Помчи (смес от померан и чихуахуа)

Изображение на куче от породата Помчи Какво представлява породата Помчи? Познато още като химеранско куче, Pom-Chi, Pomahuahua и Chi-Pom, Pomchi е куче, което се кръстосва между породите чихуахуа и померанско куче. Искате ли пухкаво, малко куче, изпълнено с дух? Е, Помчи е тук за вас! Енергични, игриви и предани, тези малки кученца са наследили едни от най-добрите качества от родителските си породи.

Тъй като е малко любвеобилно и мило кученце, то се свързва много бързо и силно със семейството си. Въпреки че помчи е мъничко, това очарователно и лоялно куче има склонност да се държи като голямо куче. Като такова, то винаги е нащрек, за да защитава територията и семейството си, но е далеч много по-забавно и мило, отколкото заплашително. Въпреки че от тях не стават добри кучета пазачи, те могат да бъдат малки кучета пазачи, които винаги ще ви предупреждават, когато наоколо има посетител.

Тъй като при повечето кръстоски няма установени стандартни поведения или външен вид, между отделните кучета от тази кръстоска промериан-чихуахуа ще има различни разлики. Но помиярите имат склонност да наследяват няколко черти от своите родители. Подобно на промерианците и чихуахуа, те са доста интелигентни, любвеобилни и жизнени. Както е обичайно за кучетата от дребни породи, при помчи има няколко поведенчески проблема. Ако не са правилно социализирани, те могат да бъдат агресивни, срамежливи и страхливи към непознати. Изключително важно е тези малки кучета да се социализират и обучават през първите години от живота им.

Кой е най-добрият дом за куче от породата Помчи?
Помчи е универсално куче кръстоска, което се развива добре в различни среди и семейства, благодарение на уникалния си произход. Те могат да бъдат фантастични компаньони за възрастни хора и самотници, а възрастните деца в семействата ще оценят тяхната ласкавост и лоялност. Помхите могат да бъдат и идеални обитатели на малки апартаменти и жилища, тъй като не се нуждаят от много упражнения, но също така обичат да живеят на село и в предградията.

Размер на помчи

Що се отнася до размера, има много малко стандарти, тъй като това е сравнително нова порода. Поради това може да се предположи, че помчи ще бъде дребно куче, като се има предвид размерът на родителите му – промериан и чихуахуа. Напълно порасналото куче Помчи тежи около 4 до 10 килограма и е високо от 6 до 9 инча. Малките хибридни кучета са се утвърдили като американски любимци. Затова някои помчи със сигурност ще бъдат малки, докато други ще бъдат по-големи. Мъжките екземпляри обикновено са по-големи от женските.

Продължителност на живота на помчи

Въпреки че е сравнително дребна порода в сравнение с други, тя превъзхожда другите породи по отношение на продължителността на живота. Помчи може да живее от 12 до 18 години като верен семеен спътник, в зависимост от здравето на кучето и от това колко добре е хранено. За да осигурите изключително дълъг живот на вашето Помчи, се грижете то да се храни с органична храна. Също така се погрижете да давате на кучето си пълна обич и да го упражнявате достатъчно.

История на Помчи

Помчи вероятно е съществувало естествено в продължение на дълъг период от време. Но умишленото смесване на померана и чихуахуа започва в Северна Америка в края на 90-те и началото на 2000-те години. Тъй като производството на дизайнерски породи се увеличава, развъдчиците решават да смесят двете породи с цел да създадат очарователно, малко куче за компаньонство. Тъй като търсенето на кученца от породата Помчи нараства, производството им се увеличава през годините. Въпреки статута им на дизайнерски породи, тези кучета-кръстоски могат да бъдат открити в спасителни центрове и приюти за кучета, предназначени за конкретни породи.

Характеристики на Помчи

Помчи е лесно разпознаваемо куче с лисичи характеристики. По-голямата част от тези кръстоски имат космати, малки изправени уши. Кръглите очи са ги направили много сладки, като повечето от тях приличат на малки померани с лица от чихуахуа. Помхите имат силни и къси крака, овално тяло с фини кости, както и надути и полузавити опашки.

Личност на помчи

Въпреки че помчи са дребни на ръст, те имат страхотен характер. Повечето ентусиасти на Помчи споделят, че малките кучета имат много хъс и енергия. Дори и Помчи да имат много енергийни изблици, те са търсачи на внимание и също така обичат да се гушкат с любимите си хора. Поради големите им личностни качества, уверете се, че обучавате и социализирате своя пух колкото се може по-рано. Ако не са добре обучени и социализирани достатъчно рано, кучетата от породата Помчи имат склонност да бъдат страхливи и агресивни към други животни, както и към непознати. Търпеливото обучение ще предпази кучето от кръстоска на Померан с Чихуахуа от това да бъде изключително раздразнително. Лаят обаче има предимство, тъй като Помчи ще ви предупреди за всеки идващ посетител. За да помогнете на кучето си да не лае при всяка дреболия, трябва само да го обучите.

Добри семейни кучета ли са помаците?
Въпреки че се разбират добре с други членове на семейството, Помчи са склонни да имат любим човек вкъщи, при когото да се придържат по всяко време. Поради това тези кучета са много подходящи за домове на двойки или самотни хора.

Цветове на козината на помчи
Кафявият цвят е най-разпространеният сред тези кръстоски, но помчи се предлагат и в различни цветове, сред които: пепеляво, бяло, тъмнокафяво, тен, сиво, кремаво, собол и мерле.

Родословие на помчи

Тъй като са резултат от чистокръвни чихуахуа и промерианци, наличните дизайнерски кръстоски на помчи се наричат породи от първо поколение (F1). Поведението и външният им вид могат да бъдат непредсказуеми, тъй като F1 Помчи могат да предпочитат чертите повече от единия родител, отколкото от другия, или да вземат равен дял черти от двете родителски породи. Последователното развъждане на тези първоначални кученца Помчи в крайна сметка води до по-стандартизирани темпераменти и външен вид, които могат да бъдат предвидени, но последователността на тези събития отнема време, дори десетилетия. В този момент изходът на всяко кученце е несигурен и е като хвърляне на зарове.

За щастие кученцата на Помчи са много очарователни, независимо от това кой от родителите е по-предпочитан. Когато кръстосването на няколко поколения се осъществи в продължение на няколко години, Помчи ще се счита за чистокръвно куче. Тогава ще се случи и регистрацията в престижни регистри като Американската киноложка асоциация.

Хранене на помчи

Въпреки че са толкова дребни кучета, тези помияри изненадващо имат голям апетит! Човек лесно може да си помисли, че те са някакъв вид ретривър, поради количеството храна, което са способни да консумират. Разбира се, всеки отговорен стопанин трябва да не задоволява тези техни неутолими апетити, за да ги предпази от затлъстяване. За да могат тези компактни и дребни кучета да се развиват добре, те се нуждаят от пълноценни храни.

Дори и най-малкото увеличаване на теглото може да доведе до хаос в здравето на вашето куче, тъй като рамките на тези кучета не се справят много добре с допълнителни килограми. Затлъстяването при помхите може да причини диабет, болки в ставите и сърдечни усложнения, наред с други проблеми. Трябва да внимавате с какво храните своето Помчи, ако искате да имате дълъг и здравословен живот за него. За да се справите с всичко това, уверете се, че храните Помчи със сухи гранули, които са с високо качество. Най-добрата храна е тази, която е специално разработена за активни малки кучета. Поради предразположеността на Помчи към проблеми в устната кухина, като лош дъх, загуба на зъби, кариес и заболявания на венците, трябва да избягвате консервираните и мокрите храни. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар относно диетата, с която трябва да храните кучето си Помчи. Производителите на храни за кучета могат да предложат няколко насоки, но те може да не разбират специфичните нужди на вашето кученце по-добре от вашия ветеринарен лекар.

Как да се грижим за Помчи?

Помчи са сравнително лесни за отглеждане кучета. Тъй като Пом-чи не се нуждаят от толкова много упражнения, те обичат да си почиват в малка квартира или апартамент, стига кучетата Пом-чи да имат компания. Поради привързаната си природа Помчи не обичат да остават сами за дълъг период от време, тъй като лесно могат да страдат от тревожност при раздяла. Уверете се, че вкъщи винаги има някой, който да прави компания на вашето Помчи.

В допълнение към процедурите по обгрижване, осигурете на вашето Помчи лечение срещу глисти и бълхи. Също така проверявайте дали ноктите им не щръкват по пода, за да можете да ги отрежете. Уверете се, че редовно водите Помчи на ветеринарен лекар за прегледи за стоматологични проблеми и за цялостното здраве на кучето.

Кученца Помчи

Въпреки че кученцата Помчи са очарователни и сладки, Помчи могат да изискват много работа и грижи от страна на собственика. От момента, в който попаднат в дома ви, кучетата от смес на померан и чихуахуа трябва да бъдат социализирани и обучени достатъчно рано, като това трябва да се прави често и да продължи през целия им живот.

За да положите основите на основните маниери на вашето кученце от породата Помчи, идеално ще е да се занимавате с детска градина. Това също така помага на вашето Помчи да се социализира с нови домашни любимци и хора. Не е нужно да носите сами бремето на обучението, тъй като можете да използвате многото надеждни и прекрасни услуги, които са на разположение.

Ето някои важни факти, които трябва да отбележите за кученцата Помчи
Кучетата Помчи може да са малки, но имат силен лай, който използват винаги, когато видят непознат или посетител да приближава дома ви.

Освен любящ компаньон, Помчи е и забавна порода кучета. Помчи научават трикове много бързо, а с лакомства ще ги изпълняват често.

Помчи изглежда като малка топка пух в кученцето, но за около 10 месеца бързо ще се превърне в енергично и независимо куче.

Потребности на Помчи от упражнения

Въпреки че това малко куче има огромни нива на енергия, изискванията за упражнения са доста ниски, но малко по-големи в сравнение с други по-малки породи кучета. Достатъчна е половинчасова разходка на ден. Това е свързано по-скоро с родителя на промискуитета, който е бил овчар, преди да се превърне в куче-компаньон. Това може да се прави покрай блоковете, но не и през полето, което ги прави подходящи за градски живот и апартаменти. Помчиите също така обичат да прекарват времето си в тичане със своите стопани или да играят навън с топка. Тъй като кучетата са някак упорити, и затова силно ви съветваме да не ги пускате от каишката.

Как да се грижиш за помчи

Нуждите от грумиране могат да варират при различните Помчи в зависимост от вида на козината, която има кучето. Тези с по-дълга и по-пълна козина определено ще имат повече нужди от оформяне, отколкото късокосместите Помчи, но това не означава, че последните трябва да бъдат пренебрегвани.

Кръстоските на кучета вероятно ще имат козината на двете оригинални породи или смес от тях. При помхите това зависи от генетичното влияние на доминантните родители. При здравите помчи козината е мека и лъскава. Козината може също така да бъде единична или двойна, както и дълга или къса. За да изглеждат Помчи по най-добрия начин, те просто се нуждаят от подстригване, особено ако имат подкосъм, което означава, че може да са с пухкава и гъста козина.

Линее ли кучето Помчи?

Смилането при Помчи зависи от типа козина, който те наследяват. За да определите какво е вероятно да очаквате, можете да разгледате изискванията за подстригване и линеене на чихуахуа и померан. Като цяло е известно, че кучетата от породата Помчи линеят веднъж годишно.

За всяка порода кучета матовата козина е много неприятна. Ако се случи да притежавате Помчи, уверете се, че почистването и подстригването се превръщат в редовна седмична рутина. Важно е да се отбележи, че Помчи имат чувствителна кожа. С оглед на това се уверете, че почиствате кучето си с четка с мек косъм и четкате много внимателно. Винаги избягвайте металните четки, тъй като те могат да причинят дискомфорт и дразнене.

Помхите трябва да се четкат редовно, поне два пъти седмично. При дългокосместите Помчи честотата трябва да се увеличи. Това помага за отстраняване на мъртвата кожа/космите и за поддържане на лъскава и мека козина.

За хора с алергии към пърхот не се препоръчва използването на помхи, тъй като те масово линеят сезонно. Те линеят интензивно два пъти в годината, за да може да израсне нова козина. Това се случва през есента и пролетта. Въпреки че ниската им честота на линеене увеличава скоростта на обгрижване, тя е идеална за почистване с прахосмукачка. Ще трябва да водите вашия помчи на грумър на всеки 2 месеца за подстригване. Това помага за поддържане на здрава козина на вашето кученце от смес на померан и чихуахуа.

Къпането трябва да се извършва само при необходимост, като се използва мек шампоан, препоръчан от вашия ветеринарен лекар. Честото къпане може да навреди на кожата на кучето, тъй като премахва естествената влага и масла, които поддържат кожата на кучето здрава.

Помчи темперамент

С уникалния си малък темперамент и характер, Помчи по природа доста приличат на породите, които ги произвеждат. Но е важно да се отбележи, че при темперамента не е лесно да се разбере дали едно помчи ще бъде по-скоро чихуахуа или померан. Науката не предлага категорични резултати при хибридните кръстоски. Чихуахуа са енергични, будни и жизнени. За да ги направите агресивни или нервни, са необходими малко усилия. От друга страна, помераните са ярки, любопитни и забавни. Освен това те са енергични, послушни и винаги достъпни и приятелски настроени. Очаквано, темпераментът на Помчи е смесица от поведенческите характеристики на всяка порода, които те показват едва когато станат възрастни. Когато останат дълго време сами, малките кучета като Помчи могат да станат много гласовити, както и да страдат от тревожност при раздяла.

Обучение на помчи на гърне

Всичко, от което се нуждаете, е успешно домашно обучение на Помчи С последователност и търпение по време на домашното обучение на Помчи ще постигнете абсолютен успех. Погрижете се за достатъчно голяма кучешка кошара, в която Помчи може лесно да легне, да се протегне и да се изправи удобно. Но тя не трябва да е изключително просторна, така че Помчи да може да превърне един от ъглите на сандъка в своя тоалетна.

След това определете график, който кучето ви да спазва, когато иска да “пишка” в кошарата или навън. Тъй като вашето Помчи определено няма да иска да има пръст на мястото си за спане, то ще ходи винаги, когато бъде изведено извън кратера. като цяло, поставянето в клетката ви позволява доста да контролирате кучето си много къде и кога елиминира.

Тъй като вече знаете кога вашето Pomchi вероятно ще се облекчи, награждавайте го за това, че ходи на гърне навън и не замърсява в кратера. Това от своя страна засилва доброто непрекъснато поведение, което в крайна сметка се превръща в навик.

През първите нощи това може да бъде уморително, тъй като повечето кученца Помчи са свикнали да се облекчават периодично през нощта. Винаги бъдете нащрек и всеки път, когато чуете Помчи да хленчи през нощта в своята кошара, станете и го оставете да се облекчи. На всеки 2 до 3 часа водете Помчи до определеното място за тоалетна. Винаги наблюдавайте и отбелязвайте танца на гърне от страна на кучето си. С постоянни лакомства и похвали кучето ви ще успее да усвои правилата на къщата.

В случай на инциденти никога не наказвайте своето Помчи, тъй като това е вредно и неефективно за развитието на кучето, както и за връзката ви с него. Ако се случи кучето ви да пишка в помещението, запазете спокойствие и не наказвайте. Внимателно го вдигнете и го заведете до мястото за тоалетна, след което го похвалете.

Обучение на помчи

Подобно на повечето малки кучета, тези хибридни кучета реагират добре на обучение, основано на възнаграждение. Когато вашето Помчи се държи така, както искате, винаги го награждавайте и хвалете с играчки, лакомства и храна. Ако наградите с храна дават по-добри резултати, можете да размените част от дневната им храна, за да приспособите “наградите с храна”. Можете също така да използвате игра, съчетана с похвала, като награда. В крайна сметка кучето ще асоциира определено поведение с нещо хубаво, което му се случва. По този начин кучето със сигурност ще иска да повтори поведението, което се нарича оперантно поведение. Обучението на помиярите понякога може да бъде забързано в резултат на упорития характер на родителите им, особено на чихуахуа. Всичко, от което се нуждаете, е търпение!

Някои от полезните съвети за справяне с прекомерния лай включват следното
Избягвайте да крещите постоянно на кучето си, защото в противен случай то може да се превърне просто в състезание кой ще е по-силен в крещенето.

Уверете се, че разбирате какво кара кучето ви да лае. Ако помакът лае по преминаващи хора, уверете се, че кучето ви никога не излиза навън без надзор. Можете да преместите кучето си в друга стая, ако се случи да лае на определен прозорец, или да затворите завесите.

Можете да не обръщате внимание на лаенето и да дадете награда веднага щом то престане да лае. Помчи ще асоциира пазенето на тишина с положително преживяване и ще иска да го повтаря.

Научете го на команда, например “Отивай да спиш!”. Правите това, като хвърляте лакомства към леглото на кучето, докато произнасяте командата. Ако се случи да лае по пощальоните или гостите, произнесете командата “Иди в леглото!”, за да го отстраните от ситуацията с лая.

Уверете се, че кучето е стимулирано през повечето време, тъй като отегченото помчи вероятно ще продължи да лае.

Ако кучето от смес чихуахуа и померан се социализира от ранна възраст, то има по-голям шанс да не лае безпричинно. Сесиите за социализация трябва да са оптимистични и кратки, като всеки път въвеждате по няколко опита.