Тексаско куче

Изображение на кучето Texas HeelerКакво е Texas Heeler? Тексаското куче е хибридна кръстоска, която се получава при кръстосването на австралийска овчарка с австралийско говедо. Енергични, интелигентни и трудолюбиви, тези пастирски кучета са наследили много впечатляващи черти и от двамата си чистокръвни родители. Името Texas Heeler идва от щата Тексас – мястото, където е най-вероятно да ги срещнете. То е съчетано с прозвището на австралийското говедовъдно куче “Heeler”.

Тексаските хелери съчетават интелигентните и активните черти от двамата си родители. Тъй като е хибридно куче, тексаският хелер ще проявява различни темпераментни и физически черти. Въпреки това в по-голямата си част тексаските хелери са отлични пастири със силна работна етика. Цветовете на козината на тексаските хелери често се появяват в синьо мерле, синьо петнисто, червено петнисто, черно и алено и още цветови комбинации. Понякога козината на тексаските хелерови кучета може да бъде едноцветна, но по-често може да има и смесица от цветове. Кучетата смес от австралийски и говежди кучета могат да имат по-къса козина, която наподобява козината на говеждите кучета, но могат да имат и пухкава козина, по-скоро като австралийските кучета, в зависимост от наследствените черти.

Защитни, умни и много обучаеми, кучетата от смес на австралийска овчарка и говедо обикновено впечатляват със своя ум и характер. Всъщност именно това е направило тексаския хелер популярен сред повечето хора в Тексас и извън родния му щат. Подходящи ли са кучетата от породата Texas Heeler за семейни любимци? Това работно куче има много енергия и е най-щастливо в среда, в която силният му стремеж към работа може да бъде добре използван. За хората, които имат ферма в провинцията и се нуждаят от надежден компаньон, тези кучета ще изпълнят тази цел. Силно обучаеми и изключително интелигентни, тексаските кучета от породата Heeler не са подходящи за хора, които работят на пълен работен ден и планират да оставят кучето дълго време само вкъщи. Тексаските хелери са жизнени кучета, които са подходящи домашни любимци за хора, които имат много време и енергия, за да се посветят на това куче. Тексаските хелери са игриви и лесни за обучение, което ги прави отлични кандидати за обучение по послушание и аджилити. Потенциалните собственици на тексаски хелери трябва да са наясно, че това хибридно куче, което е създадено от кръстосването на две пастирски породи, ще изисква ежедневно много умствена и физическа стимулация.

Размер на Texas Heeler

Тъй като е сравнително нова кръстоска, тексаските хелери могат да варират по размер. Очаква се тексаските хелери да бъдат малки до средни по размер, като повечето кучета тежат между 25 и 50 килограма. Височината на тексаските хелери обикновено варира от 17 до 22 инча, когато кучето е напълно пораснало.

Тегло на кучето Texas Heeler: от 25 до 50 фунта (от 11 до 22 кг)

Височина на кучето Texas Heeler: от 17 до 22 инча (от 43 до 55 см)

Продължителност на живота на кучето Texas Heeler

Колко дълго живеят кучетата от породата Texas Heeler? Продължителността на живота на кучетата от породата Тексаски хелиер е около 12 до 15 години. Разбира се, продължителността на живота на кучето от смес австралийско овчарско куче и говедо се влияе от няколко фактора, като например здравето и начина на живот и др. Редовните ветеринарни прегледи могат да помогнат да се установят и отстранят всички здравословни проблеми, които могат да възникнат през живота на тексаското хейлърско куче.

Средна продължителност на живота на тексаския хелер: от 12 до 15 години

Темперамент на Texas Heeler

Texas Heeler е работно куче, което има голяма издръжливост и е много активно. Кучетата от смеската австралийско овчарско куче и говедо имат силен инстинкт за пазене на стада. Ако кученцата Texas Heeler не са правилно социализирани в крехката си възраст, те са склонни да бъдат резервирани, когато са сред непознати. За да се гарантира, че вашето кученце от породата Texas Heeler ще израсне като дружелюбно куче, ранната социализация е много важна. Лаят ли много кучетата от породата Texas Heeler? Въпреки че тексаските хилери не са прекомерни лаячи, те могат да успеят да се наложат като кучета пазачи и ще ви предупреждават, когато наоколо има непознат или натрапник.

Запознаването с темперамента на австралийската овчарка и австралийското говедо може да помогне за по-доброто разбиране на характера и личността на кучето Тексаски хелер, тъй като това хибридно куче наследява черти на темперамента и от двете родителски породи. Вижте видеоклиповете по-долу, които предлагат щедро количество информация за двете родителски породи кучета и тази информация ще ви помогне да разберете по-добре поведението и личностните черти на кучето Texas Heeler.

Ентусиастите на тексаския хелер описват характера на това куче като трудолюбив и духовит. Да, понякога тексаските хелери обичат да се гушкат с тези, които обичат, но по-често кучето ще се радва, когато е в определена работна позиция.

Австралийска овчарка видео

Подобно на австралийското говедарско куче и австралийската овчарка, тексаските хелери обичат да защитават своите стопани и тези, които обичат. Ако търсите активно и енергично куче, което да ви занимава през целия ден, тексаският хелер може да е правилният избор за вас. Тъй като е потомък на двама родители от чистокръвна порода пастир, ще очаквате от тексаския хелер да бъде и чудесен пастир. Тексаските хелери може да се изкушат да пасат децата ви или като се взират в петите им. Това поведение е естествено за това хибридно куче и може да бъде коригирано с обучение. Едно от положителните качества на кучетата от породата Тексаски хелер е, че те са много обучаеми и могат да постигнат успех в послушанието и аджилити.

Тъй като е интелигентно куче, тексаският хелер вероятно ще тества границите на стопаните си. Въпреки че тексаските хилери са склонни да се разбират добре с всички в семейството, те имат склонност да избират един любим член на семейството. Темперамент на тексаските кучета: темпераментни, активни, лесно обучаеми, защитници, игриви.

Плюсове и минуси на притежаването на тексаски хелер
Кучетата от породата Texas Heeler не са за всеки. Някои от недостатъците на притежаването на Texas Heeler включват високата енергия на кучето и нуждата от много умствена и физическа стимулация през деня. Тази жива смесица между австралийско говедо и австралийска овчарка се нуждае от много активен стопанин, който може да прекарва много време на открито с кучето. Пастирските кучета се нуждаят от работа през деня и оставането на тексаския хелер сам вкъщи за продължителни периоди от време може да доведе до различни поведенчески проблеми – от лай до разрушаване на къщата по креативен начин. Кучето не се опитва да ви досажда с това поведение – Texas Heeler е работно куче и когато няма работа за вашия зает домашен любимец, той ще се опита да се занимава с други неща в дома, които може би не винаги оценявате. Това е един от недостатъците на притежаването на работна порода кучета за хора, които просто нямат време или енергия да занимават домашния любимец с продуктивни неща през деня.

Някои тексаски хелери могат да бъдат много защитници на семейството си и изискват много социализация, за да се предотврати потенциална агресия на кучето към непознати хора. Сред плюсовете на притежаването на куче от породата тексаски хелер е способността на кучето да бъде добър пазач.

Сред плюсовете на притежаването на тексаско куче тип Heeler са неговата обучаемост и високата му интелигентност. Тексаските хелери са интелигентни и се радват на дейности, които ги стимулират както умствено, така и физически, като например обучение по послушание.

Силният пастирски инстинкт на кучетата от породата Тексас Хилер може да бъде недостатък в ситуация, в която кучето настоява да пасе децата в семейството или други домашни любимци в домакинството. Нахапването може да бъде проблем, свързан със стадното поведение. Това поведение на стадо и хапане може да се контролира до известна степен чрез ранно обучение. За хора, които притежават добитък и се нуждаят от куче, което може да помогне при пашата, тексаският хелер е чудесен избор. Неуморими и нетърпеливи да вършат работата по пашата, тексаските хилери се учат бързо и са отлични помощници, които следят добитъка и активно участват в гоненето на добитъка.
Как да се грижим за тексаски хелер

Тексаските хелери произвеждат значително количество лигавене и не са идеален избор за тези, които страдат от алергии при домашните любимци. Редовното четкане помага да се контролира линеенето и да се поддържа здрава козината на вашия тексаски хелер. Самопочистващият се инструмент за обезкосмяване на кучета Hertzko е чудесен начин за отстраняване на мъртвите косми от козината на кучето.

Може да е необходимо добро разресване два или три пъти седмично. Тексаските хелери с по-малко гъста козина не трябва да се излагат на екстремни метеорологични условия. Ако живеете в студен климат или метеорологичните условия са склонни да стават много студени през зимата, наличието на палто за кучета може да бъде добра идея, за да предпазите домашния си любимец от природните стихии.

Редовно проверявайте ушите на тексаския чирак за вредители и замърсявания и ги почиствайте, както ви е препоръчал ветеринарният лекар. Преди ноктите на кучето да станат прекалено дълги, ги подрязвайте с помощта на кучешки нокторезачки. Както и при повечето други породи кучета, къпете кучето Texas Heeler при необходимост. За да предотвратите стоматологични проблеми на кучето Texas Heeler, почиствайте зъбите му ежедневно, като използвате паста за зъби за кучета на ензимна основа.

Обучение на тексаско куче на гърне

Обучението на кученце от породата Texas Heeler в гърне не е много лесна задача за изпълнение. Нагласата “никога не се отказвай” и търпението ще ви помогнат да успеете. Колко бързо могат да бъдат обучени на гърне кучетата от породата Texas Heeler? Обучението на кученце на гърне може да отнеме от няколко седмици до 4 месеца. Имайте предвид, че кученцето се нуждае от вашето присъствие по време на процеса на обучение на гърнето. Наличието на постоянна рутина помага по време на обучението на гърнето.

Много е важно кученцето да се наблюдава през деня и да се забелязват признаците за готовност за гърне по време на обучението му за гърне. Определете място за гърне, където да водите кученцето от породата Texas Heeler, когато забележите, че животното е готово за почивка. Как да разберете кога кученцето ви е готово за гърне? Кучетата обикновено имат нужда да използват гърне след хранене, след сън, след игра и на всеки няколко часа или дори по-често, в зависимост от възрастта на кученцето. Поставете кученцето си на график за своевременно и редовно хранене. Тъй като кученцето обикновено има нужда да се облекчи между 5 и 30 минути след хранене, това може да подейства по-ефективно. Винаги когато забележите определено поведение, като например обикаляне в кръг и подсмърчане на пода, заведете кученцето си на определеното място, за да може то да се облекчи. Подгответе няколко лакомства, за да наградите кученцето от породата Texas Heeler за успешното приключване на гърнето на правилното място.

Здравословни проблеми на Texas Heeler

Въпреки че повечето кучета от породата Texas Heeler имат склонност към дълъг и здравословен живот, има някои здравословни проблеми, които могат да засегнат кучето от породата Австралийско овчарско куче, смесено с говедо. Тези здравословни състояния могат да включват следното:
Дисплазия на тазобедрената и лакътната става, която е вродено здравословно състояние.

Очна аномалия на коли (CEA) и прогресивна ретинална атрофия (PRA).

Епилепсия – заболяване, което може да причини припадъци и няма специфично лечение. Съществуват обаче различни медикаменти против гърчове, които контролират състоянието, без да се отразяват на качеството на живот на кучето.

Информация за Texas Heeler

При наличието на малко документи за произхода на Texas Heeler можем да извлечем известна информация от родителите на австралийската овчарка и австралийския говедар. Смята се обаче, че първият тексаски хелер е произведен и регистриран от Люси Гайнс през 1970 г.

Австралийското говедарско куче, създадено от австралийски заселници през XIX век, е било създадено с цел пазене на добитък в ранчо. Познато още като Blue Heeler или Queensland Heeler, то има дълбоки корени в Австралия. Blue Heeler е създадено в резултат на няколко кръстоски между овчарски кучета, динго, бултериери, далматинци и келпи.

От друга страна, и противно на името, което носят, породата австралийска овчарка произхожда от Съединените щати. Твърди се, че баските овчарки са пристигнали през XIX в. в Съединените щати, след като са дошли от дълъг престой в Австралия. Те са дошли заедно със своите пастирски кучета. Тези кучета били погрешно сметнати за австралийска порода от американските животновъди, поради което са наречени “австралийски овчарки”.

Съществува и вероятност австралийските овчарки да са потомци на пиринейските овчарки от района на Пиренеите. Американците непрекъснато усъвършенстват тази порода и през XIX и XX век те стават популярни кучета.

Родословие на тексаски хелер

Както беше споменато по-рано, тексаският хелер не е чистопородно куче. То е кръстоска между австралийска овчарка и австралийско говедовъдно куче, наричана просто потомство от първо поколение (F1). Те са 50/50 кръстоски между двамата чистокръвни родители. Те могат да се различават много по поведение и физически вид, тъй като е вероятно кученцето да предпочита един от родителите повече от другия. Това се случва дори сред кученца от едно и също кучило. Не е възможно да се предвиди до каква степен кученцето от породата Texas Heeler ще предпочете някой от родителите, тъй като F1 са известни с това, че са пълни с изненади. Съществуват тексаски хелери с по-голям процент на някое от двете породи в сместа. Това обикновено е резултат от развъждане от няколко поколения и е сравнително често срещано сред дизайнерските кучета, които съществуват от десетилетия.

Многопоколенческото развъждане може да надхвърля кръстосването на двамата чистокръвни родители на тексаския хелер. В зависимост от чертите, които се цели да бъдат по-изявени, Texas Heeler може да се кръстоса с несвързано австралийско овчарско куче или австралийско говедо. Освен това други развъдчици кръстосват тексаски хилери помежду си, за да произведат второ поколение тексаски хилери, обикновено наричани F2. Въпреки това възможностите за създаване на предсказуеми кученца от породата Тексаски хелер надхвърлят хвърлянето на зарове с хибриди F1.

Макар че кучетата от породата Тексас Хийлър се търсят предимно в родния му щат Тексас, кучето постепенно завладява сърцата на всички жители на САЩ. Като уникална смесица от две добре познати кучета за пастирство, тексаските хелери са подходящи като отлични работни кучета. Те се отличават и като спортни кучета.