Смес от бишони и ши-тцу

Какво е зухон? Цухоните са малки хибридни кучета, получени от смесването на чистокръвни бишон фризе и ши-тцу. Известни още като сичон или куче с плюшено мече, тези пухкави, пухкави и невероятно сладки кученца са чудесни семейни спътници. Сухонците са много умни, игриви и обичат много внимание. Смесените кучета от породата бишон ши-тцу могат да се адаптират към енергийните нива на семейството си и са прекрасни спътници за разходки за хора, които обичат да прекарват време с домашните си любимци на открито.

Образ на куче от породата зухон Освен че са интелигентни, кучетата от породата зухон са дружелюбни, любопитни и общителни. Цухоните могат да живеят в провинцията или в градски апартамент. Кучетата цухон не лаят много, което прави тези малки мечета чудесни съседи в жилищните комплекси.

Смесените кучета от породата бишон ши-тцу се разбират добре с хора от всички възрасти, включително деца и възрастни хора. Хипоалергенни ли са цухоните? Една от положителните страни на зуконите е, че те са хипоалергенни и произвеждат по-малко количество алергени от много други породи кучета. И двамата родители на Зухон, Ши Тцу и Бишон Фризе, са известни със своите хипоалергенни и слабо линеещи качества на козината, които се наследяват от потомството им, включително и от Зухон.

Кучетата от породата цухон са малки по размер и собствениците на тази смес трябва да внимават, когато оставят цухоните да играят с по-големи непознати кучета. Поради малкия си размер зуконите лесно могат да бъдат наранени от по-големи кучета и е важно да държите домашния си любимец под око през цялото време, когато зуконът общува с други кучета.

Цухон в цял ръст
Колко големи стават кучетата от породата Zuchon? Размерът на хибридните кучета варира в зависимост от размера на родителите, използвани от развъдчиците за кръстосването им. Това е така, защото развъдчиците могат да изберат родители с по-малък размер, за да създадат зухони с размер на чаша. Обикновено един напълно пораснал цухон е висок между 9 и 12 инча и тежи между 8 и 15 килограма.

Продължителност на живота на цухона

Очакваната продължителност на живота на цухона е между 15 и 18 години. За да бъде щастливо кученцето през тези години, собственикът трябва да се грижи добре за него.

Продължителност на живота на шихцу

История на Zuchon

Произхождащи от Съединените щати, цухоните са все още много нови хибридни кучета, които нямат много свързана с тях история. Въпреки това се знае много за техните родители – бишон фризе и ших-цу.

Бишон фризе произхожда от Канарските острови през 13 век. Те са били популярни сред европейските кралски особи до Френската революция през 1789 г. По-късно те са открити по улиците от улични артисти, които намират тяхната обучаемост за невероятна. По-късно качествата на породата са признати и приети от Американския киноложки клуб през 1971 г. Бишонът фриз е придобил популярност сред развъдчиците поради ниската степен на линеене и предаността към стопаните си.

Ши-тцу произхожда от Китай, където е отглеждано за китайските императори. По-късно, през 30-те години на ХХ век, породата е усъвършенствана от развъдчици в Англия, а през 1969 г. е приета от Американския киноложки клуб. Малкото куче-компаньон обича вниманието и наистина не обича да бъде оставяно само, особено за дълъг период от време.

Родословие на цухон

Смесицата бишон ши-тцу е хибридна порода от първо поколение. Това е така, защото е отгледана от чистокръвни бишон фризе и чистокръвни шихтцу. Въпреки това не може да се каже какъв тип зухон ще бъде създаден, тъй като други клонят към едната родителска черта, а трети имат смесица от двете. Това е така, независимо дали произхождат от едно и също кучило или не. За да създадат по-еднородна порода, развъдчиците са довели до кръстосване на няколко поколения. Това включва кръстосване на един сикон с други несвързани сикони. Тази практика ще трябва да продължи още дълго време, за да се постигне стандартизиран зухон. Междувременно можете да сте сигурни в своя очарователен Зухон, независимо от това каква генетична комбинация е използвана.

Плюсове и минуси на цухона

Кучетата от породата Зухон наследяват различни черти както от родителите си от породата Ши Тцу, така и от родителите си от породата Бишон Фризе. Въпреки че има много положителни черти, като например щастливата и дружелюбна личност на кучето и отличните му умения като домашен любимец компаньон, има и някои по-малко желани черти, които могат да бъдат наследени от всеки от родителите и могат да включват трудности по време на обучението за послушание. Много зукони са склонни да бъдат упорити, което е черта на характера, идваща от родителите ши-тцу и бишон. Кучетата от породата ших цу например не са сред най-лесните за обучение, докато кучетата от породата бишон фризе са известни с трудностите при приучването към домашна хигиена, свързани с тази порода. Много зукони изискват допълнителна инвестиция на време от страна на собствениците си, за да усвоят добри навици за обучение на гърне.

Кучетата от породата Zuchon могат да бъдат и по-взискателни, когато става въпрос за грижа, което е друг недостатък, свързан с кучетата от породата Bichon Shih Tzu mix. Хората, които искат лесно за поддържане куче, могат да открият, че зуконите могат да бъдат непосилни, когато става въпрос за грижи и оформяне. Тези, които обичат да прекарват време с домашния си любимец, да четкат козината му и да го подстригват забавно, могат наистина да се насладят на зухона като домашен любимец, който изисква грижи и много внимание. Възрастните хора и пенсионерите могат наистина да се радват на Zuchon заради веселия характер на кучето и това, че кучето изисква много внимание, което много възрастни хора с удоволствие дават на своя любим куче-компаньон.

Темперамент на цухона

Цухоните са любвеобилни, щастливи и общителни кученца. Тези спокойни, но игриви кученца са подходящи за всякакви домакинства – от млади до стари и дори за хора с увреждания. Кучетата от породата зухон не са агресивни и обикновено се държат много добре с други домашни любимци. Въпреки това собствениците на цухон трябва да вземат предпазни мерки, тъй като кучетата от породата шихцу бишон микс могат лесно да бъдат наранени от по-големи кучета, а децата също трябва да бъдат наблюдавани, докато ги носят, за да се избегне изпускане, което може да бъде катастрофално.

Зуконите обичат да се гушкат на дивана, да учат нови трикове, да се излежават на слънце и да играят с играчки, особено да се гонят и да апортират. Зуконите ще ви изненадат и с това колко добре могат да научат изражението на лицето ви чрез визуален контакт. Въпреки това зуконите не са подходящи за кучета пазачи или охранители, тъй като рядко лаят и са доста дружелюбни дори с непознати.

Зуконите са активни кученца и не се колебаят да участват в игри като ловене или дърпане на въже. Въпреки че са идеални за всякакви домакинства, зуконите изискват поне 30 минути разходка навън дневно, за да останат здрави.

Кучетата от породата Zuchon се приспособяват към нивото на физическа активност на семейството си. Кучетата от породите ши-тцу и бишон микс се радват на разходки в парка за кучета, където могат да общуват с други малки кучета. Въпреки това тези кученца няма да са идеални за индивиди, които обичат да карат колело, с надеждата да получат компания. Малките цухони не са подходящи за екстремни упражнения, като например бягане покрай велосипед.

Обучение на цухон за пишкане

Зухоните може да изискват допълнителна инвестиция на време от страна на собственика по време на периода на обучение на гърне. Някои зукони имат склонност към упоритост в характера си, но търпението и постоянството ще ви помогнат да обучите кученцето си на гърне.

Определете мястото за гърне. След като вашият зукон пристигне у дома, не забравяйте вече да сте определили място навън. Това може да е място в ъгъла на двора ви, което кучето ще използва като тоалетна.

Следете за знаци за готовност за гърне. Цухоните са кучета от дребна порода и често имат малък пикочен мехур. Това означава, че те ще трябва да ходят да изпразват пикочния си мехур по-редовно. Признаците включват подсмърчане, поглед, движение в кръг или просто лай.

Поддържайте график. Хранете вашия зукон в определени часове всеки ден, това ще помогне за определяне на времето за тоалетна. Другите моменти, в които кучето ще трябва да ходи до тоалетна, включват: сутрин, след сън, след хранене, след тренировка и преди лягане.

Използвайте награди и избягвайте да наказвате домашния си любимец за инциденти, които ще се случат по време на обучението за гърне. След като вашият цукон извърши правилно елиминирането, наградете го с лакомство. Такова включва извеждането на куче кръстоска бишон ши-тцу на кратка разходка или предлагането на здравословна закуска. Други положителни поощрения включват думи като “Добро куче!”.

След като стигнете до мястото за пишкане, насърчете цухона да отиде до тоалетната, като използвате думи на шнур, като например “Иди пишкай!”. С времето кучето ще се научи да свързва думите с дейността на тоалетната. В случай, че планирате да обучите кучето зукон да използва вътрешно гърне, което може да бъде много удобно за хората, които живеят в апартаменти, разгледайте различни вътрешни гърнета за кучета и се снабдете с такова, преди да доведете вкъщи кучето зукон, за да сте напълно готови обучението за ходене на гърне да започне веднага щом кученцето пристигне у дома.

Избягвайте грубото отношение: Ако в някакъв случай хванете кучето си да ака на големия килим, избягвайте да крещите или да го дърпате за носа. Това ще обезкуражи кучето да се научи и ще създаде разрив между вас двамата. Вместо да го прекъсвате меко, и го изведете навън в зоната на тоалетната, за да приключи.

Почиствайте бъркотията: Не оставяйте кучешката бъркотия непочистена дълго време, тъй като кучето може да бъде насърчено да използва мястото като тоалетна следващия път. Вместо това почистете бъркотията с почистващ препарат на ензимна основа, за да се отървете от миризмата.

Как да се грижиш за цухон

Зуконите лесно могат да бъдат сбъркани с плюшени мечета заради пухкавата си козина, която е дълга и мека с къдрава или копринена текстура. Кучетата от смес бишон ши-тцу се предлагат в различни цветове, включително черно, бяло червено, шоколадово кафяво или кайсиево.

Линеят ли кучетата от породата зухон? Кученцата от породата жухон са слабо рошави кучета и пухкавата им козина трябва да се почиства често. Зухоните трябва да се четкат 4-5 пъти седмично, за да се запази козината без заплитания и кичури. Подстригването или подрязването на козината ще трябва да се прави на всеки 2 до 3 месеца. Козината на Зухон лесно се заплита и образува възли, ако се остави без надзор. Докато комбинирате четката за гладки и гребена със средни зъби, почиствайте козината, започвайки от главата, по метода на линейното разресване и разплитайте всички упорити кичури. Спреят за разплитане може да помогне при премахването на заплитанията, които са се образували по козината на кучето.

Кучетата от породата цухон се нуждаят от редовно подстригване на всеки няколко месеца. Собствениците на смес от ши-тцу и бишон фриз, които решат да правят груминг в домашни условия, ще се нуждаят от ножици и машинки за подстригване. Стилизирането и подстригването се предлагат в три вида, които включват следното:

Едно от популярните подстригвания на зухон е подстригването на плюшено мече: Като се има предвид, че те вече са плюшени животни, подстригването ще бъде доста късо – около 2 до 3 инча. Косата около главата, краката и опашката на Зухон ще бъде оставена малко по-дълга, като същевременно ще бъде внимателно изваяна и заоблена. Окончателният вид ще прилича напълно на плюшено мече.

Най-лесната за поддържане прическа на кучето Зухон е кучешката: В този случай козината се подстригва на 1,5 до 2 инча по цялата дължина. Някои дресьори оставят лицето, главата, краката и опашката да бъдат малко по-дълги. Този стил е най-предпочитан от тези, които не обичат да отделят много време за оформяне на кученцето.

Една от по-сложните подстрижки на кучетата от породата Зухон е изложбената подстрижка: При тази подстрижка козината се подрязва съвсем малко с помощта на ножици за изтъняване. По-голямата част от козината се оставя и често се изравнява. По този начин се намалява честотата на рогозките и заплитанията. Макар че това може да се направи от собственика, професионалните грумъри го правят най-добре и също така ще изискват често разресване.

Освен подстригването на Зухон на всеки няколко месеца, очите на Зухон също изискват редовна грижа. Поради приличащия им на плюшено мече външен вид, очите на кучето Zuchon ще трябва често да се избърсват с влажна чиста кърпа, за да се премахнат петната от сълзи.

Редовно почиствайте зъбите на кучето Зухон. Това е така поради пренаселените зъби, които могат да причинят отлагане на зъбен камък. Трябва да се използва кучешка четка за зъби и паста за зъби, направени специално за кучета. Грижата за зъбите е много важна за цялостното здраве на кучето Зухон.

От време на време зухоните трябва да се подстригват и ноктите на краката. Прекалено разрастващите се нокти могат да причинят дискомфорт и дори да променят походката на кучето ви в крайни случаи.

Здравословни проблеми на цухона

Като се има предвид, че цухоните са хибридни кучета, малко или много е вероятно те да страдат от същите здравословни проблеми, от които страдат техните родители. Въпреки че като цяло те са здрави, потенциалният собственик ще трябва да се поинтересува от здравословното състояние на родителските породи. Ето някои от заболяванията, към които са предразположени цухоните.

Атопичен дерматит: Това състояние е алергично и често предизвиква сърбеж или възпаление на кожата на кучетата. Най-засегнатите области включват лапите, ушите и перинеума.

Болест на Кушинг: Това е състояние, което причинява прекомерно ниво на кортизол, което се получава в резултат на свръхстимулация на надбъбречните жлези. Симптомите му включват изтъняване на кожата, увеличаване на теглото и косопад.

Пателарна луксация: Това е състояние, което засяга капачката на коляното, която не е добре развита.В други случаи това състояние причинява куцота и обикновено е много болезнено. За лечението му винаги може да се извърши операция.

Синдром на брахицефалните дихателни пътища: Това е необичайно състояние, което засяга дребните породи и особено тези с малки носове, като например цухона. Това състояние затруднява дишането на кучетата с по-къса муцуна.

Имунно-медиирана хемолитична анемия: Това състояние води до намаляване на циркулацията на кислород в кръвта и в някои случаи до тежка анемия. Състоянието води до слабост и задух и колапс. Лечението включва имуносупресия, която може да се провежда през целия живот на кучето.

Кератоконюнктивит сика: Това е състояние, което засяга очите на кучето, така че те не могат да произвеждат сълзи. Състоянието е дразнещо и в някои случаи води до трайни увреждания. Кученцата, страдащи от кожни алергии, са по-предразположени към това състояние и в повечето случаи това състояние няма основна установима причина.