Плюсове и минуси на Shih Tzu

Ши-тцу е порода кучета компаньони, които се развиват добре, когато общуват и прекарват време със собствениците си. Потенциалните плюсове и минуси на породата Shih Tzu включват следното:
Плюсовете на Shih Tzu включват удобния размер на домашния любимец. Shih Tzu са достатъчно малки, за да бъдат лесно транспортирани. Пътуването с този малък домашен любимец е по-лесно, отколкото с по-големи кучета. Въпреки че Shih Tzus са малки, те са здрави и не са толкова крехки, колкото много други малки породи. Други положителни страни на притежаването на Shih Tzu са дружелюбният и уверен характер на кучето. Shih Tzus са любопитни и игриви. Те са прекрасни спътници за възрастни хора и за активни семейства с по-големи деца. Други плюсове на Shih Tzu включват тишината – тази порода не лае много и е чудесно куче за апартамент. Собствениците на Shih Tzu може да се наложи да отделят повече време за възпитанието на Shih Tzu – породата изисква допълнителни усилия за домашно обучение, което може да е недостатък.

Недостатъците на Shih Tzu включват максималните нужди от оформяне. Потенциалните собственици на породата Shih Tzu трябва да са готови да отделят поне половин час всеки ден за поддръжка на козината на Shih Tzu. Кучетата от породата Shih Tzu не линеят много, което е още едно предимство за собствениците на Shih Tzu. Хората с алергии, свързани с домашните любимци, могат да обмислят породата Shih Tzu, тъй като плюсовете на Shih Tzu включват хипоалергенна козина. (Прекарайте известно време с кучето Shih Tzu, преди да се ангажирате окончателно, за да сте сигурни, че породата е съгласна с вашите алергии).

Предимства на Shih Tzu: Породата Shih Tzu по същество е куче-компаньон, което е чудесен домашен любимец за възрастни двойки и пенсионери, по-млади възрастни и семейства с по-големи деца.
Против Shih Tzu: Максималните нужди от поддържане на козината, с които Shih Tzu са известни, правят тази порода предизвикателство за хората, които нямат време да се грижат за козината на Shih Tzu, която се нуждае от ежедневна поддръжка и четкане.
Плюсове на Shih Tzu: Shih Tzu е тиха порода, която е идеална за живот в апартамент. Стига кучето да получава много внимание и време със собственика всеки ден, то е щастливо да живее в малък градски апартамент или в голяма селска къща.
Недостатъци на ши-тцу: Shih Tzu може да бъде трудно да се дресира. Обучението на кучето на Shih Tzu в гърне може да бъде предизвикателство, за което потенциалните собственици на Shih Tzu трябва да знаят. Shih Tzu може да бъде успешно обучено на домакинство, но може да отнеме повече време да бъде напълно обучено на гърне.

Сега, когато сте наясно с повечето недостатъци и предимства на породата Shih Tzu, вижте по-долу подробна информация за породата Shih Tzu.
Размер на Shih Tzu
Кучетата от породата Shih Tzu са малки по размер, което прави тази порода лесна за пътуване, а Shih Tzu са достатъчно леки за пренасяне. Размерите на Shih Tzu и ниските изисквания за физически упражнения правят тази порода идеална за живот в апартамент. Въпреки малкия си размер кучетата Ших Тцу са издръжливи и могат да се радват на по-дълги разходки. Размер на Shih Tzu в тегло и височина
Тегло на Shih Tzu
Тегло на мъжките Shih Tzu: от 8,8 до 16 фунта (4 до 7,25 кг)
Тегло на женското куче Shih Tzu: от 8,8 до 16 фунта (4 до 7,25 кг)

Размери на Shih Tzu
Височина на мъжкото куче Shih Tzu: от 20 до 28 cm (7,9 до 11 инча)
Височина на женските Shih Tzu: от 7,9 до 11 инча (20 до 28 cm)

Shih Tzu е добре познато с луксозната си козина, която изисква ежедневни грижи. Собствениците на Shih Tzu трябва да почистват козината на кучето всеки ден, за да я поддържат красива и без заплитания.

Козината на Shih Tzu: гъста, двойно покрита, права и копринена
Цвят на Shih Tzu: златист, кафяв, бял, черен, черно-бял, сив, бриндл, кремав
Съществуват общо 19 различни цветови комбинации на козината, които могат да бъдат открити при породата Shih Tzu

Колко кученца може да има породата Shih Tzu?
Размерът на кучилото на Shih Tzu е от 1 до 8 кученца

Shih Tzu може да живее дълго, когато се грижи правилно за него. Генетиката на кучето, начинът на живот, диетата и други фактори оказват влияние върху продължителността на живота на Shih Tzu.

Продължителност на живота на ShihTzu
Продължителност на живота на Shih Tzu: 11 до 16 години

Други наименования на породата Shih Tzu: Chrysanthemum Dog, Shihtzu и Shih-Tzu

Колко струва Shih Tzu?
Цената на Shih Tzu започва от около 500 долара и повече, в зависимост от много фактори Темперамент на Shih Tzu

Темперамент на Shih Tzu

Shih Tzu на китайски означава “куче лъв”. Този член на групата на тоягите е резултат от кръстоска между пекинез и ласа апсо. Тази порода кучета с лапи е по-тясно свързана с вълка, отколкото много други породи. Ши-тцу е много активно куче, което се отличава с лесен и лек темперамент. Shih Tzu са склонни да се наслаждават на лаенето. Обонянието не е толкова добре развито, колкото при някои други породи кучета. Темпераментът на Shih Tzu може да се опише като зает, любопитен и креативен. Ако не осигурите на кучето кучешки играчки, занимания и умствена стимулация, то ще намери начин да се забавлява. То може да се занимава с копаене, дъвчене, лаене и изследване. Ако някое от тези поведения ви причинява неудобство, намерете здравословни начини да се справите с тези деструктивни прояви на шихцу. Любезните и любопитни черти на характера на Shih Tzu помагат на кучето да бъде чудесен домашен любимец компаньон. То е идеален компаньон за възрастни хора и може да бъде чудесно семейно куче, тъй като наистина обича да е сред хора. Тези малки, нежни кучета се нуждаят от много любов и постоянно внимание от страна на стопаните си. То ще ви следва, когато се разхождате, ще се качва в скута ви, когато сядате, а когато се храните, разчитайте, че очите му ще ви наблюдават как се храните. Вашето ши-тцу ще изисква да бъде галено и глезено през цялото време. Ако имате много време да си стоите вкъщи и искате малко куче, което да бъде ваша сянка, тогава Ших Тцу е подходящото куче за вас. Добри ли са кучетата Ших Тцу с деца? Въпреки че кучетата от породата Shih Tzu се държат чудесно с деца, породата може да не е най-добрият избор за семейства с малки деца, тъй като малкият размер ги прави уязвими към неволно нараняване. Научете децата си да бъдат нежни с домашния си любимец.

Социализирайте ших-цу от самото начало. Малките кучета също могат да бъдат агресивни, особено тези, които не са получили достатъчно социализация по време на кученцето. Хубавото на социализацията на вашето ших-цу е, че тя е толкова лесна задача. Просто вземете кучето си със себе си, когато отивате някъде, където може да отиде и то. Когато хората ви питат дали могат да погалят кучето ви, позволете им да го погалят нежно. Кучето ви ще се научи да се чувства комфортно сред непознати, а не да се страхува или да проявява агресия сред непознати хора. Имайте предвид, че ши цу са строго вътрешна порода кучета, но все пак се нуждаят от ежедневни разходки и упражнения. Ако разполагате с двор, оставянето на кучето без надзор може да е покана за неприятности. Shih Tzu бързо ще започне да ви липсва и може да се опита да намери начин да се измъкне от двора, ако му се отдаде възможност.

Кучетата ших цу не лаят много. Тъй като Shih Tzu са доста тихи, те са добри съседи и могат да бъдат домашни любимци за хора, живеещи в апартаменти. Shih Tzus могат да бъдат обучени да използват вътрешно гърне. Имайте предвид, че Shih Tzu се нуждаят от търпелив стопанин, тъй като тази порода може да бъде упорита и обучението на Shih Tzu на гърне може да отнеме известно време.

Shih Tzus не се чувстват добре в горещо и влажно време. Моля, не забравяйте да не оставяте кучето си в колата без надзор в горещо време. Плоската форма на лицето на Shih Tzu прави тази порода податлива на топлинен удар, тъй като въздухът, който навлиза в белите дробове, не се охлажда толкова ефективно, колкото сред породите с дълъг нос. По време на горещините дръжте вашия Shih Tzu на закрито в климатизирано помещение, за да предотвратите топлинен удар. Ако искате да прочетете повече за породата ших-тцу, разгледайте тези статии за ших-тцу.

Грижи за Shih Tzu

Едно от предизвикателствата на притежаването на куче от породата Шихцу е, че Шихцу изисква много грижи за козината и оформянето ѝ. Въпреки че Shih Tzus не линее толкова много, колкото други породи кучета, те все пак се нуждаят от ежедневно четкане, за да се поддържа красивата козина, която е без кичури и заплитания. Четкането премахва мъртвите косми, стимулира кожата и разпределя естествените масла в козината. Някои смятат, че ши-тцу са по-малко алергични от много други породи кучета. Козината на шихцу има два отделни слоя. Горният слой е дълъг и копринен, а подкосъмът е рунтав и перушинен. Козината продължава да расте подобно на косата. Повечето хора, които притежават шихцу, поддържат козината им къса, тъй като е по-лесна за поддържане. Ако искате да изглеждате като дълго изложбено куче, бъдете готови за много работа. Красивата козина също е продукт на наследствеността. Качеството, гъстотата, дължината, структурата и цветът на козината се унаследяват генетично от родителите. Ако вашето ши-тцу не притежава генетичните заложби, необходими за отглеждането на прекрасна изложбена козина, то никой продукт не може да създаде качествена изложбена козина, достойна за шампион. Няма заместител на добрата генетика, когато става въпрос за качество на козината. По същия начин шихцу с генетичен потенциал трябва да бъде в отлично здраве, да получава най-добрите грижи и хранене, за да създаде козина с изложбено качество. Много проблеми с кожата и козината се дължат на лошо или неподходящо хранене, хранителни алергии, паразити (вътрешни и външни), гъбички, сурови химикали или неподходящи продукти, използвани за кожата, или алергии към синтетични материали за постеля.

Гримирането на вашето ши-тцу трябва да бъде релаксиращо и забавно преживяване за вас и вашето куче. Документиран факт е, че хората могат да понижат кръвното си налягане само като докосват или галят животно. Ако не харесвате идеята за оформяне, ших-тцу не е кучето за вас, защото ших-тцу изисква оформяне и то много. Когато почиствате кучето си, не забравяйте да обърнете внимание на очите, ушите и състоянието на кожата. Ако забележите необичайно обилен секрет от очите или признаци на дразнене, заведете вашето ших-цу на ветеринарен лекар, тъй като това може да е признак на сериозно състояние, което изисква медицинска помощ.

Започнете да приучавате своя Shih Tzu към подстригване веднага, докато кучето е още кученце, тъй като по-възрастните кучета имат свой собствен ум и може да не са толкова гъвкави и лесно обучаеми, колкото кученцата. В началото кученцата Shih Tzu може да се противопоставят на четките и гребените, но с много похвали и много кратки сесии на грумиране, особено в началото, кучето ще се научи да се наслаждава на процеса. Уверете се, че приключвате сеанса на грумиране, преди кучето да се е уморило от него и да започне да се държи лошо. Три до пет минути са достатъчни. Ако то възразява и се бори, а вие прекратите грумирането, само ще затвърдите лошото поведение. Винаги завършвайте сеансите по груминг с положителна нотка. Похвалете кучето си след сеанса на грумиране и му дайте малка хранителна награда. Не забравяйте да разхождате кучето преди груминг, за да може то да бъде по-спокойно по време на груминга.

Не ограничавайте ших-цу за кожата на задната част на врата и не дърпайте силно кожата около очите, ушите или шията му. Прекомерната сила може да доведе до пропукване на очите (изпъкване на очите), което изисква незабавна спешна ветеринарна помощ, за да се върнат очите на мястото им и да се предотврати слепота.

Всеки ден сресвайте козината на ших-цу внимателно далеч от очите му, за да предотвратите дразнене на очите. Непрекъснатото дразнене от козината може да причини сериозни, болезнени състояния, включително сухота в очите, язви на роговицата и слепота. Оставете козината да расте между очите и в основата на муцуната, докато стане достатъчно дълга, за да я вържете на възел. Подстригването на тези косми не се препоръчва, защото ако не ги поддържате много къси, те ще наранят очите. Ако забележите, че вашият ши-тцу примигва, има зачервени склери (нормално белите части на очите), сълзи или секрет от очите, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Кученцата Shih Tzu изглеждат най-сладки, ако козината им е подстригана така, че да подчертава заоблените им глави. Горната част на косата се подстригва с ножица на дължина около 4 cm (два инча). За активните кученца шихцу, които обичат да играят и тичат навън, се препоръчва подстригване. Съществуват и други популярни подстригвания, които включват подстригване за кенел, подстригване за тяло, подстригване за шнауцер и подстригване за кокер, подстригването за пълно обзавеждане е за амбициозните хора, които могат и искат да поддържат дълга и плавна козина. Подстригват се само шията и гърбът, а останалата част от козината се оставя в пълна дължина. Подстригването на ши-тцу може да бъде забавно преживяване за собственика и можете да използвате времето за сближаване с кучето. Продължете да четете, за да научите за инструментите за подстригване на ших-цу, които ще са ви необходими, за да подстрижете хубаво ших-цу у дома. Вижте демонстрационен видеоклип как да подстрижете кученцето си Shih Tzu.

Как да изкъпете Shih Tzu Никога не използвайте продукти за грижа за косата, предназначени за хора, върху вашето Shih Tzu. Използвайте шампоан с балансирано pH, разработен за кучета, който е нежен към кожата. Средно трябва да къпете своя Shih Tzu веднъж на три седмици. Преди да изкъпете Shih Tzu, не забравяйте да го почистите старателно, за да отстраните заплитанията и кичурите. Видеоклип за къпане на куче ших-цу – как да къпете куче ших-цу:

След всяко къпане се уверете, че сте подсушили добре кучето си Shih Tzu и го държите на топло. Уверете се, че ушите на кучето са подсушени след баня, за да предотвратите инфекция на ушите.
Инструменти за грижа за кучето ших-цу
Масата за грумиране на кучета, която може да се регулира на удобна височина, е добра инвестиция, ако планирате да грумирате своето куче Shih Tzu у дома.

Професионалното подстригване на Shih Tzu може да бъде скъпо и някои собственици избират да се научат как да подстригват козината на своя Shih Tzu в домашни условия. Така не само ще спестите пари, но и ще получите възможност да се сближите с вашия домашен любимец в процеса на работа. Кои инструменти ще ви помогнат да постигнете най-добри резултати при грумирането у дома? За да подстрижете козината на кучето си в домашни условия, ще ви трябват ножици за подстригване. Комплектът ножици за груминг трябва да включва прави ножици, извити ножици и ножици за изтъняване.

Четки за грумиране на ши-тцу
Четките за груминг за Shih Tzu включват четка за гладки коси и метален гребен с широки зъби.

Подстригване на ноктите на Shih Tzu
Важно е да подстригвате ноктите на кучето си, тъй като дългите нокти могат да причинят болка и дори да повлияят на стойката на кучето. Прекалено разрастващите се нокти могат да се завият и да влязат в лапата на кучето, причинявайки болка и дискомфорт на Shih Tzu. За да се грижите за ноктите на вашето куче, използвайте нокторезачки за кучешки нокти, шлайфмашини за кучешки нокти или тримери за кучешки нокти. Внимавайте да не подрязвате прекалено много, тъй като може случайно да прережете вената, която се намира във всеки нокът. Ако забележите кръв, докато режете ноктите на кучето – задължително използвайте стипца на прах, за да спрете бързо кървенето.

Започнете да приучавате ших-цу да подстригва ноктите си от ранна възраст. По-възрастните кучета също могат да се научат да приемат процедурата, но това може да отнеме повече време при по-възрастните Shih Tzu. Не прибързвайте с обучението и отначало накарайте кучето да се чувства комфортно, когато се работи с лапите му. Давайте на Shih Tzu много лакомства, за да бъде преживяването положително, и не прекарвайте повече от няколко минути наведнъж, тъй като запознавате кучето с новото преживяване. След няколко дни можете да режете по един нокът на ден – уверете се, че кучето се чувства удобно през цялото време, докато го обучавате. Положителната асоциация ще ви помогне да накарате кучето да се чувства комфортно с процедурата и то ще се научи, че няма от какво да се притеснява, когато ши-тцу си подрязва ноктите.

Петна от сълзи по лицето на шихцу
Много кучета от породата Shih Tzu имат петна от сълзи, които могат да изглеждат като тъмнокафяв или розов цвят около очите на кучето. Прекомерните петна от сълзи може да са признак на скрит медицински проблем – консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако забележите повече петна от сълзи от обичайното по кучето си. Петната от сълзи по лицето на Shih Tzu могат да бъдат отстранени с препарат за отстраняване на петна от очите на кучетата.

Съвети за поддържане на Shih Tzu 1. Поддържайте сесиите за грумиране кратки. Няколко кратки сесии за грумиране са по-добри от една дълга сесия, когато започвате да обучавате кученцето си за грумиране.

2. Започнете да обучавате Shih Tzu за груминг рано, като започнете още на следващия ден, след като донесете кученцето у дома от развъдчика.

3. Определете място за грумиране на Shih Tzu, което е лесно за почистване и е на удобно място и с добро осветление. Използвайте удобна маса, за да поставите Shih Tzu за грумиране, и се уверете, че повърхността на масата не е хлъзгава, за да предотвратите падане или нараняване.

4. Когато Shih Tzu изисква порицание, използвайте последователно думата “Не”. Никога не използвайте името на вашия домашен любимец във връзка с порицание.

5. Обучавайте кучето Shih Tzu, като използвате положителни подкрепления като похвали или хранителни награди, а не като се карате или наказвате.

6. Поставете всички предмети за грижа в близост до масата за грижа, когато се грижи за кучето Shih Tzu.

7. Използвайте само продукти, предназначени за кучета (никога не използвайте продукти за хора върху вашия домашен любимец).

8. Винаги хвалите своя Shih Tzu за добро представяне и поведение.

9. Никога не оставяйте Shih Tzu без надзор на масата за груминг.

Грижа за ShihTzu

Ако планирате да отглеждате изложбено куче Shih Tzu, е важно да започнете подходящата рутинна грижа за козината възможно най-скоро. Козината на Shih Tzu ще изисква много ежедневна поддръжка. Shih Tzu, които ще бъдат изложбени кучета, не тичат свободно в двора, не се разхождат в парка и не играят грубо с други кучета. Те не прекарват времето си на килима, защото килимът може да увреди фините косми. Изложбените шихцу се отглеждат по начин, който помага за защита на козината през цялото време. Shih Tzu се настаняват в чисти заграждения за упражнения, а дългата козина може да се увива, за да се предотврати късане или замърсяване.

Обучение на Shih Tzu за гърне

Как да обучим ших-цу на гърне? Обучението на Shih Tzu за гърне може да отнеме известно време. Кученцето Shih Tzu трябва да започне да се обучава на гърне в момента, в който го доведете у дома. Набавете система за решаване на проблема с гърнето на кучето на закрито, преди да доведете Shih Tzu у дома. Не очаквайте бързи резултати при обучението за гърне. Важно е да отделите специално място, което да е предназначено за тоалетна на кучето ви. Можете да изберете място за тоалетна на Shih Tzu на открито, но тоалетната на кучето може да бъде на закрито върху подложки за кученца или дори в кучешка тоалетна, която е полезна за тези, които живеят в апартаменти или кооперации и нямат непосредствен достъп до открито пространство. Похвалите кучето си всеки път, когато Shih Tzu използва гърнето на определеното място, ще ви помогне да обучите кучето по-бързо. Имайте дума за команда, която кученцето ви ще разбере, и винаги използвайте една и съща дума. Точно както учим на думата “седни”, трябва да използваме и дума за команда за елиминиране. Можете да кажете “Изпълнявай задълженията си” или “Отивай на гърне”, докато кучето си върши работата, и скоро домашният ви любимец ще се научи да разбира командата. Не забравяйте да похвалите ши-тцу, щом то успешно приключи работата си на определеното място. Малките кученца естествено имат нужда да се изхождат след определени събития, като хранене или пиене, игра, при събуждане от сън и на всеки 1 1/2 до 2 часа. Водете кучето си до определеното място за тоалетна след описаните по-горе събития и го награждавайте с похвала веднага след като приключи. В случай че се случи инцидент на неправилното място, не наказвайте ших-цу – небрежно почистете бъркотията и бъдете нащрек за следващото време за тоалетна, за да поставите кучето на правилното място, когато ших-цу прояви признаци на готовност да използва гърне. Не забравяйте да почистите напълно и много старателно всеки инцидент и да премахнете всякаква миризма на кучешка урина, защото ако мирише на кучешка тоалетна – кучето ще продължи да използва това място като своя тоалетна и в бъдеще.

Следете за признаците на готовност за гърне при вашето ших-цу. Признаците, че кучето е готово да използва гърнето, включват подсмърчане на пода, ходене в кръг и тревожно поведение. Ако забележите някой от тези признаци, незабавно заведете ших-цу на мястото за гърне. Бъдете търпеливи и последователни с вашето ших-цу и ще постигнете целите на обучението си.

Съвети за обучение на ших-тцу за гърне
Почистете старателно всякаква бъркотия в случай на инцидент. Препаратите за премахване на миризми от домашни любимци на ензимна основа работят най-добре на закрито.

Обучение за послушание на ших-цу

Понякога Shih Tzu могат да бъдат упорити, когато става въпрос за обучение. Те могат да се нуждаят от 40 до 50 повторения, преди да научат нова команда. Известно е, че тази порода има малък диапазон на внимание и може лесно да се разсее. Обучение на Shih Tzu в кашон
Въпреки че ших-цу е младо и по-склонно към пакости, използването на кошара, когато не можете да го надзиравате правилно, може да бъде най-разумният вариант и за двама ви. Това може да спаси дома ви и други вещи от разрушаване и да предпази кучето ви от сериозно нараняване. Много кучета обичат да използват кошарите за сън и като място, където да се крият или да се наслаждават на специални лакомства. Клетките са много полезни и по време на обучението на кучетата, тъй като те инстинктивно не обичат да използват мястото си за спане като тоалетна. Никога не поставяйте кучето си в кошарата като наказание. Клетката никога не трябва да се използва за повече от няколко часа наведнъж. Важно е кучето да почувства, че неговата кошара е безопасно място, където може да си почива и да се отпусне. Клетките са много полезни и при пътуване.

Никога не използвайте кратера за повече от няколко часа и не го използвайте като наказание. Важно е вашето ших-цу да чувства, че неговата кошара е неговата бърлога, където може да се отпусне. Започнете обучението в кратер, като поставите кратера на определено място в дома си с широко отворена врата. Кучето ви веднага ще забележи това и ще се опита да изследва новата обстановка. Можете също така да насърчите кучето си да изследва своята кошара, като поставите играчките му или някои лакомства в кошарата. Не бързайте да затваряте вратата веднага, тъй като това може да изплаши кучето и то да се колебае дали да използва кошарата в бъдеще. Едва когато кучето се почувства комфортно в кошарата, можете да започнете да затваряте вратата за много кратък период от време, като постепенно увеличавате продължителността и накрая напускате помещението. Хвалете кучето си всеки път, когато влезе в кратуната, и винаги завършвайте с положителна нотка. Дори ако то нададе див вой, когато затворите вратата за първи път, изчакайте тази една-две секунди, в които е тихо, и я отворете отново. Хвалете го обилно.

Когато пътувате с ши-тцу с автомобил, най-безопасният начин за транспортиране на вашия домашен любимец е като поставите кучето в сандък или в седалка за кола за кучета.

Какво да очаквате, когато получавате кученце ших-цу от развъдник

Ако сте решили, че Shih Tzu е подходящата порода за вас, и сте готови да осигурите на кучето си любов, храна, ветеринарни грижи, грижа, уроци по обучение и упражнения през следващите шестнадесет години, тогава е време да помислите за най-подходящия момент да го въведете в живота и дома си. Ако в момента имате твърде много задължения, най-добре е да отложите покупката, докато не ви остане време да дадете на ших-цу грижите и вниманието, които заслужава. Това куче процъфтява в общуването и когато остане съвсем само, може да започне да развива нежелано поведение, включително лаене, дъвчене и опити за бягство. Самотното Shih Tzu може да изпадне в депресия и да загуби интерес към заобикалящата го среда и дори да спре да се храни. Избягвайте да подарявате Shih Tzu на някого. Притежаването на домашен любимец е отговорност, която не всеки иска да поеме. Ако някой се интересува от домашен любимец, можете да се обзаложите, че той би предпочел сам да избере животното, а не някой да взема това решение.

Ще си вземете ши-тцу за компаньон или за изложбено куче? Ако планирате да си вземете изложбено куче, подгответе се да платите много повече за кучето. Имайте предвид, че дори и двамата родители на кученцето да са печелили в състезания, няма гаранция, че и тяхното кученце ще се окаже шампион. Най-добрият съвет е да си купите възрастно ши-тцу, което вече е постигнало успехи на изложбения ринг.

Трябва ли да си вземете кученце или възрастен шихцу? Можете да изберете да отгледате кученце или да осиновите подрастващо или възрастно куче. Решението зависи от личните ви предпочитания и ситуацията у дома. Повечето хора искат да започнат с кученце, защото искат да го интегрират в семейството си в ранна възраст и защото кученцата са толкова сладки. След няколко месеца кученцето ви ще се превърне във възрастно куче. Така че, ако имате възможност да си купите чудесно, добре възпитано подрастващо или възрастно куче, помислете сериозно върху това. Има предимства да се започне с по-зряло животно, което е надраснало някои от непослушните си постъпки, дължащи се на това, че “не знае нищо по-добро, защото е само кученце”. Едно възрастно, добре обучено ши-тцу може да се окаже по-скъпо от кученце. Това е така, защото колкото по-възрастно е кучето, толкова повече време, усилия и разходи е вложил развъдчикът в него. Първоначалната цена на кучето ще бъде незначителна в сравнение с разходите, които ще направите за хранене, принадлежности за грижа, играчки, жилище и ветеринарни грижи през живота на кучето.

След като откриете уважаван развъдник на ши-тцу със свободни кучета за продажба, уговорете си среща, за да видите кученцата лично. Не забравяйте да проверите дали те са регистрирани и поискайте копие от регистрационните документи на родителите им. Развъдчикът може да ви предостави и копие от родословието на кученцата. Попитайте развъдчика дали родителите имат допълнителни сертификати, например регистрация от Canine Eye Registration Foundation (CERF) или някакъв вид тестове за свобода от наследствени здравословни проблеми, свързани с породата ши-тцу. Преди да вземете окончателно решение, уверете се, че здравните досиета, родословието и регистрационните документи на кученцето са изрядни. Кученцето трябва да има здравен сертификат, подписан от ветеринарен лекар, в който се посочва, че кученцето е прегледано и е в добро здраве и може да напусне родителите си и да пътува. В здравния сертификат трябва да бъдат отбелязани датите на всички лекарства. Ветеринарният лекар ще се нуждае от тази информация, за да изготви програма за превантивни здравни грижи за вашия домашен любимец.

Обърнете внимание на характера на кучетата при развъдчика. Щастливи и общителни ли са кученцата и техните родители? Будни и активни ли са, игриви и любопитни ли са? Кучетата не трябва да са агресивни или срамежливи.

Физическото състояние е много важно. Проверете очите, ушите, устата, кожата, козината и движението на ши-тцу. Очите трябва да са ясни и светли, а ушите да са чисти. Нормалните венци са с яркорозов цвят. Проверете зъбите на Shih Tzu за евентуални задържани кучешки зъби – ако има такива, те трябва да бъдат извадени. В устата никога не трябва да има повече от един зъб от един и същи вид едновременно. Бебешките кучешки зъби не трябва да са в съседство с кучешките зъби на възрастните, за да могат възрастните зъби да израснат правилно и да не са пренаселени в устата. Когато устата е затворена, зъбите и езикът не трябва да се виждат.

Помолете развъдчика да ви покаже мястото с всички кученца. Мястото трябва да е чисто и добре осветено. Ако развъдчикът откаже, намерете друг развъдчик.
Контролен списък на кученцата ши-тцу
Консумативи за кученца Shih Tzu
Купички за храна и вода
Преди да занесете кученцето Shih Tzu у дома, уверете се, че разполагате с всички необходими консумативи. Много ветеринарни лекари препоръчват купички за храна и вода от неръждаема стомана. Материалът от неръждаема стомана се почиства по-лесно от пластмасата и практически е невъзможно да се счупи. Пластмасовите купички могат да се надраскат или счупят и в тези труднодостъпни места да се натрупат бактерии. Някои кучета са алергични към пластмаса и могат да получат кожно раздразнение в областта на устата поради алергичната реакция към пластмасовите купички за храна.

Легло за кучета ши цу
Много собственици на кучета Shih Tzu използват кучешката колиба като място, където кучето обикновено спи. Ако решите да имате отделно легло за куче, вместо да използвате щайга, има много здравословни варианти за легло за кучета за Shih Tzu. Леглата за кучета със свалящи се и перящи се покривала са много удобни, тъй като е много по-лесно да се поддържа чистотата на леглото за кучета.

Ортопедичното легло за кучета от малки породи, като например ших-цу, е хубав вариант, ако искате кучето ви да се чувства много удобно, докато си почива. По-възрастните кучета наистина могат да оценят ортопедичното легло за кучета.

Шейна за кучета за Shih Tzu
Удобният колан за кучета е добър вариант за малки кучета като Shih Tzu. Нашийниците може да са по-малко удобни, тъй като те могат да предизвикат натиск върху врата на кучето, докато то дърпа каишката. Винаги имайте идентификационен етикет на нашийника или каишката на кучето си, така че в случай на изгубване на домашния ви любимец да имате по-голям шанс да се срещнете с четириногия си приятел.

През студените зимни месеци коланът може да бъде много подходящ за шихцу.

Предпазна врата за домашни любимци
Предпазната порта за домашни любимци може да бъде много полезна, ако трябва да запазите някои помещения в къщата си недостъпни за вашето куче.

Играчки за кучета за шихцу
Играчките правят живота на кучетата по-забавен, а щастливото куче няма причина да се занимава с деструктивно поведение. Когато избирате играчки за Shih Tzu, търсете неща с подходящи размери. Вашето дребно куче ще се нуждае от по-малки играчки, отколкото кучетата от по-големи породи, но се пазете от твърде малки предмети, тъй като те могат да представляват опасност от задушаване. Ако кучето ви е запален дъвкач, уверете се, че конфискувате всички парчета, които се чупят или са опасно разхлабени. Никога не подценявайте силата на пищялките – кучетата, особено кученцата, обичат неща, които издават шум. Винаги, когато представяте нова играчка на кучето си, започнете, като му покажете как да играе с нея. Търкаляйте или скачайте с топка и го насърчавайте да тича след нея и да ви я връща. Също така е чудесна идея да дадете на всяка играчка специфично име и да използвате това име, когато говорите за тази играчка. Това упражнение помага на кучето да свързва играчките с техните имена и може да му помогне да стимулира ума си по време на игра.

Как да се грижим за кученце ши-тцу

Довеждането у дома на кученце от породата шихцу е много вълнуващо за цялото семейство. Ако имате деца, не забравяйте да ги научите как да се справят правилно с кученцето. Малките деца трябва да останат седнали на пода, когато галят кученцето. Младото кученце ши-тцу може лесно да се нарани, ако бъде изпуснато. Никога не вдигайте кученце за козината, за врата или за крайниците. Правилният начин за повдигане на кученце е като внимателно поставите едната си ръка под гърдите, а другата – под задните му части за опора.

Определете безопасно място, където Shitzu ще спи и ще се чувства сигурно. Мястото трябва да има известно уединение, но да се наблюдава. Когато за първи път въведете кучето в новото място за спане, дайте му малко лакомство, за да може кучето да свързва мястото с хубави неща. Никога не поставяйте кучето в мястото му за почивка като наказание. Ши-тцу обичат да са в центъра на събитията и биха се радвали на място за спане, от което могат да наблюдават какво се случва в семейството. Също така имайте предвид, че това е строго стайна порода и трябва да живее със семейството в дома.

Преди да се появи новият ви домашен любимец, подгответе дома си за отглеждане на кученца. Премахнете домакинските почистващи препарати и химикали на видно място, премахнете всички отрови за гризачи и капани за щракане, за да не се нарани кучето ви случайно. Всички електрически проводници трябва да бъдат скрити от достъпа на кучето, за да се предотврати токов удар. Винаги проверявайте сушилнята, преди да изперете прането. Кучето може случайно да попадне там и да заспи. Уверете се, че всички врати и прозорци са затворени, включително гаражните и външните врати, за да предотвратите бягството на кученцето, докато то изследва новия дом. Някои декоративни растения могат да бъдат отровни за кучето ви. Поставете ги на недостъпно място. Малките предмети трябва да бъдат премахнати от пода, защото много кученца изследват околната среда с уста и могат случайно да погълнат малък предмет. Премахнете всички лекарства и бонбони от обсега на кучето.

Започнете да почиствате зъбите на кученцето си от рано. Кучето бързо ще се научи да приема тази важна част от грижата за здравето. Не забравяйте да използвате само паста за зъби за кучета. Човешката паста за зъби може да предизвика дразнене и не е безопасна за кучетата. Мийте редовно зъбите на кучето, за да предотвратите стоматологични проблеми.

Най-добрата храна за кучета за ши-тцу

Грижата за вашето Shih Tzu включва храненето му с подходяща висококачествена храна за кучета. Доброто хранене ще определи здравето, развитието и продължителността на живота на вашето куче. Когато довеждате кученцето Shih Tzu у дома, не забравяйте да поискате от развъдчика препоръки за храненето на новия ви домашен любимец и да запазите поне двуседмичен запас от същата храна, с която развъдчикът храни кученцата у дома. За малките кученца ших-тцу може да бъде стресиращо да сменят средата и да се преместят в друг дом с нов собственик. Стресът може да причини стомашно разстройство или диария. Ето защо е толкова важно да продължите да храните новия си приятел със същата храна, с която е свикнал, поне няколко седмици. Добре е също така да заведете кученцето на ветеринарен лекар за медицински преглед още през първите дни, когато сте го взели. Попитайте ветеринарния лекар за препоръки за храна за кучета и разберете коя е най-добрата храна за Shih Tzu. Ако е подходяща промяна в храненето, направете я постепенно, като увеличавате количеството на новата храна и намалявате количеството на старата, на малки интервали от всяко хранене. Някои Shih Tzu имат стомашна чувствителност и ако забележите, че марката на храната за кучета, с която храните Shih Tzu, изглежда не се харесва на вашето куче, опитайте да я смените. Средностатистическият Ших Тцу, който тежи около 10 кг, се нуждае от около 350-400 калории дневно. Колкото по-малко тежи вашето Shih Tzu, толкова по-малко калории му трябват на ден, а колкото повече тежи кучето, толкова повече калории трябва да приема всеки ден. Съществуват много разновидности на храни за кучета от породата Shih Tzu. Някои кучета предпочитат консервирана храна, а други може да харесват сухата храна за кучета. Консервираната храна може да увеличи вероятността малкото куче да развие стоматологични проблеми, тъй като консервираната храна има склонност да полепва по зъбите на кучето. Сухата храна е по-лесна за зъбите на кучето. Ако кучето ви харесва суха храна за кучета, не забравяйте да вземете суха храна за кучета, разработена за малки породи, за да може вашето ши-тцу да я дъвче по-лесно. Ако Вашето Ших Тцу предпочита консервирана кучешка храна, можете да опитате да добавите малко суха храна към храната и да помогнете за поддържането на здрави зъби на кучето. Не забравяйте, че храненето на кучето с трапезна храна може да доведе до стомашни проблеми, тъй като кучетата имат различни хранителни нужди от хората.

Някои ши-тцу са по-предразположени към алергии, свързани с някои съставки на кучешката храна. Ако случаят с вашия домашен любимец е такъв, опитайте да смените храната за кучета с такава с по-малко съставки и вижте дали това ще помогне. Важно е да знаете коя е конкретната съставка, която причинява алергиите при вашия шихцу, за да можете да избягвате храни за кучета с тази съставка.

Таблица за хранене на Shih Tzu

Кученцата Shih Tzu на възраст до 4 месеца се нуждаят от повече протеини, отколкото по-възрастните кучета. Освен това те трябва да се хранят по-често. Хранете кученцето си Shih Tzu три пъти дневно, като разпределяте общото количество на даваната храна между тези хранения. Предлагайте вода с всяко хранене, но докато се обучавате вкъщи, не забравяйте да я отстранявате около един-два часа преди лягане.

Кученцата ши-тцу на възраст между 4 месеца и 1 година трябва да се хранят два пъти дневно: сутрин и вечер. Някъде между 9 и 12 месеца кученцето ви трябва да премине на храна за възрастни кучета. Веднага след като приключите с обучението за стопанисване, можете да започнете да предлагате вода по всяко време.

Възрастните ши-тцу трябва да продължат да се хранят два пъти дневно. Потърсете диети, специално разработени за малки кучета. По този начин храната е с по-подходящ размер за устата на по-малкото ви куче, отколкото стандартните диети. Можете да предлагате разнообразие под формата на здравословни закуски, например сурови зеленчуци. Следете теглото на кучето си, тъй като с възрастта метаболизмът се забавя. Излишните килограми ще бъдат по-трудни за сваляне, когато ши-тцу наближи старческите си години.

Възрастните ших-цу са кучета, които са приблизително на 13 и повече години. Диетата на старшите Shih Tzu е най-индивидуализирана от всички възрастови групи. Ако кучето ви има някакви здравословни проблеми, вашият ветеринарен лекар може да препоръча хранене със специална диета. Ако кучето ви е в добро здравословно състояние, то може да се нуждае от някаква друга промяна, за да поднови интереса си към храненето. Мократа храна или приготвянето на храна вкъщи често могат да помогнат за това. Тъй като по това време хранителните нужди (и метаболизмът) на ши-тцу отново се променят, добра идея е да преминете на храна, създадена специално за възрастни хора. Може също така да искате да преустановите храненето с по-твърди храни, ако зъбите на кучето ви са в лошо състояние или ако му липсват зъби.

Здравословни проблеми на Shih Tzu:

Ши-тцу като цяло е здрава порода, но може да страда от проблеми с бъбреците и очите. Когато подстригвате козината на кучето си, обръщайте особено внимание на зоната около очите му, защото ако зоната около очите се замърси, то става особено податливо на очни проблеми като прогресивна ретинална атрофия (PRA). Прогресивната ретинална атрофия е група заболявания, които поразяват някои породи кучета и които се характеризират с двустранна дегенерация на ретината, причиняваща прогресивна загуба на зрението, завършваща със слепота, ентропия и ювенилна катаракта.

История на породата ши-тцу

Породата ши-тцу произхожда от Тибет. През 1653 г. тибетският Дай Лама подарява на китайския император няколко кучета от породата Ших Тцу. Според една легенда Shih Tzu спяло на ръба на леглото на китайския император като нагревател на краката. В крайна сметка било забранено кучетата Ши Тцу да бъдат притежавани от когото и да било, освен от семейството на императора. Шихцу почти изчезва, когато комунистите спират развъждането на кучета и през 30-те години на миналия век в света остават само 14 шихцу. Всички съвременни шихцу произхождат от тези 14. Понастоящем ши-тцу са сред най-популярните дребни породи в САЩ.