Плюсове и минуси на ротвайлера

Ротвайлерите имат много предимства. Положителните страни на притежаването на ротвайлер включват големия потенциал на кучето като куче пазач. Ротвайлерите защитават своите стопани и при подходящо обучение са чудесни кучета за лична охрана. Други предимства на ротвайлерите включват лоялно семейно куче, висока интелигентност и забавление. Подозрителни към непознати, ротвайлерите са склонни да бъдат привързани и любящи към своите семейства. В правилните ръце ротвайлерите могат да бъдат обучени до висок стандарт.

Недостатъците на ротвайлерите включват доминиращия характер на кучето и не всички собственици могат да се справят успешно с това силно куче. Недостатъците на ротвайлера включват трудности при боравенето с голямо и своенравно куче. Някои ротвайлери могат да развият проблеми с агресията, които могат да бъдат трудни за коригиране. Ротвайлерите мърсят много и се нуждаят от четкане, за да се справят с мърсотията. Ротвайлерите са активни кучета, които изискват ежедневни упражнения. Потенциалните собственици трябва да са готови да отделят значително време всеки ден за разходки и упражнения на кучето. Това не е идеалната порода за живеене в апартамент. На собствениците на ротвайлери може да се наложи да се справят с деструктивното поведение на кучето, когато ротвайлерът не получава достатъчно физическа активност и умствена стимулация през деня, което е друг недостатък. Работещите възрастни, които нямат време да се посветят на тази взискателна порода, не трябва да си вземат ротвайлер. Тази порода не е идеална за възрастни хора и за семейства с малки деца. Идеалният собственик има опит с големи и силни породи като ротвайлера. Собственик, който за първи път притежава куче, може да не успее да контролира това доминиращо куче. Конфронтационният подход не води до най-добри резултати при обучението на ротвайлер. Вместо това кучето се нуждае от собственик, който притежава спокойна и напориста енергия и може да спечели уважението на кучето.

Ротвайлерът е една от най-старите пастирски породи. Римското куче дровер (прародител на ротвайлера), е било куче от мастифски тип, което е било надеждно, издръжливо куче с голяма интелигентност и инстинкт за охрана. Силните кучета дровери са били използвани от римската армия, за да поддържат стадата добитък заедно и да охраняват стадата през нощта. Ротвайлерите са естествено бдителни и са отлични кучета пазачи. Потенциалните собственици трябва да са наясно, че ротвайлерът е взискателна порода, която изисква интензивна социализация, обучение и внимание всеки ден. Това не е идеалната порода за начинаещи собственици на кучета, които не са запознати с доминиращия темперамент, с който са известни ротвайлерите.

Размер на ротвайлера

Тегло на ротвайлер
Тегло на мъжкия ротвайлер: 50 до 60 kg (110 до 130 lb)
Тегло на женските ротвайлери: от 35 до 48 kg (77 до 106 фунта)

Размер на ротвайлер
Височина на мъжкия ротвайлер: 61 до 69 см (24 до 27 инча)
Височина на женския ротвайлер: от 56 до 63 cm (22 до 25 инча)

Двойна козина на ротвайлера: Къса, твърда и гъста
Цвят на ротвайлера: черен с тен или черен с махагон

Колко кученца имат ротвайлерите средно?
Размер на кучилото на ротвайлер: средно 8 до 12, въпреки че са известни и по-големи кучила

Продължителност на живота на ротвайлера
Продължителност на живота на ротвайлера: 9 до 10 години

Други наименования на породата ротвайлер: Други имена на ротвайлера: роти, рот, ротвайлер и ротвайлер

Колко струва един ротвайлер?
Цената на кученцето ротвайлер започва от 850 USD и нагоре в зависимост от много фактори

Линеене на ротвайлер
Линеене на ротвайлер
Линеят ли ротвайлерите? Обилното линеене е един от недостатъците на притежаването на куче от породата ротвайлер. Ротвайлерите линеят обилно два пъти годишно (през пролетта и есента) и се нуждаят от редовно четкане. Ежедневното четкане ще ви помогне да спестите време за почистване на къщата, тъй като използването на подходящи четки за разресване помага за премахването на разрошената козина.

Hertzko е чудесен инструмент за обезкосмяване, който премахва до 95 % от лишените косми от козината на кучето. Тази нежна, но ефективна четка е задължителен артикул за собствениците на кучета от породата ротвайлер.

Инструмент за обезкосмяване на кучета за ротвайлер
Проверете цената
Furminator е чудесен инструмент за обезкосмяване за ротвайлери. Собственик на ротвайлер използва инструмент за обезкосмяване – видео.

Потенциалните собственици на ротвайлери може да не осъзнават колко много ротвайлери могат да линеят и видеото по-долу показва как да се справите с линеенето на ротвайлер с помощта на инструмента за обезкосмяване Furminator.
Инструмент за обезкосмяване Furminator за ротвайлери

Освен ежедневното четкане на ротвайлера, за да се справите с линеенето, осигуряването на прясна питейна вода на кучето по всяко време помага да се поддържат кожата и козината му здрави. Хранителната диета също е важна за поддържане на кожата и козината на ротвайлера в най-добро състояние.

Плюсове и минуси на темперамента на ротвайлера

Темпераментът на ротвайлера е уверен и безстрашен. Много е бдителен и бързо реагира на промените в заобикалящата го среда. Защитни кучета, които ще защитават семейството и територията си. Ротвайлерът се справя отлично като куче пазач и куче пазач. Бдителният ротвайлер има изострено чувство за притежание на своята глутница и на нещата, които смята, че са негови. Ротвайлерът е предразположен към защита на територията и стадото си и може да прояви враждебно поведение към непознати, които се доближават до територията, която кучето смята за своя. Кучето ще покаже намерението си да защити територията и семейството си с цялата си сила и смелост.

Безстрашният темперамент и доминантната природа на ротвайлера правят това куче отличен пазач. Ротвайлерите не са подходящи за живеене в апартамент. Това голямо куче се нуждае от много пространство. Ротвайлерът се нуждае от сигурно ограден двор и ежедневни упражнения. Класифициран като работна порода, ротвайлерът е генетично предразположен и изграден както физически, така и по темперамент, за да има силна работна нагласа. Ротвайлерите са били използвани като кучета за превоз на товари и породата се е нуждаела от изключителна сила, за да изпълнява успешно тежки задачи. От кучетата за превоз на добитък се е очаквало да прекарват стада от добитък на около 40 мили (около 65 км) на ден. Съвременните ротвайлери също се нуждаят от много физическа активност през деня. Упражненията на кученца под едногодишна възраст трябва да бъдат ограничени, за да се предотврати увреждане на растящите им кости. Ротвайлерът е средно голямо до голямо куче с компактно и мощно тяло. Ротвайлерът има 328 килограма натиск в захапката, който е по-силен от този при питбула и немската овчарка.

Това силно куче се нуждае от спокоен и твърд стопанин, който е готов да инвестира много време в обучението и социализацията му. Важно е ротвайлерът да има ясна задача в стадото и да поддържа близки, съвместни отношения със собственика. Потенциалният собственик трябва да знае, че ротвайлерите могат да бъдат много доминантни, особено подрастващите мъжки ротвайлери. На младите ротвайлери не трябва да се позволява да развиват лоши навици, които трудно се преодоляват в зряла възраст. Ако купувате ротвайлер от развъдчик, купувайте от отговорни развъдчици, за които добрият темперамент е приоритет.

Добри ли са ротвайлерите с деца? Въпреки че ротвайлерите могат да бъдат прекрасни компаньони за опитни стопани, породата не е идеална за семейства с малки деца или деца в ранна възраст. При големите кучета пазачи винаги има елемент на риск и децата трябва да бъдат винаги под надзор в близост до кучето. За по-големи деца ротвайлер, който е бил социализиран към кдис от ранна възраст, може да бъде добро куче компаньон, но на децата не трябва да се позволява да го извеждат навън без надзор.

Вижте видеоклипа по-долу, в който участва известен развъдчик на ротвайлери, който споделя пет важни точки, с които всеки собственик на куче ротвайлер трябва да е наясно.

Агресия на ротвайлера

Ротвайлерът е идеалното куче за човек с дълъг опит в работата с това, което ще се окаже мощно и волево куче, което със сигурност ще иска да стане глава на новата глутница. Кученце ротвайлер, което проявява по-спокойна смелост, ще бъде по-идеално за семейство. Тази здрава порода кучета изисква усърдно обучение от ранна възраст през целия живот. Темпераментът на ротвайлера е самоуверен и спокоен и, ако се управлява разумно, ротвайлерът умее да се укротява в семейството си. Ако търсите куче за най-добра защита или куче, което да охранява дома ви, ротвайлерът може да се окаже подходящ. Ротвайлерът има всичко необходимо, за да бъде най-доброто куче за охрана, и при правилно обучение ще се справи отлично със защитата на вашата собственост и вашето семейство. Поведението на ротвайлера е уверено и силно. Той винаги е бдителен към заобикалящата го среда. Неопитният собственик може да има проблеми с доминирането и в някои случаи с агресивното поведение, когато не успее да установи лидерство в отношенията с кучето от ранна възраст. При голяма и доминираща порода, каквато е ротвайлерът, собственикът трябва да поеме ролята на лидер веднага след появата на кученцето. Винаги хранете кучето, след като вие и семейството сте приключили с храненето, тъй като в кучешкия свят лидерите се хранят преди останалите членове на стадото. Също така се уверете, че винаги влизате в дома преди кучето, след като сте го разхождали. Това е още един начин да покажете на кучето, че вие сте лидерът в отношенията.

Всяко куче трябва да бъде обучено да ходи на каишка.

Кожени нашийници, каишки и ремъци за кучета от породата ротвайлер

Грижа за ротвайлер

Зъбите на ротвайлера се нуждаят от ежедневна грижа. Започнете да се грижите за зъбите на кученцето още в началото. Лесно можете да направите играчка за никнене на зъби за вашето кученце, като поставите топка за тенис в стар чорап, завържете чорапа на възел, за да задържите топката на място, намокрете всичко и замразете. Приучете кучето да си мие зъбите и му осигурете играчки за дъвчене и лентички от сурова кожа.

Подрязвайте ноктите на ротвайлера от ранна възраст, докато кучето е по-гъвкаво и по-лесно ще свикне с тази процедура.

Поддържайте ушите на кучето чисти. Къпете го, когато е необходимо. Не забравяйте да избършете ушите на кучето с мека, чиста кърпа след къпане, за да избегнете ушни инфекции. Използвайте кърпички за уши за кучета, за да поддържате ушите му свежи и чисти.

Поради прекомерното развъждане ротвайлерите са склонни към затлъстяване. Не забравяйте да осигурите на кучето си достатъчно движение и да го храните с добре балансирана и подходяща за възрастта му храна. Най-добрата храна за ротвайлер. Специфичната за породата кучешка храна за ротвайлери е добър избор, тъй като храната е разработена така, че да отговаря на хранителните нужди на ротвайлера.

Обучение на кученце ротвайлер

Когато избирате кученце ротвайлер, не забравяйте да обърнете внимание на темперамента на кученцето. Доброто семейно куче ще бъде това, което не проявява нито прекомерна плахост, нито прекомерна смелост. Плахостта при кученцето може да показва недоверие и несигурност в характера на кучето. А прекалената смелост може да се превърне в прекомерна доминантност, когато кученцето ротвайлер се превръща във възрастно куче. Добрият развъдчик ще може да ви даде информация за характера на всяко кученце. Това означава, че развъдчикът е отделил време да опознае кучилото и е вложил енергия в социализирането на кученцата ротвайлер с хора, което е много важно от ранна възраст за формирането на характера на кучето. Добрият развъдчик ще ви попита какво ще очаквате от кучето по отношение на физическата активност и работата, къде живеете, колко време ще имате за ротвайлера и дали в семейството има деца. Развъдчикът може също така да ви попита дали сте имали куче преди и какъв вид. Отговорите ще помогнат на развъдчика да прецени вашия опит в работата с голямо куче със силен характер. Това ще бъдат вашите гаранции за надеждност. В този случай се доверете на развъдчика, оставете го да ви посочи кое е подходящото кученце за вас. В рамките на едно и също кучило кученца, които макар и да имат един и същи вид предразположение, се различават по нива на доминиране и притежание. Едно роти, което вече е на два месеца и показва увереност, че доминира в глутница от братя и сестри, ще докосне сърцата ни и ще ни накара да се гордеем, но това куче ще се окаже неподходящо за семейство с малки деца, което в идеалния случай се нуждае от куче като другар за детски игри.

Най-добре би било пристигането на кученцето ротвайлер да съвпадне с някоя от вашите почивки или когато имате допълнително свободно време. Кучето е животно с постоянни навици и всяка промяна в околната среда или в ежедневието му е причина за стрес за него. Малкото и неопитно досега кученце психологически разчита на сигурността, която му осигурява познатата среда. Преместването в нова среда, далеч от стадото му от братя и сестри, ще бъде причина за объркване и несигурност. Ако кученцето пристигне в дома си с всичко, което вече е на мястото си и е организирано, това ще му позволи да се приспособи към новата среда по възможно най-нежния и спокоен начин. През първите няколко дни избягвайте да извеждате кучето на разходка или да го срещате с други животни или хора, тъй като това може да причини на кученцето повече стрес, отколкото удоволствие. Отложете срещите с други хора и кучета с няколко дни, за да позволите на новото си куче да се почувства удобно в новата среда с възможно най-малко стрес. Кученцето ротвайлер трябва да се съсредоточи върху вас като върху новата си глутница. Друга грешка, която новите собственици често допускат с кученцето, е прекаленото му гушкане и защитаване. Известна нежност със сигурност е добра идея, но внимавайте да не прекалявате. Освен това новите собственици са склонни да оставят твърде много пространство около новото кученце, когато го поставят на земята, или да оставят кучето да се движи из цялата къща или градина, не е добре. Кученцето ротвайлер със сигурност ще се опита да патрулира на територията и твърде голямата територия ще бъде причина за стрес. Пространство с размерите на стая е повече от достатъчно, за да се въведе кученцето ротвайлер в нов живот, нови правила, ново социално възпитание и необходимост от ново обучение на тоалетна.

Вашето ново кученце ротвайлер има да учи много неща и то естествено ще обръща голямо внимание на това как реагирате на новите стимули. Например, ако кученцето ви ротвайлер се натъкне на препятствие и го преобърне, кученцето може първоначално да се уплаши от шума, който е създало. Ако останете спокойни и безразлични, тогава кученцето ще се научи, че няма причина да се плаши в такъв случай и няма за какво да се притеснява. Не тичайте и не вдигайте кученцето ротвайлер, за да го защитите, тъй като това поведение само потвърждава необходимостта да се изплаши и да избяга. Опитайте се напълно да игнорирате шума и ако е възможно, оставете предмета на пода. Станете, вдигнете предмета и отвлечете вниманието на кученцето с някоя от играчките му, които имате под ръка, така че кученцето да не възприема падналия предмет като игра. Отнесете се към ситуацията с безразличие, така че кучето, преценило ситуацията, да си помисли, че щом тази ситуация не е повлияла на собственика, значи няма за какво да се притеснява и следващия път няма да се уплаши.

Оставете няколко играчки за кученцето ротвайлер на неговата територия. Освен това имайте две купички за кученцето ротвайлер – една за вода и една за храна. Вземете фиксирани, нехлъзгави купички.

Всяка игра е образователно преживяване за вашия ротвайлер. Кучетата обичат да се бият, да се гонят и да хапят. Мека играчка с колбас, завързана за дълго парче канап, ще бъде полезна за стимулиране на хищническия инстинкт на вашия ротвайлер. Ако позволите на кучето си да я захапе, ще задоволите естествения му инстинкт. Преместете играчката с колбас пред кучето си, сякаш е молитва, и след това позволете на кучето си да я вземе. Накарайте кучето си да се бори за нея, като леко дърпате шнура, а след това го оставете да спечели и да я вземе за миг. Похвалете кученцето си и след това вземете играчката от него. Бъдете внимателни по време на етапа на никнене на зъби. Рязкото дърпане на играчката може да накара кучето да изпита болка.

За първи път, когато слагате нашийник на кученцето си, е добре да сложите нашийника по време на хранене, за да няма кученцето негативна асоциация с нашийника. Поводът е друг важен предмет в живота на кучето. Не позволявайте на кученцето си да хапе по повод. Сложете повода за първи път по време на игра. Не бъдете строги през първите няколко пъти, когато използвате повода. Веднага щом кученцето ротвайлер свикне с повода, ще можете да коригирате кучето. Не коригирайте кучето, използващо повод, по време на етапа на запознаване с повода, който ще отнеме известно време. Докато разхождате кученцето си на повод за първи път, не забравяйте да продължите да вървите бавно, без да се оглеждате назад. Преди всичко не се обръщайте назад. Можете да спрете няколко пъти и да похвалите кученцето си. Неофициалното правило е, че кучетата се разхождат от лявата ви страна. Най-добре е веднага да приучите кучето си към правилната страна, като го награждавате и хвалите всеки път, когато е единствено от лявата ви страна. Естествено засега вие ще сте тези, които ще търсят правилната позиция. След първата седмица от пристигането на кученцето в дома ви е време да започнете да социализирате кучето си. Ротвайлерът е териториално животно и затова е много важно да социализирате кучето си още в началото. Избягвайте мързела и се разхождайте с вашия ротвайлер по улиците, в обществените паркове. Не забравяйте, че ротвайлерът ви винаги трябва да е на повод. Не позволявайте на други възрастни кучета да се отнасят грубо с вашето кученце. Не обръщайте внимание на това, което другите собственици могат да кажат. Неправилните мнения могат да разрушат деликатната психология на младото кученце. Ако искате да намерите на кученцето си ротвайлер другарче за игра – потърсете куче на приблизително същата възраст от противоположния пол.

Както при всяка порода кучета, важно е да дресирате ротвайлера си.

Здравни проблеми на ротвайлера

Големите породи кучета, като ротвайлера, са склонни към артрит на ставите, особено с напредването на възрастта на кучето. Поддържането на здравословно тегло на ротвайлера спомага за по-малко натоварване на ставите и в резултат на това е по-малко вероятно кучето да страда от ставни заболявания. Заведете ротвайлера си на ветеринарен лекар, ако забележите признаци на артрит, като например внезапно нежелание на кучето да се качва или слиза по стълбите. Колко дълго живеят ротвайлерите зависи от цялостното здраве на кучето, грижите за него и генетиката. Средностатистически големите породи кучета имат по-кратък живот от по-малките породи и повечето ротвайлери живеят около 9 или 10 години.

Подуване на корема или волвулус е друго заболяване, което може да засегне породата ротвайлер, тъй като това заболяване обикновено се среща при кучета с дълбоки, тесни гърди. Когато кучето се подуе, стомахът се завърта около себе си и се изпълва с газ, което прекъсва кръвоснабдяването на стомаха. Ако забележите някое от следните неща, незабавно заведете кучето си при ветеринарния лекар: повдига се, държи се неспокойно, има уголемен корем, кучето може да лежи в молитвено положение (предните крака надолу, а задният край нагоре). Това заболяване може да бъде фатално в рамките на тридесет минути и е наложително да действате бързо и да заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Намалете до минимум възможността за подуване на корема, като храните ротвайлера два пъти дневно и използвате купа за бавно подаване на храна, за да намалите количеството въздух, което кучето може да погълне заедно с храната. Хранете кучето, когато то е в спокойно състояние на духа. Развълнуваният ротвайлер е склонен да яде по-бързо и да поглъща повече въздух заедно с храната, което може да допринесе за развитието на подуване на корема.