Bichpoo (Пухон)

Какво е Пухон? Познат още като бишон пудел или пучон, бишонът е хибридна смес, получена при кръстосването на бишон фриз с миниатюрен пудел. Умна, пухкава и дружелюбна, тази страхотна дизайнерска порода е идеален домашен любимец за семейства. Въпреки че Бишпу е малко, кучето от смес пудел и бишон има здрав ръст, високо ниво на интелигентност и винаги иска да се хареса, което прави обучението му много лесно. Като куче, подходящо за начинаещи, прави породата абсолютно идеална за собственици на кучета, които за първи път се занимават с нея.

Бичу лесно се адаптира към съжителството с други нови животни, което е плюс за семейства, които притежават други домашни любимци. Макар че пухчо може да бъде малък перфектен пазач, бичпу обикновено е склонен към прекомерен лай. Тази черта трябва да се омаловажи, когато кучето кръстоска между бишон фриз и пудел е още малко, по време на обучението за придобиване на умения за социализация, за да се обуздаят склонността към викане.

Смятани за едни от най-добрите семейни домашни любимци, които можете да намерите, бишоните са перфектни компаньони за правилния тип хора, тъй като изискват много внимание поради високите си енергийни изблици. Дизайнерските кучета са загадка и бичу не прави изключение. Но тези нови дизайнерски породи са довели до предлагането на много качества в привидно очарователни опаковки. Дизайнерското куче Бичпу се отличава със страхотен външен вид и индивидуалност наред с други фантастични характеристики. Искате ли да разберете защо породата бичпу е специална?

Изображение на куче от породата Пухчон

Пухчо в цял ръст
Колко големи стават бишон пуделите? Когато е в цял ръст, пухчето може да бъде високо от 9 до 15 инча и затова се нарича порода с малки размери. Ако сте много склонни, носенето на тегло от 6 до 18 килограма наоколо не би трябвало да е трудно. Поради компактните си размери пухоните могат да пребивават без проблеми в по-малки къщи или апартаменти. В случай че обичате да пътувате с домашни любимци, малкият размер на кучето Пухон улеснява пътуването с него.

Външен вид на кучето Пухон

Пухоните наследяват външния вид на родителите си и са малки по размер дизайнерски кучета, кръстосващи се помежду си. Тъй като те могат да облагодетелстват различни характеристики от всеки от родителите, не е лесно да се определи по-доминантната черта.

Смес от пудел и бишон

По високата скала на сладостта, тези хибридни кучета са изненадващо здрави с малките си и прекалено вълнисти тела. Няма конкретен стандартен външен вид, тъй като той зависи от това как всяко кученце предпочита родителите. За да се усложнят още повече нещата, родителят на пудела може да бъде миниатюрен или тояга, при което има огромна разлика в размерите им. Играчковият бичуан тежи около 3 до 6 kg, докато по-солидният миниатюрен бичуан може да достигне тегло от 10 kg. Височината на миниатюрните бичуни е от 20 до 30 cm, а на миниатюрните бичуни Toy е по-слаба.

Козината на пухчовете почти винаги е гъста, пухкава и мека. До известна степен забележимо по-груба козина може да се открие при някои бичуанки, които предпочитат повече родителя пудел. Козината на бишоните допълнително ще I смес от плътно накъдрена козина от родителя пудел и по-къдрава и пухкава козина от родителя бишон фризе. Бишпу вероятно ще наследи един или повече от следните цветове от родителя пудел, които могат да включват бяло, кафяво, тен, черно, сиво, кайсиево и трицветно.

Продължителност на живота на бишпу

Средната продължителност на живота на хибридното куче бичпу е от 12 до 15 години. Това е средна продължителност на живота за куче с такъв размер. Качественото хранене, редовната активност и редовната умствена стимулация играят важна роля, за да може това куче да се радва на здравословен и потенциално пълноценен живот. Ако искате да отгледате здраво животно, не пренебрегвайте психическото и физическото състояние на Пухън. Трябва да се настроите към ежедневното поведение и чувства на кучето Бичу като отговорен собственик.

Диета на Пухън
За да остане това куче здраво и жизнено, кучето Пухон трябва да се храни с висококачествена храна за кучета. Погрижете се да задоволявате редовно хранителните нужди на това куче, за да предотвратите появата на здравословни проблеми при кучето пудел бишон микс поради недохранване. Поради малкия си размер дизайнерските кучета от породата бишу се нуждаят от една чаша суха храна за кучета всеки ден. Не прекалявайте с храненето на това куче, тъй като е вероятно то да напълнее доста бързо.

Родословие на кучетата от породата Бичпу

Тъй като е кръстоска между чистокръвен миниатюрен или тоалетен пудел и бишон фризе, бишпу не е еднородно, както повечето дизайнерски кучета от кръстоски. Тъй като кръстоските от първо поколение са най-непредсказуемите кръстоски, те определено ще имат различно поведение и външен вид. Кученцата в едно и също кучило също е вероятно да се различават, като някои от тях предпочитат родителя пудел, докато други наследяват породата бишон фризе. Тъй като родителските породи на бишпу са донякъде сходни, разликите в тази дизайнерска порода бишпу не са толкова драстични.

Кучетата започват да имат стандартизиран външен вид при развъждане от няколко поколения и това съществува и при други рискове. По този начин, когато в генофонда се внасят несвързани бишпу, бишони или пудели, това изостря няколко здравословни проблема. Но като уважаван развъдчик, който отговорно произвежда кученца и внимателно подбира стадото, ще получите абсолютно дизайнерски породи бичу, които не са толкова податливи на здравословни проблеми.

Кученца от породата бичпу

Размерът на кучилото на кученцата от породата бичпу зависи от типа пудел, използван в процеса на кръстосване. Тъй като породата Бишон фризе е предимно майка на кучилото, обикновено от нея се раждат от 2 до 5 кученца. Кученцата от породата бишон х пудел изглеждат очарователно и определено ще откраднат сърцето ви заради сладкия си вид и глуповатото си поведение, но не забравяйте винаги да бъдете внимателни около тях. Тъй като са потомци на две дребни породи кучета, тези хибридни кученца вероятно ще бъдат крехки и лесно податливи на наранявания, особено в кученската си възраст. Винаги следете кученцата пух да не скачат от високи повърхности и никога не позволявайте на децата да играят с кученцата бичпу без надзор.

Изисквания към упражненията на кучето Пухтон

С много енергия в телата си, породата бичпуу обича да играе, което собствениците им наричат безкрайни периоди на игра. В резултат на склонността им към изблик на енергия те се нуждаят от минимум около 2 часа дневно разходки и чести игри, за да поддържат умствената си и физическа активност. Това е много важно, особено за обитателите на апартаменти, които не могат да пускат кучетата да играят и тичат навън поради липсата на двор. Ако тези дизайнерски породи не се поддържат наистина активни, те могат да се отегчат, което може да доведе до безпокойство, хленчене, дъвчене и безцелен лай.

Смес от бишони и пудели

Обучение на кучетата от породата бишон

Тъй като ДНК на пудела тече във вените на вашия бичу, вашият хибрид ще бъде интелигентно малко куче, което бързо ще се учи. В сравнение с други кучета е сравнително лесно да се обучава смес от бишон и пудел. Както при всички други кученца, ранната социализация и обучението на поведението са от съществено значение. Тъй като е вероятно бишоните да придобият от родителите пудели висока нервност и прилепчиви характеристики, постарайте се да работите върху тях достатъчно рано, още от деня, в който получите кученцето пудел у дома. Тъй като е добре известно, че ако малките кучета станат неспокойни или се почувстват застрашени, кучетата от породата пудел х бишон е вероятно да се върнат към скубането. Уверете се, че работите с професионален треньор на кучета, за да възпрете тези тенденции и да измислите планове за премахване на проблемите, свързани с тревожността от раздяла.

Плюсове и минуси на пухчоните

Потенциалните собственици на бичпу трябва да са наясно с плюсовете и минусите, свързани с тази дизайнерска порода. Ето някои от плюсовете на притежаването на пухенка. Кучетата смес от бишон и пудел са изключително интелигентни. Пухоните се учат бързо и реагират добре на обучение.

Какво е страхотно в пухоните? Кучетата от породата пухон не линеят много и са хипоалергенни. Хората с известни алергии към домашни любимци могат да открият, че пухоните не предизвикват алергиите им, но все пак преди да вземете окончателно решение, винаги прекарвайте известно време с куче пухон, за да се уверите, че тази смесена порода не влошава алергията ви към домашни любимци. Кучетата от породата пош са идеални за семейства с деца и домашни любимци.

Сега, след като разгледахме плюсовете на кучетата от породата пудел, кои са някои от минусите, свързани с кучетата от породата бишон пудел микс? Пухоните са силно предразположени към тревожност при раздяла. Кучетата от породата пухон обикновено лаят прекомерно, когато са отегчени или разочаровани. Друг недостатък на притежаването на куче смес от пухенки е, че те са много енергични и се нуждаят от висока степен на умствена и физическа стимулация. Само стопани с много време, което могат да отделят за нов семеен домашен любимец, трябва да обмислят тази дизайнерска кучешка смеска. Други недостатъци на притежаването на куче от смес бишон пудел включват количеството грижи – козината на пухона се нуждае от честа поддръжка, което може да бъде непосилно за човек, който не обича да отделя много време за грижа за семейния домашен любимец.

Някои от недостатъците на притежаването на куче от породата бишон пудел микс включват риск от следните здравословни проблеми. Първото поколение хибриди бичу не са склонни към здравословни проблеми, но родителските породи по някакъв начин са податливи на сериозни здравословни проблеми. Въпреки това съществуват няколко наследствени здравословни проблема при кръстоските на бичун, както следва.

Пухчетата могат да страдат от загуба на зрението, причинена от заболяване на очите, известно като прогресивна ретинална атрофия.
Пухчетата могат да бъдат засегнати от алергии и епилепсия.
Друго здравословно състояние, което може да засегне кучетата от породата бичу, е луксация на пателата, известна още като изкълчване на капачката на коляното.

Макар че не е наследствен или здравословен проблем, а уелнес и физически проблем, характерен за малките кучета, бичпусите са податливи на счупвания и фрактури при изпускане от разстояние по време на игра с деца. Децата трябва да бъдат наблюдавани и съответно съветвани, когато играят с тези малки кучета, за да се избегнат спешни посещения при ветеринарен лекар.

Куче от породата бичу

Как да се грижи за кучето

Известна като порода с високи изисквания към поддръжката, бичуанската порода се нуждае от високо ниво на обгрижване. Тъй като за правилното изпълнение на необходимите техники са необходими много време и практика, повечето собственици на домашни любимци предпочитат да водят своите бичпуси на професионални грумери за основно подстригване и къпане. Но има и други основни задачи, които трябва да изпълнявате у дома. Вие също бихте могли да подстригвате своето куче от породата Пухтон, ако разполагате с всичко необходимо.

По-долу са изброени някои от инструментите за грумиране на кучета, които ще са ви необходими за грумирането на вашето куче от породата Бичу:
Четка за почистване
Балсам за козина за кучета
Избелващ шампоан
Спрей за довършителни работи (по избор)
Ножици за грумиране на кучета
Ножици за подстригване на домашни любимци
Спрей за зъби, който е чудесен за поддържане на свеж дъх и здрави зъби на кучето
Уши за измиване и нокторезачки
Нокторезачка за домашни любимци
Сешоар, който помага да се ускори процесът на сушене на козината на кучето.

Използвайки това оборудване, следвайте следните стъпки, за да се погрижите за кучето у дома

Къпане на кученце
Започнете грумирането с баня. Измийте кучето от породата Bichpoo с разреден балсам и избелващ шампоан в дълбоко почистваща вана. С помощта на високоскоростна сушилня издухайте максималното количество вода, което можете да изкарате от козината на кучето.

Разплитане на козината на Bichpoo
Като използвате ръчен или стоящ сушилник и четка за гладки косъмчета, методично прокарайте ред четки през козината на кучето, за да я изсушите допълнително, да я изправите и да отстраните всички възли. С помощта на гребен проверете дали сте разчесали напълно козината на кучето Bichpoo.

Подстригване на кучето
Изрежете ноктите и ги изпилете, след това изскубнете ушите и ги почистете. С помощта на острие номер 30 подрежете около възглавничките на краката. Подстрижете санитарните участъци с помощта на острие номер 10. Когато задният крак стои естествено на масата, подрежете крака около него. Завършете с частта за краката, като вдигнете всеки крак и разресвате козината напред към възглавничките. Подрежете косъма, който виси върху възглавничките.

Сега подстрижете задните крака. Тъй като формата и дължината на задните крака се определят от щръкнали гребени, препоръчва се да разресвате козината на крака навън и нагоре, като същевременно подравнявате всички останали косми. Поради балончетата на задниците им, можете да започнете с задната част.

Докато подстригвате предната част на редките крака, следвайте извивката на коляното и подстригвайте към пръстите откъм подгъва. Подстрижете външните и вътрешните редки крака в успоредни, прави линии. За да завършите със задните крака, оформете заден ъгъл на скакателната става на Бичу. Направете това, като подстрижете към скакателната става от подложката за изкопаване.

За да подрежете предните крака на Пухчо, заоблете ги, като използвате същите стъпки, както са описани по-горе. Оформете краката на Bichpoo, като следвате успоредните колони.

За да подрежете ъглите на очите, използвайте острие номер 10 или ножица за изтъняване, като изчиствате вътрешните ъгли на очите. За да подстрижете козирката, разресвайте козината напред над очите. Подстрижете задната част на главата на кучето, като работите напред, докато подстригвате козината зад ушите. Разчешете бузите и ушите, след което подрежете косата наоколо.

За да завършите подстригването около главата, разчешете косата в горната част на главата на кучето навън и нагоре, като следвате формата на купол. Можете да използвате чукари или ножици за изтъняване, за да преминете през цялата глава, докато слеете всичко безпроблемно и заоблено. Завършете подстригването около шията и преминете към тялото на кучето Бичу до желаната дължина.

Подстригване на пухчетата
С помощта на гребен Snap-on с размер А подстрижете към основата на опашката откъм раменете – и се уверете, че сте оставили малко коса на шията за преход към главата. Докато сресвате в областта на лакътя, сресвайте от рамото надолу.

Като използвате същия гребен, както по-горе, подстрижете външната горна част на бедрото, а на задния крак следвайте модела на шнауцера. Докато подстригвате задната част на редкия крак, подстригвайте към задната част от сгъването на коляното и се уверете, че вървите срещу течението.

Коремът на бишуто се подстригва срещу течението с помощта на гребен Snap-On, като се издърпва по подмишниците към гърдите. Използвайте същия гребен, за да пристегнете горната част на гърдите във “V” формата на брадичката в обратна посока.

Като общо правило за оформяне на козината се препоръчва ежедневно четкане, за да се намали заплитането и сплъстяването. Повечето собственици на кучета от породата Бичу се подстригват след всеки 4 до 6 седмици. За да намалите всякаква вероятност от инфекции, избърсвайте очите ежедневно, но къпането може да се прави винаги, когато е необходимо.

Как да подстригваме кучето Бичифон у дома – видео урок

Темперамент на кучето

Пухчовете са дружелюбни, игриви и привързани към семейството си кучета. При среща с посетители кучето от смес бишон пудел е доста общително, но може да бъде и чувствително, затворено и стресирано, когато вкъщи има напрежение. Бишпуните са по-малко склонни към антагонизъм от своите родители и се радват да бъдат в семейство с деца. Когато са уплашени, те са склонни да бъдат раздразнителни и биха могли да развият поведение на малки кучета. Тъй като са внимателни и нежни към по-малките домашни любимци, по-вероятно е семейната ви котка да го тормози, отколкото да бъде заплаха за него.

Когато е разстроена или развълнувана, Бичу обича да лае и може да се превърне в голям проблем, ако бъде оставена сама за дълъг период от време. Кучето не е идеално за дом, в който всички възрастни излизат на работа, тъй като това куче от смесена порода постоянно се нуждае от човешка компания. Тези пристъпи на изоставяне са отговор на тревожността от раздяла и лесно могат да се проявят като силно напрегнато и деструктивно поведение, което притеснява както собственика, така и кучето. Собствениците на смесени кучета от породата пудел и бишон фриз могат да имат няколко стратегии, които помагат за справяне с тревожността от раздяла на домашния любимец. Например оставянето на няколко любими кучешки играчки, които могат да бъдат играчки за малки кучета или дори играчки с дозатори за лакомства, помага за забавлението и заетостта на кучето, докато излизате от дома.
Обучение на кученцето в гърне
Обучението на бишпу трябва да започне веднага след като доведете кучето от породата бишон пудел у дома. Тъй като са приятелски настроени, игриви и чудесни компаньони като семейни любимци, сред първите задачи след пристигането на вашия бишпу вкъщи е обучението на гърне. Преди да се заемете с непосилната задача да научите вашето бишпу да върши “работата” навън, използвайте прост и ефективен метод за обучение в кашон за новото “попълнение” във вашето семейство. Интелигентността на тази порода със сигурност ще ви осигури някак лесно време за обучение.

Помнете, че не наказвате кученцето Бихпу, като го карате да прекарва времето си в клетката, това е добре за кученцето, за да избегне инциденти, докато е в къщата. Дори и след обучението на гърне, вашето кученце от породата Bichpoo трябва да се чувства комфортно да прекарва времето си в клетката, когато кучето има нужда от прохлада за себе си или иска да подремне. В крайна сметка кучето ще определи кратуната като свое място за сигурност.

Размер на кошарата за куче от породата Пух.
Трябва да си вземете достатъчно голяма кошара, за да може да побере “кучешко легло”. Вашият пухчо трябва да може да се обръща, да се изправя или дори да ляга удобно в кратера, без да има толкова много допълнително пространство. След всеки няколко часа извеждайте кучето си навън на място, което сте определили за кучешка тоалетна (Potty area) в двора. Приучаването на вашето бичу да се облекчава на определено място улеснява работата по почистването. След като вашето Бихпу приключи с облекчаването, уверете се, че наистина го е направило, след което го похвалете във възторжено настроение и му предложете малко лакомство, например парче пилешко месо. Награждаването и хваленето на вашето куче от породата Бихпу за това, че се е подчинило, увеличава възможността за повтаряне на желаното добро поведение, тъй като кучето ще свързва “пишкането” на това конкретно място с положително преживяване.

По време на дълги отсъствия и през нощта се уверете, че Вашето куче от породата Бихпу е винаги в кошарата. Естествено, кучетата изпитват неприязън към замърсяването на собствените си бърлоги. Честотата на инцидентите ще бъде силно намалена, ако държите кученцето си в бърлогата, когато не го наблюдавате. Веднага щом освободите кученцето от вида Bichpoo от кошарата, го заведете на същото определено място за гърне и продължете да го хвалите и награждавате, след като то приключи с облекчаването.

След като кученцето Bichpoo научи за мястото за гърне и действието за облекчаване, опитайте се да включите командна фраза като “Иди на гърне” всеки път, когато водите кученцето Bichpoo на мястото за гърне. Правете това многократно. В крайна сметка ще ви стане лесно просто да отворите вратата и да кажете на Bichpoo “Иди на гърне”. То ще тича към мястото и ще се облекчи. Погрижете се да поддържате последователност и търпение към вашето бичуче по време на процеса на обучение на гърне. В случай че по време на обучението вашият Bichpoo претърпи инцидент, не го наказвайте, а само го награждавайте и хвалете за доброто му поведение.

По време на обучението на кучето за ходене до гърне наблюдавайте следното поведение на Пухчо
Докато сте в къщата, наблюдавайте кучето си отблизо, като следите за всякакви знаци, които ви показват, че кучето иска да отиде на гърне. Ако вашето куче от породата Бичу започне да обикаля в кръг и да подсмърча по земята, то вероятно изпитва желание да се облекчи. Незабавно изведете Пухчо навън до мястото за гърне.

Погрижете се да ограничите диапазона на движение на кучето си в къщата по време на този процес на обучение за гърне, за да можете лесно да наблюдавате вашето куче от породата Бихпу. Използвайте бебешки вратички и се уверете, че всички спални са затворени, за да ограничите вашето куче в стаята, в която се намирате.

Внимавайте за следните предупреждения, докато обучавате тоалетна на пухчо
Ако се случи Вашето бичу да се изцапа в къщата, не търкайте носа на кучето в урината и не го наказвайте по никакъв начин. Ако направите някой от тези “пороци” на бичу, то вероятно ще асоциира поведението “пишкане” с наказание. Бихпу също така ще започне да се страхува от вас и да не ви се доверява. Всичко това вероятно силно ще затрудни процеса на обучение на кучето на гърне. Стремете се да не държите никаква храна или вода в клетката с вашето бичпу, тъй като за кучето няма да е лесно да задържи желанието си да се облекчи.

Обучението на куче, смесено с малтийски и пудел, е доста лесно, при условие че обучителят е грижовен и спокоен. Малтипусите са изключително интелигентни, но също така са и изключително чувствителни. Това дизайнерско куче от породата малтипу реагира само на методи за обучение с подсилване, които са положителни. Агресивните тактики, грубите думи или виковете ще накарат кучето да се свие и да се затвори, което значително ще навреди на всяка възможност за обучение на кучето. Освен това тези аверсивни методи вероятно ще навредят на отношенията ви с домашния любимец, тъй като това е по-скоро злоупотреба, отколкото обучение и трябва да се избягва. Вместо това, за да накарате кучето си да се държи добре, разчитайте на нежни “подкупи”. Вълнуващите похвали и вкусните лакомства ще развълнуват вашето малтипу за началото на тренировъчните сесии и ще увеличат интереса му към работата. Само с нежно докосване ще се учудите как тези кученца бързо ще се обучат.

Освен че се учат бързо, когато става въпрос за прости команди и отглеждане вкъщи, малтипусите могат да се отличават в условията на аджилити и послушание. Те са чудесни кучета за терапия и носят радост навсякъде, където отидат.

Произход на бичпу

Съществувайки вече повече от две десетилетия, дизайнерското куче бичпу е произведено за първи път в Австралия през 90-те години на миналия век. За създател на хибрида бичпу се приема развъдникът Chevromist, базиран в Мелбърн. Те са направили това с положителното намерение да съчетаят отличните черти на родителите, включително и тяхната слабо разресваща се козина. Тъй като бишоните са по-малко прилепчиви от родителите си бишони, както и по-издръжливи от родителите си той и миниатюрен пудел, кръстосването тук наистина е изиграло голяма роля за смекчаване на донякъде негативните характеристики от родителите.

В сравнение с други дизайнерски породи, бишъните имат дълго наследство, но много малко от тях са кръстоски от няколко поколения. Това означава, че в повечето случаи обикновено участват двама родители с родословие. Не се препоръчва развъждането на бишпу с бишпу, тъй като това вероятно ще доведе до много наследствени здравословни случаи. С цел да се подчертаят специфични черти, Бихпу може да се кръстосва обратно с други породисти породи.