Плюсове и минуси на пекинезите

Притежаването на породата пекинез има много плюсове и минуси. Сред плюсовете на пекеса е спокойният и дружелюбен нрав на кучето. Това е най-доброто куче, което обича да прекарва колкото се може повече време с човешкото семейство. Пекинезите са малки и лесни за пренасяне, което е още едно предимство. Притежаването на пекинез има и други положителни страни, като например предаността на кучето към собствениците и игривия и весел характер, който озарява всеки ден. Пекинезите са естествено дружелюбни и обикновено се разбират с други дружелюбни кучета.

Сред предимствата на притежаването на пекинез е и фактът, че тази малка порода може спокойно да живее в градски апартамент или в селски дом, стига кучето да прекарва по-голямата част от времето със семейството си. Пекинезите са прекрасни домашни любимци за възрастни хора или за хора с по-големи деца, които могат да уважават малкото куче.

Недостатъците от притежаването на пекинез включват физическите характеристики на кучето като уязвими очи и къса муцуна. Изпъкналите очи на кучето са изложени на по-висок риск от нараняване и собствениците на породата трябва да внимават, когато оставят малкия домашен любимец да играе с други големи кучета или малки деца, които могат случайно да наранят очите на кучето. Късата муцуна (брахицефална порода) означава, че Пеке е склонен към прегряване в горещините. Проблемите с дишането също са често срещани при пекинезите, което е друг недостатък на притежаването на тази малка порода.

Пекинезът има високи изисквания към поддръжката и изисква собственик, който е в състояние да отделя време всеки ден, за да се грижи за луксозната пухкава козина на кучето. Недостатъците, свързани с породата пекинез, включват факта, че богатата козина на кучето може лесно да събере изненадващи количества мръсотия по време на разходки. Масивната козина изисква много работа от страна на собственика. Необходимо е кучето да се почиства ежедневно и след разходки, за да се поддържа козината в най-добро състояние.

Размер на пекинезкото куче

Колко тежи пекинезът?
Тегло на пекинез: 6 до 12 фунта (2,75 до 5,5 кг)
Тегло на женските пекинези: 6 до 12 фунта (2,75 до 5,5 кг)

Размер на пекинезите
Височина на мъжкия пекинез: от 15 до 23 см (6 до 9 инча)
Височина на женската пекинез: от 6 до 9 инча (15 до 23 cm)

Окосмяване на пекинезите: двойна козина с гъста и плътна козина
Цветове на пекинезите: Всякакъв цвят, с изключение на черен дроб или албинос

Колко кученца имат пекинезите?
Размер на кучилото на пекинезите: от 1 до 6 кученца

Продължителност на живота на пекинезите
Продължителност на живота на пекинезите: 12 до 14 години

Други имена на породата пекинез: Пеке, пекинез

Колко струва пекинез?
Цената на пекинезите започва от около 2 000 долара и нагоре, в зависимост от много фактори
Линее ли пекинезът?
Пекинезите имат пухкава, луксозна двойна козина, която линее много. Подгответе се да почиствате гъстата козина на кучето всеки ден, за да предотвратите образуването на кичури и заплитания, а също и за да се справите с постоянното линеене. Обърнете специално внимание на областите зад ушите, а също и около подмишниците, за да отстраните всички заплитания, които са склонни да се образуват в тези области.

Някои стопани избират да подстрижат кучето си на по-къса, по-управляема дължина. По-късата козина е по-лесна за управление, а в горещото време кучето може да се чувства по-комфортно с хубава прическа. Подстригването на пекинез в домашни условия е много по-евтино, отколкото воденето на кучето на професионален фризьор. Вижте видеоклипа по-долу, за да научите как да подстригвате пекинез в домашни условия.

Плюсове и минуси на темперамента на пекинезите

Темпераментът на пекинезите е предан, лоялен и ориентиран към хората. Въпреки малкия си размер, пекинезите са безстрашни и в същото време много привързани към своите стопани. Няма нищо, което пекинезът да харесва повече от това да седи в скута на стопанина си и да бъде гален. Тези малки кучета, които са на колене, първоначално са били създадени в Китай, където са служели като домашни любимци-компаньони, а също така са били използвани като символ на статус. Смелият темперамент на малките пекинези е лесно обясним – тези съвременни кучета са били използвани като кучета пазачи от императорите на Китай. Като кучета компаньони пекените са склонни да изграждат силна привързаност към един член на семейството, но притежават достатъчно любов, за да я споделят между всички хора в семейството си. Пекинезите са сред най-упоритите породи малки кучета и не се поддават лесно на обучение, което е недостатък. Някои собственици на пеке са убедени, че е по-лесно пекинезкото куче да обучи собственика, отколкото обратното. Въпреки своенравния характер на пекинезите, това са много любвеобилни кучета, които се нуждаят от любящи стопани, които могат да прекарват по-голямата част от времето с малкото куче компаньон.

Добри ли са пекенезите с деца? Пекинезите са чудесни семейни кучета за семейства с по-големи деца, способни да разберат, че кучето не е играчка и трябва да се уважава. Малкият размер на пекинезите прави това куче уязвимо към грубо отношение и породата не се препоръчва за семейства с малки деца или с малки деца. Пенсионерите и възрастните хора, които обичат да прекарват много време в глезене и обгрижване на кучето си и търсят тихо, малко куче, което е слабо енергично, трябва да обмислят тази порода. Пекинезите не са подходящи за заети хора, които не обичат да прекарват много време в обгрижване на кучето си. Пухкавите породи кучета, като пекинезите, имат разкошна козина, която трябва да се четка всеки ден, за да се поддържа чиста и без заплитания. Потенциалните собственици на пекинез трябва да са готови или да се научат да почистват кучето сами, или да го водят на професионален дресьор веднъж месечно, а професионалните услуги могат да бъдат скъпи.

Пекинезите са добри жилищни кучета, тъй като породата е тиха (пекинезите не лаят много). Тъй като са нискоенергийна дребна порода, пекените са подходящи за живот в апартамент,което е предимство за собствениците на пекени, които живеят в градска среда. Няколко добри разходки на ден с темпото на кучето и някои игри на закрито ще задоволят ежедневните му нужди от движение. Пеке са подходящи и за живот в предградията – малкото куче-компаньон е щастливо навсякъде, където може да бъде близо до семейството си. Имайте предвид, че ако оставите кучето да тича на двора, дългата му козина ще улавя много мръсотия, тъй като тялото му е близо до земята. Не забравяйте да почиствате цялата мръсотия от козината му след разходки, за да предотвратите образуването на заплитания около мръсотията, които по-късно ще бъдат по-трудни за отстраняване. Много собственици на пекинези, които живеят в апартаменти, обучават своите пекинези да използват вътрешно място за гърне за удобство. Обучението на кученцето да използва вътрешно гърне ще бъде по-лесно, отколкото обучението на възрастен пекинез. С търпение и последователност е възможно да се обучи куче на всякаква възраст. Бъдете готови да инвестирате повече време в обучението на по-възрастните и по-упорити пекинези.

Осигурявайте на кучето леки, редовни упражнения, които ще помогнат за поддържането на добра физическа форма на вашия домашен любимец. Избягвайте да упражнявате пекинезкото си куче по време на горещо време, тъй като тази брахицефална порода е склонна към проблеми с дишането, които се влошават в горещините. Кучето не може ефективно да се охлажда чрез дишане. Винаги имайте на разположение прясна вода за вашето куче. През много горещи дни дръжте кучето в климатизирана стая. Разхождайте пекинеза с Y-образен гръден колан вместо с нашийник, за да предпазите дихателните му пътища.

Ако кученцето ви пекинез преминава през етап на дъвчене, осигурете му играчки за дъвчене, за да не дъвче домакинските предмети и за да спасите обувките си от острите му зъби. Уверете се, че кучешките играчки са безопасни за дъвчене, за да не се отчупят и пекинезът случайно да погълне малки части. Играчките за дъвчене могат да се използват при никнене на зъби на кученцата пекинези, за да успокоят венците. Кученцата и по-възрастните кучета обичат да дъвчат и осигуряването на дъвчащи играчки за кучета е безопасен начин за забавление на кучетата.

Социализирайте пекинезката си още в началото. Решаващият момент за социализация на пекинеза е от осемседмична до около шестмесечна възраст. През това време кучето опознава света и през това време се оформя неговият възглед за живота. Осигурете на кученцето си много положителни преживявания в различна среда. Позволете на кучето да се среща с хора от различни възрасти – от малки деца до възрастни хора. Колкото повече разнообразие добавяте в живота му по време на кученцето, толкова по-уверено ще бъде кучето, когато стане възрастен човек. Ако кученцето ви се е уплашило от нещо, не възнаграждавайте страховитото му поведение, като го вдигате или му обръщате специално внимание, тъй като то може да изтълкува поведението ви като насърчаване на страха му. Вместо това не правете голям проблем от това преживяване и пренасочете вниманието на кучето си към нещо друго. Поддържайте новите преживявания забавни, кратки и положителни, за да извлечете максимална полза. Не претоварвайте кученцето си и се наслаждавайте на този етап от живота му.

Вижте как пекинезът се представя по време на състезанието “Круфтс”, видеото по-долу:

Пекинезът се обучава на гърне

Обучението на пекинез в гърне може да бъде трудно за по-малко опитните собственици на кучета. Положителната мотивация, като например лакомства, и търпението на стопанина дават най-добри резултати. Повечето млади пекинези не са приучени към къщи и това е нещо, върху което собственикът трябва да работи. Обучението на пекинез на гърне може да отнеме няколко седмици и запазването на търпение и последователност ще ви помогне да постигнете успех в приучването към домашен режим. Изберете един метод за обучение на пекинеза и се придържайте към него, докато пекинезът не бъде напълно обучен. Повечето собственици се провалят в обучението на пекинеза, защото се отказват твърде рано. Никога не наказвайте кучето за злополуки, тъй като това само ще обърка още повече домашния режим на вашия любимец и ще отнеме още повече време. Почистете старателно бъркотията, тъй като всяка следа от миризма на кучешка урина ще насърчи кучето да използва това място като своя тоалетна в бъдеще.

Продължавайте да наблюдавате поведението на кучето си за евентуални признаци на готовност да използва тоалетната. Щом кучето започне да обикаля в кръг и да подсмърча по пода, това е добър показател, че е готово да излезе навън за почивка в тоалетната. Незабавно изведете кучето навън до определеното място за тоалетна и оставете пекинеза да си свърши работата. По време на този процес можете да казвате “Иди на гърне!”, така че кучето да се научи да свързва времето за тоалетна с командата и скоро да се научи да използва тоалетната, когато му подадете командата “Иди на гърне!”. Веднага щом кучето приключи с работата си, го похвалете и имайте под ръка малко лакомство, за да възнаградите доброто му поведение. С вашето търпение пекинезът скоро ще направи връзката и ще разбере какво се изисква от него.

Използването на вътрешна тоалетна за пекинез е много удобно. Кучето винаги може да използва гърнето, когато има нужда, и позволява по-гъвкаво време за разходка през деня. Обучението на пекинез за ползване на вътрешно гърне е същото като обучението на кучето за ползване на външно гърне – щом забележите, че кучето е готово да ползва тоалетна, веднага го заведете до вътрешното гърне и след като кучето приключи, му дайте малко лакомство. Този метод ще помогне на кучето ви да свърже използването на вътрешното гърне с получаването на награда и скоро ще знае какво да прави, когато трябва да използва гърне.
Глезене на пекинез
Гроумингът на пекинеза включва избърсване на лицевите гънки на кучето. Пекарите могат да получат кожни раздразнения и инфекции около лицевите бръчки, причинени от мръсотията и замърсяванията, които могат да се натрупат там. За да предотвратите тези кожни проблеми на кучето, не забравяйте да поддържате бръчките му чисти, като ги избърсвате ежедневно. Можете да използвате кърпички за кучета, за да поддържате лицето му чисто и сухо. За да накарате кучето си да се чувства комфортно при почистването на бръчките, имайте под ръка лакомства и награждавайте кучето си за добро поведение. Започнете, когато кучето ви е още кученце, но дори и по-възрастно куче може да се научи да приема процедурата.

Хърка ли пекинезът? Брахицефалните кучета, като пекинезите, са склонни към хъркане. Преди да се сдобиете с тази порода, се запитайте дали имате нещо против да имате куче, което хърка и от време на време може да киха.

Ноктите на пекинезите трябва да се подрязват. Колко често трябва да се подрязват ноктите на кучето? Веднага щом чуете, че ноктите издават щракащ звук по пода, докато кучето се разхожда – време е ноктите му да бъдат подрязани. Приучаването на кучето към подрязване на ноктите може да отнеме няколко седмици. Използвайте много лакомства, докато обработвате лапите му. След няколко дни опитайте да подрежете един от ноктите му – и винаги възнаграждавайте доброто поведение. Не бързайте с процеса и кучето ви ще се научи да приема процедурата без излишен шум.

Мийте зъбите на кучето си с “Ензимна паста за зъби” всяка вечер, за да поддържате зъбите на пекинеза здрави. Ако не почиствате редовно зъбите на кучето, това ще доведе до натрупване на жълт зъбен камък по зъбите на кучето. Зъбният камък се отстранява трудно и може да ви е необходима помощта на ветеринарния лекар, за да ви помогне да премахнете зъбния камък. В зъбния камък се съдържат вредни бактерии, които могат да причинят стоматологични и други здравословни проблеми на вашия домашен любимец. Редовното миене на зъбите на кучето ви и осигуряването на лакомства за зъбите му помагат да се предотврати натрупването на зъбен камък по зъбите.

През студените месеци носът на вашето пекинезко куче се нуждае от допълнителни грижи. Носът на кучето може да стане сух и кожата да се напука. Използването на масло за нос за кучета може да помогне за отстраняване на проблема.

През зимните месеци избърсвайте краката на кучето след всяка разходка, за да отстраните леда или химикалите за топене на лед, които могат да причинят кожно раздразнение.

Обучение на пекинез

Пекинезите са сред най-упоритите породи малки кучета и не са най-лесната порода за обучение. Кучето реагира най-добре на позитивни методи на обучение. Използвайте положително подсилване, хвалете и възнаграждавайте доброто поведение и игнорирайте поведението, което не искате да насърчавате. Лошите навици се преодоляват трудно и когато доведете вкъщи кученце пекинез, поставете правила от самото начало и ги спазвайте. Например, ако на кучето не е позволено да скача върху мебелите, трябва да се придържате към това правило и да не позволявате това поведение. Не трябва да има изключения от установените правила, за да се постигнат най-добри резултати при обучението. Пекинезите са чувствителни кучета и не трябва да бъдат наказвани. Вместо това игнорирайте лошото поведение и пренасочете вниманието на кучето към нещо друго. Ако видите, че кучето прави нещо, което не трябва да прави, кажете веднъж “Не!” и пренасочете вниманието му към нещо друго. Повтарянето на командата “Не!” няколко пъти само ще научи кучето, че трябва да чуе командата няколко пъти, преди да промени поведението си.

Здравословни проблеми на пекинезите

Пекинезите са склонни към затруднено дишане и не могат да се охлаждат ефективно в горещото време. Никога не оставяйте кучето само в автомобил, тъй като дори при отворени прозорци колата бързо може да достигне опасно висока температура, която е опасна за кучето. Нараняванията на очите са често срещани при тази порода. Някои пекинези могат да страдат от проблеми с гърба. Бъдете много внимателни да не изпуснете пекинеза случайно, когато вдигате кучето. Ако имате малки деца, не забравяйте да ги научите как да се справят правилно с кучето. На децата не трябва да се позволява да вдигат кучето. Много малки кучета завършват със сериозни наранявания, свързани с падания.

Други здравословни проблеми включват пателарна луксация (изкълчване на капачките на коленете), дефекти на слъзните жлези и инфекции около лицевите бръчки. Не забравяйте да поддържате кожата около лицевите гънки чиста и суха, за да сведете до минимум вероятността от инфекция в тази област.

Произход на пекинезите

Пекинезите са сред най-древните породи кучета. Тези малки кучета-компаньони произхождат от Китай и не са били познати на Запад до средата на XIX век. AKC признава пекинезите през 1906 г.