Информация за кучето шноодл – научете повече за шноодлите и открийте как правилно да се грижите за кученцето пудел-шноодл, включително нуждите от грижа, изискванията за упражнения, обучението на гърне, както и обща информация за кучетата от породата шноодл и пудел. Вижте снимки на шноодл и научете подробно за темперамента на шноодл, както и за физическите му характеристики.

Шноодл (смес от шнауцер и пудел)

Изображение на кучето ШноодълКакво е кучето Шноодъл? Шноодл е кръстоска между шнауцер и пудел. Лично и активно, кучето смес от шнауцер и пудел наследява много положителни характеристики и от двете родителски породи. Кучетата от породата шнауцер са известни с яростния си защитен характер и лоялност, докато пуделите се славят със своя забавен и умен характер. Повечето шноудъли проявяват тези черти на характера, макар че не са толкова твърдоглави като шноуцерите, нито толкова възбудими като пуделите. Въпреки това при дизайнерските породи кучета, като шноодл, човек никога не може да бъде сигурен какво да очаква от хибрида. Кученцата от смес пудел-шнауцер, родени в едно и също кучило, могат да имат поразителни разлики в размерите, цветовете и дори в темперамента. Докато кучетата от породата пудел и шнауцер се предлагат в няколко различни размера, които варират от играчки до гиганти, размерите на кучетата от породата шнаудел могат да включват от миниатюрни до големи размери. Например гигантските шнооли са най-големият вид и могат да тежат около 70 килограма, когато са напълно пораснали. Мини шноолите са най-малките и тежат около 15 килограма.

Външният вид на шноодлите може да варира изключително много, тъй като и двамата родители (пудели и шнооцери) се предлагат в няколко различни размера. В случая с пудела има три вида пудели, които включват играчка, миниатюрен и стандартен, докато в случая с шнауцера те се предлагат в гигантски, стандартен и миниатюрен размер. Освен това козината на двамата родители може да се различава по цвят, за да се създаде огромно разнообразие от цветове на козината, които шнауцерите могат да наследят.

Лицевата козина на шноудлите е наистина обилна и трябва да се почиства след всяко хранене, особено ако козината по лицето на кучето е останала дълга. Структурата на козината на шноодлите варира в широки граници – от плътно накъдрена до вълнообразна, като по-голямата част от тях носят вълнообразна козина със средна дължина, която е мека на допир. Цветовете на шноодлите могат да включват черно и бяло, черно и с тен, черно, бяло, собол, сиво, кафяво и кайсиево.

Шноодълът добро семейно куче ли е? Шноодлите са активни, интелигентни и се нуждаят от много упражнения – поне един час разходка всеки ден е необходим, за да се поддържа физическата и умствената активност на това куче. Шноодлите, които не получават достатъчно умствени и физически упражнения през деня, могат да бъдат деструктивни и не са лесни за управление. Кучетата от породата шноодъл обичат човешкото общуване и особено се радват да прекарват време със своите стопани. Във времето, когато стопанинът не е наблизо, може да се наложи кучето шноодъл да бъде записано в детска градина за кучета, за да се поддържа умственото му стимулиране. Някои шнооли се наслаждават на игрите за апортиране, докато други могат да се наслаждават и на копаенето и лаенето. Лаят ли много кучетата от породата шноодъл? Пуделите и шнауцерите са известни с гласовития си характер, а шноудлите са склонни да лаят често. Лаят при кучетата от породата Шноодъл може да бъде предизвикан от редица фактори – от искане на храна до лай при приближаването на непознати към дома, в който живее кучето, и от скука и липса на по-продуктивни занимания. Кучетата от породата шноодъл са чудесни кучета пазачи и ще уведомят стопаните си, ако непознат се приближи до тяхната територия. Шноолите са идеални за стопани, които могат да прекарват по-голямата част от времето с кучето. Хората с работа на пълен работен ден може да не разполагат с необходимото време, което шноодълът трябва да прекарва със собственика, а самотният шноодъл може да бъде разрушителен шноодъл. Проблемите с поведението могат да започнат да се появяват, ако кучето ви остава често и за дълги периоди от време само.

Тъй като шноодлите се развиват добре в човешко общуване, те не са идеалните типове за живот в кучкарник навън. Ако това се случи, кучето може да страда от тревожност при раздяла. Мини шноодлите могат да се справят добре в апартаменти, докато по-големите шноодли се чувстват най-добре в домове с оградени дворове, където кучето може да се наслаждава на тичане и да изразходва част от допълнителната енергия през деня.

Въпреки че хибридните кучета се кръстосват, за да се получат кученца с по-малко здравословни проблеми, все пак някои шноодели могат да страдат от същите здравословни проблеми като родителите си. Въпреки това не е задължително кучето ви да се разболее, но трябва да се вземат предпазни мерки при придобиването на шноодъл.

Продължителност на живота на шноодлите

Каква е средната продължителност на живота на кучето шноодъл? Средната продължителност на живота на кучето шноодъл е между 10 и 15 години. Трябва обаче да знаете, че по-малките породи живеят по-дълго от големите. С други думи, кучетата от породата Toy или Mini Schnoodles живеят от 10 до 18 години, докато кучетата от породата Standard Schnoodles живеят от 10 до 16 години и накрая кучетата от породата Giant Schnoodles живеят от 10 до 13 години. Възможно е да има изключения, като някои кучета надхвърлят средната продължителност на живота, а фактори като генетика, общо здравословно състояние, диета, грижи и начин на живот влияят върху продължителността на живота на кучето.

Размери на шноодлите

Кучетата от породата шноудъл са с различни размери. Размерът на шноодлите зависи от размера на родителите, които са ги създали. В повечето случаи развъдчиците създават шноодлите чрез кръстосване на миниатюрен или тоалетен пудел с миниатюрен шнауцер. Теглото на техните потомци варира между 6 и 12 килограма (13 и 26 фунта), а височината им – между 25 и 30 см. В случаите, когато кръстоската е между стандартен пудел и гигантски шнауцер, шнауделът може да тежи около 40 килограма. От шноодл играчка до гигантски шноодл – кучетата от смес шноодл с пудел могат да бъдат достатъчно малки, за да се радват на живота в градски апартамент, до големи и внушителни по размери. Гигантските шноодели изискват по-голямо пространство за живот и за упражнения.

Темперамент на шноодлите

Шноолите са щастливи, интелигентни и верни компаньони. Те се радват на забавления и живот, изпълнен с любов и игри. Кучетата от породата шноодъл са много грижовни към своите семейства и са чудесни кучета пазачи.

В зависимост от доминиращите гени кучетата шноодъл могат да имат или да нямат отношение на териери към хората и другите домашни любимци като цяло. Въпреки че могат да имат силен темперамент, кучетата от смес шнауцер и пудел са много лоялни и любящи към своите човешки семейства. Шноудлите обичат да бъдат ловки, като използват лапите си за игра с предмети по същия начин, както котките. Те също така обичат да прекарват времето си, лежейки в скута или в краката на стопаните си, за да се чувстват комфортно.

Както всички останали кучета, и шноолите се нуждаят от ранна социализация. Така кучето, смесено с пудел и шнауцер, ще бъде изложено на различни гледки, хора, преживявания и дори звуци, за предпочитане когато е още съвсем малко.

Воденето на Вашия шноодл в кучешка детска градина или поканата на редовни посетители е чудесен начин да започнете. Можете също така да отидете с Вашето кученце шноодл в магазините, оживените паркове или да се насладите на разходки наоколо. Заниманията със социализация ще помогнат на кученцето ви да стане социално и в крайна сметка ще ви дадат един добре развит шноодъл.

Тъй като шноолите обичат да защитават хората и собствеността си, те са бдителни кучета пазачи. Понякога шноолите се връщат прекомерно назад, което е неприятно, особено когато са оставени сами за дълъг период от време. Собствениците, които ходят на работа през деня, може да помислят за записване на шноодлите в детска градина за кучета като начин за повишаване на социалните им умения.

Шноодлите се разбират чудесно с деца, но могат да бъдат твърдоглави и да не понасят подканянето или побутването, което се случва с малките деца. Следователно собствениците на шноодл трябва да научат децата си как да взаимодействат правилно с кучето. Малките деца трябва винаги да бъдат под наблюдение около кучета.

История на шноодлите

Шноодълът е отгледан за първи път в началото на 80-те години на миналия век в Англия, като е кръстосан шнауцер с пудел. Основната цел е била да се създаде семейно куче с ниска степен на линеене. Оттогава насам развъдчиците дори опитват многопоколенческо развъждане, при което шноодл може да бъде кръстосан с друг шноодл.

Първоначално шноолите са били малки кучета, но наскоро развъдчиците започнаха да развъждат гигантски шноозери със стандартни пудели. Това доведе до появата на по-голям тип куче шноодел с различен темперамент в сравнение с малкия пухкав шноодел. Въпреки че шноудлите не са създадени като работни кучета, те са чудесни кучета пазачи, които изобразяват териториалното поведение на шноудзерите.

Родословие на шноодлите

F-1 или смес от първо поколение е името, дадено на това куче, което е резултат от кръстосването на шнауцер и пудел – шноодл. Това е най-разпространеният тип сред многото доудъли, а също и най-непредсказуемият, тъй като не може да се предвиди кои гени ще бъдат най-доминиращи от двамата му родители. За да имат по-последователен външен вид и темперамент, и особено в търсене на порода с по-ниска степен на линеене, развъдчиците са стигнали дотам да кръстосват един шноодъл с друг.

Кучетата от поколение F-2 са шноудъли от поколение F-1, които се кръстосват с чисти шноудъли. За да затвърдят качествата на додела в шноодла, развъдчиците започват да кръстосват F-2 с чистокръвни додели. Въпреки че развъдчиците наистина работят усилено, за да създадат нова порода чрез тази формула, Американският киноложки клуб все още счита шноолите за кучета кръстоски.

Как да се грижим за шноодл?

Шноолите имат ли високи изисквания към поддръжката? Шноодлите са кучета с висока степен на поддръжка, когато става въпрос за оформяне. Козината на кучето не линее много, което го прави хипоалергенно и по-подходящо за хора, страдащи от алергии. Подстригвайте козината на кученцето си, за да поддържате добър външен вид и за по-лесна поддръжка. Въпреки това може да се наложи да посещавате професионален грумър на всеки четири до шест месеца за цялостно подстригване.

Започнете да подстригвате козината на кученцето шноодл веднага щом то навърши 12 седмици. Въвеждането на грижата за козината в началото на живота на кучето ще помогне на кучето да свикне с този процес от ранна възраст и шноодлът ще приема спокойно грижата за козината, когато порасне.

Честото четкане на кучето Шноодл помага за премахването на всякакви кичури или заплитания от козината му. Ако имате шноодл с малки размери, къпането на кучето вкъщи не би трябвало да представлява проблем, тъй като кучето лесно може да се побере във вана. Ако имате гигантски шноодл, къпането на кучето може да се усложни и много собственици на кучета от сместа шнооцер-пудел избират кучето да бъде изкъпано по време на професионална груминг процедура.

Мийте зъбите на вашия шноодл всяка седмица, за да поддържате добро орално здраве. Използвайте кучешка паста за зъби на ензимна основа и въведете денталната хигиена в ранния етап от живота на кучето, тъй като кученцата са по-гъвкави и по-лесно се обучават да приемат дентални процедури, като например миене на зъбите. Редовно и внимателно изрязвайте ноктите на кучето шноодел, за да избегнете случайно прерязване на кръвоносните съдове на кучето в ноктите. Не чакайте ноктите да пораснат толкова дълги, че да се чупят по пода. Ако ви липсва ноу-хау за това, препоръчително е да се консултирате с дресьора си как да го направите. Ушите на шноодлите трябва да се почистват редовно, за да се предотвратят ушните инфекции, към които кучетата с щръкнали уши са по-предразположени.

Обучение на кучето шноодъл

Лесно ли се обучават кучетата от породата шноодъл? Шноолите са интелигентни и много обучаеми кучета. Не е много трудно да се обучават тези кучета, стига да са правилно мотивирани. Шноолите винаги искат да зарадват своите стопани – фактор, който наистина помага по време на обучението. Повечето шнооли се справят добре с обучението по послушание и са готови за аджилити и напреднали сесии по послушание, когато кучето порасне.

За да постигнете добри резултати при обучението на вашия шноодъл, използвайте правилните тактики и методи, като например положително подсилване, предлагане на награди и обсипване с похвали, когато кучето се държи по предназначение. По-голямата част от кучетата се справят добре с обучението, основано на награди, тъй като те служат като стимул и помагат на кучето ви да се наслаждава на процеса на обучение. Шноодлите понякога могат да бъдат пакостливи, ранната социализация и обучението на поведението трябва да се насаждат от рано, за да се ограничат проблемите с поведението, свързани с неподходяща дисциплина или липса на достатъчна социализация.

Кученцата шноодъл обикновено са много сладки. Те идват в кучило от около девет кученца и тъй като са много социални кученца, заниманията в детската градина могат да помогнат за социализацията. След като вашият домашен любимец завърши всички необходими ваксинации, извеждайте кученцето шноодъл в парка и в нова среда, така че кучето да се запознае с нови хора и други домашни любимци и да се научи да се чувства комфортно при различни обстоятелства. Започнете да обучавате кученцето шноодъл на умения за социализация още в началото на живота му, за да може кучето да придобие добри навици възможно най-рано. Не изчаквайте твърде дълго, преди да започнете обучението им за послушание, тъй като това би довело до трудности в по-късните етапи на обучението.

Добри ли са шноолите с деца?

Шноодлите се разбират добре с деца, особено ако се отглеждат заедно. Шноодлите обичат да са в центъра на вниманието по всяко време. Въпреки това кученцата се нуждаят от ранна социализация, за да се чувстват комфортно с непознатите деца. Научете децата си как внимателно да се приближават и да играят с кучето. Така или иначе, препоръчително е винаги да наблюдавате и двамата, докато общуват.

Шноодлите се справят добре с други домашни любимци, когато се социализират рано. Някои мъжки шнооли могат да имат по-доминантен характер и може да се наложи да бъдат наблюдавани около други кучета или животни.

Обучение на кучето шноодъл на гърне
Обучението за тоалетна трябва да започне в момента, в който доведете кученцето шноодъл у дома. След като се приберете вкъщи с кученцето, вече трябва да сте определили мястото за гърне, което кучето да използва. Следването на стъпките по-долу трябва да помогне за ускоряване на обучението на гърне на вашето куче кръстоска пудел-шнауцер.

След като нахраните кученцето шноодл, не трябва да го изпускате от поглед, оставете кучето да се движи из къщата, където можете да го наблюдавате за всякакви признаци, че иска да пишка. Най-често срещаните признаци са постоянното подсмърчане на земята, приклякване или опит да се намери скривалище, където да извърши това.

Изведете кученцето навън на мястото за писане, което вече сте определили, и го оставете да направи това там, а следващия път, когато забележите същите признаци, повторете процеса. Кучето ви скоро ще научи, че има определено място за гърне.

Използването на командни думи играе важна роля при обучението на кучето шноодел на гърне. Определете думите, с които вашето кученце ще се свързва по време на какането. Те могат да включват “Иди на гърне” или “Пикай”.

Методът на наградите се използва, за да насърчи вашия шноодл какавида да продължава да изпълнява често един и същ навик. След като приключи с дейността си правилно, можете да го похвалите с думи като “Добро момче” или “Браво!”. И тъй като шноолите обичат да доставят удоволствие на своите стопани, положителното подсилване ще работи добре с кучетата от смес пудел-шнауцер.

Почиствайте бързо бъркотията, за да възпрете кучето, кръстосано с шнауцер и пудел, да елиминира отново на същото място. Избягвайте да крещите или да викате на кучето, защото това обикновено не действа добре и обърква кучето още повече, като по този начин забавя процеса на обучение на гърне.

Хранене на шноодл

За да се уверите, че шноодлът ви се развива добре под вашите грижи, кучето трябва да се храни с добре балансирана хранителна диета. Хранете шноодла с висококачествена суха храна за кучета. Въпреки това трябва да добавяте и допълнителни здравословни храни, които могат да включват зеленчуци на пара, варени яйца и други храни с високо съдържание на хранителни вещества, освен сухите гранули. Количеството храна на ден се определя от размера, възрастта и нивото на активност на кучето.

За да запазите здравето и силата на кучето си, избягвайте свободното хранене или оставянето на храната навън през целия ден. Вместо това разделете храната на две порции, за да храните възрастното куче от породата шноодъл два пъти дневно.

Упражнения и нива на активност на шноодлите

Шноодлите се нуждаят от дейности, които стимулират както ума, така и тялото им. Възрастните шнооли се нуждаят от минимум един час упражнения на ден. Можете да изберете да се разхождате с тях в парка или да планирате занимания за игра с други собственици на кучета.

Кученцата шноодъл на възраст около 10-12 седмици се нуждаят от няколко разходки дневно, като всяка разходка продължава от пет до петнадесет минути. Кученцата от породата шноодъл не трябва да участват в дейности, които включват много тичане, скачане и преодоляване на стълби, както и други упражнения с висока степен на въздействие, тъй като това може да повлияе на развиващите се кости и стави и да доведе до проблеми със ставите на по-късен етап от живота им.

Когато се разхождате на обществени места, кученцата шноодел трябва да бъдат на каишка. Когато упражнявате шноодл на двора, уверете се, че дворът е добре ограден, за да предотвратите случайното бягство и изгубване на кучето шноодл.

Постарайте се да упражнявате кучето си всеки ден. Шноудлите, които не получават достатъчно умствена и физическа активност през деня, са склонни към поведенчески проблеми, като суетене, непослушание, ровене, често лаене и общо нещастие. Погрижете се да поддържате умственото стимулиране на кучето, като му предлагате интерактивни играчки, които помагат да бъде заето. Изпробвайте различни видове играчки за кучета, за да видите кои от тях предпочита вашият шноодл. Ако имате малко кученце шноодл, на което му никнат зъби, вземете играчка за дъвчене, която ще помогне за успокояване на дискомфорта, който може да бъде причинен от никненето на зъбите. В същото време кученцето ви няма да се изкушава да дъвче неща, които не трябва да дъвче. Не забравяйте да скриете ценните си вещи от погледа на никнещия в зъбите шноодл, които могат да включват обувките ви и скъпите чанти.