Пикапу (смес от пудел и пекинез)

Какво представлява пекапу? Пекапу е дизайнерска кучешка кръстоска, получена чрез кръстосване на пекинез с пудел. Тъй като е чудесен компаньон, пекинезката смеска с пудел просто обича да седи до стопаните си на пода или в скута им. Търсенето на куче с ниска степен на разресване и верен компаньон и партньор довежда до създаването на пекинезкото куче. Кучето Пикапу се нарича още със следните имена: Пеке-А-Пу, Пекепу и Пекапу. Ако търсите лоялно куче компаньон, което е пълно със забавления, и нямате нищо против над средните нужди от грижа на Peekapoo, сместа пекинез-пудел може да се превърне във ваш най-добър приятел за много години напред.

Изображение на кучето пекапу

Peekapoo е създадено за хора, страдащи от алергии. Дизайнерските кучета са много уникални, тъй като едно от тях всъщност може да бъде с дълга козина и да отделя умерено количество пърхот и косми, които отключват алергията на човека. Въпреки че дизайнерските кучета “Дудъл” не са напълно свободни от алергени, произведени от домашни любимци, любвеобилното и интелигентно куче пекапу е откраднало сърцата на много хора, поради което кучето кръстоска на пудел и пекинез е намерило място в много скутове и домове. Смесицата на пекинез и пудел вече успешно се използва като терапевтично куче.

Пекинезът е отлично куче, което ще лае силно при вида на нещо или някой подозрителен. Жилищната среда, в която има ограничения по отношение на шума, не е идеална за пекинезката пудел смеска. Пикапу лае много силно въпреки дребното си тяло. Peekapoo е наследило любвеобилните и дружелюбни черти от родителя пекинез и хипоалергенните и интелигентните черти от родителя пудел, за да се получи едно добре развито куче компаньон.

Пекапу е чудесна порода кучета, която се развива много добре във всякаква домашна среда, където и да е апартамент или къща с ограден двор на село. Кучето от породата Пеке Пудел микс определено обича да играе много и затова би предпочело да е в дом с ограден двор, но никога не трябва да се оставя навън без надзор или дори да се пуска да живее на открито. Когато е в жилищна среда, би било чудесно да разполага с климатик. Това е така, защото като плосколицева (брахицефална) порода Пеке-а-Пу е вероятно бързо да се поддаде на топлинно изтощение. Пекапу трябва да бъде изложено на достатъчно движение (избягвайте прекомерни упражнения по време на горещо или влажно време); поне една добра сесия за игра на двора и няколко разходки около блока всеки ден. Ако не успеете да правите това постоянно, високите нива на енергия на това куче могат да се превърнат в деструктивно поведение.

Смесицата пекинез-пудел не е от кръстоските, които лесно ще се запознаят с някой непознат, преди да спечелят достатъчно доверие, тъй като по природа винаги е подозрително към всичко, което му е чуждо. Въпреки това пикапоу може лесно да бъде обучено да бъде любвеобилно и добре настроено куче, като го социализирате към различни дразнители и хора. В рамките на всяко семейно устройство, в което се намира Peekapoo, то лесно ще се разбира с всички членове. Но то обича да бъде с по-внимателните и внимателни по-големи деца и кучето Peekapoo трябва да израсне с тях, за да приеме лесно тяхната компания. От съществено значение е също така да социализирате рано Peekapoo с други домашни любимци у дома, за да може тази красива порода да се държи добре в присъствието на други животни.

Кучетата от породата Peekapoo са най-подходящи за стопани, които могат да прекарват много време всеки ден със своя домашен компаньон и които обичат често да се грижат за кучето. Възрастните хора, самотните възрастни и двойките могат да открият, че Peekapoo е чудесен домашен любимец компаньон, който винаги е щастлив да бъде наоколо и да споделя живота си с вас. Не се препоръчва да оставяте Peekapoo за продължителни периоди от време, тъй като кучето от смес пекинез-пудел вероятно ще страда от тревожност при раздяла или от синдрома на малкото куче и ще се превърне в деструктивен какавида.

Очаквана продължителност на живота на пекапу

Колко дълго живеят кучетата от породата Peekapoo? Тъй като е малко по размер куче, чистокръвният мини или той пудел, родител на пекапу, се смята за едно от най-дълго живеещите чистокръвни кучета със средна продължителност на живота около 14 години. Чистокръвният родител пекинез пък може да живее до 13 или 15 години. По принцип е известно, че кучетата от кръстоски живеят по-дълго от чистокръвните кучета. В този смисъл пекапу може да живее до 15 и повече години. Това, разбира се, се определя от други фактори, като например колко добре е отгледано Peekapoo, здравето на кучето, начина на живот и начина на хранене на Peekapoo.

Въпреки това трябва да бъдете внимателни при закупуването на кученца Peekapoo, за да избегнете тези с брахицефални лица, тъй като Peekapoo с къси муцуни са по-склонни към здравословни проблеми, което ви излага на големи разходи за ветеринарни медицински услуги.

HappyCare Textiles Изключително меко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Размер на Peekapoo

Когато става въпрос за дизайнерски кучета като Peekapoo, обикновено няма стандарт за породата и развъдчиците не могат да се съобразят с всеки размер на кучето. Въпреки това Peekapoo се предлагат в голямо разнообразие от размери. Например при кръстосването на пекинез с миниатюрен пудел ще се получат по-големи кученца Peekapoo, отколкото при кръстосването им с Toy Poodles. Когато са напълно пораснали, пекапусите могат да тежат между 4 и 20 килограма и да достигнат височина 11 инча.

Външен вид на пекапу

Как изглежда едно Peekapoo? Въпреки че са малки, те са и много съвършено пропорционални с пухкава опашка, която се извива над тялото им. Кучетата от породата Peekapoo обикновено имат и плоско лице в резултат на наследената от пекинезите брахицефална муцуна. Кучетата от смес пекепудел се отличават с дълъг косъм, растящ около увисналите им уши, който може да бъде подстриган или добре поддържан за лесна поддръжка.

Пекапусите имат вълнообразна, средно дълга до дълга козина, която има изключително мека текстура. Смеси от пекинез и пудел линеят умерено, а родителите им пудели приписват на това куче хипоалергенна козина.

История на пекапу

Тъй като е дизайнерско куче, чиито корени са още през 50-те години на миналия век, пекапу е известно като най-старото куче сред своите хибридни събратя. В своята добре документирана история пекинезът е бил кръстосан с миниатюрен пудел или пудел играчка с цел да се създадат кучета с ниска степен на разресване за алергични хора. До началото на 60-те години на миналия век пекинезът придобива значителна популярност.

Отговорните развъдчици ще продължат да правят така, че Peekapoo да удължава своята дълга и велика история. Скорошната поредица от първите кръстоски на пудели е разработена през 50-те и 60-те години на миналия век, когато пекинезът и пуделът са кръстосани, за да се получи пекапу. След като процъфтяват през 5 десетилетия, заслужава да се каже, че Пикапу със сигурност е победил.

При някои ентусиазирани развъдчици, които се опитват да създадат официална порода пекапу, хората, занимаващи се с пекапу, са се въздържали от кръстосване на пекапу помежду си, тъй като смятат, че най-добрите пекапу са продукт на кръстосване на чистокръвни пудели и пекинези. Тъй като Peekapoos все още са дизайнерски породи, те все още не са признати от никакви регистри, като например Американския киноложки клуб, като официална порода.

Родословие на пекапу

Въпреки голямата си популярност кученцата от кръстоската Peekapoo все още са кучета от първо поколение (F1) от чистокръвните пекинези и пудели. Това е запазило сместа пекинез-пудел доста далеч от присъщите заболявания, към които са склонни родителите им.

Кученцата от породата пекапу F1 са много непредсказуеми по отношение на външния вид, характера и поведението. За да може това куче да бъде признато като официална порода от регистрите, пекапусите трябва да се кръстосват помежду си чрез развъждане от няколко поколения. За да се получи чистокръвно кученце Peekapoo с предсказуеми характеристики, може да са необходими няколко десетилетия. Все още обаче няма новини дали това се случва. Предвид дребния си, сладкодумен и с размерите на лапдог темперамент, смеската пекинез-пудел се радва на голям интерес от страна на любителите на кучета.

Хранене на вашия пекапу

Подобно на хората, кучетата консумират различни количества храна поради различни фактори. Количеството храна, което се дава на вашето куче, зависи от нивото на активност, метаболизма, телосложението, възрастта и размера му. В този смисъл едно много активно куче определено ще консумира повече храна от кучето, което седи на дивана. Качеството на храната, с която храните вашето Peekapoo, също играе огромна роля. Нискокачествената храна не е полезна за здравето на вашето куче, но висококачествената суха храна ще подхрани кучето ви допълнително, за да укрепи здравето на организма му.

Кучетата обикновено не са в състояние сами да измерят количеството храна, което трябва да изядат. Ако оставите храна на вашия пекинез-пудел микс за свободно хранене, той най-вероятно ще преяде. Това може да представлява голяма опасност за здравето на кучето, защото ако продължава така, то със сигурност ще напълнее. Единственото, което трябва да направите, за да предотвратите това, е да разделите храната на две, като тя не трябва да надвишава 1/4 до 3/4 чаша в зависимост от нуждите на кучето.

За да проверите дали кучето ви е прибавило излишно тегло, погледнете го отгоре като тест с очи. Ако кучето ви има здравословно тегло, можете да видите талията. Когато извършвате тест от ръка, поставете пръстите на палеца си по протежение на гръбначния стълб, като същевременно разтворите ръцете си върху гърба на кучето, и разтворете пръстите си надолу. Без да използвате толкова голяма сила за натискане, излиза, че усещате ребрата на Вашето Пикапу, но не ги виждате. Неуспехът да усетите ребрата на кучето означава, че кучето ви е добавило допълнително тегло и следователно трябва да се справите с това, като го излагате на повече упражнения и го храните по-малко.

Отношение на пекапу към децата

Ако тези кучета се запознаят с децата отрано, когато току-що са се появили, те могат да бъдат много прекрасни компаньони. С естествените си инстинкти за подозрителност към нови индивиди, буйните и шумни деца могат да се окажат неприятни за работа с Peekapoo. Дори и за кротките Peekapoo, които вече са били социализирани към деца, те не са идеални за тези домове с малки деца, които могат неволно да ги наранят.

Винаги е важно да научите децата как да се докосват или дори да се приближават до тях, като същевременно наблюдавате взаимодействието между малките кучета и децата, за да предотвратите евентуално ухапване и дърпане на опашка. Винаги обучавайте детето си да не се приближава до никакви кучета, докато те спят или се хранят, или дори да се опитва да отнеме храната на кучето. За да предотвратите агресивното и войнствено отношение на вашето пекапу към други домашни любимци и нови кучета, ранната социализация е от ключово значение.

Изисквания към упражненията и обучението на Peekapoo

Пикапо са кучета с висока енергийна стойност? Peekapoo имат голям потенциал като високо енергични кучета, тъй като са го наследили от родителя пудел, който обича да общува и да изгаря високите си енергийни изблици. Peekapoos са идеални кучета за активни хора, които обичат да водят домашните си любимци със себе си.

Когато са малки кученца, Peekapoos имат склонност да дъвчат играчки като пръстени за зъби, които са от голяма полза, когато започнат да никнат зъби. Другите играчки за игра също могат да ги накарат да се занимават с тях.

Веднага щом кученцето Peekapoo се прибере у дома, се погрижете да започнете обучението и социализацията му достатъчно рано, за да предотвратите всякакви проблеми, свързани с нахапване и лаене. Макар че кучетата от породата Peekapoo са много интелигентни, те могат да наследят упоритостта си от породата Пекинез, което ги прави не толкова лесни за обучение. В зависимост от темперамента на вашето куче Peekapoo, то може да реагира добре на обучението или да бъде малко упорито.

Препоръчителната възраст за започване на жилищно обучение на кученцето е на 8 седмици, тъй като много малките кученца имат много малък капацитет на внимание, за да научат всякакви команди. Винаги, когато включвате вашето куче Peekapoo в някакъв вид обучение, се уверете, че винаги използвате техники за положително подсилване, за да може кучето Peekapoo да свърже обучението с положително преживяване, което да му помогне да се наслади на процеса на научаване на нещо ново и да изгради още по-силна връзка с вас.

Как да се грижиш за Peekapoo

Лесно ли се почистват кучетата Peekapoo? Потенциалните собственици на Peekapoo трябва да са готови да отделят много време, а в някои случаи и пари, за да се грижат правилно за луксозната козина на своя домашен любимец. Козината на Peekapoo е с почти памучна текстура и е мека на допир. Козината на Peekapoo може да бъде от умерена до дълга и е естествено вълниста. Въпреки че първоначалната цел на създаването на това куче е била да се произведат кучета с ниска степен на линеене, линеенето на смеските пекинез-пудел варира от ниско до умерено високо, в зависимост от това как се хвърлят генетичните зарове.

Както беше споменато по-рано, природата на пекинезите, които са първо поколение чистокръвни кучета, не позволява в повечето сценарии да се получи перфектна комбинация от двамата родители. Това включва и цвета, тъй като сместа от пекинез и пудел може да има няколко маркировки, като например фантом (черно с белези на тен), или едноцветен цвят, или дори разнообразие от цветове на козината, включително:

Сребрист
бяло сиво
Собол
кремав
Червен
Кайсия
Buff
Черно
Шоколад

За да не се заплита и да е здрава, козината на Peekapoos трябва да се почиства редовно. В допълнение към поддръжката на козината на Peekapoo, грижата за кучето Peekapoo включва поддържане на набръчканото лице на кучето чисто от мръсотия и бактерии. Лицевите гънки трябва да се почистват ежедневно, за да се предотврати появата на инфекции, които могат да се появят в тези области, ако се пренебрегнат. Въпреки че за кучето Peekapoo са необходими редовно къпане и четкане, можете да го подстригвате, за да улесните процеса на грижи за него. Поддържането на дългата козина на Peekapoo може да изисква много работа по поддръжката, която включва ежедневно почистване на козината с четка, за да се предотврати сплъстяването и заплитането. Дългият косъм може също така да доведе до по-чести раздразнения на очите на вашия Peekapoo. Ако не искате да подстригвате целия косъм, просто подрежете козината, която причинява смущения в очите му.

Веднъж седмично може да проверявате ушите на кучето си за инфекции, за зачервяване, лоша миризма и замърсяване. За да поддържате ушите на Пикапу чисти и здрави, избърсвайте ушите на кучето, като използвате нежен препарат за почистване на уши за кучета, който има подходящ PH баланс, за да предотвратите по-нататъшни проблеми.

Зъбният камък и бактериите в зъбите на вашето Peekapoo могат да бъдат много лоша заплаха за цялостното здраве на кучето. Проблемите със зъбите на Peekapoo могат да бъдат добре предотвратени чрез миене на зъбите на кучето 2 до 3 пъти седмично. За да се предпазите от лош дъх и заболявания на венците, можете да почиствате зъбите ежедневно.

Ако ноктите на кучето ви са дълги до степен да щракат по пода, това означава, че те са изключително дълги. Като подрязвате редовно ноктите на краката на Peekapoo, ще се предпазите и от одраскване, когато вашето Peekapoo скача към вас.

Гроумингът не трябва да бъде наказание за вашето Peekapoo. Въпреки това трябва да направите това преживяване положително за Pee-a-poo, за да поставите перфектна основа за работа с вашето пораснало Peekapoo, както и да улесните процесите на ветеринарните прегледи. За да постигнете това, уверете се, че предлагате похвали и награди под формата на лакомства, когато той се държи добре и се подчинява.

По време на процеса на обгрижване внимавайте за обриви, рани и всякакви други признаци на инфекция, като чувствителност, зачервяване и възпаление на краката или кожата, или вътре в устата, очите или носа. В очите не трябва да се появява секрет или зачервяване, те трябва да са абсолютно чисти, ако са здрави. Чрез перфектно обгрижване и профилактичен преглед ще можете да идентифицирате всеки предстоящ проблем, за да го разрешите достатъчно рано.

Темперамент на пекапу

Изключително отдадено на семейството си, Peekapoo е лоялно и любящо куче, което с удоволствие участва в почти всички семейни дейности. Лекият характер на кучето Peekapoo го прави игриво и нежно около стопаните. Когато е навън, тази интелигентна кръстоска винаги с удоволствие прекарва времето си със стопаните.

Има доста фактори, които влияят на темперамента на Peekapoo – от генетиката до социализацията и обучението. Кученцата от породата Peekapoo, които притежават отличен темперамент, са винаги игриви и любопитни. Те не се притесняват да се приближават до посетители и други хора и може да обичат да бъдат държани от тях. Избягвайте да избирате кученца с големи отклонения, като например такива, които винаги се крият от непознати, или такива, които са агресивни към своите другарчета от кучилото. Вземете Peekapoo, което е някъде по средата, за да получите добре балансирано кученце.

За да сте сигурни, че вашето кученце Peekapoo има хубав характер и темперамент, уверете се, че сте се запознали с родителите (дори ако това е само майката на кученцето Peekapoo). За да прецените какъв възрастен Peekapoo кученце може да имате, можете да се запознаете и с роднините или братята и сестрите на родителите. Това ви помага да добиете представа за характера на кучето, което можете да очаквате от придобитото от вас Peekapoo.

Кучето Peekapoo се нуждае от ранна социализация, за да се премахне подозрителността, която може да има към нови домашни любимци и непознати. Недостатъчната социализация може да доведе до плах или агресивен характер на Peekapoo. Можете да улесните процеса на ранна социализация и обучение, като запишете кученцето Peekapoo в детска градина за кученца. Можете също така редовно да каните посетители, като същевременно водите кученцето Peekapoo в оживени кучешки паркове. Вашият пекинез-пудел микс може да подобри социалните си умения и като го извеждате на развлекателни разходки в квартала.

Обучение на пекапу на гърне

Трудно ли се приучават кучетата от породата Peekapoo към домашен бит? Тъй като е интелигентна порода кучета, пекапу може да ви създаде по-малко трудности, когато става въпрос за обучение на гърне. Упоритостта може да бъде проблем при някои кучета Peekapoo, които са наследили характера на Пеке, поради което е важно да въведете обучение в кашон, за да улесните малко процеса на приучване към къщи.

Обучението в сандъци помага на Peekapoo да не предизвиква инциденти в дома ви или да се справя с неща, които не трябва да прави. Тя е идеалното място, където вашето куче пекейска порода може да се оттегли и да подремне. Обучението в клетката също така помага на пекапу да приема и оценява ограниченията, когато се налага да го качите в колата си или да заведете кучето на ветеринар. Никога обаче не трябва да затваряте своето пекапо в кратер за повече от няколко часа. Освен ако не спи през нощта, можете да помогнете на вашия пекинез-пудел микс да се научи да си почива и да се отпуска в клетката.

Докато кученцето се научи да се чувства комфортно, прекарвайки известно време в клетката, определете място извън къщата, където пекапу да се облекчава. Всеки път, когато го извеждате от клетката, приблизително на всеки 2 часа или повече, го водете до зоната за гърне и не му позволявайте да играе навън по време на този процес, останалите ще се объркат и ще асоциират излизането навън с играта. Също така трябва да извеждате Вашето пекейско куче за почивка в тоалетната всеки път след сън, хранене или дори игра. Следете за всякакви признаци, че кученцето ви иска да се облекчи, като обикаляне наоколо, лаене, отиване на предварително замърсено място или дори подсмърчане на пода. Веднага след като се облекчи на избраното място за гърне навън, го похвалете и му дайте някои награди под формата на лакомства. Повтаряйте целия процес, докато кученцето ви се научи да извършва дейността си самостоятелно, като поддържате последователност и избягвате да наказвате кучето си за евентуални инциденти. Покрай това можете да въведете някои команди, свързани с отиването до кошарата или с изхождането навън за гърне. Отново, това трябва да се преподава, като се използват лакомства и играчки при обучението вкъщи и в сандъче.