Newfiedoodle (Смес от Нюфаундленд и Пудел)

Изображение на кучето нюфайдукКакво е нюфайдук? Нюфаундленд е куче, кръстосано между стандартен пудел и нюфаундленд. Двете комбинирани породи имат чудесни качества, включително характер (темперамент), външен вид, които нюфайпулите са наследили. Интелигентни, игриви и много податливи на обучение, нюфаундпулите имат и други няколко имена, сред които нюдъл, нюфиепу, нюфидудъл, нюфиду, нюфидудъл, нюфиду, нюфаундлендудъл, пуфендленд, нюфаундленду, нюфаундленд дудъл, нюфаундленд пудел микс и нюфаундленд пудел микс.

Известно е, че повечето нюфаундлендчета наследяват хипоалергенната козина на пудела и голямата сила и желание за работа на нюфаундленда. Кучетата от породата Нюфаундленд Дудъл са подходящи за семейства с големи дворове, където могат да изразходват излишната си енергия чрез различни дейности. Кучетата от смес нюфаундленд пудел не са идеални за хора, живеещи в апартаменти или жилища. Тъй като нюфайдуците са дружелюбни и общителни, те ще се разбират добре с хора от всички възрасти, включително млади и стари.

Очарователни и бързо учещи се, кученцата от смес нюфаундленд пудел също ще изискват ранно обучение и социализация, за да поддържат добро поведение. Кученцата от смес нюфаундленд пудел ще трябва да бъдат обсипвани с много любов и внимание от страна на стопаните си.

Като се има предвид, че нюфаундпаунд дпг са хибридни кучета, не е съвсем лесно да се определи коя родителска генетика ще бъде предпочетена при вашето куче. Те могат да бъдат или повече от пуделите, или повече от нюфаундлендите, докато някои ще бъдат някъде по средата между двете. Какъвто и да е случаят, бъдете сигурни, че вашето куче ще бъде нежно, умно и много дружелюбно.

Продължителност на живота на нюфайпу

Колко дълго живеят кучетата от породата Нюфайпу? Продължителността на живота на нюфайпу варира между 8 и 12 години, което се счита за по-кратък период в сравнение с други кучета от големи породи. Продължителността на живота на кучето нюфайпууд обаче може да бъде по-кратка, ако за него не се полагат добри грижи. Правилното хранене и упражненията, съчетани със здравословен начин на живот, помагат за удължаване на живота на кучето.

Нюфаундленд пудел микс Размер

Колко големи стават кучетата от породата нюфаундхууд? Нюфайпу са кучета с големи размери и височина от 21 до 25 инча, въпреки че женските екземпляри могат да изглеждат по-малки от мъжките. По тегло кучетата от породата нюфайпуудл могат да достигнат от 85 до 110 килограма. На каква възраст е пълнолетното нюфайпу? На кучето нюфайдук му е необходима около година и половина, за да достигне зряла възраст.

Нюфайпу са сравнително нови големи дизайнерски кучета. Смята се, че те са се появили в началото на 21 век. Развъдчиците започват умишлено да смесват стандартния пудел с нюфаундленд, за да получат хибридно куче, което е хипоалергенно, интелигентно и дружелюбно.

За да разберете по-добре кучето нюфаундленд, е важно да научите повече за родителските породи, чиято генетика се е съчетала в кучето нюфаундленд.

Нюфаундлендско куче
Тази гигантска порода произхожда от Канада и съществува от стотици години. Нюфаундлендските кучета са съществували в Канада още преди 1600 г.

Благодарение на добрия характер и голямата сила на нюфаундлендското куче, то е било използвано като работно куче, използвано за теглене на каруци и рибарски мрежи. По-късно кучето се превръща в семеен домашен любимец и е признато както от Американския киноложки клуб, така и от Кенъл клуба на Обединеното кралство.

Информация за пудела

Пуделите са придобили популярност в света на хибридите и развъдчиците предпочитат да ги кръстосват с други кучета по много основателни причини. Пуделите са интелигентни, не отделят много косми и са хипоалергенни. Въпреки че пуделът се свързва предимно с френската култура, тези кучета първо произхождат от Германия и са били използвани като ловци, за да преследват водни калпаци.

Способността за бързо мислене е превърнала пуделите в универсална порода, която е спечелила сърцата на много развъдчици. По-късно пуделите се отглеждат като семейни домашни любимци и често се използват като изложбени кучета.

Родословие на нюфайпулите

Нюфаундлендите са кръстоски между пудела и нюфаундленда. В света на родословието тези кученца се признават за хибриди от първо поколение, което означава, че са отгледани от чистокръвен пудел и чистокръвен нюфаундленд.

Кучетата от породата нюфаундленд пудел микс се различават значително по външен вид, темперамент и дори по нуждата от грижа, в зависимост от това как са се разгърнали генетичните карти при всяко куче от породата нюфаундленд пудел. Например вашето нюфаундпаундско куче може да наследи къдравата козина на пудела и тясната муцуна, докато друго от същото кучило може да наследи големите мечешки глави на нюфаундленда. Не очаквайте еднаквост при вашето хибридно куче от първо поколение, тъй като те са просто непредсказуеми, дори ако кученцата са от едно и също кучило, те могат да се различават много едно от друго.

Въпреки това развъдчиците работят за създаването на по-еднородно нюфайпу чрез метода на многопоколенното развъждане. Методът включва смесване на кучето от първото поколение с пудел или нюфаундленд, в зависимост от това кои гени трябва да бъдат доминиращи във вашето кученце нюфаундленд.

Външен вид на Нюфайпу

Външният вид на нюфаундпаунд се различава при отделните кучета в зависимост от това кои родителски гени доминират повече при кучето. Не е необичайно да се наблюдава разлика във външния вид на кученца, които произхождат от едно и също кучило. Тези кученца се класифицират като едри породи, докато в някои случаи кучетата могат да бъдат гиганти, също в зависимост от вида на породата, използвана за създаването му. Нюфайпусите имат правоъгълни тела с прави крайници. Докато някои от тях могат да наследят дългите заострени муцуни на пуделите, други ще наследят широките квадратни муцуни на нюфаундленда. С овална форма на очите, тези кученца имат гъсто окосмени, широки и висящи уши.

Козината на нюфаундлендците е средно дълга до дълга, гъста, хипоалергенна (макар и не при всички кучета), рошава и ще има къдрици или вълни. Козината на кучетата нюфайпу се среща в различни цветове, включително черно, сребристо, бяло, червено, кафяво, пид, кремаво, синьо и сиво. Други ще имат два цвята в комбинация, като черното и бялото са сред най-популярните.

Нюфаундленд пудел микс Темперамент

Нюфайдуците имат голямо сърце, изключително дружелюбни са, любвеобилни и интелигентни. Благодарение на своята игрива, социална и общителна природа тези кученца ще се разбират добре с всеки член на семейството. По-големите деца обаче ще се справят по-добре с кучето в сравнение с малките деца. Поради огромния им размер и сила по-малките деца, които общуват с кучето, ще се нуждаят от надзор от възрастен, за да се избегнат нежелани ситуации.

Нюфайпусите са лоялни към своите семейства и някои от тях могат да защитават територията си повече от други и могат да бъдат подходящи като кучета пазачи, въпреки че много от тях са твърде дружелюбни, за да започнат битка с потенциален натрапник.

Нюфайпусите обичат да участват в семейните дейности и с удоволствие се учат на нови трикове. Тези кученца не обичат да бъдат оставяни сами за дълги часове, тъй като лесно се отегчават. Уверете се, че държите кученцето от смес нюфаундленд и пудел заето през деня, за да предотвратите деструктивното поведение, което може да започне да се проявява, когато кучето е отегчено и самотно.

Изисквания към упражненията на нюфайдук

Колко активни са кучетата от породата Нюфайпу? Въпреки големия размер на Нюфайпу те не се нуждаят от енергични упражнения, за да поддържат форма. За повечето кучета от породата Newfypoo е достатъчен един солиден час разходка всеки ден. Включете кучето в други дейности, като плуване, ловене на топки, разходка, джогинг, фризби и просто игра в парка или в ограден двор.

Собствениците на кучета обаче трябва да бъдат много внимателни, докато упражняват тези кученца, особено в крехката им възраст. Това е така, защото интензивните упражнения могат да увредят крехките им стави и да доведат до проблеми, свързани със ставите. Избягвайте упражнения като скачане на високо, дори и в зряла възраст.

Упражнения като плуване трябва да бъдат широко одобрявани, тъй като тези кученца обичат плуването повече от всичко друго. Упражненията са безопасни, тъй като вероятността от получаване на травми е по-малка. Ветеринарният лекар може да изготви програма за упражнения за вашето куче в зависимост от размера и телосложението му. Това ще ви помогне да определите дали предлаганите упражнения не са вредни за растящите кости на вашите кучета.

Подходящи ли са нюфаунджийските кучета за семейни домашни любимци? Предвид факта, че нюфайпусите са дружелюбни и социални, те ще се чувстват добре в семейства с деца. Въпреки това тези кученца трябва да бъдат социализирани още от най-ранна възраст, за да се чувстват добре в различна среда и сред различни хора. При общуване с по-малки деца ще е необходим надзор поради големия им размер. Ако бъде оставено без надзор, кучето може да повали дете, което е нежелателно. Нюфайпусите ще се справят добре с други домашни любимци в къщата, при условие че са социализирани рано.

Кученцата нюфайпу са абсолютно очарователни, но се нуждаят от много внимание и отдаденост от страна на стопаните си. С тях трябва да се борави внимателно, за да се избегнат наранявания, особено когато играят с деца. Кученцата смес от нюфаундленд и пудел трябва да се обучават и социализират от рано, за да се превърнат в добре възпитани семейни кучета.

Грижи за кучета от смес от нюфаундленд и пудел

Как да се грижим за козината на кучето нюфайдук? В зависимост от това какъв тип козина наследява нюфайпу, ще се изисква повече или по-малко грижа. Нюфайпу се среща с три вида козина, които включват къдрава или вълнена козина, космена козина и козина от вълна.

Нюфайпусите с вълнена козина изобщо не линеят. Това се дължи на естеството на козината му, която е гъста и прави разресването ѝ голямо предизвикателство. Въпреки това разресването на козината два или три пъти седмично ще свърши работа. Козината изисква и по-малко подстригвания поради бавния темп на растеж.

Кученцата с космена покривка са най-лесни за управление и също така не линеят много. Те се нуждаят от подстригване само около брадичката и очите. За разресване на козината се препоръчва използването на мека четка, за да циркулират равномерно маслата по цялата козина на кучето Newfypoo.

От друга страна, Нюфайпу с вълнена козина се считат за кучета с висока степен на поддръжка поради естеството на козината им. Прекрасни и меки на допир, тези кученца от породата наполовина нюфаундленд, наполовина пудел също не линеят много. За да предотвратите образуването на кичури, използвайте четка за разресване на козината.

По-долу са разгледани някои съвети, които ще ви помогнат да се грижите за вашето нюфайпу.
Почистване на козината на Нюфайпу: Преди да започнете да къпете кучето, почистете добре козината на нюфайпу. Това ще помогне за разплитане на козината на кучето, както и за отстраняване на втвърдената мръсотия. В този случай трябва да се използва добре четка с гладка повърхност. Използването на неподходяща четка може да причини на кучето ви мъчителна болка, както и да предизвика рани по кожата.

Отървете се от заплитанията с помощта на машинка за подстригване: Започнете да подстригвате козината на вашето нюфаунджийско куче на местата, които не са лесно подвижни. Това ще ви помогне да разресвате добре козината, тъй като ще сте се отървали от възлите и кичурите. Направете упражнението със специализирани ножици, предназначени за Newfypoos, както и с гребен, който може да се използва след това.

Къпане на вашия Newfypoo: Къпането на кучето трябва да се извършва веднъж на няколко месеца. Не къпете кучето си с прекалено гореща или студена вода, водата трябва да е хладка и винаги проверявайте температурата на водата, преди да започнете.

Изтъркайте козината с шампоан за кучета и след това изплакнете козината обилно. Това ще ви позволи да видите ясно козината на кучето Нюфаундленд Пудел и да решите как да я подстрижете. Изсушаване на кучето: Изсушете добре козината на кучето, преди да започнете да я подстригвате. Използвайте чиста, суха кърпа, за да разтриете козината и да се отървете от излишната влага в нея. Можете също така да оставите кучето да се разтърси, за да се отърве от останалата влага, докато козината изсъхва на въздух.

Като се има предвид, че кученцата от породата Newfypoo са предразположени към ушни инфекции, винаги е препоръчително да подсушавате добре ушите на кучето след къпане или след плуване и да се отървете от всички натрупвания на восък и мръсотия. Ако забележите лоша миризма от ушите или ушите изглеждат зачервени и възпалени отвътре, тогава може да се наложи кучето да посети ветеринарен лекар, за да помогне за изчистването на ушната инфекция, която е често срещана за този хибрид.

Очите на нюфайпу трябва да се почистват редовно. Внимателно избършете очите на кучетата с мека кърпа във всеки ъгъл, за да се отървете от всякаква мръсотия.

Грижа за зъбите на кучето Newfypoo. Поддържането на зъбната хигиена на вашето куче е много значимо, това ще предотврати появата на бактерии и други зарази. За това упражнение, което трябва да се прави често, се препоръчват подходящи за кучета пасти и четки за зъби. Въпреки че при някои кучета упражнението може да бъде малко предизвикателство, ако кучето не обича да е неподвижно и да отваря устата си.

Ноктите на Нюфайпу растат бързо и ще се нуждаят от периодично изрязване. Те не трябва да се усещат при драскане по пода, нито да започнат да растат навътре. Това може да причини много болка и дискомфорт. Използвайте нокторезачки за кучета, защото в противен случай може да се стигне до прекомерно подрязване или прекалено късо изрязване на ноктите, което може да причини на кучето много болка и дискомфорт.
Нюфаундленд пудел микс обучение на гърне
Като се има предвид, че нюфайдуците са умни, интелигентни и желаят да угодят на стопаните си, обучението им няма да е трудна задача. Те лесно възприемат командите и правенето на много повторения да не е от полза. Нюфайпусите се справят добре с положителни подкрепления, ранно обучение за поведение и ранна социализация. Ако чакате твърде дълго, преди да започнете обучението, по-късно кученцето ви ще развие поведенчески проблеми, които няма да е лесно да обуздаете в зряла възраст.

По време на обучението е препоръчително да използвате награди и поощрения за всеки постигнат етап. Тъй като в зряла възраст тези кучета са доста тежки, обучението на каишка също трябва да се прилага достатъчно рано. Това ще ви даде пълен контрол над кучето, особено когато се разхождате. Кучето няма да спира внезапно, нито ще се дърпа за каишката по време на разходка.

Нюфайпу са отлични ученици на трикове и ще бъдете шокирани колко много неща може да научи вашето нюфайпу. Благодарение на своята интелигентност, нюфайпу ще научи толкова много забавни трикове, като например “дай пет”, наред с други трикове.

Обучението на кученцето Newfypoo на гърне трябва да започне, когато кученцето е на около двумесечна възраст или дори по-рано. Обучението на кученце от смес от нюфаундленд и пудел на гърне ще ви отнеме време и внимание, особено през първата седмица или две. За щастие кучетата от породата нюфаундхаунд са интелигентни и желаят да угодят на своите стопани, което ги прави добри ученици, когато става въпрос за обучение на гърне. Помнете, че кученцето не може да се обучи само на гърне и вашето внимание ще бъде необходимо, за да помогнете на кучето да се научи на добри маниери в дома.

По-долу са описани няколко стъпки, които трябва да следвате при обучението на кучето Newfypoo на гърне.

Определете мястото за гърне, където кучето може да пишка и каканиже при необходимост. Преди да доведете кученцето Newfypoo у дома, намерете място за гърне, което кучето ще използва като тоалетна. Ако това е дворът, отбележете само една зона, тъй като не искате целият двор да е пълен с какавиди.

Започнете да обучавате кученцето на гърне веднага след като го доведете у дома. След като Newfypoo се прибере вкъщи, започнете обучението за гърне още в тази крехка възраст, което ще ви спести много проблеми в бъдеще, когато кучето премине в зряла възраст. Кученцето Newfypoo може да започне да се обучава още на 8 седмици.

Бъдете бдителни и обръщайте внимание на поведението на кучето си, за да хванете кученцето си точно навреме и да го заведете до мястото за гърне. Когато е време да отиде на гърне, кученцето Newfypoo ще ви даде знаци, като например да се шмугне наоколо. Разходете го до мястото за гърне, преди да се е изцапало в къщата. Целта ви е да заведете кучето до мястото за гърне, когато домашният ви любимец е готов да го използва.

Поддържайте рутина по време на обучението за гърне. Ще забележите, че кученцето ви прави своите гърнета в определени часове на деня. Знайте точното време, в което кученцето ви трябва да се изкаля, като поддържате график. Най-често кучето ще трябва да използва тоалетната 15 до 20 минути след следните дейности: дремка, хранене, пиене, игра и преди лягане.

Похвалете кученцето всеки път, когато то извърши това на правилното място. След като вашето нюфайпу извърши тоалетната дейност правилно, похвалете го с думи като “Добро куче!”. Това поощрение ще допринесе много за успешното провеждане на обучението. Вашето кученце скоро ще разбере кое поведение се хвали и възнаграждава и ще се опита да повтори това поведение, което е това, което искаме.

Научете се да използвате подсказващи думи, докато обучавате вашето нюфайпу. Кучетата смес от нюфаундленд и пудел често схващат командите много бързо. Използвайте подсказващи думи като “ходи на гърне”, тъй като тази команда ще ви бъде много полезна в много случаи.

Избягвайте наказанията. В случай че кучето ви накака в къщата, избягвайте наказанията, тъй като кучето само ще се обърка още повече и така ще забави процеса на обучение на гърне. Незабавно почистете добре мястото с почистващ препарат на ензимна основа, за да се отървете напълно от миризмата на урина или изпражнения от пода. Оставянето дори на слаб мирис на урина ще накара кучето да използва мястото като своя тоалетна в бъдеще. Почистващите препарати на ензимна основа могат да помогнат за пълното премахване на всички миризми от мястото на инцидента.

Прекъсвайте инцидентите: В случай, че хванете своето нюфайпу в процес на какане, прекъснете го тихо, но с думи, които привличат вниманието му, като например: “Не!”, и го изведете навън, в зоната на гърнето, за да довърши работата си.