Информация за смесената порода Помапу, която включва личностни характеристики на Помапу, изисквания за оформяне, както и съвети за обучение на гърнето. Научете как да се грижите правилно за кучето Помапу – от препоръки за хранене до външния вид на Помапу, включително снимки и изображения на Помапу.

Пороанец (смес от Померан и Пудел)

Изображение на кучето ПомапуКакво е Помапу? Интелигентните, компактни и любвеобилни помапу са кучета, кръстосани между пудела и померана. Кученцата от породата Помпоо унаследяват най-добрите черти от характера и на двамата си родители. Известни още като Pomerdoodle, Pompoo, Pom Poo и Pooranian, тези дизайнерски кучета са добре познати с любящия си и привързан характер, както и с голямата си индивидуалност и малкия си размер. Тъй като тези кученца са смесица от две различни породи, външният им вид и поведението им варират в зависимост от това кои гени на родителите преобладават в кученцето.

Пъргави и невероятно сладки, помапусите са чудесни компаньони за самотници и пенсионери. Това е така, тъй като Пом Пу не са твърде придирчиви по отношение на нуждите си от активност и обичат много внимание. Помапусите може да не са идеалният избор за хора с много малки деца, тъй като могат лесно да бъдат наранени при неправилно боравене с тях. Ако възнамерявате да отглеждате Помапоо в такава среда, бъдете много внимателни и контролирайте взаимодействието на детето с Пороан.

Помапуо имат умерено ниво на активност, което обикновено се адаптира към начина на живот на стопаните им. Пороаните се нуждаят от активни игри и приятни разходки всеки ден. Като се има предвид, че кучетата Помпу се учат бързо и са много умни, препоръчително е да започнете обучение за социализация възможно най-скоро. Включете обучението с положително подсилване и много похвали и награди. Позитивните техники за обучение, съчетани с много социализация на кученцето Пом Пу, ще ви помогнат да отгледате добре дисциплиниран кученце.

Очаквана продължителност на живота на Помапу

Каква е средната продължителност на живота на кучето Помапу? Поради хибридната си природа е по-вероятно помапу да живеят по-дълго от родителите си. Продължителността на живота на помпоу варира от 12 до 16 години в сравнение с кучетата с техния размер, които живеят само до 10 години.

За да достигнат очакваната продължителност на живота си, собствениците на Помапу трябва да се отнасят добре към кучето смес от Померан и Пудел, като поддържат неговите умствени, емоционални и физически нужди. Пълноценното и добре балансирано хранене, активният начин на живот и поддържането на кучето в добро здраве – всичко това спомага за шанса на вашето куче от породата пудел померан да живее дълго и здравословно.

Размери на Пом Пу

Помапусите са кучета с малки размери. Тежат от 5 до 15 килограма, а височината им варира от 8 до 10 инча в раменете. Размерите на Помапоо обаче варират в зависимост от размера на двамата родители, използвани за създаването на помияра. Пуделите, например, се предлагат в три размера, включително най-малкия пудел играчка до средния размер мини пудел и най-големия стандартен пудел. Помераните се предлагат в размери Mini и Standard. Различията в размерите на тези породи са от значение, когато кучета пудели се кръстосват с померани. Потомството може да бъде от миниатюрно петкилограмово напълно пораснало куче Помапу до по-голямо 15-килограмово зряло куче Помапу. За да добиете представа за това колко голямо ще бъде вашето Pomapoo, когато порасне, помолете развъдчика да ви покаже двамата родители на вашето Pomapoo куче.

Темперамент на Помапу

Помапуо са малки кучета с големи характери, любвеобилни и интелигентни. Те не са срамежливи или агресивни. Кучетата от породата помпоо са много дружелюбни, но ако личността на родителите им от породата помпоо доминира, те са малко резервирани при среща с нови хора. Помапусите ще бъдат привързани към всички членове на семейството, но ще бъдат по-привързани към своите гледачи.

Започнете да социализирате кученцето си помапу възможно най-рано, след като се прибере у дома. Запознайте кучето с нови хора, животни и дори звуци. Започнете сесиите за социализация, преди кученцето Помпоо да навърши четири месеца до шестнадесет седмици. На този етап кученцето Помапу е силно възприемчиво към нови места, хора, гледки или преживявания. Социализацията ще помогне да се повиши увереността на кученцето, когато отива на нови места или се среща с нови хора или животни.

Тъй като помапуо са умни и интелигентни, те винаги са нащрек за всичко необичайно. Това ги прави идеални кучета пазачи, но поради малкия им характер никога не е било считано, че могат да бъдат обучавани като кучета пазачи. Померанските кучета от смес с пудел са идеални за семейства с деца, стига да се полагат пълни грижи и надзор.

Външен вид на помапу

Как изглеждат кучетата от породата Помапу? Помапуо са пухкави, меки и невероятно сладки. Външният им вид варира в зависимост от това кои гени на родителите са доминиращи при кученцето. Въпреки това те запазват късите си крака, изящното си поведение, добре пропорционалното си тяло и малките си лапички. Те ще имат клиновидна глава, която наподобява тази на помориеца, или дълга тясна муцуна, наподобяваща тази на родителя пудел.

Козината на помаците е със средна до къса дължина и може да бъде вълнообразна, къдрава или права. Ако гените на пудела са преобладаващи, кученцето ще бъде хипоалергенно, което е идеално за страдащите от алергии. Ушите им могат да бъдат висящи, меки или изправени, което няма значение, защото всички те са привлекателни. С весело и любопитно изражение, помапусите имат тъмни и кръгли очи и прави или навити опашки.

Козината на помапусите, която всъщност е най-желаната им характеристика, обикновено е средно дълга, вълнообразна и много мека на допир. Козината е малко по-гъста съответно по опашката и ушите. Някои кученца имат плътна козина, която е кафява или кремава, въпреки че други имат двуцветна козина с петна от различни цветове козина.

История на Помапу

Помапуо може да е съществувало през последните десет или двадесет години, но развъдчиците започват умишлено да смесват тоу-пуделите с померанските кучета в края на 90-те години на миналия век в Северна Америка. Основното им намерение е било да сведат до минимум здравословните състояния, които са често срещани при чистите породи, за да създадат любвеобилно и интелигентно кученце. Оттогава насам развъдчиците продължават да създават тези невероятни пухчета, тъй като търсенето им се увеличава.

Тъй като не се знае много за историята на Помапу, един поглед към информацията за родителите на Помапу може да даде повече представа за това какво да очаквате. Известно е, че породата Померан произхожда от Померания, част от Западна Европа. Освен че са отглеждани в много студен климат, помераните имат вълчи вид и са много мощни. По-късно, преди стотици години, кучетата са били развъждани до сегашния им много малък размер.

От друга страна, пуделите започват да се отглеждат в Германия като кучета за търсене на вода и са много по-големи. Селекционерите са установили, че те са идеални за тази работа благодарение на къдравата си и водоустойчива козина. Преди всичко тяхната висока интелигентност и естествени способности за плуване. По-късно те се преместват във Франция като елегантни компаньони, където са развъждани в по-малки кучета, които дават началото на пуделите играчки и миниатюрните пудели.

Въпреки това помапусите не са признати от Американския киноложки клуб поради хибридния им характер. Институциите, които ги признават, включват: – Международния регистър на дизайнерските кучета, Кенъл клуба на дизайнерските кучета и Американския клуб на хибридните кучета.

Родословие на помапу

Помапуо са кучета, кръстосани между пудела и померана. Благодарение на многопоколенческото кръстосване е възможно да се появят помапуси, които имат повече или по-малко родителски гени в наследството си. След първоначалното кръстосване повечето развъдчици са склонни да преустановят тази практика, така че да превърнат Помапоо в съществуване на смеси от първо поколение. Както е известно, природата на кучетата от първо поколение е да бъдат много непредсказуеми.

Като собственик на куче, който се нуждае от Помапу, което има по-предсказуем нрав и външен вид, се стремете да намерите професионален развъдчик, който развъжда Помапу от второ поколение. Въпреки че не е лесно да ги намерите, те със сигурност съществуват. Въпреки чистокръвното потекло на Помапоо, те не са признати от Американския киноложки клуб, поради което кученцата им не отговарят на изискванията за регистрация и официални документи за родословие. За съжаление това се случва с всички видове дизайнерски кучета.

Изисквания към упражненията на помапу

Помапуо не се нуждаят от интензивни занимания с физически упражнения и нивото им на активност върви ръка за ръка с начина на живот на собственика им. Една разходка на ден ще им е напълно достатъчна, тъй като те се стремят да се отърват от излишната енергия, което може да се постигне и чрез активни игри.

Именно тези изисквания към физическите упражнения правят тези кучета идеални за обитатели на апартаменти или възрастни хора, които не разполагат с много време за упражнения на кучетата си.

Взаимодействие на помапусите с деца и домашни любимци

Прекалено развълнуваните деца могат лесно да наранят кучето ви поради малкия му размер. Въпреки това ще откриете, че помапусите са много добри с деца, които знаят как да взаимодействат внимателно, тъй като те са толкова любвеобилни и привързани. Винаги внимавайте да не оставяте кучето с много малки деца само без надзор при никакви обстоятелства, тъй като това може да не е безопасно.

Помапо се справят добре и с други домашни любимци в къщата, при условие че са били социализирани отрано по спокоен и нежен начин. Не забравяйте, че тези кученца не обичат да остават дълго време сами, тъй като търсят внимание. От съображения за сигурност не забравяйте да предпазвате кученцето си от по-възрастни кучета, докато сте на обществени места.

Грижи за помапу

На собствениците на кучета се препоръчва да следят за редовни ветеринарни прегледи. Това ще помогне за възможно най-ранното откриване на евентуални здравословни проблеми и тяхното диагностициране. Ветеринарният лекар може да ви помогне с график за рутинни грижи, който ще гарантира, че вашето куче от породата Померан пудел микс ще остане силно и здраво.

Тези пухчета имат умерени нива на енергия и са склонни да наддават на тегло много по-лесно. Помапусите са много внимателни и обичат да участват в ежедневните ви рутинни дейности. Те също така не изискват твърде много упражнения за една разходка на ден ще е достатъчна.

Ежедневно проверявайте ушите на помапусите си за замърсявания или вредители и ги почиствайте според препоръките на ветеринарния лекар. Веднъж или два пъти месечно подрязвайте ноктите на вашия Поопс така, че да не щракат по пода.

Здравето на устната кухина е друг фактор, който е от голямо значение. Тъй като Помапусите са склонни към натрупване на плака и други стоматологични проблеми, уверете се, че миете зъбите им ежедневно. Ако не знаете как да го направите, вашият ветеринарен лекар може лесно да ви даде инструкции как да го правите правилно.

Като се има предвид, че тези пухчета се учат бързо, възпитавайте добри навици чрез обучение възможно най-рано. Ако кучето се адаптира към лоши навици, докато е младо, по-късно става трудно да се прекъсне този навик. Използвайте техники за положително подсилване, като в същото време сте строги и любящи. В крайна сметка ще имате добре възпитано куче.

Като имате предвид, че малките кучета имат малък пикочен мехур, препоръчително е да проверявате постоянно своя пух, тъй като те изискват чести сесии за гърне.

Померански пудел микс изображение Кученца Помапу
Средната големина на кучилото на Помапу е между 4 и 6 кученца. При раждането си те са много малки, така че можете да ги държите за дланта си. На собствениците се препоръчва да боравят с тях с много специално внимание, за да се избегнат инциденти.

В тази крехка възраст собствениците трябва да започнат да ги обучават както на социални, така и на поведенчески умения, за да се избегне развитието на лоши навици. Много собственици могат да се влюбят в очарователния им външен вид, поради което отлагат обучението. Ако това се случи и у кучето се развие синдром на малкото куче, то ще бъде много трудно за управление и твърдоглаво. Затова вземете предпазни мерки.

Хранене на помапу

Диетата на Помапу трябва да бъде добре съставена, тъй като организмът им се нуждае от добре балансирана храна със здравословни мазнини, протеини на месна основа и сложни въглехидрати. Като се има предвид, че всички кучета имат различни и уникални черти, трябва да се вземе подходяща отчетност, преди да се избере храната им. Дребните помаци се справят най-добре с висококачествена суха храна, която предлага подходящите хранителни вещества в зависимост от възрастта, размера и нивото на активност на кучето.

Само защото помапусите са малки кученца, това не означава, че и апетитът им е малък. Те са склонни много лесно да наддават на тегло и също така имат натрупвания на плака. Избягвайте да оставяте храната на открито през целия ден. Вместо това давайте на кучето малки порции два или три пъти на ден, като имате предвид, че хранителните им нужди също ще се променят от кученцето до възрастния човек. Все пак не хранете кучето си с мокри храни, тъй като те могат да доведат до орални проблеми и ранна загуба на зъби.

Ако не сте сигурни с каква храна да храните кучето си или обмисляте да промените диетата му, препоръчително е първо да се консултирате с ветеринарния лекар на кучето си. Въпреки че храната за кучета обикновено се предлага с указанията на производителя, съветът на ветеринарния лекар все пак е много важен. Консултирайте се с квалифициран ветеринарен лекар относно хранителните нужди на кучето си, за да имате силно и здраво кученце.

Как да се грижим за кучето Помапу?

Козината на помапуо е основно смесица от цветовете на козината на пудела и на померанското куче. Те включват черно, кафяво, червено, бяло, собол или алено. В други случаи козината може да е едноцветна или да има смесица от цветове. Обикновено козината е къса до средна и не линее много, особено ако са наследили козината на пудела.

Въпреки че като собственик трябва сами да се грижите за кучето си, помапусите се нуждаят от професионална грижа на всеки четири до шест седмици. Поповете се нуждаят от редовно четкане, за да се предотврати образуването на кичури, и къпане между посещенията при професионалния грумър. Помапусите също така са склонни към появата на червеникаво-кафяви петна от сълзи под очите. Препоръчва се лицата им да се мият ежедневно, като се почистват внимателно под очите, за да се предотврати повторното появяване на петна.

Подрязвайте ноктите на Помапу на всеки една или две седмици, не позволявайте те да пораснат толкова, че да се чува как драскат по пода. Също така поддържайте ушите на кучето и чисти и сухи по всяко време, за да избегнете появата на вредители и замърсявания. Ежедневно почиствайте зъбите им, като използвате одобрена от ветеринарните лекари паста за зъби, за да постигнете добро орално здраве и свеж дъх. Тези невероятни кучета не са подходящи за екстремни климатични условия и затова през зимните сезони ще ви е необходима допълнителна козина. През летните месеци ще трябва да нанасяте слънцезащитен крем върху носа, ушите и други чувствителни зони на кучетата.

Обучение на кучета от породата Помапу

Помапуо са интелигентни кучета, като се има предвид, че са наследили гените на родителите си пудели. Пуделите са лесни за обучение и високоинтелигентни и тези качества са сред причините за създаването на дизайнерската порода Помапу. Някои кучета от породата Помапу са по-предизвикателни по време на обучението, особено ако Помапу е наследило темперамента на прародителите Померан. Померанците по природа са по-упорити и независими, което ги прави по-трудни за обучение. Започнете да обучавате вашето кученце Помпу възможно най-рано, докато то все още е в тази крехка възраст и има желание да се учи. Социализацията и обучението на поведението трябва да са на първо място, за да може кучето от смес на пудел и померан да се чувства комфортно в различна среда, с хора и други домашни любимци.

Имайте предвид, че когато чакате толкова дълго, без да започнете обучението, кучето ви може да развие различни поведенчески проблеми, които може да са по-трудни за коригиране по-късно в живота на кучето.

Помапусите се справят добре с обучение от типа “положително укрепване”, като включват награди и похвали след постигане на важен етап. Въпреки това те се радват на оптимистични и разнообразни сесии, тъй като лесно могат да се отегчат, ако им се налага да повтарят едни и същи задачи.

Обучение на Помапоо на гърне

Помапуо са интелигентни кучета, които могат да бъдат обучени лесно, ако сте търпеливи и последователни. По-долу са представени няколко стратегии, които могат да се използват за обучение на вашето помапу. Изберете място за гърне. Ако обучавате своето Помапу да използва система за вътрешно гърне, не забравяйте да настроите системата, преди да доведете кученцето Помапу у дома, за да започнете обучението за гърне веднага след пристигането на кучето.

Преди да се приберете вкъщи с вашето Pomapoo, първо определете мястото, което искате да бъде тоалетна за кучето. Мястото за гърне на кучето Помапу трябва да е удобно за вас и за Помапу е, защото ще трябва да водите Помапу там редовно, за да затвърдите доброто поведение на гърне.

Вземете решение за дума за подсказване, която ще се свързва с работата с гърнето: Изберете дума, която ще използвате винаги, когато кучето ви ходи на гърне. Това ще изгради асоциация между кучето и мястото за поставяне на гърне и то ще ходи дори при поискване. Такива думи са: Отиди на гърне или Отиди в тоалетната.

Наблюдавайте кучето си от смес от пудели и померан, докато го обучавате: Следете за признаци, че вашето куче от породата пудел-померански микс иска да се изхвърли. Кучето може да подсмърча кръгообразно по пода, да изглежда неспокойно или да драска многократно по пода. Ако забележите такива признаци, изведете кучето си навън, на мястото, където се намира гърнето.

Покажете на вашето помапоу мястото за тоалетна: Заведете своето Pomapoo до мястото за гърне, където искате то да се изхожда редовно. Кучето ще свърже миризмата на мястото с дейността по елиминиране. Това ще накара кучето да отива в зоната винаги, когато иска да я елиминира.

Ако изпитвате трудности да се справите с обучението на Помапу за изхождане по гърне през нощта, използвайте памперси за кучета, за да предпазите подовете и мебелите си от инциденти. Пелените за кучета се предлагат като пелени за женски кучета и пелени за мъжки кучета и са удобен и лесен начин да предотвратите пикаенето на пода на вашия домашен любимец, когато не сте там, за да го наблюдавате.

Обсипвайте Помапу с похвали, щом той елиминира на правилното място: Най-добрият начин да научите вашето Помапу на добро поведение е като го похвалите. Позволете на кучето да разбере, че се е справило добре с мястото за изхождане. В други случаи можете да възнаградите кучето си с подаръци, като например лакомства, известно време за разходка или игра.

Попречете на вашето куче от породата померан пудел да елиминира там, където не трябва: Щом забележите, че кучето ви е на път да се изхвърли там, където не трябва, пляснете силно с ръка, за да привлечете вниманието му. Избягвайте да крещите или да викате силно на кучето, както и да използвате физическо наказание. Ако това се случи, кучето ще свързва заниманията с гърне с наказания. Вместо това, след като привлечете вниманието му, внимателно го поведете към мястото за гърне.

Когато се случи инцидент: В случай че Помапу пикае или какавидира на пода, където не е предвидено, незабавно почистете мястото, като използвате почистващи препарати на ензимна основа, предназначени за почистване на бъркотията от домашни любимци. Оставянето на мястото непочистено или дори със слаб мирис на урина на домашния любимец може да подтикне кучето ви да се изхвърли отново на същото място. Не използвайте физическо наказание върху вашето куче от породата Помапу, когато се случи инцидент, това само ще го обезкуражи и дори ще предизвика други проблеми като страх и безпокойство.