Плюсове и минуси на йоркитата

Притежаването на йорки има много плюсове. Тъй като е една от най-малките породи кучета, йорките са лесни за пътуване. Други предимства на йоркито правят тази порода гъвкава за много условия на живот. Йоркито може да се чувства добре в малък градски апартамент или в голям селски дом. Собствениците на йорки споделят, че тази порода е чудесен домашен любимец компаньон. Едно любящо малко животно компаньон като йоркито е идеален четириног приятел за самотни млади хора и за възрастни хора. Хората с алергии към домашни любимци, които искат да си вземат домашен любимец, могат да помислят за йорки, тъй като породата се смята за неалергична. Въпреки че нито едно куче не е напълно лишено от алергени, козината на йоркитата произвежда много по-малко алергени в сравнение с повечето други породи. Йоркитата са активни и жизнени кучета с много енергия за дълги разходки. Други плюсове на йоркитата са дълголетието. При правилни грижи йоркитата могат да живеят до шестнадесет години и дори по-дълго.

Въпреки че има толкова много плюсове за притежаването на йоркширски териер, има и някои минуси. Минусите на йоркширския териер включват големи нужди от грижа и потенциалният собственик на йоркширски териер трябва да отделя време за ежедневната грижа за йоркшира, като например четкане на козината на кучето, отстраняване на кичури и заплитания и т.н. Йорките са независими и могат да бъдат упорити по време на обучението. Йорките трябва да са около собствениците си през повечето време и това може да е проблем за хората с натоварен график. Тази порода не е идеална за работещи хора или за семейства с много малки деца, тъй като малкият семеен любимец се нуждае от много внимание и процъфтява в семейства, в които собствениците обичат да се грижат за него, да го обгрижват и да прекарват много време с него всеки ден.

Собствениците на йоркширски териер съобщават, че малкото куче може да бъде упорито по време на обучение. Други недостатъци на притежаването на йорике включват размера на кучето – малките кучета като йорките лесно могат да бъдат настъпени или случайно наранени. Собствениците на породата йоркширски териер трябва да внимават да не посегнат случайно на кучето, особено когато на дребния домашен любимец е позволено да прекарва време на дивана на семейството. Други минуси включват високите нужди на кучето от грижа – йорките имат красива козина, за която трябва да се полагат ежедневни грижи. Йоркширските кучета могат да бъдат взискателни към вниманието и потенциалните собственици трябва да разполагат с достатъчно време, което да посвещават на йоркширския териер всеки ден.

Плюсовете на йоркширския териер включват размера на кучето – куче с удобен размер може да живее удобно дори в малък апартамент. Малките йоркита са лесни за пътуване поради малките си размери. Йорките са чудесни кучета пазачи и ще предупреждават собственика винаги, когато покрай дома им минава непознат човек. Сред другите положителни страни на притежаването на порода йорки е фактът, че йорките са много интелигентни и могат бързо да научат нови трикове с правилната мотивация.

Размер на йоркширския териер

Тегло на йорки
Тегло на мъжкия йоркширски териер: от 5 до 7 фунта (2,7 до 3,1 кг)
Тегло на женски йоркширски териер: от 1,8 до 2,7 kg (от 4 до 6 фунта)

Размер на йорки
Височина на мъжкия йоркширски териер: от 15 до 20 cm (6 до 8 инча)
Височина на женския йоркширски териер: от 12 до 17 cm (5 до 7 инча)

Козина на йоркширския териер: фина, права и копринена
Цветове на йоркитата: кученцата се раждат черни с тен и с времето придобиват стоманено-син или златисто-тан цвят

Колко кученца може да има едно йорки?
Размер на кучилото на йоркширския териер: от 2 до 5 кученца

Продължителност на живота на йорки
Продължителност на живота на йоркширския териер
Йоркитата живеят средно от 13 до 16 години

Колко струва един йоркширски териер?
Цената на йоркширския териер започва от около 1 000 долара и нагоре в зависимост от много фактори, като например възрастта и родословието на кучето Притежаването на йоркширски териер плюсове и минуси

Размери на йоркширския териер

Йоркширските териери са сред най-малките породи кучета. Всъщност най-малкото куче, регистрирано някога, е йоркширски териер. Тези миниатюрни кучета се предлагат дори в размер на чаша, който се счита за най-малкия. Йоркширските териери често се наричат разновидности на йоркширския териер за играчки, мини, tiny и teacup. Йоркитата от разновидността teacup тежат под 3 кг. Някои развъдчици на йоркширски териер могат да считат, че куче под 5 kg е разновидност teacup. Ако смятате да си вземете йорки, не забравяйте да се консултирате с развъдчика за определението му за разновидност teacup, за да не останете разочаровани, ако миниатюрното куче порасне до над 3 килограма. Не забравяйте да се запознаете с родителите на кученцето, което ще вземете, за да имате добра представа как ще изглежда вашето кученце, когато йоркито порасне.

Темперамент на йоркширския териер

Йоркширските териери са отгледани като изключителни кучета компаньони, които не обичат да остават сами. Тези дребни кучета ще следват стопанина си от стая в стая като малки сенки. Благодарение на своя обичащ вниманието темперамент йоркитата се справят чудесно като компаньони на възрастни хора, които имат време да се посветят на този сладък и верен домашен любимец. Йорките се нуждаят от ежедневни упражнения, но не им е необходимо много място за тичане. Добри ли са йорките с деца? Малката порода не се препоръчва за семейства с малки деца, тъй като миниатюрното куче е крехко и податливо на неволни наранявания. Въпреки миниатюрните размери йорките са уверени кучета. Породата играчка е смела, властна и безстрашна, динамична и забавна. Съществуват известни вариации в характера на отделните индивиди и дори най-малките йоркита могат да бъдат по-активни или по-спокойни от другите. Важно е собствениците да бъдат много внимателни, когато вдигат кучето. Много йоркита се нараняват поради падане от ръцете на собственика.

Дори и най-малките йоркита имат смел характер и могат да се използват като кучета пазачи, като предупреждават стопаните си със силен лай, ако някой се приближи до тяхната територия. Въпреки миниатюрните си размери дори най-малките йоркита имат силен стремеж към плячка и са известни още като кучета-доносници. През XIX век породата е създадена в Англия за лов на плъхове във фабриките за дрехи.

Йоркитата са особено популярни в градовете като миниатюрни кучета компаньони. Йоркширският териер е много адаптивен и е подходящ за живот в апартамент или в къща с двор. Не забравяйте дворът да бъде ограден и периодично проверявайте оградата, за да се уверите, че няма пролуки, през които малкото куче може да излезе. Малките йоркита са интелигентни и енергични домашни любимци.

Йорките са смели и не се страхуват от други кучета. Когато не са достатъчно социализирани, йорките могат да бъдат дори агресивни към други кучета. Йорките трябва да бъдат социализирани още като кученца. Прекарването на време с други кучета помага на йоркитата да се научат как да се държат.

Йорките обичат да са около стопаните си и с удоволствие пътуват. Пътуването с йорки може да бъде по-удобно, ако разполагате с подходящо оборудване. Малките кучета могат да се поберат в повечето кучегони за малки кучета.

Дори малките кучета трябва да знаят как да ходят на каишка. За малките йоркширски териери удобните каишки работят най-добре по време на разходка, тъй като има по-малък натиск върху крехката шия на йоркито.

Обучение на йоркширските кучета на гърне

Въпреки че йоркширските териери са интелигентни, овладяването на домашното възпитание (или приучаването към къщи) може да отнеме известно време. Положителните техники за обучение заедно със системата за награждаване работят най-добре за тази порода. Най-доброто време за започване на обучението е на 7-9-седмична възраст, когато физическата координация на кученцето е усъвършенствана.

Първото нещо, което трябва да направите, е да установите режим за ползване на банята. Малкият пикочен мехур на кученцето не може да поеме много, така че ще трябва да го извеждате навън често: на всеки половин час, след като яде или пие, и след сън или игра. Определете място за тоалетна навън и винаги водете кученцето си на каишка до това място. Това може да бъде трева или пръст, бордюр или дори кофа за боклук на терасата ви. Когато кученцето елиминира, използвайте гласова команда, например “Иди на гърне”, за да му помогнете да започне да свързва командата с елиминирането. Веднага след като кучето елиминира в зоната за тоалетна, го похвалете обилно и му дайте лакомство. Незабавното даване на положителна подкрепа на кучето ще му позволи да разбере какво се очаква от него. Превенцията е ключът към обучението на домашните любимци. Не давайте на кученцето си възможност да направи грешка. Дръжте го в полезрението си през цялото време. Ако забележите, че то започва да подсмърча или да ходи в кръг, вземете повода и го изведете навън до мястото му за баня, като казвате “Иди на гърне”. След това го похвалете и му дайте лакомство. Отиването с него гарантира, че кучето отива до тоалетната, а не се шмугва и играе вместо това. Продължавайте да го хвалите и награждавате за това, че се елиминира навън. В крайна сметка кучето ви ще може да ходи по команда, което е много полезно посред нощ или когато пътувате.

Уверете се, че сте премахнали старателно всякаква миризма и петна от урина, тъй като кучето ще бъде склонно да използва същото място за своя тоалетна, ако открие миризмата на своята урина в района. Почистващите препарати на ензимна основа работят най-добре при премахване на миризмата на урина на кучето в помещенията.

Личат ли йоркитата?
Йоркширските териери нямат подкосъм и се смятат за кучета, които не мият. Йоркитата могат да загубят косъм тук-там, но никога не пускат много косми, както много други породи кучета. Въпреки че не са четкащи кучета, йоркитата трябва да се четкат редовно. Козината на йоркитата расте непрекъснато. Маслата от мастните жлези под кожата естествено поддържат козината и кожата. Прекалено честото миене може да доведе до суха, люспеста кожа и напукване, но ежедневното четкане освобождава маслата, поддържа кожата и козината здрави и предотвратява образуването на заплитания и кичури. След разходка винаги проверявайте козината на йоркито за остатъци и я разресвайте възможно най-скоро, за да избегнете заплитане. Йоркитата не линеят два пъти годишно като другите кучета и козината им може лесно да се откъсне по време на четкане. За да предотвратите накъсването на козината, напръскайте козината на кучето си с кондициониращ спрей преди разресване, за да я омекотите и покриете. Несмилащата се козина прави тази порода подходяща за хора с астма и често хората, които имат чувствителност към козината на домашните любимци, откриват, че тази порода не влошава алергиите им. Ако все пак имате алергии към домашни любимци, не забравяйте да прекарате известно време с кучето, преди да го купите, за да сте сигурни, че породата е съвместима с вашето състояние.

Как да се грижим за йорки

Йоркширските териери са известни със своята дълга и копринена козина. Кученцата от породата йорки обикновено се раждат черни с тен. Може да отнеме около три години, преди вашето йорки да придобие стоманено-синята или златисто-оранжевата козина, която наистина отличава малката порода. Гримирането на йорки може да бъде трудоемко хоби, особено ако държите козината да е дълга. В много зоомагазини се предлагат специални масла за поддържане на дългата и копринена козина на вашия йоркширски териер. Много собственици решават да подстрижат козината късо, тъй като по-късата козина е по-лесна за управление. Съществуват различни видове подстригване на йоркширския териер, от които можете да избирате. Гримирането на кучето ви включва всекидневно разресване на козината, за да не се заплита. Козината над очите трябва да се подстригва или връзва назад. Изгледайте видеото по-долу, в което професионален дресьор на йорки показва как се подстригва йорки.
Как да подстрижете йорки за лесна за поддържане лятна прическа. Видео за подстригване на йорки.

Как се подстригва йорки – видео

Козината на йоркито може да бъде подстригана в няколко стила, включително квинтесенциална йорки подстрижка, която се отличава с дълга, плавна коса; кучешка подстрижка, която е къса навсякъде; или модифицирана подстрижка на шнауцер или вести, която е някъде по средата. Воденето на йорки на професионален фризьор може да бъде скъпо и някои собственици предпочитат да се научат как да се грижат за козината на своето йорки и да я подстригват вкъщи. Ако решите сами да подстригвате йорки, ето кои са инструментите за подстригване на йорки, които могат да ви помогнат да си свършите работата.
Инструменти за оформяне на йорки
Масата за грумиране на кучета може да направи грумирането на вашето куче удобно преживяване за вас и за вашия домашен любимец.

Ножиците за подстригване на кучета се използват от професионалните грумъри по много причини. Козината на йоркито трябва да се подстригва, когато стане прекалено дълга. Ножиците за подстригване на кучета могат да ви помогнат да постигнете красива прическа на вашия домашен любимец и с известна практика ще се научите да подстригвате козината на Йорки и дори да експериментирате с различни прически на вашия домашен любимец в уюта на собствения си дом.

Комплект ножици за груминг на домашни любимци, който включва права ножица, извита ножица и ножица за изтъняване.

Най-добрата четка за йорки
Козината на йоркитата трябва да се разресва всеки ден, за да се предотврати образуването на кичури и заплитания. Четка за почистване на козината
Метален гребен с широки зъби
Спрей за кондициониране на козината ще ви помогне да премахнете заплитанията и да оставите на кучето си свеж аромат на козината.

Аксесоарите за йорки включват кучешки щипки за закрепване на козината в прическа, която предпазва козината от очите на кучето. Кучето ви не само ще изглежда очарователно с щипка за коса, но и очите на кучето могат да се раздразнят, когато козината попадне в очите му. Държането на козината далеч от очите ще помогне за предотвратяване на различни очни проблеми, свързани с породата. Предлагат се много атрактивни щипки за коса за йорки и е важно да изберете аксесоари, които няма да повредят козината на кучето. Атрактивен аксесоар за коса на йорки с гумена лента е по-лесен за козината на кучето, отколкото клипсове с метални държачи, които могат да накъсат козината и да раздразнят чувствителната кожа на кучето.

Петната от сълзи по лицето на йоркито могат да причинят дискомфорт на кучето ви. Препаратите за отстраняване на петна от сълзи могат бързо да премахнат непривлекателните петна от лицето на вашето куче. Ако забележите прекомерно количество петна от сълзи по вашия домашен любимец, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че петната не са причинени от някакви здравословни проблеми.
Някои кучета развиват сухота в носа, особено през студените месеци. Ако носът на кучето ви е със суха, напукана кожа, масло за нос за йорки може да помогне за успокояване и заздравяване на кожата.
В допълнение към грижата за козината на йоркито не забравяйте да се грижите правилно за зъбите на миниатюрното куче. Натрупването на бактерии от лошото здраве на устната кухина е свързано с инфекции и заболявания на основните органи на кучето, включително сърцето, бъбреците и черния дроб. Зъбният камък се натрупва бързо, което води до появата на плака, гингивит и лош дъх. Венците на кучето стават раздразнени и подути, а в крайни случаи кървят и се изпълват с гной. Ако не се лекува, пародонтозата може да доведе до загуба на зъби. Почистването на зъбите на йорки поне три пъти седмично и осигуряването на кучето ви със стоматологични лакомства, разработени за миниатюрни породи, ще ви помогне да запазите зъбите на йорки в добро състояние в продължение на много години. Използвайте мека детска четка за зъби и паста за зъби, предназначена специално за кучета. Човешката паста за зъби не е безопасна за кучета. Задържането на кучешки зъби при йорки може да е проблем, който се появява, когато бебешките зъби не успеят да паднат, тъй като постоянните зъби израстват на малко по-различно място, което позволява на кучешките зъби да останат на мястото си. Задържаните кучешки зъби могат да причинят кариес, тъй като частиците храна се заклещват между задържаните и постоянните зъби. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да прецените дали е най-добре да отстраните задържаните кучешки зъби или да ги оставите така, както са.
Консумативи за грижа за йорки
Консумативите за зъболечение на йорки включват следното:
Не забравяйте да почиствате ушите на вашето йорки няколко пъти всяка седмица. Кърпичките за уши на кучета са лесен начин да поддържате ушите на вашия домашен любимец чисти. Проверявайте ушите на кучето за наличие на восък, секрет, миризма или признаци на ушни акари. Умереното количество восък е нормално, но всякакъв секрет или миризма може да сигнализират за други проблеми, като например инфекция. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако подозирате, че вашият домашен любимец може да има ушна инфекция.

Ноктите на йоркито също трябва да се поддържат. Ако чувате щракане, докато кучето ви ходи по дървен под, значи е време да подрежете ноктите на йоркито. За да се погрижите за ноктите на Йорки, ще ви трябват следните принадлежности:
Йоркито е еднокосместа порода, което означава, че няма подкосъм, който да го топли. През по-хладните месеци обличайте кучето си в подходящи за времето кучешки дрехи, за да е топло на малкия ви приятел навън.

Някои йоркита наистина не обичат да излизат навън в дъждовни дни. Дъждобран, пригоден за йоркширски териер, може да помогне на кучето да остане сухо и удобно, докато се разхожда в дъжда.

Хранене на йоркширски териер

Храненето играе важна роля за поддържането на здравето на йоркширския териер вътре и навън. Разкошната козина може да бъде постигната с подходящо хранене. Уверете се, че храните вашето йоркширче с първокласна добре балансирана смес за малки породи. Важно е да използвате диета, съобразена с възрастта. Малките кученца имат различни хранителни нужди от тези на възрастните и старшите кучета. Възрастното йорки може да затлъстее, ако продължава да се храни със същото количество храна, както когато е било по-младо. Метаболизмът на възрастните кучета се забавя с възрастта и е важно да коригирате диетата на кучето, за да му помогнете да поддържа здравословно тегло. Никога не хранете йоркито си с човешка храна, защото тя може да бъде вредна за кучето ви. Освен това, ако Вашето йорки опита човешка храна, може да реши да спре да яде кучешката храна напълно. Не се поддавайте на желанието да давате на кучето си човешка храна, независимо колко много то моли.

Предлагат се специфични за породата кучешки храни, които отговарят на хранителните нужди на йоркитата, и има много различни марки, от които можете да избирате.

Много нови собственици не са сигурни колко да хранят кученцето или възрастното куче. Вижте таблицата по-долу, която отговаря на въпроса, който много собственици на йоркширски териер задават: “С колко трябва да храня моето йорки?”
Таблица за храната на йоркитата
Възраст: Кученца йорки (след отбиване до 12-седмична възраст)
Хранете кученцето йорки до 4 пъти на ден, заедно с купичка с гранули, оставена навън през целия ден
Количество храна за кучета: Общо 1/2 до 3/4 чаша (150-340 грама)
Най-добра храна за кучета от породата йорки: храна за кученца, предназначена за растеж, с по-високо съдържание на протеини; по-меки хапки за улеснение на венците

Възраст: за подрастващи йорки (от 3 до 6 месеца)
Хранете юношите на йорки 3 пъти дневно
Количество храна за кучета: 1/2 до 3/4 чаша (150-340 грама) общо
Най-добра храна за йорки: храна за кученца, предназначена за растеж, с по-високо съдържание на протеини

Възраст: йорки активно възрастно куче (тези, които спортуват до два часа на ден)
Хранете активното възрастно йорки 2 пъти дневно
Количество храна за кучета: 1 1/4 чаша (567 грама) на ден
Най-добра храна за йорки: храна за активни възрастни кучета, предназначена за поддържане

Възраст: възрастни йоркита със заседнал начин на живот (кучета, които се отглеждат на закрито)
Хранете Йорки със заседнал живот 2 пъти дневно
Количество храна за кучета: 3/4 до 2/3 чаши (340 до 453 грама) на ден
Най-добра храна за йорки: храна за възрастни кучета, предназначена за поддържане

Възраст: Йорки в напреднала възраст (над 8 години)
Хранете възрастното йорки 2 пъти дневно
Количество храна за кучета: 3/4 до 2/3 чаша (340 до 453 грама) на ден
Най-добра храна за йорки: храна за възрастни кучета, предназначена за възрастни кучета; често съдържа повече фибри
Обучение на йорки
Йоркширските териери са малки кучета, които могат да се възползват от основно обучение за послушание. Такива команди като “Седни”, “Не”, “Място”, “Ела тук” и др. могат да ви помогнат да имате по-добър контрол над активния си приятел както вкъщи, така и навън, и ще ви помогнат да запазите кучето си в безопасност. Веднага след като доведете кученцето си у дома, трябва да започнете обучението. Кученцето на възраст от 8 до 10 седмици е готово да започне да се учи, че хапането не е подходящо; че трябва да седи и да стои, когато стопаните му вечерят, и че трябва да излиза навън, за да се облекчи. Имате възможност да запишете кученцето си в детска градина за кученца, която е за кучета на възраст между 10 и 12 седмици. В повечето случаи йоркито ви ще трябва да премине поне два кръга ваксинации, за да бъде допуснато до участие. Основните команди “седни”, “долу”, “стой” и “дойди” се преподават от инструктор, който познава краткия период на внимание на кученцата.

Курсовете за основно обучение са предназначени за кучета на възраст 4 месеца или повече, които са завършили детската градина за кученца, но все още се нуждаят от основно обучение по послушание. Преподават се същите команди и инструкторът обикновено разглежда деструктивни поведения, като копаене, лаене и дъвчене.

За йоркитата с тежки поведенчески проблеми решението може да бъде наемането на частен инструктор. Обучението на кучета се извършва индивидуално и може да бъде адаптирано към нуждите на вашето йорки.

Йоркширските териери са склонни да обичат да лаят и е важно да обучите миниатюрното си куче в ранна възраст. Командата “Тихо!” може да бъде много полезна, за да държите лая под контрол, когато е необходимо. Някои йоркита страдат от тревожност при раздяла, което не е изненадващо, тъй като малкото куче-компаньон естествено предпочита да бъде със семейството си. Можете да помогнете на кучето си да преодолее тревожността си от раздяла. Винаги дръжте на разположение няколко играчки за дъвчене, докато отсъствате, за да се забавлява кучето. Преди да оставите кучето само, задължително изведете домашния си любимец навън и го разходете добре. То ще бъде по-склонно да заспи след добра разходка. Кучето трябва да има на разположение прясна вода по всяко време. Когато си тръгвате, устойте на желанието да прегърнете домашния си любимец и си тръгнете непринудено – дългите сбогувания могат да накарат кучето да се почувства нервно. Кучето усеща енергията ви и ако се чувствате тъжни, че трябва да го оставите за около час, то ще усети тази емоция и тревожността му от раздяла само ще се влоши. Като си тръгвате непринудено, показвате на кучето си, че няма причина да се тревожи, и то ще усети, че няма причина да се стресира. Ако оставяте кучето за повече от няколко часа, организирайте някой да го изведе навън за почивка за тоалетна, докато отсъствате, или обучете кучето си да може да използва вътрешна тоалетна, за да не се налага да чака тревожно завръщането ви, за да се облекчи.

Как да социализираме йорки

Социализирането на йорки е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да си осигурите добре възпитано куче. Колкото е възможно по-рано – до навършване на 12-седмична възраст на кученцето, то трябва да е било изложено на различни хора, животни, звуци, гледки и обстоятелства. Добре социализираното куче ще бъде уверено и смело. То няма да се страхува от силни шумове или непознато лице и ще се разбира с други кучета и животни. Ще искате да запознаете кучето си с възможно най-много хора, когато то е на около 9 или 10 седмици. Позволявайте им да докосват кученцето, да го държат, да го галят. Избягвайте грубите игри или дърпането на въже. Тези нови преживявания винаги трябва да са положителни. Изберете едно добре възпитано дете, за разлика от група шумни, буйни деца. Излагайте кучето си на различни звуци, миризми и гледки, като започнете на около 14-седмична възраст. Позволете му да усети миризмата на тревата, да чуе звуците от движението и да срещне хора на улицата. Внимателно откривайте света за вашето йорки чрез кратки наблюдавани изблици, докато то се почувства комфортно. Тази порода може да бъде подозрителна и дори агресивна към непознати и други кучета, затова е важно да социализирате кученцето си както с хора, така и с други кучета. Правилно социализираният йоркширски териер може да се разбира чудесно с други домашни любимци, включително котки. В случай че вашият йорки е агресивен към други кучета, не е добра идея да водите домашния си любимец в парка за кучета, където може да има други агресивни кучета, които лесно могат да наранят вашето куче, когато бъдат провокирани.

Как да намерите добър треньор на йорки

Намирането на добър треньор на кучета за йоркширски териер е много важно. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар за препоръки. Попитайте други собственици на кучета за препоръки. Преди да запишете кучето си на курсове за обучение, поискайте да наблюдавате занятие, преди да се запишете. Участниците трябва да се забавляват и да имат успешен опит в обучението. Квалифицираният инструктор трябва да обясни урока за деня и да даде ясни инструкции, както и да помага на учениците индивидуално с правилните техники. Трябва да се чувствате комфортно с инструментите и методите за обучение на инструктора. Не трябва да се използват удари, ритници, електронни устройства или други средства за обучение, които причиняват вреда. Попитайте дали инструкторът членува в някакви образователни организации или асоциации. Преди кученцето или кучето да посети курса на инструктора, трябва да се изисква ваксинация. Това защитава вашето здраве и здравето на вашето йорки. Попитайте други настоящи клиенти за опита им с треньора и за това как напредват техните кучета.

Здравни проблеми на йоркитата

Йоркширските териери са податливи на сърдечни заболявания. За да предотвратите развитието на сърдечни проблеми, не забравяйте да поддържате зъбите на кучето здрави и да следите за теглото на йоркито. Кучетата с наднормено тегло са по-склонни да получат сърдечни заболявания.

Хипогликемията, или ниската кръвна захар, е често срещано състояние при малките и миниатюрните породи кучета. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако забележите, че йоркито ви получава припадъци, колабира или като цяло изглежда слабо. Това състояние обикновено засяга кученца и много малки йоркита, които тежат под 4 фунта (1,8 kg), когато са напълно пораснали. Хипогликемията може да се коригира незабавно с доза сироп или мед върху венците на кучето. Захарта ще се абсорбира в кръвта му и ще възстанови нивото на кръвната му захар. Ако не успеете да съживите кучето, е необходима спешна медицинска помощ. Вашият ветеринарен лекар ще трябва незабавно да постави кучето на интравенозна глюкоза. Правилното лечение включва редовно хранене на вашето йорки и оставяне на суха храна за него през целия ден. Попитайте Вашия ветеринарен лекар за допълнителни съвети.

Специфичните за породата заболявания включват колапс на трахеята. Хрущялът в дихателната тръба или трахеята е по-слаб от нормалното и може лесно да се огъне или срути от най-малкия натиск, например при дърпане на каишка. Това състояние се влошава с възрастта на кучето и може да доведе до дихателни проблеми. Симптомите на това заболяване включват напрегнато дишане или кашлица след физически упражнения, дърпане на нашийника или натиск върху дихателната тръба. С напредването на възрастта учестеното дишане става постоянно, а в белите дробове започва да се натрупва течност, която затруднява дишането на кучето. За да предотвратите или облекчите съществуващите увреждания, използвайте сбруя вместо нашийник, за да намалите натиска върху врата на кучето.

Произход на йоркширския териер

Първоначалното предназначение на йоркитата е било да ловуват дребни паразити. Йоркширските териери са били ценни кучета за лов на плъхове за миньорите, които имигрират в Англия от Шотландия в средата на XIX век. Развъждани специално с цел унищожаване на плъхове, въпреки малкия си размер йоркширските териери са безстрашни и решителни. Понастоящем породата е сред най-популярните дребни породи в САЩ.

Йоркширски териер на име Смоуки става първото регистрирано куче терапевт по време на Втората световна война, когато помага на ранените американски войници да се чувстват по-добре, като са около тях. Това прочуто йоркско куче умира като знаменитост през 1957 г., но не е забравено. Смоуки има няколко мемориала в Съединените щати и дори в Австралия. Вижте видеоклипа по-долу, в който е представена пълната история за Смоуки, най-известното йорки, разказана от нейния собственик.