Информация за кучето Йорки Пу, включително размер на Йорки Пу, темперамент, изисквания за оформяне, помощ за обучение на гърне и др. Научете повече за продължителността на живота на ЙоркиПу и разберете колко големи стават кучетата от породата ЙоркиПу.

Йоркипу (смес от пудел и йорки)

Изображение на кучето Йорки ПуКакво е йоркипу? Йоркширските пудели са малки по размер кучета, които се кръстосват между миниатюрен или тоалетен пудел и йоркширски териер. Кучетата от породата йорки пу са придобили много черти от характера и на двамата си родители. Въпреки че не всички кучета от смес пудел-йорике унаследяват едни и същи характеристики, някои от тях ще наследят повече черти на пудел, докато други ще наследят повече физически и темпераментни черти на йоркширски териер. Други кученца от породата йоркипуу ще наследят смесица от двете черти на характера. Ако обмисляте да се сдобиете с куче от породата йоркипу, научете колкото се може повече за родителските кучета, за да добиете представа какви личностни и физически черти ще влязат в хибридното куче.

Щастливото и енергично куче от смес йорки пудел има голяма издръжливост и е активен домашен любимец. Йоркските пудели могат да лаят силно, което ги прави добри кучета пазачи. Много от кучетата от породата йорки пудел са изненадващо добри скачачи. Лесно ли се обучават кучетата от сместа йорки пудел? Въпреки че кучетата от породата йорки пудел са много податливи на обучение, собственик с малък опит в обучението на кучета ще трябва да има много търпение, докато обучава младото йорки пудел.

Кучетата от породата наполовина йорки и наполовина пудел приличат и на двамата си родители както по външен вид, така и по темперамент. Кучетата от породата йорки пудел са интелигентни и бдителни. Тъй като породата пудел има три размера, в зависимост от това дали сместа йорки пудел е създадена, като единият от родителите е бил пудел играчка, или единият от родителите е бил миниатюрен пудел, размерът на кучето йорки пудел може да варира от много малък до средно малък. Повечето кучета от породата йорки пудел достигат до около 15 kg. Кучетата от породата Йорки Пу се срещат в различни цветове, тъй като породата Пудел се среща в различни цветове. Кучетата от сместа йорки пудел са изключително интелигентни и реагират добре на щадящо обучение. Пуделите и йорките са слабо линеещи и хипоалергенни породи, кучетата от породата Йорки Пу също споделят тези качества.

Изображение на Йорки пудел микс.

Йорки Пу

Тъй като са много активни кучета, кучетата от породата йорки пудел микс трябва да получават достатъчно ежедневни упражнения и да се наслаждават на участието си в семейните дейности. С малките си лудории йорки пухчетата ще превърнат и най-мрачния ден в светъл. Кучетата от породата йоркипуу са прекрасни домашни любимци за семейства и за самотни възрастни на всякаква възраст, които имат много време и внимание, за да се посветят на малък семеен любимец. Йоркипусите се справят добре със самотни хора, пенсионери и семейства с деца. Кучетата от породата йорки-пуу имат очарователни очи и едно голямо сърце, изпълнено с любов към стопаните си. Въпреки това кучетата от смес йоркширски териер и пудел трябва да започнат да се обучават веднага след като пристигнат у дома на тази крехка възраст, за да се възпита добро поведение. Обучението на гърне например трябва да започне още с пристигането на кученцето в дома ви.

Кучетата от породата йорки пудел се справят добре с деца, тъй като ще играят заедно на двора, а по-късно ще почиват в краката на стопаните си, за да подремнат. Йоркските пухчета са подходящи за живот в апартамент или в къща на село, стига да могат да прекарват по-голямата част от деня със своите стопани. Кучетата йорки пу не са подходящи за заети хора, които са на работа по цял ден и могат да прекарват с кучето само няколко часа на ден. Това общително и високоинтелигентно куче трябва да бъде около семейството си през по-голямата част от времето.

Продължителност на живота на йоркширския пу

Колко дълго живеят йорки-пу? Кучетата от породата полуйоркшир и полупудел са дълголетници и могат да живеят до 15 години. По-малките кучета като йорки пуу обикновено имат по-голяма продължителност на живота и при добри грижи, здравословен начин на живот и пълноценна диета йорки пуу могат да живеят дълго и щастливо.

Размер на йоркширските пудели

Колко големи стават кучетата от породата йорки пу? Йоркипусите са малки кучета, чийто ръст варира между 7 и 15 инча, а теглото им – от 3 до 14 килограма. Като се има предвид, че размерът им варира в зависимост от това дали за създаването му е използван той пудел или миниатюрен пудел, е важно да знаете размерите на кучетата родители, за да прецените колко голямо ще стане вашето куче йорки пу, когато порасне.

Темперамент на йорки поу

Най-добре можете да опишете темперамента на Йорки Пу като нетърпелив, игрив и интелигентен. От друга страна, те се смятат за упорити лаици, които имат вечно желание за внимание и упражнения. Техните навици за скачане и лаене могат лесно да бъдат обуздани чрез достатъчна физическа активност, социализация и ранно обучение.

Йорки Пу е любвеобилно, забавно и активно куче, което се радва на компанията на хора. Тези кучета обичат да участват в дейностите на семейството си, тъй като са много лоялни и любящи към своите стопани. С наследство от териер, то е много уверено и лесно подвижно.

С високото си ниво на интелигентност йорки Пу е един от най-добрите компаньони, които някога ще намерите, при условие че е обучен последователно с помощта на техники за положително подсилване.

Тъй като е потомък на две чистокръвни кучета, йорки Пу е вероятно да има непредсказуем темперамент. Характерът на кученцето Йорки-Пу може да бъде повлиян от няколко фактора – от наследствеността до социализацията и обучението. Има кученца от породата Йорки-Пу, които винаги са тихи и се крият в ъгъла, а има и такива, които бият своите другарчета от кучилото. Когато се сдобивате с кученцето Йорки Пу, уверете се, че сте избрали такова, което е някъде по средата на тези две характеристики.

Преди да се сдобиете с кученце от породата йорки пу, се запознайте с поне един от родителите му, за да разберете какъв характер ще имате. Можете също така да се срещнете с някой от братята и сестрите или с роднините на родителите, за да разберете точно какъв характер на кучето бихте могли да имате в зряла възраст. Това ви помага да се уверите, че имате предвид характера на йоркширското куче Пу, който ви е удобен.

Подобно на другите хибридни кучета, йорки пух се нуждае от ранно обучение и социализация. Трябва да го излагате на възможно най-много звуци, гледки, преживявания, както и хора, когато са още в кученцето си. Това помага много, като ви гарантира, че имате едно добре развито куче. Можете да започнете, като го запишете в добра детска градина за кученца. Освен това бихте могли редовно да го каните на гости, а също и да го водите в магазини, в които се допускат кучета, или в оживени кучешки паркове, за да подобрите социалните му умения и да подобрите обучаемостта му. Срещите със съседи по време на свободните разходки също помагат много за усъвършенстване на социалните умения. Много е важно да осигурите положителна и комфортна среда за вашето куче от породата йоркшир по време на социализацията, за да му помогнете да се научи да бъде уверено в различни ситуации.

Изисквания към упражненията на йоркиндското куче

Тъй като са жизнени кученца, кучетата от породата йоркифу обича да играят и да бъдат активни. Ако разхождате кучето си няколко пъти на ден около квартала, ще му осигурите добра форма и здраве. Предлагането на кучето ви на няколко различни играчки за кучета може да ви помогне да разберете по-добре неговите или нейните предпочитания, когато става въпрос за играчки за кучета. Някои кучета от породата Йорки Пу се радват на играчки за дъвчене, докато други харесват играчки за апортиране, а трети предпочитат интерактивни играчки за кучета, като например диспенсъри за лакомства, които могат да държат вашия домашен любимец зает и щастлив, особено в моментите, когато кучето трябва да остане да прекара час-два само, когато ви няма.

Йоркипусите ще се чувстват добре и в домове с оградени дворове, тъй като кучетата от смес йоркипудел обичат да играят навън, да гонят топки или кучешки играчки. Само се уверете, че те са под добър надзор, докато играят. Това е така, защото те лесно могат да бъдат прихванати от огромни птици или дори да намерят път навън и да започнат да се скитат сами.

Йоркските кучета се чувстват добре и в апартаменти благодарение на удобния си размер. Стига да осигурявате на кучето си от 30 до 60 минути ежедневни упражнения, всичко е наред, защото това кученце обича да бъде навсякъде, а престоят навън му дава възможност да опознае света и същевременно да се упражнява.

Добри семейни домашни любимци ли са йоркипусите?

Йоркипусите се справят добре с деца, които са много по-големи, и особено с такива, които са научени как да общуват с тях. Поради малкия си размер йоркипеу са уязвими и могат да бъдат наранени от деца, които играят грубо. Взаимодействието на това кученце с други домашни любимци трябва да се контролира – смеските на териер често имат силен стремеж към плячка и може да се изкушат да посегнат на семейния хамстер. Поради ловните си инстинкти тези кучета могат да доведат до навици за преследване и затова трябва да бъдат наблюдавани.

Външен вид на йоркширското куче

Йоркширските кучета имат мек допир на краката на пудела и имат доста фини кости. Те имат стройни глави с нежни опипващи се муцуни и изразителни тъмни очи. Тялото им обикновено е мускулесто и стройно, като дължината на гърба им е приблизително равна на височината на холката. Структурата и цветът на козината им могат да варират от къдрава до права, но в повечето случаи тя е лека и копринена. Кръстоските на йорки и пудели също се срещат в различни цветове, които включват кайсия, крем, червено, собол, черно и бяло.

В допълнение към различните цветове на козината, маркировката и шарките на всяко куче от породата йорки пудел се различават при различните кучета, което прави йорки пудел с уникален външен вид, който не може да се предвиди.

История на йоркширските кучета

Йоркипоо са нови дизайнерски кучета, които набраха популярност през последното десетилетие. Както при всички други дизайнерски кучета, няма много информация за кучетата кръстоска. Те са смес от две чисти породи – йоркипеу и той или миниатюрен пудел, за които има изобилна информация. Получаването на информация от тяхната история е един от факторите, които ще ви помогнат да разберете по-добре вашето йоркипеу.

Известно е, че породата йоркширски териер е съществувала преди повече от 100 години в Шотландия и Англия. Тези кучета са били използвани за изкореняване на плъхове от миньорите и от други представители на работническата класа по време на индустриалната епоха. Първоначално те са били известни като шотландски териери с чуплива козина до 1874 г., когато са наречени йоркширски териери след забележително шоу за прогресия.

Йоркширските териери са признати от Американския киноложки клуб през 1878 г. По-късно те са сортирани по кралски особи и все повече се превръщат в кучета компаньони, а не в ловни кучета. Оттогава те стават популярни не само в Обединеното кралство, но и в Съединените щати.

Пуделите се срещат в три разновидности: той, миниатюрен и стандартен пудел. Съществуват от XVIII в. насам. Кралските особи от Германия и Франция поискали техните разновидности – Toy и Miniature. По-късно те стават по-лесни за управление и опитомяване. Американският киноложки клуб ги признава през 1887 г.

Родословие на йоркширското куче

Йоркширските пудели винаги са били създавани от пудела тояга и йоркширския териер. Въпреки това развъдчиците са продължили да развъждат йоркширския териер с миниатюрен пудел. Това е довело до промяна в размера и теглото на потомството. Тъжно е, че йоркширският териер не е признат от Американския киноложки клуб, тъй като се смята за хибридно куче. Въпреки че развъдчиците развъждат тези хибриди, за да получат по-еднороден външен вид, те все още не отговарят на изискванията за издаване на официални документи за родословие.

Глезене на йорки пух

Как да поддържаме кучето йорки пу? Козината на йорки поу може да бъде от права до къдрава. Обикновено тя е с луксозна копринена и мека текстура и всъщност ще почувствате страхотно, когато прокарате пръсти през козината на йорки поу. Йорки Пу се смята за куче с ниска степен на линеене, но трябва да се грижите за тази фина и копринена козина, за да я поддържате здрава.

Можете да четкате йорки пух поне три пъти седмично, за да премахнете заплитанията. Козината около очите може да се почиства с четка, за да се предотвратят раздразненията, които ще се появят, ако пренебрегнете тази проста задача. Можете също така да използвате ножица, за да подстрижете космите около очите, за да ги предпазите. Не поставяйте на вашето йорки кака ви по график за къпане. Това може да се прави само при необходимост с помощта на шампоан за кучета, тъй като честото къпане ще увреди кожата на вашето куче.

За да премахнете бактериите, които се крият в зъбите на кучето, и натрупването на зъбен камък, можете да почиствате зъбите на йорки пух два или три пъти седмично. Това също така ще подобри свежия дъх, за да спомогне за по-доброто преживяване при игра с кучето. За да предотвратите заболяване на венците или други стоматологични проблеми, можете да почиствате зъбите на кучето всеки ден.

Подрязването на ноктите на йорки Пу веднъж на няколко месеца може да ви помогне да се предпазите от болезнени разкъсвания и други проблеми, когато кучето скача върху вас. Проверявайте дали не щръкват по пода и ги подрязвайте по съответния начин. Не подрязвайте ноктите прекалено, тъй като в ноктите на кучето има кръвоносни съдове и прекаленото им изрязване може да причини болка и кървене.

Винаги се стремете да проверявате ушите на йорки Пу за лоша миризма или зачервяване, които са признаци на инфекция. За да предотвратите евентуални инфекции на ушите на йорки пуяка, по време на рутинните проверки ги избършете с PH-балансиран почистващ препарат за уши. Никога не вкарвайте нищо в ушните канали, а почиствайте само външните части на ушите. С тези дейности по време на прегледите йоркширският пух трябва да бъде приучен, когато е още кученце. И тъй като кучетата обикновено са чувствителни към краката си, обработвайте по-често лапите на йорки пух и се стремете да превърнете грижата за тях във вълнуващо преживяване за вашето куче. Така ще положите основите на безпроблемни ветеринарни прегледи и други видове работа, когато кучето стане възрастно.

По същия начин се уверете, че проверявате за обриви, рани или други признаци, които биха могли да бъдат възможни инфекции, като чувствителност, зачервяване и възпаление на кожата в устата, носа и очите, както и на лапите. За да е здраво йорки Пу, очите трябва да са много чисти, без зачервяване или секрет. При това следвайте всяка стъпка до последната, докато водите вашето йорки пухче на седмични ветеринарни прегледи, за да откриете рано всякакви здравословни проблеми.

Как да се грижим за йорки пуяк

Йорки Пу обикновено се чувства у дома си, когато е в апартамент или къща. Предвид малкия му размер, той може да живее комфортно дори в малък апартамент, но навън не е препоръчително място за живеене на тези пухчета. За неговото физическо и емоционално благополучие то трябва да живее на закрито. Изненадващо е, че въпреки дребния си размер, това малко кученце има високи енергийни приливи и ще изисква постоянни ежедневни упражнения.

За да поддържате здравословното му състояние и щастието му, ежедневното разхождане из двора ще ви помогне много. Можете дори да го накарате да играе на апортиране по коридора, за да може да изпусне парата.

За да защитите още повече вашето йорки Пу, можете да го обучите на каре. Това помага да се предотврати попадането му в неща, които не трябва да прави, или дори други видове инциденти. Освен това йорки пух може да използва щайгата като място за почивка, където да се оттегли за дрямка след игра. Обучението на кучето ви да стои в кратуната трябва да се извърши на ранен етап. Това ще накара вашето йорки пух да приеме лесно затварянето, в случай че някога се наложи да бъде качено в автомобил или дори да бъде хоспитализирано.

Не се опитвайте да вкарвате вашето йорки пух в кошарата по цял ден, сякаш това е затвор. Всъщност това малко кученце не бива да прекарва непрекъснати часове в клетката, освен ако не спи през нощта. Тези какавиди са човешки кучета, те са предназначени да живеят свободно с хората в къщата, но не и под какъвто и да е вид ограничение. Всъщност има много начини да помогнете на вашето йоркширско пухче да започне да се чувства комфортно, когато спи и си почива в клетката.

За да имате силно и здраво йоркширско пухче, трябва да го храните с добре балансирана храна за кучета, която е пълна с всички хранителни изисквания. В случаите, когато ви е трудно да храните вашето йоркипеу, можете да смесите консервирана храна с неговата гранула, за да го примамите. Не разчитайте обаче на мократа храна за вашето куче, тъй като без суха храна йоркипоо може да страда от заболявания на венците, загуба на зъби или лош дъх. Редовното миене на зъбите на кучето йоркшир с паста за зъби за кучета може да помогне за поддържането на здрави зъби на кучето.

Обучение на йоркширските кучета за ходене по гърне

Как да обучаваме на гърне кучето йоркинепу? Като се има предвид, че тези кученца са интелигентни и желаят да угодят на стопаните си, кучетата от породата кръстоска йорки пудел няма да са толкова трудни за обучение. Всичко, от което се нуждаете, е време, последователност и методи за положително укрепване и скоро ще имате напълно обучено на гърне куче. Ето стъпките, които трябва да следвате по време на обучението.

Определете мястото, където ще се изхожда. След това изведете кучето си навън, дайте му достатъчно възможност да отиде на гърне, след което го заведете до избраното място, без да го прекъсвате. Имайте предвид също така, че малките кучета имат малък пикочен мехур, така че да кажем, че не могат да го задържат дълго.

Похвалете Йорки Пу след успешна дейност по елиминиране. Тъй като те обичат похвалите, винаги ще се стремят да ги получат, като правят правилното нещо. Можете също така да решите да наградите своя пух чрез обикновена разходка или игра.

Поддържайте график: Извеждайте кучето си навън по едно и също време всеки ден, особено след хранене, подремване и пиене. Също така използвайте подсказващи думи, които кучето ще свърже с какавидирането, като например “Иди пикай”. Тъй като тези кучета се справят добре с повтарящи се команди, подсказващите думи работят наистина добре.

Почистване на произшествия: След като кученцето отиде да пишка на неподходящо място, почистете го възможно най-скоро. Не позволявайте на кучето да подсмърча наоколо, защото може да се окаже, че отново е накацало на същото място. При това избягвайте да крещите или да наказвате кучето за инцидентите, тъй като то може да не се отнася добре към това.

Как да обучавате куче от породата йори?

Йоркското пухче е куче, което винаги иска да угоди на стопаните си, така че поне това трябва да се отрази добре на обучението. Фокусирайте обучението си върху методите за положително подсилване, като например възторжени похвали и вкусни лакомства. Избягвайте агресивността и използването на груби думи, защото това само ще направи кучето от смес йоркширски териер и пудел враждебно настроено и ще го обезкуражи да учи.

Хубавото при йоркширските териери е, че те бързо научават основни команди и дори типични салонни трикове като танц, игра на мъртвец, преобръщане, подаване на ръка, а също и пълзене. Кучето е много ентусиазирано и решено да се забавлява – фактор, който ще кара семейството и приятелите ви да се смеят и забавляват. Така че, насладете се на преподаването на невероятни трикове на йоркширското куче и ще бъдете шокирани да научите на какво е способно вашето куче.

Кучето от смес на йоркширски териер и пудел има и способността да се превърне в аджилити или в терапевтично куче. Ако сте от хората, които обичат състезанията, кучето йоркиепоо може би е точното куче за вас.