Информация за пудела, включително продължителност на живот, размер, личностни качества и нужди от грижа. Научете как да се грижите за кучето Пугъл – от храненето до обучението му на гърне. Вижте снимки на Пугле и получете цялата информация, която ви е необходима, за да разберете кучето Пудел Бигъл микс.

Пуглери (кръстоска с бигъл и пудел)
Изображение на куче пуделКакво е куче пудел? Наричано още бигълпул или биапул, кучето пудел е хибридно куче, потомство, получено при кръстосването на чистокръвен бигъл с чистокръвен пудел. Смес от бигъл и пудел е малко до средно голямо куче, което се отличава с игривия темперамент на бигъл и вълнообразната козина на пудел. Една от причините за кръстосването на пудел с бигъл е, че докато бигълът има обилна козина, пуделът е известен като куче с ниска козина и хипоалергенно куче. При кръстосването на тези две породи пуделът често наследява непрашещата козина на пудела. Собствениците на бигъл могат да оценят факта, че пуделите произвеждат много по-малко линееща козина. Пуглите са добре известни с любящия си темперамент и привързаните си характери, които ги правят отлични компаньони за повечето семейства и самотни възрастни. Следователно, ако търсите малка, игрива, любяща и интелигентна порода кучета, пулът е подходящ за вас.

С топъл и дружелюбен характер, пухчето е интелигентно животно, което е чудесен домашен любимец. То е идеално за всички възрастови групи в семейства на възрастни хора и самотници. Интелигентността на Пуглата се дължи на яркостта на нейните чистокръвни родители. В този смисъл Пугъл реагира много добре на обучение. Тези красиви кученца са и изключително наблюдателни и лесно могат да научат нови трикове.

Въпреки че Пуглите притежават изострени ловни инстинкти, те са много прекрасни компаньони и много обичат да бъдат с хората. Кучетата Пугъл ще се сближат с всички възрастови групи в семейството, а да показват триковете си на любимите си хора е нещо, което те правят с удоволствие. Повечето кучета Пугъл се разбират добре с другите кучета в семейството си, главно защото бигълите са много дружелюбни и лесно се сприятеляват с други кучета, което е черта, наследена от много кучета Пугъл.

Въпреки че Пуглите не са големи кучета, те са пълни с енергия и собствениците трябва да поддържат умствената и физическата ангажираност на своите Пугли през целия ден. Хората, които обичат дългите разходки с домашния любимец по няколко пъти на ден и разполагат с достатъчно време всеки ден, за да се посветят на един интелигентен и активен домашен любимец, са подходящи стопани за кучета Пугъл.

Тъй като са хибридни кучета между чистокръвни бигли и пудели, пуглите не са признати или регистрирани от Американския киноложки клуб. Поугъл е признат от следните клубове за дизайнерски породи:

HappyCare Textiles Изключително меко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Международен регистър на дизайнерските кучета
Клуба за дизайнерски кучета
Американски клуб за хибридни кучета
Продължителност на живота на пудела
Каква е средната продължителност на живота на Poogle? При правилни упражнения и диета, Пугъл може да се радва на продължителност на живота от 10 до 13 години. За да помогнете на своя Пугъл да избегне риска от вродени заболявания, спазвайте отговорни процедури за развъждане, които включват рутинни ветеринарни прегледи.

Размери на пудела

Колко големи стават кучетата от породата Poogle? С тегло между 11 и 25 килограма и височина от 9 до 16 инча, размерът на Poogle може да варира в широки граници в зависимост от генетиката на родителите, която е отговорна за размера на кучето. Например пудел, получен от стандартен пудел и бигъл, със сигурност ще даде по-голямо потомство, отколкото пудел играчка и бигъл или миниатюрен пудел и бигъл.

Темперамент на пудела

Като активни и любящи кучета в семейството, Пуглите са много сърдечни и обикновено се радват на компанията на децата. Въпреки че са много любопитни и привързани към непознати, тези малки кучета са гласовити по природа и имат високо ниво на бдителност, което ги прави идеални за използване като кучета пазачи. С манталитета на стадната порода бийгълс, Пугълс е склонен да бъде много приятелски настроен към други кучета, включително към семейните котки. Но ловното им мислене вероятно ще ги направи агресивни към други по-малки животни извън семейните. Пугълсът също така има упорити характеристики, но това може да се реши добре, като се подложи на последователно обучение и много умствена стимулация. Когато поддържате последователност и сте търпеливи в това отношение, ще имате абсолютно отличен компаньон.

Пуглите също така са забележително активни и се отличават с всестранно приятелски характер. С високото си ниво на адаптивност към външни и вътрешни условия, това все по-популярно куче е идеален семеен домашен любимец. Пуглите обичат забавните дейности и обикновено се забавляват много, дори когато са на закрито. Със своята непринуденост пухчетата се чувстват много добре, когато общуват с деца и други домашни любимци в семейството. Те много обичат да общуват с хора. Тези качества се запазват у тях, ако бъдат добре обучени по време на кученцето си. Пугълът е спокойна порода кучета, но веднага ще предупреди собственика, ако види нещо подозрително, тъй като много защитава семейството си.

Подобно на родителите си пудели, пуглите изискват много внимание, ако не и специално отношение от своите стопани и членове на семейството. С високата си интелигентност и дружелюбност пуловете със сигурност ще ви улеснят при обучението им. Кучетата от породата Пугъл също имат умерено до високо ниво на енергия. В този смисъл кучетата от смес бигъл-пудел се нуждаят от умерени упражнения, които да продължават не по-малко от 30 минути дневно.

Пуглите са доста любвеобилни и ще се радват да прекарват колкото се може повече време с хората, което ги прави като цяло идеален компаньон за хора на всякаква възраст. Обикновено те нямат склонност да са прекалено предпазливи към непознати, а обикновено ще се чувстват комфортно в компанията на всеки. Кучетата от смес пудел и бигъл се доверяват добре на децата, но надзорът е от първостепенно значение, тъй като малките кученца могат лесно да бъдат наранени от безразсъдно играещи деца.

Благодарение на стайния манталитет на бигълите и уверения характер на пуделите, пуделът ще се разбира добре и комфортно с други кучета. Кучетата от породата Пугъл обикновено са ВИП в местния парк за кучета. Тази черта няма да се възпроизведе при по-малките домашни любимци като котките, тъй като Пуглавото куче може да има желание да ги преследва, като се има предвид високият му стремеж към плячка.

Как се отнасят пухчетата към малки деца

Тъй като са откровени любители на хората, пуловете обикновено се социализират много добре с малки деца. Те са доста покровителствени към малките деца и много им харесва да играят с тях. Кученцето Пугъл изисква малко внимание, но е вероятно да се държи агресивно, ако бъде оставено само или игнорирано. Привличането на тези малки кученца в дома ви обикновено превръща родителите в звезди в очите на техните деца, тъй като кученцата Пугла са склонни да бъдат толкова неустоими за малките деца.

Изисквания към упражненията на Пугъл

Въпреки че Пуглата се смята за малка порода кучета, тя е доста активно куче и се препоръчва да бъде изложена на ежедневни разходки на дневна база в допълнение към времето за игра, което им давате. Тъй като Пуглите много обичат да играят, забавленията и игрите с други кучета ще бъдат високо оценени от тях. За да ограничите всяка възможност за развитие на проблемно поведение, не забравяйте да излагате кученцето си на редовни физически упражнения, както и на умствена стимулация.

Тъй като са много активни, кучетата от смес пудел и бигъл трябва да се упражняват редовно, за да останат във форма. Пуделите също така са кучета с висок апетит и имат склонност към преяждане, а упражненията им помагат да се предотврати затлъстяването, като същевременно спомагат за удължаване на живота им. Те ще се радват да тичат в къщата и по двора, да играят с играчки и други кучета.

Външен вид на пудела

Тъй като родителите им са от две различни породи, Пуглите имат разнообразен външен вид. Точно както при другите кучета, които не са породисти, Пуглите също нямат стандарт. Това означава, че те не се развъждат, за да се получи еднакъв външен вид. Поради това те имат различни цветове, като някои от тях са едноцветни, а други – трицветни като родителите си от породата бигъл. Най-често срещаните цветове на козината, които се срещат при пуйчетата, са черно, бяло, кафяво, сиво, златисто, кафяво и бяло и черно с тен.

Пуглите имат дълги, висящи уши, които обикновено достигат до брадичката, а тъмнокафявите им очи ги карат да имат замислено изражение, тъй като са добре разположени. Кучетата от сместа бигъл-пудел имат и кафяв или черен нос, който се удължава от сравнително дългата им муцуна. Поддържани от здравите си крайници, пуделите имат компактно тяло, което е добре замускулено. Опашката им, която се извива към главата и над гърба, има сърповидна форма.

Пуделите имат и разбираемо променлив тип козина, тъй като козината на бигълите и пуделите е доста различна. Като цяло пуделите имат вълнообразна козина, която варира от къдравата и гъста козина на пудела до правата, къса козина на бигъла.

Хранене на пудела

Здравословното и пълноценно хранене помага за поддържането на здравето на вашия пудел. Храненето на Вашия домашен любимец само с храни за кучета от търговската мрежа може да доведе до това, че Вашият домашен любимец няма да получава достатъчно витамини и минерали. Добавянето на някои здравословни храни към храната за кучета може да е добра идея. Добавете едно варено яйце към обичайната храна за кучета на вашето куче. Някои пухчета се радват на по-голямо разнообразие в диетата си. Опитайте да добавите варено зеле или дори малко варено говеждо месо (без добавени подправки). Избягвайте да оставяте кучешката храна на свобода, тъй като големият апетит на тези кучета може да ги накара да прегреят, което да доведе до затлъстяване и свързани с него здравословни проблеми.

В зависимост от степента на активност на кученцето, не забравяйте да разделите храненето на два или три пъти дневно. Правилното хранене и хранителните навици определено допринасят за удължаване на живота на вашето куче. За правилното развитие на кучето си се погрижете да го храните със здравословна храна, която включва суха храна за кучета, зърнени храни и други хапки, богати на фибри. Можете също така да включите малко нарязани пилешки парчета или кучешко месо, нарязано на малки парчета, за да помогнете на пухчето да ги консумира лесно.

Кученца Пугла

С външност, наподобяваща малки снопчета козина, кученцата Пугъл обичат да се гушкат и никога не се уморяват да играят с любимите си членове на семейството. За да осигурите здравословно развитие и зрялост на кученцето Пугъл, уверете се, че малкото куче е добре нахранено, перфектно обгрижвано и редовно проверявано за здравословно състояние при ветеринар. За да помогнете на тези малки кучета да израснат като добре възпитани кучета, се погрижете да ги обучавате и социализирате достатъчно рано.

История на бигъл

Смята се, че бигълът произхожда от Америка през 80-те години на миналия век и вероятно е едно от оригиналните дизайнерски кучета, които са били създадени. Малкият размер на породата пудел е резултат от кръстосването на по-голямата част от бийгълите с пудели за играчки/миниатюрни пудели, а не със стандартни пудели. Тъй като е сравнително нов хибрид без задълбочена документация за историята му, чистопородните родители на Пуглеците имат богата история.

Пуделите, с техните любящи и интелигентни характери, както и с непрашаща се козина, са в основата на по-голямата част от дизайнерските кучета. Традиционно те са били полезни кучета, които са се използвали за извличане на плячка от вода и подушване на трюфели. Повечето хора са склонни да свързват пуделите с Франция, докато в действителност те първоначално са създадени в Германия. През годините пуделите са допринесли за създаването на редица породи кучета, като например миниатюрния шнауцер и бишон фризе.

Бигълът, от друга страна, е бил използван за лов и се е наслаждавал на подобни възможности за това, тъй като е квинтесенция на ловните кучета с миризма. Породата бигъл е резултат от развъждането на високи фокшанги с по-малки гончета, за да се получи порода с възможности за лов на ниски терени, без да се изискват ловци на коне. Забележително е, че съвременните бигъли всъщност са по-ниски от оригиналните бигъли. Кучетата от породата бигъл са изнесени в САЩ през XIX в. и веднага стават популярни сред ловците на зайци. По-късно, през 1885 г., породата бигъл е призната и регистрирана от Американския киноложки клуб (AKC).

Родословие на пудела

Чистокръвните бийгъли са кръстосани с чистокръвни миниатюрни пудели или пудели за играчки, за да се получи първото поколение пудели (F1). Въпреки че това хибридно потомство е добре известно с уникалността и непредсказуемостта си дори в рамките на едно и също кучило, като цяло те са интелигентни кученца. Това се случва в повечето случаи, тъй като при кръстосването на чистокръвни породи кучета се получават кученца, които могат да предпочитат едната страна на родителя пред другата. Пухчетата, които се предлагат в момента, са непредсказуеми кученца от първо поколение. И както беше посочено по-рано, Пухчетата все още не са признати от AKC като истинска порода в резултат на непредсказуемите им черти. Но това би могло да се случи, ако се направи многопоколенческо развъждане чрез кръстосване на F1 помежду им и продължаване на процеса надолу по веригата. За да се постигне чистопороден пудел, вероятно ще са необходими няколко десетилетия.

Как да се грижиш за пудела?

Външният вид на козината на Пугъл зависи от това кой от родителите е бил по-предпочитан. Обикновено тя проявява нещо от къдравата козина на пудела и късата козина на бигъла. Въпреки това преобладаващата част от пуйчетата имат вълнообразна козина със средна дължина по челото, бузите и муцуната.

Дългокосместите пудели обикновено се нуждаят от повече грижи в сравнение с късокосместите пудели, които трябва да се четкат и разресват веднъж или два пъти седмично. За тези с къдрава козина или дълъг косъм ще е необходимо да имате щипка за кученца или щипка за пудели за подстригване от време на време, за да избегнете заплитането на козината.

Като цяло пуделът не линее много и следователно ще бъде много по-лесен за почистване. Някои пухчета са склонни да бъдат хипоалергенни, но не забравяйте да посетите преди придобиването на кученцето Пугъл, за да проверите това. Къпането на кучето Пугъл трябва да се извършва, когато е необходимо, като се използва одобрен от ветеринарния лекар шампоан, тъй като честото къпане може потенциално да увреди естествените масла по кожата на кучето, които помагат за поддържането на влажността ѝ.

Ушите на пухкавите кучета обикновено са покрити с пухкава козина и могат да задържат замърсявания, мръсотия и влага. Поради това трябва да проверявате ушите на Пугъл веднъж седмично и да ги почиствате с памучно топче и вода или разтвор за почистване на уши за кучета, за да предотвратите всякакви инфекции. Зъбите на кучето трябва да се мият поне два пъти седмично с паста за зъби за кучета, за да се предотвратят стоматологични проблеми, както и да се поддържа свеж дъх. Ноктите също трябва да се изрязват, когато станат дълги, и не бива да ги режете толкова дълбоко, тъй като лесно могат да кървят и да причинят болезнено преживяване на пухчето.

Обучение на кучето Пугла

Тъй като е потомък на две интелигентни чистокръвни породи кучета, пухчето е доста интелигентно. Поради това те са способни да запазват голяма част от наученото и да възприемат нещата доста бързо. Пуглите се развиват добре, когато по време на обучението се използват техники за положително укрепване. Тъй като кучетата смес от пудел и бигъл са много чувствителни и не забравят лесно, винаги се стремете да избягвате грубите методи на обучение.

Също така се уверете, че обучавате своя пудел, когато е още малко кученце, и го социализирайте отрано, особено ако ще живее с други по-малки домашни любимци като котки, тъй като тези кученца имат висока степен на желание за плячка – черта, която вероятно е взета от родителите му. Кучетата от смес пудел и бигъл са също така много чувствителни към миризми, които вероятно ще ги отклонят от вниманието при обучението. Затова се уверете, че средата за обучение е чиста и без разрушителни миризми, за да им помогнете да се съсредоточат повече върху дейностите по обучението.

Обучение на пухкавелкото в гърне
Макар че обучението на пудела на гърне може да изглежда като голямо препятствие, отнемащо много време, има два основни елемента на този аспект, които трябва да въведете, и те включват:

Да имате план за обучение за гърне, който ще работи за насърчаване на вашето кученце Пугла да се научи бързо

Въз основа на възрастта на вашето кученце трябва да имате разумни очаквания от обучението

Започнете процеса на обучение на гърне веднага след като кученцето ви от породата мопс се прибере у дома и бъдете последователни от първия ден, тъй като всеки ден, в който кученцето от породата мопс не е обучено, се превръща в още един ден, в който кученцето ви е объркано и не знае какво да прави, когато природата го повика.

След като определите място за тоалетна за кучета в помещението или извън къщата, винаги дръжте кучето си на каишка, когато сте вкъщи, за да го водите до определеното място за тоалетна веднъж на всеки 1 или 2 часа. Малките кученца имат малки пикочни мехури и ще почувстват желание да се облекчат бързо. Също така, след като се нахранят, поиграят или се събудят от сън, уверете се, че сте го отвели до мястото за кучешко гърне, за да се облекчи. Имайте на разположение лакомство, за да възнаградите веднага кученцето Poogle при успешно използване на кучешката тоалетна по предназначение. Малкото лакомство позволява на кучето ви да разбере, че сте доволни от поведението му и че то прави нуждите си на правилното място.

Винаги, когато отсъствате от дома, можете да използвате закрита кошара за кученца. Кошарите за игра са здрави кошари с отворен връх, които ще позволят на вашето кученце Пух да се движи, докато си играе. Оставете няколко играчки за кучета, които могат да се дъвчат, за да може кученцето ви да се занимава, докато ви няма. Не оставяйте малкото кученце Пугла самò за дълги периоди от време.

Ако искате да предпазите пода и мебелите си през нощта от инциденти, които със сигурност ще се случат по време на обучението на кученцето Пугла, използването на женски или мъжки пелени за кучета може да бъде добра идея. Пелените за кучета работят добре, за да абсорбират урината на кучето, и се предлагат за еднократна употреба или за пране. Пелените за кучета могат да се използват и когато нямате възможност да наблюдавате домашния си любимец по време на обучението му за гърне, за да избегнете съсипването на подовете или килимите, докато вашият мопс усвоява обучението за гърне.

Неща, които трябва да избягвате по време на обучението на кученцето Пугла

Избягвайте да наказвате кученцето Пугла за инциденти в къщата, тъй като това може да предизвика недоверие и страх у кучето, което ще направи процеса на обучение на гърне още по-труден. Избягвайте да затваряте кученцето в кашон през целия ден, тъй като то определено ще бъде емоционално и физически стресирано и може да не съдейства както трябва. В края на краищата, затварянето на кученцето не помага в процеса на обучение на гърне, тъй като кученцата винаги ще каканижат и пишкат, когато им се наложи.

Кученцата учат по-ефективно, когато имат мотивация и причина да извършват определени действия. По този начин даването на стимул на кученцето да извърши дадено действие се прилага в много голяма степен при обучението на гърне в по-голяма степен, отколкото при други действия. След като кученцето ви се облекчи на мястото за поставяне на гърне, не забравяйте да го похвалите и едновременно с това да му предложите награда. Това може да бъде придружено от команда като Добре каканиже! Добро гърне! или друга, която ви се струва лесна и подходяща. След като поведението бъде усвоено, използвайте положително подсилване, докато то се превърне в норма.