Плюсове и минуси на пудела

Плюсове и минуси на стандартния пудел
Стандартните пудели са най-големите от трите вида пудели. Съществуват предимства и недостатъци, свързани със стандартните пудели. Стандартните пудели са високоинтелигентни и лесно се поддават на обучение. Комбинацията от тези положителни качества е причината, поради която стандартните пудели могат да бъдат приучени към къщи за много кратко време в сравнение с други породи. Стандартните пудели са възприемчиви към настроението на стопанина, което е още едно предимство на притежаването на тази бляскава порода. Някои от предизвикателствата при притежаването на стандартен пудел включват високото ниво на енергия на кучето. Потенциалните собственици трябва да са готови да отделят поне по един час всеки ден за разходка и упражнения на стандартния пудел. Стандартните пудели не се препоръчват за живеене в апартамент. Тази активна порода кучета се чувства най-добре в къща с ограден двор, където кучето може да играе и да се упражнява. Стандартните пудели също така са много трудни за поддържане, когато става въпрос за грижа. Пуделите от всички размери трябва да се четкат всеки ден, а поддържането на козината чиста и привлекателна е свързано с чести посещения при дресьор (освен ако собственикът на тази порода не реши да се грижи за нея вкъщи, което също е вариант). Професионалните посещения за грумиране могат да бъдат скъпи, което е друг недостатък, свързан с притежаването на стандартен пудел.

Плюсове и минуси на пудела

В сравнение с другите два вида пудели пуделите играчки са най-малки по размер. Предимствата на пудела играчка включват удобния размер на кучето. Пуделите играчки са лесно преносими, което е още един плюс. Той пудел може да се приспособи към живот в голяма къща или в апартамент, при условие че кучето получава достатъчно движение всеки ден. Пуделите той са активни и както всички видове пудели се нуждаят от умствена и физическа стимулация през деня, за да останат щастливи и здрави. Някои от недостатъците, свързани с тоу-пуделите, включват максималната нужда от грижа. Непрекъснато растящата козина трябва да се четка ежедневно и да се подстригва около веднъж месечно. Той пуделите могат да бъдат твърде крехки за домакинства с малки деца и малчугани. Малкият размер прави той пудела уязвим и този тип пудел е по-подходящ за възрастни от всички възрасти и за семейства с по-големи, разумни деца.

Плюсове и минуси на миниатюрния пудел
Миниатюрните пудели са по-малки от стандартните пудели, но по-големи от пуделите играчки по размер. Някои от плюсовете на миниатюрните пудели включват факта, че това интелигентно куче не е твърде голямо за живот в града и може да се приспособи към живот в апартамент, стига кучето да получава много упражнения и да прекарва много време със собственика през деня. Миниатюрните пудели реагират добре на обучение и бързо научават нови неща. Както всички видове пудели, миниатюрните пудели са интелигентни и много обучаеми.

Размери на пудела

Таблица за размерите на пуделите от породите Toy, Miniature и Standard Poodles.

Размер на пудела за играчки
Височина на тоу-пудела: до 25 см (10 инча)
Тегло на пудела играчка: 6 – 9 фунта (3 до 4 кг)

Размер на миниатюрния пудел
Височина на миниатюрния пудел: 11 – 15 инча (28 – 38 см)
Тегло на миниатюрния пудел: 7 до 8 кг (15 – 17 фунта)

Размер на стандартен пудел
Височина на стандартния пудел: над 15 инча (38 см)
Тегло на стандартния пудел: 45 – 70 паунда (20 – 32 кг)

Чистокръвните пудели се разделят на три вида: стандартен пудел, миниатюрен пудел и най-малкия пудел играчка. Стандартният пудел се счита за най-старата порода от трите. Височината на стандартните (големи) пудели е над 38 cm. Миниатюрните (джуджета) пудели са високи от 10 до 15 инча (25,4 до 38 см). Пуделите-играчки са високи под 25,4 см (10 инча). Всички групи пудели са отгледани с няколко отличителни черти, включително козината, въпреки разликите в размера.

Козина на пудела: къдрава структура, гъста по цялата дължина. Козината на пудела е подобна по структура на човешката коса и почти няма линеене. Пуделът се счита за хипоалергенна порода кучета и хората с алергии към домашни любимци може да искат да обмислят тази порода с ниска степен на линеене, която не произвежда много животински пърхот. Ако страдате от алергии към домашни любимци, винаги прекарвайте известно време с кучето, за да се уверите, че козината, слюнката или пърхотът на кучето не влошават алергиите ви, преди да се ангажирате да си вземете тази конкретна порода кучета. Има много различни подстрижки за пудели, които можете да изпробвате върху вашия пудел. Превъртете надолу, за да видите изображения на подстрижки на пудели.

HappyCare Textiles Изключително меко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Цветове на пудела: черен, бял, кафяв, сребрист и прасковен

Колко дълго живеят пуделите?
Продължителност на живота на пудела: 11 до 13 години

Колко струва един пудел?
Цената на стандартния пудел започва от 800 USD и нагоре в зависимост от много фактори
темперамент на пудела
Член на неспортната група на AKC, пуделите са общителни и приятелски настроени кучета, които обичат да тичат и да бъдат активни. Пуделите се нуждаят от ежедневни упражнения и умствена стимулация, за да развият известния си равен темперамент. Основната характеристика на пудела е впечатляващата интелигентност на породата. Пуделите са изключително енергични, умни и обичат много внимание. Когато кучето не получава достатъчно внимание, пуделът може да лае, за да подчертае присъствието си. Пуделите бързо научават нови неща и реагират добре на обучение. Много собственици на пудели споделят, че породата е чудесно куче пазач. Пуделите могат да проявяват агресия към хора, които не са членове на семейството, или към други кучета и трябва да бъдат социализирани от ранна възраст. Когато са правилно социализирани и въведени в ранна възраст, пуделите се разбират с други домашни любимци. Пудел, който е свикнал да бъде единственият домашен любимец в домакинството, може да се нуждае от обучение и известно време, за да приеме новодошлия.

Добри ли са пуделите с деца? Пуделите са чудесни семейни кучета, подходящи както за семейства с деца, така и за самотни хора. За семейства с много малки деца, които все още се учат как да се справят с куче, по-подходящи са стандартните и миниатюрните пудели, тъй като те не са толкова крехки като пудела играчка. Пуделът играчка (микро) е най-малкият и най-крехък тип пудел, който може случайно да се нарани при игра с малки деца и е по-подходящ за семейства с по-големи деца. Както при всяка порода, винаги трябва да учите децата как да подхождат към кучето и да го докосват. Наблюдавайте съвсем малки деца около кучето, за да предотвратите дърпане за ушите или опашката. Научете детето си никога да не се приближава до кучето, когато то се храни или спи, или да отнема храната му. Никое куче, независимо колко е дружелюбно, не трябва да се оставя без надзор с дете. Пуделът има склонност да избира един член на семейството за свой любимец.

Общителният и адаптивен темперамент на пудела го прави чудесен приятел и компаньон. Пуделите се използват като кучета за социална терапия и служебни кучета и могат да служат като кучета-водачи за слепи. Породата е успяла да се наложи във всяка организирана кучешка дейност. Тези умни кучета се нуждаят от много упражнения, както умствени, така и физически. Най-голямата грешка, която може да допусне един собственик на пудел, е да мисли, че тези кучета естествено знаят как да се държат правилно. Един отегчен пудел може да си навлече много неприятности! Грижите за пудела могат да бъдат непосилни за някои хора. Бъдете готови да прекарвате много време в оформяне и грижа за козината на кучето си, за да я поддържате чиста и здрава. Много развъдчици на пудели препоръчват пуделите на хора, които страдат от алергии към домашни любимци. Пуделите се смятат за хипоалергенна порода кучета, защото козината им произвежда много по-малко пърхот от повечето други породи. Пуделите са популярни сред собствениците на кучета с алергии към пърхота на домашните любимци, защото произвеждат много по-малко пърхот от другите породи. Чистокръвните смеси на пудели са особено популярни, защото пуделите са интелигентни и не линеят. Едно такова дизайнерско куче е лабрадоудълът. Това е смес от лабрадор ретривър и пудел. Лабрадудлите се разбират добре с деца и други кучета.

Продължителност на живота на пудела

Продължителността на живота на пудела е от единадесет до тринадесет години в зависимост от грижите и общото здравословно състояние на кучето. При подходящи грижи пуделът може да живее до шестнадесет години или дори по-дълго. Когато вашият пудел достигне златните си години, той може да започне да наддава на тегло, тъй като храносмилателната му система не е толкова ефективна, както когато е бил по-младо куче. Ако кучето ви се движи достатъчно и все още наддава на тегло, това може да е знак, че е време да преминете на висококачествена храна за кучета в напреднала възраст. Тази храна за кучета е формулирана така, че да отговаря на хранителните нужди на възрастното куче.

Цветове на пудела

За разлика от козината, която имат повечето кучета, пуделите имат космена покривка, която се предлага в цветовете на дъгата, които включват черно, бяло, кафяво, сребристо и прасковено. Козината на пудела продължава да расте, докато козината на другите кучета линее, когато достигне определена дължина. Пуделите могат да се разглеждат от хора, които имат алергии, но не забравяйте да прекарате известно време с кучето, преди да го вземете, за да проверите дали породата не влошава алергиите ви. Най-често срещаните цветове на козината включват черно, бяло, сребристо, червено, сиво, собол, синьо, кремаво и кафяво.

Линеене на пудела

Линее ли пуделът? Козината на пудела не линее като на много други породи. Козината на пудела е много подобна на човешката и расте непрекъснато. Пуделът губи от време на време по един косъм всеки ден и ако той не бъде отстранен с четка, по пухкавата му козина може да се появят заплитания или кичури. Четкайте козината на пудела всеки ден, за да предотвратите заплитането. Имайте предвид, че пуделът е куче с високи изисквания по отношение на поддръжката. Грижата за пудела може да бъде доста скъпа и трудоемка. Почистването на козината е необходимо веднъж на всеки шест до осем седмици. Можете да се научите как да подстригвате пудела си или да заведете кучето при професионален дресьор, който има опит в подстригването на тази порода.

Обучение на пудела

Пуделите са сред най-лесните за обучение породи. Тази високоинтелигентна порода кучета заема второ място сред най-интелигентните породи кучета. Необходимо е да обучавате пудела си на основните команди още от ранна възраст, в противен случай пуделът може да приеме, че е алфа-кучето в семейството, и да се окаже труден за контролиране. Младото кученце пудел е много наблюдателно и бързо научава кое поведение се възнаграждава от стопанина и кое поведение се счита за отрицателно. Останете последователни с вашия пудел и ще се удивите на интелектуалните способности на кучето. Обучението на кучето ви също така ще поддържа ума му активен и стимулиран. Пуделите са много атлетични и обичат различни кучешки игри, включително фризби. Пуделите обичат да плуват и да извличат предмети от водата.

Обучението на пудела на гърне е по-лесно, отколкото при много други породи. Пуделите реагират добре на обучението като цяло. Обръщайте внимание на поведението на кучето и ако забележите, че то подсмърча по пода и ходи в кръг – това са признаци, че е готово да бъде изведено навън в определеното за кучетата място за тоалетна. Веднага щом пуделът приключи с работата си, пригответе лакомство и наградете доброто му поведение. Можете също така да решите да обучите кучето си да разбира командна дума за обучение на гърне. Например командата “Иди на гърне!” може да се използва, когато кучето се облекчава. Повторете командата веднъж, когато кучето е готово да използва тоалетната си, и го наградете с малко лакомство веднага щом приключи. Продължавайте да използвате една и съща команда за гърне всеки път и кучето скоро ще започне да свързва командата с извършването на своите задължения. Животът ви ще бъде много по-лесен, след като кучето е напълно приучено към тоалетна. Възможно е също така да обучите своя пудел да използва вътрешно гърне, така че да не се притеснявате да извеждате кучето навън всеки път, когато то трябва да свърши работата си.

Когато избирате кученце пудел, не забравяйте да изберете реномиран развъдник, който се концентрира не само върху външния вид на кучето, но и върху темперамента и здравето му. Може да помислите и за спасителен център. Много прекрасни пудели се озовават в спасителен център не по своя вина. В някои случаи може да се наложи собственикът да се премести в друг град и по някаква причина да не може да вземе кучето. Друга причина може да е, че собственикът е починал и роднините не са в състояние да се грижат за кучето. Причините, поради които кучетата попадат в спасителни центрове, могат да бъдат много и винаги можете да разберете в спасителния център дали има информация за причините, поради които кучето е попаднало там. Във всеки случай пуделът, който сте купили от развъдник или сте осиновили от спасителен център, ще обогати живота ви по много прекрасни начини.

Кошари за пудели

Пуделите се срещат в три размера и правилният размер на кошарата е важен. Как да изберете правилния размер на кошарата за пудел? Подходящ размер на кошарата за пудел е този, при който кучето може удобно да седи, да стои и да се обръща в кошарата. Пуделът също така трябва да може да лежи и да се протяга по удобен начин, без да бъде ограничаван от размера на щайгата. Внимавайте да не вземете прекалено голям сандък, тъй като в прекалено голям сандък пуделът е по-вероятно да използва допълнителното пространство като тоалетна. Например пудел играчка не трябва да се поставя в щайга, която е предназначена за много по-голям по размер стандартен пудел. Ако разполагате с прекалено голям за вашия домашен любимец сандък, използвайте разделител за сандъци, за да оставите достатъчно пространство за кучето, за да може то удобно да се изтегне и да спи

.
Дрехи за пудели

През студените месеци накарайте Вашия пудел да носи удобни дрехи за кучета, за да не му е прекалено студено навън. Зимното палто за кучета ще запази пудела топъл и сух по време на разходките.

След разходка на пудела избършете краката му с мокра кърпа, за да отстраните химикалите за топене на лед, които могат да изгорят краката на кучето.

Здравни проблеми на пудела

Пуделът е здрава порода, но собствениците трябва да са наясно с проблемите с очите, като например катаракта, към които тази порода е податлива. С напредването на възрастта е важно да обръщате специално внимание на зрението на кучето и да го заведете на ветеринарен лекар, в случай че забележите някакви промени в зрението му. Храненето на вашия пудел с висококачествена храна за кучета ще ви помогне да забавите развитието на катаракта. Грижете се за зъбите на вашия пудел, като ги почиствате редовно и като му предоставяте четки за дъвчене, които помагат за поддържането на зъбите му чисти. Още веднъж, подходящият хранителен режим играе важна роля за поддържане на здравето на вашето куче. Подуването на корема, което представлява запушване на червата, което може да бъде фатално, е друг медицински проблем, който е широко разпространен сред пуделите. За да предотвратите подуването на корема, използвайте купички за бавно хранене на кучета и хранете пудела два пъти дневно, а не само веднъж. Когато пуделът се храни два пъти дневно, вероятността да погълне много въздух заедно с храната е по-малка, тъй като той не е прекалено гладен и като цяло ще се храни по-бавно, отколкото куче, което се храни само веднъж дневно.

Хранете пудела си с висококачествена храна, подходяща за възрастта му. Има много варианти на храни за кучета, а някои от тях дори са специфични за породата.

Доброто хранене спомага за поддържане на цялостното здраве на кучето. Поддържайте здравословно тегло на вашия пудел, за да избегнете много здравословни проблеми, свързани с излишните килограми. Ако храните кучето си с висококачествена суха храна за кучета с гранули, не забравяйте да изберете сухата храна за малки по размер породи кучета за пудел играчка и пудел джудже. Сухата храна за малки породи кучета е предназначена за кучета с по-малка уста и е по-лесна за дъвчене от вашето малко куче.

Произход на пудела

Повечето специалисти смятат, че породата произхожда от Германия, но се е развила в отделна порода във Франция. Пуделите са били използвани от ловците като ретривъри. Те са отлични плувци и във Франция са били използвани като водолази.