте честото къпане, тъй като то може да увреди естествените масла по кожата на кучето, които поддържат козината буйна.

Кучетата от породата Морки изискват много грижи, тъй като най-вероятно имат дълга козина, на пръв поглед постоянно изискват внимание и много енергия, която трябва да бъде изгаряна. Ушите, очите и зъбите трябва да се мият, четкат и наблюдават често 2 или 3 пъти седмично. Тъй като морките са сравнително хипоалергенни и нямат склонност да линеят много, те ще се нуждаят само от няколко посещения при дресьора годишно.

Въпреки че грижата за кучетата от породата йорки малтийски микс може да бъде скъпа в салоните за кучета, някои собственици избират да се грижат за Морки вкъщи. За успешното подстригване на Морки в уюта на вашия дом е важно да разполагате с необходимите инструменти за професионално подстригване. Козината на Morkie продължава да расте и за да се поддържа чиста и добре оформена, кучето трябва да се подстригва веднъж на няколко месеца. Вижте пълния видео урок за оформяне на Морки, предоставен по-долу, и може би ще откриете, че наистина се наслаждавате на оформянето на домашния си любимец у дома.

Темперамент на морките

Въпреки малкия си размер, морките са игриви, щастливи животни. В миниатюрните им тела се крият огромен характер и дух. Те обичат да играят и да тичат наоколо, да апортират топки и играчки или дори да се разхождат на високо в задния двор с по-големи деца. Въпреки че малките деца са добре възпитани и дисциплинирани, те имат склонност да играят безразсъдно и е възможно да наранят по невнимание крехките, малки Морки, когато се забавляват с тях. В този смисъл те са подходящи за възрастни хора в семейството. Моркитата се разбират добре и с други котки и кучета в къщата, стига да бъдат социализирани отрано. По-големите кучета обаче обичат да играят грубо и трябва да се избягва играта с малките Морки, за да не се наранят.

Под своята борбеност и игривост тези гушкачи имат склонност да се привързват силно към семейството си и винаги ще искат да бъдат до вас. Тъй като има тънка граница между прекалено зависимото поведение и любящата привързаност, уверете се, че сте научили малкото си Морки да се отпуска във ваше отсъствие. Стремете се да не се отдавате на прилепчивите им поведенчески нужди, тъй като това може да предизвика тревожност при раздяла, когато не сте наблизо.

Въпреки че обитателите на апартаменти ще се чувстват комфортно с тези малки кучета, прекомерният лай на Морки може да създаде неприятна среда за съседите ви. Всъщност те япват, докато някой не дойде да им прави компания у дома. Ето защо, преди да се сдобиете с това малко хибридно куче, се уверете, че вкъщи винаги има кой да прави компания на Морки или вземете Морки със себе си, където и да отидете.

Моркитата са лоялни, игриви и пълни със смелост. На тях не може да им се каже, че са малки кучета, а упоритостта им всъщност ще опровергае размера. Тези кучета са изключително енергични и много социални и трябва да се социализират и обучават много рано с много търпение, както и с много нежна ръка; грубите методи и викането няма да свършат работа.

Изисквания за физическо натоварване на морките
Моркитата се стремят да получават средно количество упражнения сами, но трябва да се включат няколко кратки ежедневни разходки и доста време за игра с кокали, топки и други играчки. Моркитата могат да придобият разрушителни навици, ако бъдат оставени сами без упражнения.

От грижите, вниманието и упражненията, Морки са кучета с висока степен на поддръжка в почти всяко отношение. Положителната страна е, че те не са податливи на много здравословни проблеми. Макар че кучетата от породата малтийско йорки кръстоска получават повечето упражнения сами, те все пак изискват внимание, нуждаят се от разходки и от често професионално грумиране.

Обучение на морки

Моркитата са умни и малко упорити, което ги прави сравнително лесни за обучение. Въпреки че твърдоглавието им може да затрудни процеса на обучение, тяхната интелигентност подобрява безпроблемното усвояване на нови команди и трикове. Когато обучавате своето Морки, трябва да бъдете нежни и търпеливи. Трябва да направите тренировките на вашето моркси забавни, щастливи и да предлагате вкусни награди, когато го хвалите за послушание.

Тъй като са много интелигентни и лесни за обучение, от съществено значение е да обучавате кучетата от породата Морки и да ги научите на правилни маниери. Необученото морковче може да причини разрушения в дома ви. Избягвайте да им давате прекалено много упражнения, тъй като многото повторения могат да навредят на здравето им. Въпреки че се учат добре, Моркитата могат да проявят упоритост. Кучетата от смес малтийско-йоркширски териер могат да бъдат научени на много команди и трикове. Започнете, като научите йорктезкото куче на прости команди, като например:

– Ела
– Тихо
– Долу
– Стой
– Седни

Техниките за обучение, които използват положителни методи за похвала и награждаване, ще обучат вашето Морки доста бързо, а резултатите ще бъдат впечатляващи.