Плюсове и минуси на Померана

Плюсовете и минусите на породата Померан включват следното
Плюсовете на породата Померан включват жизнерадостния и активен темперамент на кучето. Поманите са най-добрите кучета компаньони, които се нуждаят от много внимание от страна на собствениците. В замяна на това померанът дава безусловна любов и привързаност на семейството си. Помераните са заети малки кучета, които обичат да участват във всичко, което се случва около тях. Въпреки малкия си размер, помераните са активни и обичат дългите разходки. Предимствата на притежаването на померан включват бдителния и защитен характер на кучето. Помераните са добри кучета пазачи, които винаги са готови да уведомят стопаните си за приближаването на непознати със силен лай. Померанците са интелигентни и бързо се учат, но независимият им характер прави тази порода доста трудна за обучение.

Недостатъците, свързани с помераните, включват предизвикателства по време на обучението на тази независима порода. Потенциалните собственици трябва да са готови да бъдат търпеливи по време на обучението за послушание на Померан. Померанците са малки по размер и могат да бъдат уязвими около малки деца. Това е един от недостатъците, свързани с тази малка порода кучета. Помераните са прекрасни домашни любимци за възрастни хора и за семейства с по-големи, разумни деца. Помераните обичат да лаят, което може да бъде проблем за собствениците на помияри, живеещи в апартамент. Помераните могат да бъдат обучени да не лаят по команда.

Помераните имат пухкава двойна козина, която изисква ежедневни грижи. Това е порода с високи изисквания към поддръжката, която е подходяща за собственици, които нямат нищо против високите нужди от грижа за този взискателен домашен любимец.

Размер на померана

Тегло на помориеца
Тегло на мъжкия померан: от 1,4 до 3 kg (от 3 до 7 фунта)
Тегло на женската помиярка: от 1,4 до 3 kg (от 3 до 7 фунта)

Размер на Померан
Височина на мъжкия Померан: от 22 до 28 cm (8,5 до 11 инча)
Височина на женската помиярка: от 22 до 28 см (от 8,5 до 11 инча)

Козина на Померан: гъста козина с подкосъм
Цветове на померана: оранжев, оранжев собол, кремав, вълчи собол, черен, шоколадов, бобров, син и частично оцветен. Мерлите са скорошно въведение в породата и не са всеобщо одобрени.

Колко кученца има породата Померан?
Размер на кучилото на Померан: от 2 до 4 кученца

Колко дълго живее померанът?
Продължителност на живота на Померан: от 12 до 15 години

Колко струва един Померан?
Цената на Pomeranian започва от около 400 USD за кученце и нагоре, в зависимост от много фактори
Грижа за померан
Пухкавата козина на Померан изисква ежедневно внимание. Гъстата козина трябва да се четка всеки ден, като се използва четка с твърд косъм, за да се поддържат подкосъмът и горната козина в най-добро състояние.

Професионални машинки за подстригване на кучета за померан
Изложбените кучета се подстригват, за да се подчертае закръглената форма.

Гроуминг маса
Инструменти за оформяне на ноктите на померан
Ножици за нокти на кучета
Подрязвайте ноктите на померанското куче веднъж на всеки шест седмици. Използвайте добри клещи за нокти с малък размер и стипца на прах.
Стипца на прах
Стипцоващата пудра се използва от дресьорите на кучета, когато случайно изрежат ноктите на кучето твърде много. Във всеки нокът на кучето се намира малка вена и ако тя бъде срязана, може да кърви, а стипцова пудра е ефективен начин за спиране на кървенето.
Померански уши
Грижа за зъбите на помориеца
Мийте зъбите на Померан всеки ден с паста за зъби за кучета, за да отстраните плаката. Ако плаката по зъбите не се отстранява редовно, тя ще се превърне в жълта коричка, наречена зъбен камък. Зъбният камък приютява много вредни бактерии, които могат да увредят не само зъбите на кучето, но и да повлияят на цялостното му здраве. Почиствайте зъбите на кучето, като започнете, когато то е още кученце и е по-гъвкаво, когато става въпрос за обучение. Кучетата на всяка възраст могат да бъдат обучени да приемат почистването на зъбите им, но на по-възрастните кучета може да им отнеме повече време.
Препарат за отстраняване на петна от очите на помориеца
Използвайте препарат за отстраняване на петна от очите на Померан, за да премахнете безопасно непривлекателното оцветяване около очите му. Ако забележите повече секрет от очите на кучето от обичайното, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да изключите възможността за здравословни проблеми.

Къпане на Померан
Консумативите за къпане на Померан включват шампоан за кучета.

Померанците трябва да бъдат обучени да приемат грижата за тях още от ранна възраст. Важно е да научите кучето си да приема положително грумирането. Осигурявайте много положителни подкрепления и лакомства, докато гримирате своя померан, за да създадете положителна асоциация с това, че се гримирате. Започнете отрано с обучението на кученцето Померан да лежи тихо, докато го докосвате. Когато то свикне с инструментите и целенасоченото докосване, постепенно увеличавайте времето, през което работите с него на всеки сеанс. Добавете разресването към рутинната работа и го похвалете, когато се държи добре. Никога не наказвайте померанското куче за това, че не се държи спокойно, защото това може да предизвика неприязън или страх от грумиране. Вместо това предлагайте лакомства, когато той е спокоен и позволява да бъде обгрижван. По този начин кучето ще очаква с нетърпение сеансите по грумиране.

Вижте видеоклип, в който професионален грумер на померан показва как се подстригва померан.
Как правилно да сресвате померан – вижте видеото по-долу.

Померански темперамент

Померанците имат екстровертен и активен характер. Тези малки, пухкави кучета обичат да са в центъра на събитията. Померанците имат независим темперамент и може да се окажат предизвикателство за обучение, въпреки че са доста интелигентни. Помераните са добри кучета пазачи и обикновено съобщават за посетител със силен лай. Повечето померански кучета обичат да лаят и се нуждаят от разумно обучение, за да не бъдат шумни.

Видеоклип с инструкции за това как да спрете кучето да лае.

Помераните се нуждаят от стопанин, който може да отделя значително време за обгрижване и обучение на малкото, пухкаво куче. Въпреки дребния си размер, помераните имат голям характер и могат да се превърнат в властен домашен тиранин при прекалено грижовен стопанин.

Добри ли са помераните с деца? Помераните не са идеалните кучета за заети семейства с малки деца. Много от развъдчиците на померани няма да продадат кученце на семейство, което има деца на възраст под 8 г. Малкото куче не е играчка и малките деца могат неволно да наранят животното. Померанците са активни малки кучета и семейство с много малки деца може да не разполага с времето, което кучето изисква, за да го поддържа правилно и да го предпазва от пакости. Малките деца трябва да бъдат наблюдавани в близост до померана. Научете децата си как да играят с кучето по нежен начин.

Помераните са отлични компаньони за възрастни хора, стига доходите да позволяват честото им обгрижване и нивото на енергия да е достатъчно, за да разхождате кучето и да се грижите за проблемите с дресировката. Ако планирате да си вземете кученце от породата Померан, важно е да разберете, че тази конкретна порода кучета ще се нуждае от много грижи и поддържане на козината, в противен случай козината на кучето ще се матира, което води до дискомфорт на кучето и може да причини някои здравословни проблеми с кожата на кучето.

Померанът е подходящ за живот както в селски дом, така и в малък апартамент и е чудесен домашен любимец за собственик, който може да прекарва по-голямата част от времето с вярното малко куче. Помераните, които живеят в апартамент, се възползват от ежедневните разходки, които осигуряват на кучето физическа и умствена стимулация. Здравият възрастен померан може да изминава километри въпреки малкия си размер. Собствениците могат също така да играят с кучето на закрито, за да му осигурят достатъчно движение. Померанците, които нямат достатъчно движение, често лаят до степен да станат досадни за съседите. Дръжте малкото куче заето, като му осигурявате забавни играчки, включително играчки с дозатори за лакомства, предназначени за малки кучета, играчки за дъвчене, които поддържат зъбите на Пом здрави, и други стимулиращи ума играчки за кучета.

Обучение на померанско куче

Померанските кучета реагират добре на позитивни техники за обучение, включително лакомства и похвали. Започнете да обучавате кученцето Померан на гърне от най-ранна възраст. Някои собственици на померански кучета избират да ги обучават в сандъци, тъй като обучените в сандъци кучета по-лесно се приучават към къщи.

Обучението в кашон е важно и ще ви помогне да постигнете положителни резултати при обучението на вашия Померан. Кучетата не обичат да се изхвърлят на мястото, където спят. Когато обучавате своя Померански на кашон, не бързайте. Оставете кучето естествено да свикне с кратера, като го превърнете в удобно място за спане. Подхвърляйте лакомства и не бързайте да затваряте вратите на кошарата твърде рано. Изчакайте няколко дни, докато кучето се почувства напълно комфортно да използва кошарата като място за спане, преди да го обучите да се чувства удобно в затворена кошара. Никога не използвайте кошарата като наказание, тъй като кучето ще се научи да я свързва с негативни неща и няма да се чувства комфортно да прекарва времето си в кошарата. Клетката на вашия померан трябва да бъде неговото сигурно убежище, където кучето може да спи и да се отпусне.

Повечето кучета се радват да имат предвидим график и вашият померан ще се възползва от подреден график за хранене и разходки. Наличието на предсказуем график ще ви помогне да определите кога кучето ви е готово да бъде изведено на разходка, за да се облекчи, а това от своя страна помага при обучението на кучето на гърне.

Най-добрата храна за кучета за Померан

Качеството на храната за кучета, с която храните Pomeranian, ще определи цялостното здраве и дълголетие на кучето. Храните за кучета от най-висок клас ще бъдат на по-висока цена, но здравето и външният вид на кучето ви ще имат голяма полза от доброто хранене.

Честотата на хранене на померанското куче зависи от неговата възраст. Кученцата до 3-4-месечна възраст трябва да се хранят четири пъти дневно, тъй като имат по-малки стомаси, които се пълнят по-бързо, и трябва да приемат повече калории заради повишените си енергийни нива. След 4-месечна възраст намалете храненето до 3 пъти дневно, докато навършат около 10 месеца. След като кученцето е напълно пораснало, може да се премине към графика за възрастни с 2 хранения на ден.

Померанско линеене

Линее ли померанът? Луксозната двойна козина на померана линее и се нуждае от ежедневно четкане, за да се поддържа в най-добро състояние. Ако планирате да притежавате Померан, задължително инвестирайте в добра прахосмукачка за по-лесно почистване на линеещата козина на Пом. Померанските кученца губят кучешката си козина, когато са на възраст между 3 и 7 месеца. Новата козина израства за около пет месеца.

Как да се грижим за Померан

Померанците са известни с голямата си козина, която изисква ежедневно четкане и грижи. През горещия летен сезон някои собственици на померан предпочитат да подстригват козината на померана и да я поддържат къса, за да се чувства кучето комфортно. Научете се как да подстригвате померанско куче у дома, като гледате следното видео.

Ако подстригвате козината на померанското куче в домашни условия, вижте видео урока за подстригване на померанското куче по-долу.
Освен грижата за козината на кучето, зъбите на померанското куче също ще изискват ежедневно миене. Започнете да приучавате кученцето Померан към миене на зъбите още от ранна възраст. Померанските кученца се обучават по-лесно да почистват зъбите си, а колкото по-рано зъбите на кучето са правилно обгрижвани, толкова по-малко стоматологични проблеми ще има кучето по-късно през живота си.

За да се грижите за ноктите на померанското кученце, използвайте нокторезачки за малки кучета и подрязвайте ноктите на кучето веднъж на всеки шест седмици или при необходимост. Дългите, израснали нокти могат да причинят болка в лапите на кучето. В екстремни случаи ноктите на кучето могат да враснат в плътта му, да причинят бактериални инфекции и дори да повлияят на походката на Померан.

Поддържайте ушите на Померански чисти и избърсвайте ушите с чиста, суха кърпа след всяко къпане, за да намалите вероятността от развитие на ушни инфекции.

Ако петната по очите са проблем за кучето Померан, не забравяйте да използвате препарати за отстраняване на петна по очите, за да поддържате зоната около очите чиста и здрава.

Здравословни проблеми на померанското куче

Померанът е порода играчка, която е склонна към следните здравословни проблеми: пателарна луксация (изкълчване на капачката на коляното), колапс на трахеята, ентропион (обърнати навътре клепачи), катаракта и кожни заболявания, причиняващи загуба на козина.

Померански произход

Помчетата не винаги са били с размер на играчка. Първоначално Помът е бил по-едро куче, тежащо около 30 фунта (13,6 кг), докато модата на малките екземпляри не довела до създаването на съвременния Померан. По-големите братовчеди на Померан сега са известни като немски шпиц и се срещат в различни размери.

Помераните са създадени от кучета за впрягове във Финландия и Исландия. Сред предците на помориена са аляски маламут, самоед, сибирско хъски и кишонд.

Английската кралица Виктория започва да развъжда по-малки немски шпицове, за да създаде померани, които могат да бъдат кучета за лапи. Името на породата идва от германска провинция, наречена Померания. За страни на произход на породата Померан се смятат Полша и Германия. Породата е призната от AKC през 1888 г.