Плюсове и минуси на Papillon

Собствениците на папийонки споделят, че притежаването на папийонка има много плюсове и само няколко минуса. Предимствата на папийонката включват игривия и общителен темперамент. Кучето папийон е уверено и общително по природа. Папийоните се смятат за най-интелигентните и най-лесните за обучение сред малките породи кучета, което е още едно предимство на породата папийон. Папийоните обичат да угаждат на стопанина си и са много податливи на обучение. Други положителни страни на притежаването на папийонка е, че тази порода може да живее щастливо в малък градски апартамент или в голям селски дом. Папилоните са енергични кучета и са прекрасни домашни любимци за семейства с по-големи деца или за активни възрастни хора. Папилоните са забавни другарчета за деца и се радват на енергията и активността, които идват с децата. Притежаването на папийонка има и други предимства. Например папилоните се разбират чудесно с други кучета и особено с други папилони. Някои собственици на папийонки решават да си вземат повече от една папийонка, за да могат тези кучета винаги да имат компания, когато собствениците им отсъстват. Едно от предимствата на притежаването на папийонка е, че тази порода е много приспособима и може да се чувства добре в много среди, стига кучето да е около семейството си през по-голямата част от времето. Като цяло папийоните са здрави кучета и при добри грижи могат да живеят дълго и щастливо.

Сред минусите на притежаването на папийонка е общителният характер на кучето – това прекрасно куче компаньон наистина не обича да остава само. Притежаването на папийонка изисква да прекарвате по-голямата част от времето с нея и някои собственици на папийонки избират да си вземат няколко или повече папийонки, за да могат тези малки кучета да общуват помежду си, когато собственикът е на работа. Други недостатъци на притежаването на папийонка са, че тази порода може да развие тревожност при раздяла и да обича да лае.
Размер на папийонката
Кученцата папийон са малки и крехки. Собствениците на папийонки трябва да внимават да не стъпят или да не седнат случайно върху кученце папийонка, тъй като това може сериозно да нарани малкия домашен любимец. Папийоните трябва да се наблюдават около малки деца, които могат случайно да наранят малкото куче.

Тегло на папийонката

Тегло на мъжкия папийон: 8 до 10 фунта (3,6 до 4,5 кг)
Тегло на женското папийонче: 7 до 9 фунта (3,2 до 4,1 кг)

Размер на папийонката
Височина на мъжкия папийон: от 7,87 до 11,02 инча (от 20 до 28 см)
Височина на женските папийонки: 7,87 до 11,02 инча (20 до 28 cm)

Козина на папийонката: богата, дълга, права, фина и копринена
Цветове на папийонката: частично оцветена, бяла с петна от всякакъв цвят

Колко кученца може да има папийонката?
Размер на кучилото на папийон: от 1 до 8 кученца

Колко дълго живеят папийоните?
Продължителност на живота на папийонките: 12 до 15 години

Други наименования на породата папийон: континентален шпаньол, шпаньол джудже

Колко струва един папийон?
Цените на кучетата от породата папийон варират от 200 до 2000 долара в зависимост от много фактори

Личностни характеристики на папийон

Френската дума “папийон” означава “пеперуда” и породата кучета папийон е получила името си по основателна причина – ушите на папийона са оформени много подобно на крилата на пеперуда. Папийонът е известен и като спаниел джудже. Шпаньолът джудже е малко куче, което тежи по-малко от напълно пораснала котка. Въпреки малкия си размер папийоните имат много жизнерадостен и енергичен темперамент и са приспособими да живеят както в малък апартамент, така и в голяма къща, при условие че получават достатъчно движение. Общителният характер на папийона го прави чудесно куче компаньон, което се развива добре в семейството. Добре ли се справят папилоните с деца? По-малките деца и малчуганите трябва да бъдат наблюдавани около тази деликатна порода, за да се избегнат неволни наранявания. Изчакайте, докато децата навършат поне 3 години, преди да вземете папийонка. Папийоните се придвижват лесно поради компактния си размер. Джуджетата шпаньоли са много лоялни към своите стопани и обичат да прекарват колкото се може повече време със семейството си. Папилоните са кучета компаньони, които не обичат да остават сами. Ако често оставяте кучето си само, помислете дали да не си вземете втори папийон. Континенталните спаньоли могат да се отглеждат в групи от повече от едно и да се забавляват взаимно, когато стопаните са на работа. Папилоните могат да се разбират с котки, ако се социализират от ранна възраст. Приятелският и игрив темперамент на папийонката помага на това малко куче бързо да се сприятели с други кучета и домашни любимци, при условие че собственикът инвестира време и енергия в социализирането на кучето през първите месеци от живота му. Папийоните са много интелигентни и с готовност усвояват нови команди. Не забравяйте да бъдете последователни с вашия папийон и да използвате похвали и награди по време на обучението, за да постигнете желаните резултати. Като цяло папийонката се смята за най-удобната за обучение от всички породи играчки и е отлична в работата по послушание. Интелигентното малко куче реагира изненадващо добре на внимателно и последователно обучение. Папилоните обичат да бъдат активни. Осигурете на папийонката си кучешки играчки и лентички от сурова кожа, предназначени за по-малки породи, за да бъде заета.

Обучение на папийон

Папилоните са много интелигентни и обичат да угаждат на стопанина си. Тази порода е лесна за обучение. Използвайте много похвали и поддържайте тренировките кратки и позитивни. Започнете с основни команди за послушание като “Тук!”, “Седни!”, “Стой!”, “Долу!”, “Място!” и “Тихо!”. Бъдете търпеливи и последователни с вашия папийон. Когато тепърва започвате да обучавате кучето си, не допускайте тренировките да продължават повече от пет минути. Можете да провеждате повече от една сесия на ден. Първо започнете обучението на кучето след кратка разходка, за да може то да се съсредоточи по-добре. Изберете тихо място без разсейващи фактори и започнете тренировката. Бъдете търпеливи, тъй като може да отнеме няколко седмици, преди кучето да разбере какво се изисква от него. Започнете с една или две основни команди. Постепенно увеличавайте броя на командите, когато видите, че кучето се справя с тях. Награждавайте кучето си веднага след като направи правилното нещо. Използването на хранителни награди и похвали като мотивация може да бъде много полезно. Винаги завършвайте обучението с положителна нотка.

Папилоните са умни и могат да се учат много бързо. Когато тренировките са леки и позитивни, кучето ще започне да подскача от радост още преди началото на тренировката. След като кучето успешно изпълнява командите си, опитайте се да правите тренировките на различни места, в по-оживен район с някои разсейващи фактори. По този начин кучето ще се научи да изпълнява команди в различна среда и постепенно вашият домашен любимец ще стигне дотам, че ще изпълнява командата във всяка среда. Обучението на папийонката ще ви помогне да изградите силна връзка и разбирателство с вашето куче с пеперудени уши. То е чудесно умствено упражнение.

Когато са правилно социализирани от ранна възраст, джуджетата шпаньоли се разбират с други домашни любимци в домакинството, включително с котки. Започнете да обучавате дома си от момента, в който донесете папийонката си у дома. Не наказвайте вашия папийон в случай на инцидент, тъй като това само ще направи кучето страхливо и по-трудно за домашно обучение. Вместо да наказвате кучето, възнаграждавайте го с малко лакомство и/или похвала, когато то извърши нещо навън.

Всички кучета трябва да бъдат обучени да ходят на каишка. Първата стъпка е да накарате папийонката си да се чувства удобно само с нашийника или каишката си без каишка. Използвайте положително укрепване и много лакомства. След като кучето ви се чувства комфортно, носейки нашийника или ремъка, е време за втората стъпка, а именно използването на каишка. Бъдете нежни, тъй като кучето ви се запознава с новото преживяване. Не дърпайте каишката и оставете кучето да се чувства удобно само с каишката, прикрепена към нашийника или ремъка. Използвайте лакомства, за да възнаградите доброто му поведение. Умните папилони реагират на позитивните техники за обучение и скоро кучето ви ще се разхожда на каишка до вас.

Клетките служат като място за спане на кучетата и правят пътуването с папийонка много по-безопасно и лесно. Бъдете търпеливи с вашия папийон, докато го обучавате на работа в кашон. Оставете няколко лакомства в клетката и оставете кучето да изследва новата среда със собствено темпо. Не бързайте да затваряте кучето в сандъка. Първо му дайте няколко дни, за да се почувства комфортно при използването на кратера. Когато обучавате папийонката си да стои в затворен сандък, започнете с поставяне на кучето в сандъка за няколко секунди. Не награждавайте кучето веднага, след като отворите кратуната и то излезе. Това ще изпрати послание на кучето, че излизането от сандъка е добра идея, тъй като то получава лакомство за излизането си от сандъка. Вместо това оставете някои лакомства в кратуната, за да може кучето да им се наслади, докато е там. Не бързайте да приучавате папийонката си да прекарва времето си в кошарата. В крайна сметка кучето ще се научи да се наслаждава на съня и прекарването на времето в своята “пещера”. Винаги разхождайте кучето си, преди да го поставите в клетката, за да дадете на домашния си любимец възможност да се облекчи. Никога не използвайте кратера като наказание. Клетката на вашия домашен любимец е неговото безопасно място, където той може да спи и да се отпусне. Никога не оставяйте кучето си в затворена кратуна за повече от няколко часа наведнъж.

Социализиране на папийон

Социализацията е сред най-важните неща, които можете да направите за вашето папийонче, за да отгледате уверено и добре възпитано куче, а процесът може да бъде забавен и за двама ви. Вашата цел е да изложите кученцето си на възможно най-много нови преживявания, като междувременно го държите щастливо и удобно. Например, позволете на кучето си да се среща с други хора на различна възраст. Вземете кученцето папийон със себе си навсякъде, където отидете, стига там да е разрешено присъствието на кучета. Позволете на кучето да свикне със звуците от движението, да види как децата тичат в парка (само не забравяйте да пазите кучето и никога не го оставяйте без надзор около деца). Докато бавно отваряте света за кученцето си, то ще се научи да се чувства комфортно сред различни хора, кучета, на оживената улица и в парка. Когато папийонското кученце порасне, то няма да се плаши от звуците на движението и ще се чувства сигурно и щастливо. Добре социализираното папийонче не става агресивно, когато види други кучета на улицата, защото е имало възможност да се запознае с други приятелски настроени кучета като кученце. Пътуването с добре социализирано папийонче също е много по-приятно, тъй като кучето се е научило да се чувства комфортно в различна среда и има пълната увереност, че е в безопасност и защитено от своя стопанин, независимо на кое място или в каква среда се намира в момента.

Грижа за зъбите на папийонката

Породата папийон е податлива на стоматологични проблеми. Осигурете на своя Папийон дъвчащи стоматологични лакомства за малки породи кучета, за да поддържате зъбите си здрави. Ежедневното миене на зъбите на вашия Папийон е важно и помага за премахването на плаката, която в противен случай може да се втвърди в жълта коричка по зъбите на кучето, наречена зъбен камък. В зъбния камък се задържат вредни бактерии, които могат да причинят зъбни и други здравословни проблеми. Почистването на зъбите на папийонката с паста за зъби за кучета е добър начин да предпазите зъбите на вашия домашен любимец. Не използвайте човешка паста за зъби, за да почиствате зъбите на кучето си, тъй като тя не е безопасна за кучетата.

Грижа за папийона

Разресвайте козината на вашето папийонче веднъж на няколко дни с четка с иглички, за да поддържате красива козина и да избягвате образуването на заплитания, особено в областта на ушите.
Четка с щифт за малки кучета

Подстригвайте космите около възглавничките на папийонката, за да изглеждат краката ѝ чисти и да намалите количеството мръсотия, което може да се събере около космите на лапите на кучето. Ножиците за прореждане и ножиците ще ви помогнат да си свършите работата.

Еднослойната козина на папийонките ги прави уязвими към студеното време. Не оставяйте папийона си без надзор в студено време, защото козината му няма да го стопли в мразовито време.

През студените зимни месеци краката на кучето ви се нуждаят от допълнителни грижи. Избърсвайте краката му след всяка разходка, за да отстраните леда и химикалите за топене на лед, които често се използват по пътищата през зимата и могат да раздразнят кожата на лапите на кучето. Друг вариант е да си купите зимни обувки, които са водоустойчиви и ще запазят краката на папийонката сухи и топли.

Ако забелязвате, че носът на кучето ви става сух, маслото за нос за кучета може да помогне за поддържане на комфорта на кожата на носа на кучето дори през зимните месеци.

Къпете вашия папийон при необходимост. Използвайте само шампоан за кучета, тъй като човешкият шампоан може да раздразни кожата на Папийон и не е безопасен за кучетата.

Ако чувате как ноктите на папийонката издават щракащ звук, докато кучето ходи по дървен под, значи е време да подрежете ноктите му.

Малка кучешка количка може да бъде полезна при пътуване с вашия домашен любимец.

Легло за папийонка

Съществуват много различни видове легла за кучета. Легло за куче с покривало, което може да се пере, е лесно за поддържане на чистота. Много папийонки имат чувствителна кожа и ако леглото за куче е изработено от синтетичен материал, кучето може да развие кожни алергии. Покрийте леглото за куче с естествен материал, например памук, за да осигурите комфорт на кучето.

Някои папилони могат да бъдат податливи на хранителни алергии. Хранете папийонката си с висококачествена храна за кучета, предназначена за малки породи. Ако забележите хранителни алергии при вашия папийон, като например сълзене на очите или тъмен цвят на восъка в областта на ушите, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, който ще ви помогне да намерите друга марка храна за кучета, която не предизвиква хранителни алергии при вашия домашен любимец.

Здравни проблеми на папийонката:

Дългият живот е едно от предимствата на притежаването на папийонка. Тази дребна порода има продължителност на живота между 12 и 15 години и може да живее дори по-дълго при подходящи грижи и добро хранене.

Пателарната луксация е състояние, при което колянната капачка (патела) на кучето може да се изплъзне от мястото си. Папилоните са предразположени към това състояние. Папилоните с пателарна луксация могат внезапно да вдигнат заден крак и да прескочат или да подскочат няколко крачки. След това кучето обикновено изпъва крака си настрани, за да върне капачката на коляното на мястото ѝ, и отново е добре. Ако проблемът е лек и засяга само единия крак, може да не е необходимо особено лечение. Когато симптомите са тежки, може да се наложи операция за пренастройване на капачката на коляното, за да се предотврати изскачането ѝ от мястото.

Проблемите с очите, като например катаракта, са често срещани сред по-възрастните папилони. В много случаи кучетата могат да се приспособят добре към загубата на зрението си и да се справят добре. Възможна е и операция за отстраняване на катарактата и възстановяване на зрението.

Папилоните често страдат от алергии. Ако забележите следните признаци на алергии при вашия континентален шпаньол, консултирайте се с ветеринарния си лекар за най-добрите начини да избегнете предизвикването на алергии у кучето: сърбеж по кожата, кожни обриви, сълзене на очите и др. Ако алергиите на кучето ви са свързани с храненето, можете да опитате да го храните с ограничени съставки или с хипоалергенна храна за кучета.

Произход на кучето папийон

Първоначално известно като “джудже шпаньол”, папийонката може би е получила името си от Мария Антоанета, която наричала кучето си “дребното папийонче”. Това куче с уши на пеперуда е въведено за първи път във Франция преди повече от 600 години. В много известни произведения на изкуството, създадени през периода на Рейнсанса, са изобразени папийони. Например “Венера от Урбино” е картина с маслени бои от 1538 г. на италианския майстор Тициан. В картина по Ларгилиер в колекцията “Уолъс” в Лондон папийонка е ясно показана в семеен портрет на Луи XIV. Папийони има и в картини на кралски семейства в цяла Европа, както и в картини на семейства от търговската класа. Породата е била популярна в Англия, Франция и Белгия. Папийоните често са били разменяни като подаръци между кралските особи.

През 1935 г. породата папийон е призната за първи път от AKC със създаването на Papillon Club of America.