Шипу (смес от пудел и ши-тцу)

Какво е шихуа? Тъй като е кръстоска между миниатюрен пудел и ши-тцу, ши-пу се нарича и с други имена, като ши-пу, шодъл, ши-пу и ши-дудъл. Хибридното куче Шиху Пу се категоризира по здравото, симпатично тяло, както и по предупредителното изражение, което обикновено имат. Въпреки че са интелигентни кучета, е възможно да имат вродена упоритост. Ако намерите правилната мотивация, те са лесни за обучение. Тази правилна мотивация зависи от отделните кучета, тъй като различните кучета имат различни нагласи и характери.

Търсите ли малко и очарователно куче с много действие? Е, тогава ши пу е сред най-добрите, които ще получите. Самото име на кучето е изпълнено с хумор и то никога няма да спре да ви разсмива. Освен това, когато се възпитава нежно, то е хипоалергенно. Шиху идеален домашен любимец за тези, които имат деца или алергии в семейната конфигурация.

Изображение на кучето шиху

С опияняващ хъс за живот шихуа е енергична, малка, обичаща забавленията дизайнерска порода кучета. Смесицата от тоалетен пудел и ши-тцу ще накара всички в семейството да тичат наоколо, докато гонят топка заедно с него. Шиху не се нуждае от много упражнения, но когато реши да играе, може да бъде сприхав и най-вероятно ще ви измори, преди да си почине. Кучетата имат склонност да се надпреварват в двора и около къщата и това няма толкова голямо значение за тях. Те са просто като малки топки, пълни с изблици на енергия и винаги с нетърпение очакват да експлодират с игри!

Тази дизайнерска кучешка кръстоска може да бъде идеална за тези, които живеят в малки апартаменти и квартири, както и перфектна за тези с големи дворове в предградията. Тъй като са приспособими към почти всяка ситуация на живот, ши-пу определено ще намерят начин да изгорят многото енергия, която имат. Благодарение на клоунската природа и магнетичния характер на тези очарователни кучета, шиху-пусите ще ви развеселят и дори ще ви разсмеят дори в най-тъжния ви момент. Сладкият и очарователен характер на кучетата от смес ши-тцу и пудел ги прави чудесни спътници на хора от всички възрасти, особено за хората, които са се пенсионирали, за да се радват на приятелство в златните години от живота. Нищо друго няма да ви накара да се усмихвате, освен да имате шиху Пу, което да скача в къщата ви и из двора.

Въпреки че интелигентността на Шиху Пу е на високо ниво, тези дизайнерски хибридни кучета не са идеални за начинаещи собственици на кучета. Кучетата от смес пудел-ших-цу са склонни да бъдат трудни и упорити, когато се приучават към домашна хигиена, и могат да ви бъдат подръка, ако никога досега не сте се занимавали с кучета. Обучението на тези енергични пухкави топки обременява дори най-опитните и търпеливи обучители. Като нов собственик на ShihPoo вероятно ще преживеете трудни моменти при обучението на вашия домашен любимец.

Преглед на породата кучета шиху
Колко големи стават кучетата Ших Пу? Shih Poo са кучета, които тежат от 4 до 16 килограма.

Смес от ших-цу и пудел

Кучетата от породата ши-пу имат интелигентен, енергичен и уверен темперамент. Ако от смеските на пудел и ши-тцу се получат кученца ши-пу, които проявяват най-добрите черти от всяка порода, това би могло да бъде най-добрата порода в историята. За съжаление, дори най-добрият развъдчик не може да гарантира каква индивидуалност и темперамент ще се получат при кръстосването на породите пудел и ши-тцу, за да се получат уникални хибридни кученца.

Цветове на ши пу

Шиху Пу се предлагат в различни разцветки на козината, включително черна, златиста, бяла, бриндле, кафяво-бяла, черно-бяла и особено цветна.

Продължителност на живота на ши пу

Тъй като е сравнително ново дизайнерско куче от кръстоска, няма много информация относно продължителността на живота му. Въпреки това повечето развъдчици определят приблизително продължителността на живота на Ших Пу като около 10 до 15 години.

История на ши-пу

Тъй като това е нова порода, която не се предлага от толкова дълго време, Шиху Пу няма документирана история. Въпреки това техните родители – ших-цу и той-пудел – съществуват от достатъчно дълго време и двете имат интересна история. Смята се, че ших-цу е създадено от тибетските лами в Тибет. Монасите в ламите са използвали кучетата от тези породи като кучета пазачи и компаньони. Смята се, че е една от най-старите съществуващи породи кучета, а за ших-тцу има безброй митове, сред които е и това, че кучетата са използвани като превъплъщения на домашни богове. След като ламите подаряват кучетата на китайските владетели, породата ших цу получава името си от китайския императорски двор. С края на китайското императорско управление породата шитцу почти изчезва, но тя е спасена от някои кучета, които са раздадени на хора, живеещи извън Китай. Съвременната порода ших цу е резултат от 14 кучета, които са били внесени в Англия.

От друга страна, пуделът също е сред най-старите породи кучета и е много популярен. Смята се, че произходът му е от Германия, но днешният пудел е създаден във Франция в резултат на комбинацията от няколко кучета, като руското, португалското, испанското, немското, френското и унгарското водно куче и северноафриканското барбе. Смята се също, че пуделът е потомък на пастирски кучета от Азия. Смята се, че породата пудел произхожда и от азиатските степи, които през VIII в. са били собственост на маврите, и се смята, че е пристигнала в Португалия, след като е завладяла северноафриканските бербери. Тъй като циганите са обучавали пуделите като циркови кучета, те са били използвани и за лов на патици. Първият пудел е регистриран през 1888 г. от Американския киноложки клуб, а малките версии на пудела, известни като пудели играчки, са създадени в резултат на кръстосването на малки пудели помежду им.

Родословие на ши пул

Първото поколение (F1) на шихуа са резултат от чистокръвни тоу-пудели и шихуацу и са много известни със своята непредсказуемост и уникалност. Това се случва, когато се развъждат чистокръвни кучета, тъй като никога не може да се знае кои гени ще бъдат по-предпочитани от потомството, а това го прави винаги игра на късмет. Понякога кученцата могат да се окажат перфектна смесица от родителите, а понякога чертите на единия родител могат да бъдат по-предпочитани. Всички налични днес породи шиху са потомци на кръстосване от първо поколение и тепърва ще преминават отвъд този етап.

Това прави невъзможно създаването на стандартни породи шиху, но по-нататъшното кръстосване би могло да направи това възможно. Има вероятност развъдчиците да възнамеряват да изпълняват програми за развъждане, които да доведат до създаването на кучета от няколко поколения. Shih Poos могат да бъдат развъждани с пудели, Shih Tzus или дори с други Shih Poos, които не са роднини. Но всичко това ще зависи от крайната цел на развъдчика за тези хибриди с много поколения. Така в крайна сметка ще се развият нови хибридни чистокръвни кучета, но определено ще са необходими няколко поколения и внимателни или етични методи на развъждане.

Диета на ши пу

На ши пу трябва да се дава суха храна за кучета с високо качество. Поради преждевременната загуба на зъби и проблемите с кариеса при кучетата от породата шиху-пу, сухата храна е силно препоръчителна и доста съществена. Тя действа като превантивна мярка за тези проблеми, както и за заболявания на венците, лош дъх и кариеси. Видът на избраната гранула трябва да отговаря на възрастта и нивото на активност на вашето куче. Тези дребни кученца обикновено се радват на храна за кучета с премиум формула за дребни породи, но вие ще промените това, когато кучето ви порасне. По този начин винаги дръжте ветеринарния си лекар да бъде винаги информиран за възрастта и начина на хранене на вашето шиху, тъй като той винаги ще даде експертно, образователно и актуализирано мнение за храната на вашето куче през целия му живот. Винаги се уверявайте, че сте се регистрирали на всички срещи, тъй като диетата на кучето ви най-вероятно ще се промени, особено след навършване на всеки рожден ден.

Следете за приема на калории от кучето си, тъй като шихуанците са склонни да преяждат с всякаква храна, която им се слага в чинията. За да осигурите доброто им състояние и здраве, уверете се, че кучетата от смес ших-тцу пудел не се хранят свободно, тъй като те определено ще прекалят в стремежа си да напълнят малките си сладки личица с каквато и да е храна, която видят пред себе си. Препоръчваната суха гранулирана храна трябва да се разделя на две хранения. Въпреки че количеството, с което трябва да храните кученцето си, варира при различните производители, не превишавайте една чаша кибритена храна на ден.

Изисквания към упражненията на шиху

Колко активни са кучетата от породата ши-пу? Шиху-Пу е енергично, но не е необходимо да бъде излагано на интензивни упражнения. За да поддържате енергичното малко куче в добра форма, идеални са бързите кратки разходки сутрин и вечер. През по-голямата част от времето ши пу ще се радва да тича из дома и да играе с топки и играчки. Shih Poo също така ще оцени надбягванията в парка за кучета или игрите и лудуването с децата в затревения заден двор. Обикновено шихуаните не обичат да ходят на разходки или да тичат със стопаните си, тъй като това е прекалено много за тях. Играта върви добре на тези пухчета, но прекаленото ѝ практикуване обикновено е противопоказно за здравето им. Ако възнамерявате да бъдете активен собственик на шиху, имайте предвид всичко това.

Как да се грижим за шиху

Както е нормално при всички други породи кучета, осигурете редовни ветеринарни прегледи за вашето шихуа, за да откриете здравословните проблеми достатъчно рано. Освен това вашият ветеринарен лекар ще ви предложи и идеална рутинна грижа за вашето куче, за да го поддържате здраво. Това включва препоръчителни графици за хранене и необходимите почивки за гърне и упражнения, за да не затлъстее вашето шихуа.

Тъй като стоматологичните проблеми обикновено са много проблематични за родителските породи, осигурете редовно почистване на зъбите на Ших Пу и системно миене на зъбите, както и дъвки за зъби. Поискайте от ветеринарния лекар да ви посъветва за редовната процедура.

По време на сесиите за подстригване ноктите им трябва да се изрязват и да се преглеждат при необходимост. Тъй като и при двете родителски породи шихуанци в ушите им расте козина, не забравяйте редовно да проверявате ушите на кученцата си за израснала козина и да я подстригвате.

Породите ших-тцу и пудел са склонни към образуване на петна в резултат на разкъсване. Затова е вероятно кученцето ви да прояви същата черта. За да намалите появата на петна, просто използвайте мека кърпа с топла вода, за да измиете лицето и да отстраните засъхналата очна слуз.
Как да почиствате ши пу
Козината на шихуа може да бъде копринена и дълга, или къдрава и къса, или смес от всички тези. Тъй като това е наистина нова порода, не е лесно да се предвиди типът козина при всяко конкретно кученце. Дори в едно кучило може да има кученца с различна козина, но и в двата случая те са абсолютно сладки. Като цяло изискванията за оформяне на козината на кученцето ши пу зависи изцяло от типа козина.

Важно е да почиствате кучето Shih Poo два пъти седмично, за да предотвратите заплитането и образуването на кичури. В зависимост от вида на козината, която вашето Shih Poo е наследило, може да се наложи сезонно подстригване. Проблемите с кожата могат да бъдат предотвратени, като се уверите, че къпете кучето си поне веднъж месечно, използвайки мек шампоан, препоръчан от вашия ветеринарен лекар. Но това не бива да се прави прекомерно, тъй като има вероятност да увреди естествените масла, които поддържат кожата на кучето мека. Кучетата от породата шиху са склонни да образуват червеникаво-кафяви петна от сълзи под очите си. Това се предпазва добре чрез ежедневно измиване на лицето, като се избърсва внимателно под очите.

Не използвайте восък за бикини на вашето куче Шиху Пу, а само подстригвайте гениталната област, за да осигурите чистота. Гросмайсторът би могъл да помогне и за бръсненето на долната част на корема на кучето, което предотвратява попадането на фекалии в космите около ануса. Това също така предпазва козината на шихуаната от оцветяване и миришене в резултат на попиване на урината в козината. Всъщност козината на Shih Poo ще изглежда чудесно при професионално подстригване след всеки месец или месец и половина. Това спомага за поддържане на козината на шихуа пу през цялата година чиста, здрава и без матово покритие. Ще трябва да подрязвате ноктите на кучето всяка седмица, за да не се къдрят, когато са дълги, да поддържате ушите сухи и чисти и да миете зъбите с паста за зъби, одобрена от ветеринарния лекар. Това трябва да се прави често или ежедневно, за да се предотвратят здравословни проблеми със зъбите, като например пародонтоза, като поддържате свеж дъх. Гримирането трябва да започне от рано, когато шихуото е още кученце, за да се гарантира, че то няма да развие резистентност към гримирането.

Накратко, тъй като нито шихуцу, нито пуделът имат козина, която е особено лесна, месечното подстригване и ежедневното четкане са добри за поддържане на козина без рогозки. Това е така, тъй като шихузутата имат различни типове косми – от прави до къдрави, а това зависи от степента, в която всеки от тях предпочита един от родителите. Но като цяло повечето имат по-груба къдрава или вълниста козина, която съответства повече на козината на родителя пудел. Можете да правите бани по ваша преценка, тъй като получената смес от пудел и ши-тцу е чисто куче. Кожните проблеми, които са наследени, могат да бъдат предотвратени чрез редовно къпане на вашето шихуцу.

Научете как да почиствате главата на кучето шиху

Подстригване на шихуано
Ако се случи така, че кученцето ви е наследило козината си от пудела, контролирайте козината му, като направите агнешко подстригване или подстригване на кученце.

Агнешкият клипс включва подстригване на козината на корема, гърба, шията и задните части на кученцето до около 1/4 инча, което е идеално за лятото. От друга страна, подстригването на кученцето включва бръснене на козината в основата на опашката, около врата, лицето и краката, идеално за зимата.

Темперамент на шиху

Пухкавата външност на шиху много добре се съчетава с уникалния им характер. Кучетата Шиху Пу са много любвеобилни и приятелски настроени и обикновено изобразяват много енергия в себе си. Кучетата ши-пу са доста общителни и бързо намират нови приятели. Понякога ши пу имат упорита нагласа, но също така притежават ниво на интелигентност, което не бива да се подценява. Винаги помнете, че темпераментът и характерът на вашето кученце шиху-пу идват от темперамента на родителите му, както и от околната среда.

По-често както пуделите, така и ших-цу обикновено са в края на дружелюбния и общителен спектър. Но получените гени на Shih Poo определено ще зависят от късмета, социализацията, която получават преди и след преместването в нова среда, както и от това, което научават от братята и сестрите и майката-родител. Кученцата шиху не трябва да бъдат прекалено срамежливи или агресивни. Ако родителите им бягат, не успяват да ви допуснат до себе си или дори ви ръмжат, просто продължете напред, за да си вземете друго кучило.

Обучение на шихуански кучета на гърне

Как да обучаваме шиху? За здравословно и щастливо съжителство с вашето шихуа, обучението на гърне трябва да е сред най-важните стъпки, които трябва да предприемете. Поради упорития характер на тази порода, обучението на гърнето може да бъде малко трудно и досадно. Но когато използвате правилната процедура, която включва техники с положителни подкрепления, като същевременно сте търпеливи, в крайна сметка ще постигнете успех.

Първата стъпка за постигане на успех в обучението на гърнето е чрез обучение в кашон. Тъй като кучетата са чистоплътни същества и оценяват кошарите като безопасно място, те винаги ще искат да поддържат пространството си чисто. Вземете средна по големина щайга в зависимост от размера на вашето шиху. Не се препоръчва много голяма кратуна, тъй като може да убеди кучето ви, че има място за спане и елиминиране.

По време на процеса на обучение в кратер трябва да сте определили място извън къщата, което да бъде тоалетната на вашето куче. Всеки път, когато кучето напуска кратера или след като е играло или яло, го извеждайте до мястото за тоалетна извън къщата. Можете също така да следите за признаци, че кучето ви трябва да се облекчи, като например да подсмърча по пода, да обикаля в кръг или да се връща на мястото, където преди това е бърсало. Уверете се, че шихуанското куче се облекчава на същото място навън винаги, когато има нужда от това. След като кучето се облекчи, дайте му няколко лакомства, а също така го похвалете, така че да свърже мястото с доброто поведение на облекчаване навън. В крайна сметка кучето ви ще се научи да излиза само, за да се облекчава. Макар че наблюдението, надзорът и дресировката са от решаващо значение, важно е също така да поддържате график за вашето шихуа, за да улесните нещата. Тъй като обучението на кучето Шиху Пу може да отнеме време, за да се постигне успех, последователността и търпението по време на обучението са от ключово значение.

Обучение на куче шихуан

Винаги се стремете да използвате техники, които използват положително подсилване, като например награждаване с похвали, лакомства и игра. Кученцата ши-пу ще се радват да учат и да се забавляват, стига да знаят, че нещо ги очаква.

Щом кученцето ви пристигне у дома, започнете веднага. Ако се отлага дълго, вашето ново кученце от породата шиху-пу може да стане твърдоглаво и да стане още по-трудно за работа и обучение. Поставете новото си кученце от породата шихуахуа на редовен режим на обучение, преди да навърши 10-12 седмици. По този начин то ще усвои важно умение за общуване с приятелите и семейството.